Zaanse zonnepanelen zijn straks de ’beste ter wereld’

Zaanse zonnepanelen zijn straks de ’beste ter wereld’
© Foto Energyra
Energyra zonnepanelen.

Geen race to the bottom, maar een race to the top. Dat is volgens medeoprichter Daniël Kuijk hoe Energyra zich wil onderscheiden. Het bedrijf wil in een fabriek in Zaanstad de ’beste zonnepanelen ter wereld’ produceren.

Energyra opent volgend voorjaar een zonnepanelenfabriek in Zaanstad. Maar waar de fabriek precies komt is nog niet bekend. „Voor deze locatie zijn we in een laatste fase van overeenkomst beland”, zegt Kuijk. Volgens hem moet er met name op het gebied van de nutsvoorzieningen nog een stap worden gezet. „Dit duurt naar verwachting nog enige weken.”

Volgens Kuijk, die met ex-bankier Bert Schouws en wetenschapper John van Laarhoven het bedrijf heeft opgericht, is bewust gekozen voor deze regio vanwege de combinatie van de samenstelling en kwaliteit van de arbeidsmarkt, de aanwezige logistiek, de nabijheid van Schiphol en de vestigingsmogelijkheden.

Het bedrijf maakt gebruik van techniek van het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) in Petten. Techniek die overigens niet alleen beschikbaar is voor Energyra. Toch denkt Kuijk dat het bedrijf zich kan onderscheiden in de moeilijke zonnepanelenmarkt. „Door voorop te blijven lopen qua technologische ontwikkeling waardoor Energyra de beste panelen kan blijven maken tegen de laagste kosten per opgewekte kilowattuur voor de klant. Dus geen race to the bottom, waarbij dezelfde producten almaar goedkoper worden geproduceerd. Eerder een race tot the top.”

Naast de techniek en de wetenschappelijke inbreng van ECN beschikt Energyra ook over een partner die een deel van de productielijn bouwt en inbreng levert op het gebied van robotisering. „Een andere partner werkt verder aan de verbetering van materialen.”

Volgens Kuijk levert Energyra straks de beste zonnepanelen ter wereld. „Maar we realiseren ons dat dat maar voor kort is als we niet continu voorop blijven lopen qua technologische ontwikkeling.”

Wil je niks missen van Noordhollands Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws