Vrijwilligers fort leveren hun sleutels in

Vrijwilligers fort leveren hun sleutels in
© foto kees blokker
'Fort Krommeniedijk.

De vrijwilligers van Fort Krommeniedijk werken niet langer voor Landschap Noord Holland. Zij hebben genoeg van de verwijten aan hun adres, zegt Jaap van Harlingen.

De werkgroep die onder meer rondleidingen in het fort verzorgde en educatieve programma’s draaide, hield zijn mening over de nieuwe functie van het fort niet voor zich. ,,Als er naar gevraagd werd, zeiden wij wat wij er van vonden’’, zegt hun voorman Van Harlingen.

De groep heeft jarenlang voor het ruim honderd jaar oude militaire complex en de omringende natuur gezorgd.

Landschap Noord Holland heeft het fort gerestaureerd en het gebouw een andere bestemming gegeven.

Er komen in oktober jongeren met autisme die er leren om zelfstandig te wonen en te werken. Bij het fort is een bezoekerscentrum gekomen dat informeert over natuur en landschap in de Stelling van Amsterdam, een theeschenkerij en een ruimte voor de vrijwilligers. Met Pasen ging het gebouw open voor nieuwsgierigen.

De restauratie van het fort, dat met ernstige vochtproblemen kampte, werd mogelijk gemaakt door de functiewisseling en de samenwerking met Stadsherstel Amsterdam en met Heeren van Zorg.

Door de herbestemming moesten de vrijwilligers zich aan andere afspraken en regels houden, zegt Ilse Miedema van Landschap Noord Holland. Dat lukte niet goed. Kort geleden heeft de organisatie een grens getrokken toen herhaaldelijk vrijwilligers op de bouwplaats kwamen, wat hen uitdrukkelijk verboden was.

Het fort maakt deel uit van de Stelling van Amsterdam en behoort tot het Unesco Werelderfgoed. Tegen de functiewijziging van het gebouw is geprocedeerd door stichting Militair Erfgoed Groot Amsterdam.

De oorspronkelijke groep fortvrijwilligers was het ook niet eens met de nieuwe opzet maar gaven het, op een enkeling na, wel een kans. Om dat moment te markeren is daarom vorig jaar een nieuwe natuurwerkgroep opgericht. Maar de meeste leden bleven wel bij hun mening en droegen die ook uit.

Maandag barstte de bom en hebben een aantal vrijwilligers hun spullen uit het fort gehaald en de sleutels ingeleverd. Van Harlingen: ,,Wij hadden daar bijvoorbeeld microscopen waarmee wij kinderen onderzoek lieten doen. Dat willen wij nu ergens anders gaan doen in samenwerking met Staatsbosbeheer.’’

Landschap Noord Holland betreurt het stuklopen van de relatie. Miedema vermoedt dat deherbestemming van het fort voor de vrijwilligers moeilijk te verhapstukken was waardoor de samenwerking moeizaam verliep. ,,Maar zonder die herbestemming konden we het herstel niet financieren en niet meer openstellen voor publiek. Vanaf oktober kan dat zeven dagen in de week.’’

Wil je niks missen van Noordhollands Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws