Vrijspraak van meineed

Een 19-jarige vrouw uit Krommenie is door de Alkmaarse politierechter Littooy vrijgesproken van meineed. De rechter achtte niet bewezen dat de Krommeniese met opzet een valse verklaring heeft afgelegd bij de politierechter in Alkmaar.

De vrouw was 30 november vorig jaar getuige in de strafzaak van haar vriend uit Wormer, die terechtstond voor mishandeling van haar ex. Deze man was naar de woning van haar nieuwe vriend gekomen en ging met hem op de vuist.

De Krommeniese zei destijds bij de politie dat haar huidige vriend tikken had uitgedeeld en tegen het hoofd van haar ex-vriend had getrapt. Als getuige kwam zij daar op terug. De vrouw zei op de zitting dat haar vriend uitsluitend aanvallen van zijn belager heeft afgeweerd. De officier van justitie vond dat zo’n afwijkend verhaal dat ze proces-verbaal liet opmaken van meineed. De vrouw werd op de zitting aangehouden voor meineed en moest direct mee naar het politiebureau.

De Krommeniese zei deze week in haar strafzaak dat ze destijds bij de politie erg emotioneel was en haar ex-vriend een beetje heeft willen beschermen. Ze voelde zich schuldig dat zij een week eerder de relatie had verbroken. Maar als getuige in de strafzaak tegen haar nieuwe vriend had zij de waarheid verteld, zo verzekerde zij de rechter.

Onoverzichtelijk

Officier van justitie Beun haalde de angel uit het proces door om vrijspraak te vragen. Volgens haar was er sprake van een onoverzichtelijke situatie en kan moeilijk worden aangetoond dat de jonge vrouw opzettelijk heeft gelogen om haar nieuwe vriend te bevoordelen. Nog voordat advocaat Mühren het woord kreeg, liet de politierechter al weten dat hij het standpunt van de aanklaagster ging volgen.

Flinke sneer

De raadsman kon het niet laten om een flinke sneer richting Openbaar Ministerie (OM) uit de delen. Mühren noemde het schandelijk dat zijn cliënte urenlang in het politiebureau in Alkmaar heeft moeten wachten totdat ze naar huis kon. Over de vrijspraak kon de advocaat niet anders dan tevreden zijn. Dat was de Krommeniese ook. Zij viel haar beide ouders dolblij in de armen.

Wil je niks missen van Noordhollands Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws