Overlast door broei in cacaosilo van Cargill

Buurtbewoners zijn het niets eens met de bewering van Cargill, dat de cacaobroei afgelopen donderdagavond en -nacht probleemloos is verholpen.

Op Twitter werd in eerste instantie gesproken over een brand in de cacaofabriek. Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland zette dat op Twitter rond de klok van elf uur al recht door te stellen dat het om broei ging, en dat er geen gevaar en overlast was voor omwonenden.

De cacaosilo waarin de broei plaatsvond moest naar buiten worden gereden, waarna de warmtebron kon worden geblust.

Volgens naaste buur Anja Gieling ging die operatie gepaard met een hoop kabaal. ,,De cacaosilo is met hamers leeggeklopt’’, zegt ze. ,,Ik heb de hele nacht niet kunnen slapen. Ook stinkt de omgeving vreselijk, dus dat er geen sprake is van overlast klopt niet.’’

Volgens Gieling was er ook een hoop rookontwikkeling, maar Cargill bestrijdt dat. ,,Er was een minimum aan rookontwikkeling en er is geen vuur ontstaan’’, laat een woordvoerder weten.

Gieling vindt dat ze ten tijde van de operatie onvoldoende werd geïnformeerd over de situatie. ,,Buiten bluste de brandweer de brand, maar doordat de wind eronder kwam, ging er een hele vonkenregen over de straat. Dat was beangstigend om te zien en bovendien heb ik een houten hut in m’n tuin staan. Wie zegt dat het niet daarop overslaat? Ik wilde weten of er direct gevaar was. Maar ik heb geen Twitter dus kon ik de berichten niet lezen.’’

Hoe de de broei is ontstaan is nog niet duidelijk. ,,We zijn een intern onderzoek gestart om de oorzaak te achterhalen. De brandweer heeft ons geholpen met het leegmaken van de silo. Bij dit incident zijn de medewerkers en de omgeving van Cargill op geen enkel moment in gevaar geweest’’, aldus de woordvoerder.

Gisteren zijn de auto’s van bewoners rond de fabriek schoongemaakt, want daarop was cacaopoeder terechtgekomen.

Wil je niks missen van Noordhollands Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws