Minima Oostzaan krijgen 70 euro eigen risico terug

De Oostzaanse minima krijgen toch nog de 70 euro op de eigen risico, die ze dreigden te verliezen doordat Oostzaan de sociale zaken dit jaar heeft overgenomen van Zaanstad.

Tot de jaarwisseling konden Oostzaners met een laag inkomen beroep doen op de armoederegeling van Zaanstad. Dat ging om 70 euro per jaar als gedeeltelijke tegemoetkoming voor het eigen risico.

Dat kan niet meer, omdat Oostzaan de uitvoering van sociale zaken op zich heeft genomen. In de Oostzaanse regeling is de armoederegeling van Zaanstad niet overgenomen. Oostzaners zouden er dus 70 euro per jaar op achteruitgaan.

Dat wordt teruggedraaid met een eenmalige regeling voor de 191 inwoners van Oostzaan met een minimuminkomen. Dat kost de gemeente 13.370 euro. Oostzaan moet nog bekijken hoe ze het in 2018 gaat regelen.

De compensatieregeling is antwoord op een opdracht van de gemeenteraad van Oostzaan. Die constateerde rond de jaarwisseling dat er in omliggende gemeenten initiatieven zijn ontwikkeld om het eigen risico zorgverzekering onder te brengen bij de zorgverzekering voor minima. Dat heeft Zaanstad bijvoorbeeld gedaan. Landsmeer en Waterland zoeken nog naar een regeling. Wormerland is daarover nog in overleg.

De Oostzaanse gemeenteraad wilde een regeling zoals die van Zaanstad, maar het is volgens de Oostzaan te laat om dat over 2017 te regelen, daarom is gekozen voor de eenmalige compensatie.

Wil je niks missen van Noordhollands Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws