Kunstenares Konijn kiest voor plek in Beeldentuin

Kunstenares Konijn kiest voor plek in Beeldentuin

Kunstenares Joke Konijn heeft een van de meest pittoreske plekjes van Zaanstad weten te ’bemachtigen’. Ze is de nieuwe huurster van het theehuis in de Beeldentuin aan de Lagedijk. Ze gaat er vanaf eind deze maand workshops geven en vanaf augustus zijn in de theekoepel ook duo-exposities te zien.

De kunstenares woont en werkt aan de rand van de Schaalsmeerpolder en is initiatiefneemster van kunstexpo Veldwerk in diezelfde polder. Dat ze nu het theehuis gebruikt voor haar kunsten, is eigenlijk toeval. Van haar zus Lia Konijn, die namens stichting Zaandijk Leeft in het bestuur van stichting De Beeldentuin zit, hoorde ze dat het theehuis te huur stond. „Stichting De Beeldentuin zorgt voor het onderhoud van de tuin. Er is drainage nodig, maar we hebben geen inkomsten. Dus zochten we een huurder”, zegt Lia. Buitenkansje, dacht Joke. „Iedereen kent het theehuis. Ik dacht dat zo’n mooie locatie hartstikke bezet zou zijn.”

Proefgedraaid

Joke huurt het theehuis voorlopig voor een jaar. De afgelopen weken heeft ze proefgedraaid. De theekoepel – ingericht met haar beelden, schilderijen en gedichten – was geopend in de weekenden. In de eerste week van juli ’testte’ ze een workshop wassen beeldjes maken. De deelnemers zaten onder het met sterren beschilderde plafond, met uitzicht op het Weefhuis en de beeldentuin in het westen, en een trouwstoet voor het raadhuis in het oosten.

Vanaf 28 juli houdt Joke elke vrijdag afwisselend workshops wassen beeldjes maken en schilderen op glas. In augustus is de eerste van de maandelijkse serie duo-exposities te zien, met werk van Joke en een kunstenaar of dichter die zij bewondert. Waaronder Sies van Gils, Jantine Hos, Jos Club en Marjoke Staal.

Meer info en aanmelden via www.jokekonijn.nl

Wil je niks missen van Noordhollands Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws