Vers hout voor historische botter VN 4 uit Edam

Vers hout voor historische botter VN 4 uit Edam
© Foto Stichting VN 4
Scheepstimmerman Cees Leusink werkt met een leerling aan de VN 4 in Elberg.

De historische botter VN 4 uit Edam ligt nu al zes weken op de werf De Hellege in Elburg voor een ingrijpende restauratie.

Het berghout aan stuurboord is vorig jaar opgelapt, maar moest dit jaar volgens de stichting VN 4 echt worden vervangen. De voorbereiding begon eind 2015 toen bij houthandel Faber in Harlingen een stam eikenhout werd gekocht, die op bestek werd gezaagd. Het is gelukt om een bijna foutloos stuk hout te verkrijgen voor een belangrijk constructiedeel van de botter. De overige delen van de stam worden, als deze voldoende droog zijn, later gebruikt voor andere onderdelen van de botter.

De verwachting is dat de VN 4 eind mei weer op haar vertrouwde ligplaats aan de Nieuwehaven in Edam zal liggen. Dan wordt er een open dag georganiseerd en is de botter beschikbaar voor dagtochten voor bedrijven, instellingen en families. De restauratie is mogelijk gemaakt door donaties van het Cooperatiefonds van de Rabobank Waterland, Coöperatie Windenergie Waterland en vrienden van de VN 4.

De VN 4 werd in 1899 gebouwd in Spakenburg als BU 161 en heeft daarna gevist vanuit Urk en Vollenhove. In 2015 vaarde de boot mee in Sail Amsterdam.

Wil je niks missen van Noordhollands Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws