PvdA wil betere regels voor Airbnb

De fractie van de PvdA in Purmerend wil dat er regels komen voor het verhuren van woningen via de site Airbnb. Particulieren kunnen daarop hun huis als vakantieverblijf aanbieden. In Purmerend gebeurt dat door een kleine twintig inwoners.

Met name in de grote steden neemt de verhuur van woonhuizen, appartementen en kamers een vlucht. ,,Vooral door de grote vraag naar overnachtingsplekken voor toeristen in Amsterdam treedt er een waterbed-effect op naar de aantrekkelijkheid van Purmerend voor toeristen’’, aldus raadslid Hans Meijer in een brief met vragen aan het college. Hij wil weten wat de situatie in Purmerend is wat betreft de verhuur van particulier bezit. ,,Heeft het college inzicht in de omvang van vakantieverhuur in Purmerend via websites zoals Airbnb?’’, vraagt hij zich af. Ook is Meijer benieuwd of het tijdelijk verhuren van woningen in Purmerend al heeft geleid tot klachten.

Wat het PvdA-raadslid betreft moeten er regels worden gesteld aan de verhuur van woonruimte als vakantieverblijf, zeker gezien de krapte op de woningmarkt.

Wat hem betreft zouden sociale huurwoningen sowieso niet aangeboden mogen worden op sites als Airbnb. ,,Is het college bereid hierover afspraken te maken met de corporaties die in Purmerend actief zijn?’’

Wat hem betreft moet er ook in de nieuwe Woonvisie van de gemeente aandacht besteed worden aan de vakantieverhuur van woningen. Daarin moet wat de PvdA betreft de bestrijding van woonfraude door illegale vakantieverhuur worden opgenomen, en ook de rol die corporaties kunnen spelen bij het bestrijden van illegale onderhuur. Volgens het raadslid heeft ook de gemeente Amsterdam inmiddels strengere regels gesteld aan het verhuren van woningen via Airbnb en andere sites.

Meijer ziet ook financiële voordelen aan de toename van Airbnb-adressen in Purmerend. Wat hem en zijn fractiegenoten betreft moet er voor de verhuur van woningen aan toeristen ook toeristenbelasting betaald worden.

Wil je niks missen van Noordhollands Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws