Historisch schip blijft in haven Volendam

Historisch schip blijft in haven Volendam

De historische logger VD10 - bouwjaar 1936 - blijft in de oude haven van Volendam. Jos Koenen heeft het schip verkocht aan Volendammer Johan Schilder.

Schilder is na Koenen en familie De Boer de derde eigenaar van de VD10. Nu het zeilschip in Volendamse handen blijft, blijft ook diens functie behouden: het uitvaren voor groepsexcursies. ,,Schilder wil fulltime excursies gaan geven met zijn gezin’’, vertelt woordvoerder Ard van der Linden. ,,Hij wil een rol gaan spelen in het toerisme en het educatieve karakter van de excursies versterken.’’ Die excursies gaan over duurzame visserij, hoe de visserij zich heeft ontwikkeld en over Volendam en haar geschiedenis.

Koenen, die het schip door en door kent, gaat Schilder de komende tijd al zijn kennis van het zeilschip doorgeven. ,,Jos vindt het moeilijk om afstand te doen van het water en het schip’’, weet Van der Linden. ,,Op deze manier kan hij rustig afbouwen.’’

Koenen kocht het schip in 1985 van de familie De Boer. Sinds 1990 ligt het schip in de haven, na een restauratie van vijf jaar. In 1936 werd het schip speciaal voor Volendam gemaakt om de visserij te stimuleren.

Wil je niks missen van Noordhollands Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws