’Gruwelijke’ afpersing na ripdeal in Purmerend

’Gruwelijke’ afpersing na ripdeal in Purmerend

Een verdwenen partij van 9,5 kilo wiet met een waarde van 40.000 euro was op 5 juli in Purmerend volgens justitie aanleiding voor de afpersing, gijzeling en mishandeling van een man. Het slachtoffer zou geblinddoekt in een kofferbak zijn gegooid en in een loods met een hamer in zijn gezicht bewerkt.

Zijn gezin moest onderduiken, omdat gedreigd werd met een bomaanslag als hij niet gauw met 40.000 euro over de brug zou komen voor de gestolen drugs. Justitie eiste vijf jaar celstraf tegen Johannes V. (38) en tweeënhalf jaar tegen Roberto D., beiden uit Purmerend. Dat bleek dinsdag bij de rechtbank in Alkmaar.

V. is in de ogen van het openbaar ministerie de kwade genius, daarbij ondersteund door zijn medeverdachte. De eerste zou hebben gedreigd de ’vingertjes’ af te knippen van het slachtoffer, als hij niet snel zou betalen voor de gestolen drugs. Beiden zijn lid van motorbende Trailer Trash Travellers.

In de visie van het OM is het slachtoffer na de ripdeal via het woonwagenkamp in Purmerend vervoerd naar een loods, waar hij werd vastgebonden op een stoel, met een hamer bewerkt en bedreigd. De man was bont en blauw in zijn gezicht en de mishandeling werd vastgelegd op foto’s. Het slachtoffer loopt nog bij een psychiater en psycholoog, omdat hij een trauma overhield aan de mishandeling. Hij claimt 7000 euro smartengeld.

Verdachte V. beweerde dat hij niemand had bedreigd en afgeperst, maar dat de hele zaak in scene was gezet om geld los te krijgen. Hij vertelde dat hij een partij drugs had gekocht en die met winst wilde verkopen. Roberto D. wist wel iemand die contacten had en de wiet kon slijten.

Toen deze tussenpersoon door kopers werd bestolen, zouden V. en D. de mishandeling in scene hebben gezet om bij de rijke tante van de tussenpersoon hun geld alsnog los te krijgen. „Die man was al gewond”, zei V. „Ik was in paniek, want er hijgden ook weer mensen in mijn nek waarvan ik de drugs had gekregen. Ik had dat geld zelf niet.”

Officier van justitie Dikran Sarian verwees het verhaal van D. naar het rijk der fabelen. Hij noemde de zaak buitengewoon ernstig. „Hoe haal je het in je hoofd om iemand op een stoel te zetten en met een hamer te bewerken en daarna foto’s van het slachtoffer naar zijn vrienden te sturen”’, zei hij. Volgens de aanklager had het slachtoffer een gebroken neus opgelopen en was de impact op het gezin van de man enorm.

De raadslieden van beide verdachten vroegen vrijspraak.

De rechtbank doet op 27 december uitspraak.

Wil je niks missen van Noordhollands Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws