’Nog even geduld hebben’

’Nog even geduld hebben’
© Orange Pictures/Wout van Zoeren
Menno Vloon valt juichend naar beneden na zijn geslaagde poging over 5.63 meter.
Even leek Menno Vloon tijdens het Nederlands kampioenschap indoor voor een stunt te zorgen. De lat lag op 5.73 meter en een geldige poging zou een ticket voor de WK in Londen opleveren. De polsstokhoogspringer van Lycurgus was er bij de tweede poging eigenlijk al over, maar toucheerde de lat alsnog. ,,Ja, helaas’’, reageert de Krommenieër na afloop. ,,Als je springt, merk je eigenlijk alleen dat de lat eraf gaat. Hoe precies kreeg ik op dat moment niet mee, behalve dat ik hem licht toucheerde.”

Vloon bleef steken op 5.63 meter, een persoonlijk record. De Krommenieër eindigde als tweede, achter Rutger Koppelaar die in zijn eerste poging over 5.63 sprong waar Vloon drie pogingen nodig had. ,,Het was een hele leuke wedstrijd’’, reageerde Vloon na afloop. ,,Voor het eerst sinds tijden. Je bent met z’n tweeën overgebleven en je trekt elkaar omhoog. Als de een er over gaat, dan springt de ander met nog meer power. Dat is gewoon geweldig.”

Vloon verkeert precies op tijd in vorm. Vorige week scherpte hij zijn PR al aan tot 5.60 meter, dit weekend kwamen daar drie centimeter bij. En er zit meer in. ,,Zeker. Op de training spring ik ook steeds hoger. Nog even geduld hebben, het komt wel. Ik ga zeker proberen de WK-limiet te halen. En heel misschien is het EK indoor ook wel mogelijk. Als er minder dan twaalf atleten de limiet gehaald hebben, vult de organisatie dat aan.” Met zijn prestatie van afgelopen weekeinde staat Vloon op een gedeelde twaalfde plaats op de Europese ranglijst (waar de Russische atleten niet op staan).

Sinds een jaar richt de timmerman uit Krommenie zich helemaal op de sport. ,,Ik ben gestopt met werken zodat ik beter kan trainen èn herstellen van de training. In het begin merkte ik er niet zo veel van. Maar nu voel ik me veel fitter dan vroeger toen ik werkte. Ik verveel me dood thuis, maar het pakt goed uit.”

Rianna Galiart

Rianna Galiart keerde met een aanzienlijk minder goed gevoel naar huis. Met uitzondering van 2008 (ziek) stond Rianna Galiart sinds 2004 onafgebroken op een NK-podium, vaak op de hoogste trede. Maar afgelopen weekeinde moest de atlete van Lycurgus genoegen nemen met een vierde plaats. ,,Ik was gewoon niet goed”, was haar reactie. ,,Inspringen ging redelijk en voor mijn aanvangshoogte op 4 meter had ik een extra poging nodig. Dat ging nog. Maar op 4.15 meter sprong ik gewoon slecht. Meer kan ik er niet van maken.’’

Ruim voor dit NK besloot de 31-jarige atlete dat het einde van haar topsportloopbaan in zicht kwam. ,,Vorig jaar zei ik steeds dat ik na het EK zou stoppen. Maar ik heb besloten er een seizoen aan vast te plakken. Ik wil nog een aantal leuke wedstrijden springen. Daarna ga ik me verder ontwikkelen als trainer. Ik heb nu al een trainingsgroepje bij Lycurgus, dat vind ik ontzettend leuk om te doen.”

Naast Vloon behaalden drie andere Lycurgianen ook een medaille. Zilver was er voor Tony van Diepen (400 meter) en Sharona Bakker (60 meter horden). Danaïd Prinsen werd derde op de 800 meter. Van Diepen en Bakker slechtten bovendien de limiet voor het EK indoor.

Mannen. 400 meter: 2. Tony van Diepen 46,87. 1500: 6. Sven Schoonebeek 4.02,51 . Hoogspringen: 4. Dave Brandhoff 2.01. Verspringen: 6. Filip van den Hoven 6.96. Hinkstapspringen 8. Thomas Ticheloven 13.20. Vrouwen. 60 meter horden: 2. Sharona Bakker 800 meter: 3. Danaïd Prinsen 2.07,17. Polsstokhoogspringen: 4. Rianna Galiart 4.00.

Wil je niks missen van Noordhollands Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws