De onmisbare boeman: ’Vreugdedansje gemaakt’

De onmisbare boeman: ’Vreugdedansje gemaakt’
© Ronald Goedheer
Arjan de Wever: ,,Vorig jaar had ik hoop om in Italië de finale van de ESF Cup te mogen leiden. Maar helaas plaatste Quick zich voor de eindstrijd, waardoor ik automatisch afviel.’’

Naam: Arjan de Wever.

Leeftijd: 38.

Woonplaats: Assendelft.

Sport: Softbal.

Softbal keert in 2020 terug als onderdeel van de Olympische Spelen. Het besluit werd vorige jaar met gejuich begroet door Arjan de Wever. De 38-jarige Assendelver staat namelijk op de internationale lijst van arbiters in deze sport.

Droom

Het leiden van wedstrijden op een wereldkampioenschap stond tot vorig jaar het hoogst op mijn lijstje. Maar in actie komen op de Olympische Spelen zou natuurlijk nog mooier zijn. Toen vorig jaar definitief bekend werd gemaakt dat softbal in Tokyo weer op het olympische programma staat, heb ik wel even een vreugdedansje gemaakt. Om daadwerkelijk in aanmerking te komen moet ik nog wel een clinic van de Europese bond volgen. Ik wacht dus met smart op een uitnodiging.

Oorzaak

Zelf ben ik nooit een talentvolle honkballer geweest. Daarom zette ik al snel hoog in op een carrière als scheidsrechter. In de tijd dat ik begon, zo’n 25 jaar geleden, was ik ook coach van een damesteam bij de Cromtigers. Maar toen mijn vriendin, waar ik inmiddels mee getrouwd ben, in dat team kwam spelen, ben ik daar snel mee gestopt. Ik vond het lastig om als vriendje en coach tegelijk te acteren. Vanaf dat moment richtte ik al mijn pijlen op mijn scheidsrechterscarrière. In 2002 werd ik bondsscheidsrechter. En sinds 2008 ben ik als arbiter aangesloten bij de European Softball Federation (ESF) en leid ik jaarlijks wedstrijden op één of twee internationale toernooien.

Plaat of veld?

Het meest geniet ik als ik achter de plaat moet beoordelen of de bal goed geworpen wordt. Je bent dan meer onderdeel van het spel en komt meer in contact met de spelers.

Als veldscheidsrechter bepaal je onder meer of een speler op tijd bij een honk is. Een wedstrijd leid je met z’n tweeën en tijdens het duel wordt de rol van plaat- en veldscheidsrechter afgewisseld.

Vervelend

Natuurlijk maak je als scheidsrechter wel eens een fout en krijg je te maken met kritiek. Maar daar moet je overheen stappen en die momenten als leermomenten zien. Ik zie het ambt van scheidsrechter als ware topsport: altijd zo goed mogelijk presteren en waar mogelijk dingen bijleren.

Internationaal

Om op de internationale lijst te komen, moet je clinics van de ESF volgen. Mijn eerste clinic was in Tsjechië. Een geweldige ervaring. Maar het hoogtepunt tot nu toe is de finale van de Super Cup in 2013, die ik mocht leiden. Ik stond op het veld met de allerbeste softballers van Europa. Vorig jaar had ik de hoop om in Italië de finale van de ESF Cup, een soort van Champions League, te mogen leiden. Maar helaas plaatste met Quick een Nederlands team zich voor de eindstrijd, waardoor ik automatisch afviel. Ik geef toe dat de situatie mixed feelings opriep. Natuurlijk vond ik het geweldig dat een Nederlandse ploeg goed presteerde. Maar ik had zelf ook wel heel graag op het hoogste niveau geacteerd.

Wil je niks missen van Noordhollands Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws