Hockeytalent Noor de Baat (16) van hoofdklasser Amsterdam doet ’ontwikkelingshulp’ in Zambia

Hockeytalent Noor de Baat (16) van hoofdklasser Amsterdam doet ’ontwikkelingshulp’ in Zambia
Noor de Baat te midden van enkele Zambiaanse jeugdhockeyers.
Na haar Zambiaanse avontuur besefte hockeyster Noor de Baat eens te meer dat we het in Nederland toch wel heel goed hebben. Het jonge talent uit Broek in Waterland mocht een week lang mee op reis met het eerste damesteam van Amsterdam naar Zambia en keek haar ogen uit in het Afrikaanse land. ,,Het leven is daar heel eenvoudig, maar de mensen zijn met weinig tevreden. Ze zijn ook allemaal heel vriendelijk en blij”, benadrukt De Baat.

Het zestienjarige hockeytalent ondersteunde in Zambia het project van de Hockey Dreams Foundation. Het Nederlandse bedrijf biedt Afrikaanse jongeren een betere toekomst voor en door middel van hockey. De Baat doet haar verhaal in de fraaie ouderlijke woning, in het pittoreske Broek in Waterland. Het contrast met Zambia kan bijna niet groter.

Sloppenwijken

,,We zaten in een buitenwijk van Lusaka. De mensen zijn al blij met kleine dingen. Ik wist weinig van Zambia, al was ik wel eerder met mijn ouders een keer in Namibië geweest. De huisjes zijn er heel klein. We hebben een school bezocht en liepen op een regenachtige ochtend - het is nu regenseizoen - door de kleine straten van de sloppenwijken van Lusaka. Daar in de buurt ligt ook een complex met dure huizen, maar alles staat leeg. Het is te duur voor de Zambiaan. De mensen keken ons allemaal aan. Er was bijna geen licht, het was op veel plaatsen heel donker. Het complex waar we een clinic gaven en een wedstrijd speelden, deed een beetje denken aan het trainingscomplex van Papendal, maar was lang niet zo comfortabel. We hadden de afspraak binnen ons team dat we niet mochten klagen. Als je klaagde, kreeg je een strafpunt”, zegt ze met een glimlach Ze vervolgt: ,,Ik ben er zonder verwachtingen naartoe gegaan, hoorde pas een week van tevoren dat ik mee mocht. Er was iemand van het eerste team geblesseerd en toen kwam ik in beeld. Ik moest alles heel snel regelen en mijn school om toestemming vragen, terwijl de tickets al besteld waren.”

Kinderschoenen

Het Zambiaanse hockey staat natuurlijk nog in de kinderschoenen, maar met deze projecten probeert de Hockey Dreams Foundation voor de Zambianen een gezonde sportomgeving te ontwikkelen. Het enthousiasme bij de kinderen was volgens De Baat heel groot. ,,Er zijn tien Zambiaanse coaches in het land en die worden ondersteund vanuit de foundation. Tijdens de clinic waren er wel honderd kinderen. En zo gedisciplineerd. Twee coaches kregen zestig tot honderd kinderen stil. Daar kunnen we in Nederland nog wat van leren. Het plezier en enthousiasme waren heel groot. We hadden van de club ook allemaal shirtjes en andere dingen mee. Die kinderen liepen op normale schoentjes, zonder scheenbeschermers. Er waren meisjes van het nationale team van Zambia die in een spijkerbroek liepen. Toch kunnen ze wel een beetje hockeyen.”

Dat de jonge Waterlandse al deel uitmaakt van het eerste damesteam van meervoudig Nederlands kampioen Amsterdam, mag een verrassing heten. Nog maar zestien jaar en al samenspelen met Ellen Hoog, die in 2014 werd uitgeroepen tot beste speelster van de wereld en drie Olympische Spelen achter haar naam heeft staan. De Baat, die ook in Oranje Onder 18 speelt, kon het zelf ook nauwelijks geloven. ,,De reis naar Zambia stond ook in het teken van teambuilding. Ik trainde al een tijdje mee met het eerste team en ze kenden me al. Alleen knoop je niet zo snel een gesprek aan met die meiden, maar de groep heeft me heel veel geholpen. Het ging er heel sociaal aan toe. We wijzigden ook van tafel en dan kom je vanzelf wel in gesprek met Ellen Hoog.”

De vwo-leerlinge is nog steeds eerstejaars A-junior. Met dat team werd ze begin februari landskampioen in de zaal, waarna ze later op de dag met het eerste team ook de Nederlandse titel behaalde. In die ploeg ontbraken gevestigde namen als Hoog, Kitty van Male en Maria Verschoor. Komend weekeinde wordt de veldcompetitie in de hoofdklasse hervat en dan is De Baat weer van de partij. Met alle sterren. Met het doorschuiven wordt haar talent nog eens onderstreept. ,,Mijn sterke punten? Mijn aanname en inzicht. Ik moet wel fysiek sterker worden in de duels.”

Doorzetter

Moeder Marion luistert mee. ,,Noor is een doorzetter. Ze gaat ’s morgens om half acht de deur uit en dan halen we haar ’s avonds tussen acht en negen uur na de training op uit Amsterdam. Verder is ze heel sociaal, flexibel en vrolijk. Verder is ze goed coachbaar. Het is topsport en dus is het zaak dat je je verder ontwikkelt. Bij Amsterdam staan er nog heel veel van die meiden te trappelen, dus ze moeten ontwikkeling in je zien.”

Een sociaal leven zegt ze nog wel te hebben, maar hockey voert sinds haar vijfde de boventoon. Lachend: ,,Via vrienden van mijn ouders kwam ik bij FIT op hockey terecht. Ik vond het direct leuk. Het is een snel spel en een teamsport. Sinds mijn negende kom ik voor Amsterdam uit. Mijn doelen zijn een vaste plek te veroveren in het eerste team en de Olympische Spelen van 2020 in Japan.”

Wil je niks missen van Noordhollands Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws