Argentijnse Victoria Mori overtuigt op NK ijszwemmen in Volendam

Argentijnse Victoria Mori overtuigt op NK ijszwemmen in Volendam
© Foto Wilma Vermunt
Christa Hesterman wacht Victoria Mori op met een warme handdoek.

’Uniek’ noemden de deelnemers het NK ijszwemmen in Volendam. Nergens in de wereld is er een combinatie van de icemile (1609,34 meter) en kilometer tijdens een evenement. Met name de Victoria Mori was enthousiast. „Volgend jaar doe ik beide afstanden”, liet de 24-jarige Argentijnse weten, nadat ze het 3,8 graden koude water was uitgestapt van zwembad De Waterdam.

Op de kilometer liet de lange-afstandsspecialiste haar klasse zien. Alsof het water van het buitenbad van De Waterdam ’gewoon’ 21 graden was, werkte ze haar twintig baantjes in een onvermoeibaar tempo af. Zonder ook maar iets aan techniek te verliezen. Na 14.05,67 minuten tikte ze zo fris als een hoentje aan, onder luid applaus van het publiek. „Ik houd van de winter. Het geeft je een goed gevoel om hier te kunnen zwemmen.” De verklaring waarom het er ’makkelijk’ uit zag, lag in het verlengde daarvan. „Ik ben me bewust van wat gebeurt. De hele tijd. Die controle is gewoon belangrijk.” Na Mori volgden de Française Marion Joffle (14.45,74) en Margot Stenveld (15.00,51), die vrijdag nog de icemile won.

Aanslag

De controle van Mori was er ook bij Fergil Hesterman. De Diemenaar won al de icemile en was daarna succesvol op de 500 meter (6.13,51). „Het was een zware tijd de afgelopen vier weken. De Amstel Ice Swim en kampioenschappen in Polen en Duitsland waren een grote aanslag op mijn lichaam. Bovendien was het hier drie keer in een weekeinde. Ik ben blij dat het even erop zit”, liet Hesterman vanuit de stomende hottub weten.

Onder de deelnemers scharrelde Els Wermenbol vol trots rond. De 63-jarige routinier deed niet mee aan de twee langste afstanden, maar was wel secondant bij een aantal deelneemsters om de banen te tellen en tijden per honderd meter te noteren. „Ze noemen me hier de ’ice-granny’. Een soort oma dus. En ze hebben gelijk hoor, want ik doe al ongeveer tien jaar mee”, aldus de Heemsteedse die nog steeds dezelfde sfeer proeft als toen. „Het is de tolerantie naar elkaar toe. We geven anderen de ruimte en accepteren elkaar zoals we zijn.”

Uniek

Voor organisator Marcel van der Togt gaf het grote internationale deelnemersveld aan dat Volendam de ’place to be’ is in de derde week van januari. „Je ziet hier zwemmers die het hele circuit afreizen. Volgende week is Ierland aan de beurt. Misschien zijn er daarom zoveel Britten. We bouwen in ieder geval met z’n allen een goed georganiseerde internationale competitie op.” De oud-bondscoach onderschreef de bewering van Mori. „Ja, we hebben zeker een unieke positie. De icemile is nergens officieel. Alleen maar als test. En hier hebben we ook nog de kilometer en 500 meter.”

Of de olympische lobby al merkbaar was in Volendam kon de Hagenaar niet zeggen. „Maar je ziet wel dat het steeds meer pure wedstrijdzwemmers zijn die zich inschrijven voor dit soort wedstrijden. En we doen alles zonder prijzengeld hè? Het is pure liefhebberij. Volgend jaar zijn we weer van de partij hier. Ooit komt hier een wereldkampioenschap. Reken daar maar op.”

Wil je niks missen van Noordhollands Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws