Strijd om Hoofdstraat in Hippolytushoef verhardt: tegenoffensief van winkeliers

Moet de Hoofdstraat in Hippolytushoef, de winkelstraat in het dorpscentrum tussen ’t Hoekje en het Kerkplein, worden afgesloten voor autoverkeer of juist niet?

Die kwestie splijt het Wieringer dorp in tweeën. De strijd om de Hoofdstraat is aan het verharden.

Waar op initiatief van Nicolien Uythof (75) recent 750 handtekeningen voor afsluiting zijn verzameld, zijn enkele winkeliers een tegenoffensief gestart.

Lijsten

Onder meer bij bakker Bellis liggen nu lijsten, waar mensen kunnen tekenen die vinden dat de winkelstraat open moet blijven voor gemotoriseerd verkeer.

Eerder heeft de plaatselijke zakenclub zich tegen afsluiting uitgesproken, diverse individuele winkeliers steunen daarentegen Uythof.

De lokale afdeling van Veilig Verkeer Nederland is ook voorstander van afsluiting.

Hollands Kroon laat intussen weten dat de Hoofdstraat, die vanaf ’t Hoekje toegankelijk is voor automobilisten, niet als ’zeer onveilig’ kan worden bestempeld.

Vandaar dat de gemeente nu geen directe aanleiding ziet om de straat tijdelijk af te sluiten.

Zo laat burgemeester Jaap Nawijn namens het college weten op vragen van GroenLinks-raadslid Jan Eichhorn.

Enquête

Laatstgenoemde pleit, mede gezien de petitie van Uythof, voor tijdelijke afsluiting van de Hoofdstraat in afwachting van de uitkomsten van een enquête.

Na de zomervakantie wil de gemeente onder winkeliers, winkelend publiek en omwonenden peilen of zij vinden dat beweegbare paaltjes aan weerszijden van de winkelstraat voortaan altijd omhoog moeten staan of niet.

Hollands Kroon betrekt in haar besluit ook adviezen van de politie en Veilig Verkeer Nederland.

Bloembakken

Die laatste instantie heeft eerder gepleit voor het plaatsen van bloembakken of het inrichten van de winkelstraat als 15-kilometer-zone.

Op basis van de huidige inrichting en het minimale aantal ongevallen plus het feit dat door inwoners en bedrijven zeer verschillend over afsluiting wordt gedacht, ziet Hollands Kroon nu geen aanleiding om nu in te grijpen.

,,Dus er moet eerst iemand worden aangereden, voordat er iets aan wordt gedaan. Je wilt niet weten hoeveel bijna-ongelukken ik heb gezien’’, stelt Uythof, vrijwilligster bij de Wereldwinkel.

,,Dat het nu wat rustiger is, klopt: de scholen zijn dicht, dus moeders en kinderen rijden niet vier keer per dag langs.’’

Wil je niks missen van Noordhollands Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws