Marie (96) moet verhuizen uit Lelypark: terug naar geboortedorp

Marie (96) moet verhuizen uit Lelypark: terug naar geboortedorp
© Foto’s HMC/Ed Dekker
Marie Onderdijk-Stammes is een van de 44 bewoners die moeten verhuizen. ,,Als je dit vroeger hoorde, dacht je: dit wordt je dood.”

Met haar huwelijk verliet Marie Onderdijk-Stammes het dorp waar haar wieg stond, Wieringerwaard. Zij was toen 26 jaar. Bijna vier jaar woont zij nu in zorgcentrum Lelypark in Wieringerwerf. Zeventig jaar later keert zij terug in de Pauwenstad. Onverwacht. „Ik blijf op mijn kamer, ik ga niet mee, dat was mijn eerste reactie.”

Marie Onderdijk is een van de 44 bewoners van zorgcentrum Lelypark in Wieringerwerf die moeten verhuizen vanwege een ingrijpende verbouwing. Het hoofdgebouw van Lelypark wordt geschikt gemaakt voor dementerenden.

De verbouwing kost ruim een miljoen euro. De aannemer begint in augustus of september. De 44 bewoners vertrekken in juli of augustus.

Negentigers

„We wisten dat er iets gaande was. Maar niet precies wat. Woensdag is het plan uitgelegd. Ik schrok er van. En eigenlijk iedereen”, vertelt Marie Onderdijk. „De meeste bewoners zijn tachtigers en negentigers. Hoe kunnen ze ons dit aandoen, denk je direct. Als je dit vroeger hoorde, dan werd er gezegd: verhuizen op deze leeftijd is je dood. Nu overkomt het mij zelf. Hoe zal het allemaal gaan?”

Wie praat met Marie Onderdijk, gelooft niet dat zij geboren is in 1921. „Mijn oma is bijna honderd geworden. Oud worden zit bij velen in onze familie in de genen.” Op haar kamer loopt zij door haar leven. „Ongelooflijk, wat heb ik veel meegemaakt”, zegt zij twintig minuten later.

Haar man Johan verloren toen hij 48 was. Een zoon jong kwijt geraakt. Als weduwe van 47 vier opgroeiende kinderen en een akkerbouwbedrijf aan de Koggenrandweg in Middenmeer met zeventig hectare land waar zij alleen voor stond.

’Alles weer weg’

Marie Onderdijk heeft dus al het een en ander achter de rug. „En nu dit”, zucht zij. „Het is me wat. De grote kast, de boeken, de foto’s, alles moet weer weg.”

Zij zal zich niet verzetten tegen de verhuizing, zeker niet. De realiteit onder ogen blijven zien, dat heeft zij lang geleden meegekregen vanuit de ouderlijke boerderij aan de Zuiderweg in Wieringerwaard.

Verhuizen is zij ook wel gewend. Met haar huwelijk in 1947 met een zoon van een Zeeuwse pionier op het akkerbouwbedrijf De Zuidrand trok zij eerst in bij haar schoonouders. „Daarna woonden wij drie jaar in een schuur aan de Groetweg. Bijna ben ik daar overleden aan kolendampvergiftiging. Zoon Sjaak was toen nog een jochie, hij is nu 68.”

Noodwoning

Ook bivakkeerde het gezin tien jaar in een noodwoning „Ik ben dus wel wat gewend, dat klopt. Nu dit. Maar vooruit maar, wat moet dat moet. Alles wordt geregeld. En het kost niks.”

Voor 38 bewoners van Lelypark is plek in het deels leegstaande Molenweid in Wieringerwaard, eveneens van Samen. Er moeten 44 bewoners van Lelypark ruimte maken voor bouwvakkers.

De acht andere ouderen kunnen naar een van de andere zorgcentra van Samen. ,,Mensen kunnen aangeven waar zij het liefst naar toe willen. Met de wensen wordt zo veel mogelijk rekening gehouden”, zegt Ton Ploeg van Samen. Met alle 44 bewoners wordt individueel gesproken. De Molenweid-gangers keren terug naar Lelypark, de acht anderen blijven.

’Begrijp het wel’

,,Verschrikkelijk. Wat halen ze aan de hand? Alles inpakken, wat een werk. Maar ik begrijp het wel.” Riet Beemsterboer-Jongejan (86) verhuisde ruim twee jaar geleden naar Lelypark.

,,Blijven met de verbouwing is geen doen”, zegt zij. ,,Die werklieden beginnen heel vroeg. En zij maken een hels lawaai. Dus je moet wel weg. Maar het is wel een hele bedoening.” Een keuze heeft zij nog niet gemaakt. Wie naar Molenweid gaat, komt terug. ,,Maar dan verhuis je twee keer. Dat is ook wat. Ik ga toch maar met de meute mee, denk ik.” Zorggroep Samen wil de meeste bewoners tijdelijk naar Molenweid.

Mondorgel

Riet Beemsterboer heeft veel meegemaakt in haar leven. En nu dit. Waar put zij kracht uit? ,,Ik trek mij op aan de natuur, luister naar muziek en speel mondorgel.”

Wil je niks missen van Noordhollands Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws