Eerste Zijper Molendag: ’Zo’n molen praat met je’

Eerste Zijper Molendag: ’Zo’n molen praat met je’
© Foto Marc Moussault
Bestuurslid Vera van Vuuren van Stichting Zijper Molens bij molen Noorder M langs de N9 in haar woonplaats Sint Maartensvlotbrug.

Vera van Vuuren (58) uit Sint Maartensvlotbrug voelt zich thuis in de wereld van poldermolens, traditioneel een mannenwereld. Vier jaar geleden kwam zij in het bestuur van Stichting Zijper Molens.

Van Vuuren: ,,Het gaat mij vooral om de mensen achter deze ambachtelijke werktuigen. Om de vele generaties molenaars, echte natuurmensen. Ook gaat het mij om de toekomst.”

Op de Eerste Zijper Molendag, zondag 15 oktober, houdt Vera van Vuuren een lezing over het duurzaam perspectief van oude molens. Met dit verhaal komen liefhebberij en werk samen. Als ambtenaar van de regionale milieudienst IJmond houdt zij zich dagelijks bezig met duurzaamheid.

Zondag wijst Van Vuuren op de voordelen om de molens vaker in te schakelen. ,,Als aanvulling van de mechanische bemaling van de polders. De milieuwinst is groot.”

Elektriciteit

Alle Zijper molens zijn rijksmonumenten. ,,Die kunnen bovendien veel betekenen voor het opwekken van elektriciteit”, stelt Van Vuuren. Ook daar wijst zij zondag op.

Vrijwillig molenaar Ron Brommer (57) kwam op het idee van de molendag. ,,Molens verdienen extra aandacht. Vanwege hun betekenis en waarde voor het landschap.”

Draaiende wind

Brommer ’zit’ bijna 25 jaar op de O-T in ’t Zand. Als het even kan, zet hij de wieken in beweging. ,,Een draaiende molen is het mooiste. Die praat met je, zo voel ik dat. Bij elk ander geluid weet je wat er aan de hand is. In een bui kan de wind draaien. De molen ’zet’ zich daarnaar, en dat hoor je.”

Brommer draaide in 2016 met ’zijn’ O-T verreweg het vaakst van alle molens in de Zijpe. Hij scoorde 461.103 omwentelingen. Bijna een half miljoen keer passeerde een wiek het molenlijf. Een wiek legde daarmee een afstand van 33.000 kilometer af, meer dan driekwart van de omtrek van de aarde. Aldus berekende bestuurslid Eric Zwijnenberg van Zijper Molens.

Gedeputeerde

De O-T is net voor veel geld gerestaureerd. Gedeputeerde Jack van der Hoek ’heropent’ vrijdag 13 oktober de O-T. Ook wordt het opknappen van molen P te Oudesluis gevierd.

De restauratie van beide molens kostte 250.000 euro. Bijna de helft moest Zijper Molens opbrengen. De rest kwam vooral van de provincie (83.000 euro), Bankgiroloterij (25.000 euro) en Prins Bernhard Cultuurfonds (16.000 euro).

Overzicht

Alle tien poldermolens in de Zijpe zijn zondag open van 11 tot 17 uur. De vrijwillig molenaars vertellen over ’hun’ molen. Bij molen O-T in ’t Zand zijn er de gehele dag extra activiteiten. Voorzitter Piet Marees van Stichting Zijper Molens en wethouder Jelle Beemsterboer openen er om 11 uur de Eerste Zijper Molendag. Er worden molenliederen gezongen.

Elk heel uur begint bij de O-T iets extra’s.

12 uur: markt met vergeten groenten en streekeigen producten;

13 uur lezing over rol molens voor duurzame toekomst;

14 uur lezing over restauratie molens P en O-T;

15 uur workshop molen maken voor kinderen;

16 uur show Westfriese Dansgroep uit Schagen.

Molen L-Q is van het waterschap, de overige zijn eigendom van Stichting Zijper Molens. Hier alle deelnemende molens.

Burgerbrug: Grote Sloot 33, molen F, molenaar Klaas Zaal; Grote Sloot 103, molen Zuider G, Willem Blom en Cees Schagen.

Burgervlotbrug: Molenweg 2, molen L-Q, Johan Rentenaar.

Oudesluis: Korte Ruigeweg 47, molen P, Cees Mens.

Schagerbrug: Grote Sloot 414, molen D, Jan van Wier; Ruigeweg 101, molen Ooster N, Piet Scheerman.

Sint Maartensbrug: Grote Sloot 153, molen Noorder G, Piet Mosch.

Sint Maartensvlotbrug: Parallelweg 11, molen Noorder M, Joost Bol en Piet Scheerman.

’t Zand: Korte Belkmerweg 10, molen O-T, Ron Brommer; Korte Belkmerweg 36, molen P-V, Fred Bakker.

Wil je niks missen van Noordhollands Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws