Dronepiloten opgespoord tijdens 'drone-athon' [video]

Dronepiloten opgespoord tijdens 'drone-athon' [video]

De politie, marechaussee en het Openbaar Ministerie in Noord-Holland hebben woensdag tijdens een gezamenlijke actie vanuit het politiebureau in Schagen dronevliegers gecontroleerd. 45 dronepiloten hebben een waarschuwing gekregen, tegen vijf vliegers is proces-verbaal opgemaakt.

Ruim veertig politieagenten in Noord-Holland hebben meegedaan aan de zogenaamde 'drone-athon'. Tijdens de actie werden dronepiloten via internet opgespoord. Agenten bekeken onder meer honderden video's en speurden op fora en in online communities naar overtredingen met drones.

Doel

Met de actie wilden de samenwerkende instanties dronevliegers in geval van lichte overtredingen waarschuwen. Daarnaast werden burgers geïnformeerd over wat je wel en niet met een drone mag doen.

Regels, gevaren en risico’s

Drones zijn inmiddels voor relatief weinig geld bij bijna iedere speelgoedwinkel te koop. ‘Hobbyvliegers' zijn volgens de politie vaak niet op de hoogte van de regels, gevaren en risico’s van vliegen met een drone. Zo mag er niet gevlogen worden boven mensenmassa's, de bebouwde kom, spoorlijnen, autowegen en bepaalde natuurgebieden.

Ook mag er ‘s nachts niet gevlogen worden en moet een bestuurder zijn drone altijd vanaf de grond kunnen zien vliegen. Rondom luchthavens zoals Schiphol of plekken waar helikopters opstijgen en landen, mag nooit gevlogen worden.

Neergestort

De politie krijgt regelmatig meldingen van drones die zijn neergestort. In 2015 kwamen er 64 meldingen binnen, in 2016 waren dit er 96. Naar verwachting zijn deze cijfers slechts het topje van de ijsberg.

Wil je niks missen van Noordhollands Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws