Deuren als nieuw terug in Zijperkeersluis

Deuren als nieuw terug in Zijperkeersluis
© Foto’s Peter van Aalst
In fasen. Een van de twee deuren van de Zijperkeersluis krijgt gerestaureerd en wel zijn vertrouwde plek terug in het Noordhollands Kanaal bij ’t Zand.

Bij de jongste vijfjaarlijkse inspectie vorig jaar zag Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier het al aankomen. Nu is het zover, de restauratie van deels ’ingerotte’ deuren van de Zijperkeersluis in het Noordhollands Kanaal bij ’t Zand.

Met een mooie hijsklus voor kraanbedrijf John Schol uit Zaandam. Twee van de vier deuren van de keersluis bij de Zijperzeedijk konden zo niet langer blijven hangen.

Nooit eerder mankeerden deze zo’n dertig jaar oude deuren iets. ,,Ze zijn op een aantal plaatsen ingerot”, zegt Gerard Wiedijk van het hoogheemraadschap.

Houtverbindingen

Wiedijk: ,,Dat is het geval bij de houtverbindingen, de kwetsbaarste onderdelen. Ook het dekhout ter hoogte van waterlijn moet worden opgeknapt.”

Eén deur is inmiddels klaar. Met behulp van een tweehonderd ton telekraan bevestigden werklieden van Schol dinsdag de twintig tons zware deur weer op de juiste plaats.

Kantelen

De deur is er ruim een week uit geweest. De restauratie is ter plekke, op het dijklichaam, uitgevoerd. Eerst de ene zijde, en na het kantelen de andere kant.

De andere keerdeur is er dinsdag uitgehaald. Opgeknapt en wel keert die in de loop van volgende week terug.

Prima staat

Keerdeuren drie en vier verkeren nog in prima staat. Wiedijk: ,,Die zijn in 2007 vernieuwd en kunnen nog jaren mee.”

Voor Schol is het een lastige klus. ,,We hebben er weinig ruimte”, vertelt Marco Gimpel. Daardoor staat de kraan op ’halve stempelpootjes’: de steunpunten zijn half uitgeschoven. Dat beperkt flink de capaciteit van de kraan. Voor de deuren geen probleem.

Noordwesterstorm

De Zijperkeersluis is nog zelden gebruikt. De deuren worden gesloten bij de dreiging van extreem hoge waterstand in het Noordhollands Kanaal bij noordwesterstorm. De blokkade moet overstromingen in het achterland voorkomen.

Wil je niks missen van Noordhollands Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws