West-Friesland uitgelicht

Uitgelicht

West-Friesland uitgelicht

100 ARTIKELENNIEUW (100)
3 uur geleden

Nieuwe gasloze wijk in Hoogkarspel

nieuwleestijd 1 min

Nieuwe gasloze wijk in Hoogkarspel

1 min leestijd

Zeker negentig woningen komen er in het vijfde en laatste deel van Reigersborg Zuid tussen de Streekweg en de Binnenwijzend in Hoogkarspel. ,,Het kunnen er ook honderdtien worden’’, zegt Bert Bommer van ZeemanVastgoed die het plan op de ruim tien hectare gemeentegrond ontwikkelt. ,,We zijn hierover nog volop in overleg met de gemeente en de provincie.’’

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

Toekomstige bewoners zijn dinsdag 23 januari van 19.30 tot 21 uur welkom in het gemeentehuis van Drechterland om hun meningen te geven over het type woningen dat gebouwd moet worden, en hoe de wijk moet worden ingericht.

Zeeman Vastgoed wil deze meningen weten om het plan verder uit te kunnen werken. Bijvoorbeeld welke architectuur de huizen moeten krijgen van de toekomstige eigenaars. ,,Wij hebben zelf ook ideeën die we dinsdag aan de mensen zullen laten zien’’, zegt Bommer. ,,Zo willen wij wel eens af van de jaren dertigstijl waarin veel huizen gebouwd zijn. Maar als veel mensen dit toch willen dan zullen we daarover moeten praten met de gemeente. Volgens onze ideeën kunnen de huizen statig, lommerrijk, of basic met veel hout worden.’’

Drechterland heeft al bepaald dat deze wijk niet op het aardgas wordt aangesloten. ,,Het wordt een duurzame wijk voor de toekomst. Er komt bijvoorbeeld ledverlichting. Drechterland praat hier als gemeente niet alleen over, maar doet ook. Dat is fantastisch’’, juicht Bommer.

Financieel haalbaar

Hoe duurzaam de woningen worden, bijvoorbeeld door materiaal- en techniekkeuze, is afhankelijk van de markt. ,,Wij willen duurzaam, maar moeten wel weten hoeveel de kopers bereid zijn te betalen voor bijvoorbeeld een aardwarmtepomp. Hun wensen kunnen worden ingewilligd, mits dit financieel haalbaar is.’’

Ook over de inrichting van de wijk wordt vooraf de mening gepeild van de kandidaat-huizenkopers. Bommer: ,,We streven er naar dat dit deel van Reigersborg een lommerrijke wijk wordt. Dus met veel groen.’’ Samen met de toekomstige bewoners zal worden gesproken over het groen in de wijk en de inrichting van de straten.

Tijdens de avond mogen de bezoekers een enquête invullen. De uitkomsten zullen worden gebruikt om de definitieve opzet van de wijk en de woningtypes uit te werken.

Wanneer de woningen worden gebouwd, staat nog niet vast. Zodra ZeemanVastgoed met het plan voor de wijk klaar is, moeten gemeente en provincie hier nog over beslissen. Een aannemer is volgens Bommer ook nog niet in beeld. ,,Daarvoor is het nu nog te vroeg.’’

Gisteren, 19:17

Obdams toneel vol met Dekkers

nieuwleestijd 2 min

Obdams toneel vol met Dekkers

2 min leestijd

Het waren twee heugelijke voorstellingen, afgelopen vrijdag en zaterdag in De Brink. Deze keer was het eens niet Rein Genoegen, de dorpsvereniging, die het podium vulde, maar de familie Dekker. Maar liefst zeventien Dekkers, van wie twee aangetrouwd, speelden samen Herman Heijermans’ ’Op Hoop van Zegen’.

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

,,Het was voor mij een lang gekoesterde wens om zoiets te doen’’, vertelt Jan Dekker. ,,Dit jaar zouden onze ouders allebei 100 zijn geworden, dus nu moest het er maar eens van komen. Ik besprak het met de zoon van mijn oudste zus en die voelde er ook wel voor.’’

Het is niet toevallig dat de Dekkers hun (groot)ouders eren met een toneelstuk, noch met dít werk. ,,Vader en moeder speelden allebei toneel, bij Rein Genoegen. In 1972 stonden ze samen op het toneel, in Herman Heijermans’ ’Op hoop van zegen’. Hoewel het verhaal misschien wel getekend is door de tijd, is het toch nog steeds actueel”.

Macht

,,Het gaat over een reder die verschillende schepen op zee heeft om vis binnen te halen. Hij neemt het niet zo nauw met veiligheid en misbruikt zijn macht en geld. Kniertje is haar man en drie kinderen op zee verloren, maar mág van de reder nog wel bij hem schoonmaken. Dat soort machtsmisbruik komt hier tegenwoordig misschien wel niet meer voor, maar denk bijvoorbeeld aan de onderdrukking in Afrika...’’

Cor en Vera

Cor Dekker en Vera Dekker-Karsten zouden in augustus en september hun honderdste verjaardag hebben mogen vieren. ,,Ze zijn altijd lid geweest van Rein Genoegen, mijn moeder meer dan veertig jaar. Mijn vader is er een tijd tussenuit geweest, omdat hij het niet kon combineren met zijn werk. Toen hij met pensioen ging, is hij weer gaan spelen en heeft hij ook geregisseerd.’’

De vijf kinderen van het acterende echtpaar en tien van hun kleinkinderen deden mee aan de bijzondere reprise van de Obdamse ’Op Hoop van Zegen’. ,,Het is heel mooi en bijzonder om te repeteren met alleen maar broers, zussen, neven en nichten’’, vindt Jan Dekker. ,,We hebben wel wat mensen van buiten om ons heen, bijvoorbeeld voor de techniek, de kapsels en de regie, omdat we dat zelf niet kunnen, maar de spelers zijn allemaal Dekkers”.

,,We helpen elkaar. We hebben het toneelspelen allemaal van vader en moeder meegekregen: het zit er toch in. Sommigen spelen nog steeds toneel, van wie drie of vier bij Rein Genoegen. Ik zelf speel in Koedijk bij een vereniging. Een aantal doet het dorpscabaret over Obdam.’’

,,Sommige familieleden hadden nog nooit iets met toneel gedaan, maar wilden nu wel meedoen. Zij zeiden ’geef mij maar een klein rolletje’, maar daar kregen ze later toch wel spijt van, omdat ze het zo leuk vonden. Wellicht gaan ze er meer mee doen.”

Gisteren, 14:30

Laurens op praatstoel in Café Bok

nieuwleestijd 2 min

Laurens op praatstoel in Café Bok

2 min leestijd

Vaak zagen deelnemers van Tour de Bok Laurens ten Dam in de kroeg. Maar dat was op de televisie: de spelers van het tourspel van Café Bok kwamen hem hem vrijdagavond tegen, in levenden lijve op een barkruk midden in hun eigen kroeg.

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

De zestig kaarten voor deze meet & greet waren snel vergeven. Initiatiefnemer van deze avond is zanger Robin Visser. „Ik volg hem op Instagram en vind het tof hoe hij leeft en alles op een nuchtere manier deelt. Het leek me een interessante gast en ik dacht: Waarom vraag ik hem niet of hij wil komen spreken in dit wielercafé?”

Vele anekdotes volgen op de vragen van NH Nieuws-verslaggever Maarten Edelenbosch en het publiek. Over Bram Tankink die, opgejut door Michael Boogerd, zijn klokkenspel showde tijdens een etentje toen de bondscoach binnenkwam. En over het voedingsregime van zijn ploeg Sunweb tijdens de door Dumoulin gewonnen Giro. „Toen Tom de quinoa niet meer weg kreeg, mocht ik een zak Haribo kopen.”

Maar ook over zijn valpartij tijdens de Tour van 2011, waarvan beelden van zijn gehavende gezicht de hele wereld over gingen. „Nu kan ik erom lachen, maar die beelden hebben me twee jaar lang een slecht gevoel gegeven. Later hing er een schilderij van in mijn woonkamer in Maastricht die nu in de mancave hangt.”

Kickboksen

Hij vergelijkt de Tour met kickboksen. „Je weet dat je gaat vallen, maar toch wil je erbij zijn. Rico Verhoeven weet dat hij op zijn kloten krijgt, ook al wint hij. Afgelopen voorjaar zag ik Tom zitten in de village départ van de Giro, in een ruimte zo groot als deze kroeg. Iedereen dacht dat hij zijn droom leefde. Maar ik wist dat het gewoon klote voor hem was en dat hij wilde dat het zo snel mogelijk maandagochtend was.”

Hij tipt de Tour de Bok’ers Dumoulin als kanshebber voor de Tour, ondanks dat deze zich op de Giro richt. „Het gaat om mindset. Landa is de enige die dit jaar beide rondes goed reed, omdat hij na de Giro drie weken aan zijn ballen had liggen krabben toen hij plotseling onverwachts alsnog de Tour moest rijden.” Er klinkt gelach in de kroeg.

Drie á vier keer per jaar spreekt Ten Dam op avonden als deze. „Meestal in Brabant. Ik vind het leuk zo dichtbij, ook omdat ik Paul Sneeboer en Tino Haakman ken.” De aanwezige ex-prof en de West-Frisia veteraan komen vaker in het café.

Na ontvangst van een flesje Buiswater (Bok’s eigen jenever) en wat fotomomentjes, vertrekt hij weer in zijn Volkswagencamper richting Oudorp. De volgende ochtend wacht er een trainingsritje van 126 kilometer.

Gisteren, 10:23

Jongeren voor jongeren in gemeenteraad Hoorn

nieuwleestijd 5 min

Jongeren voor jongeren in gemeenteraad Hoorn

5 min leestijd

Op verschillende lijsten met kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart staan jongeren. Niet relatief jonge aspirant-raadsleden, van in de dertig, maar écht jonge, van rond de 20. Wij spraken met jonge kandidaten van drie grote partijen in Hoorn, die staan te trappelen om mee te gaan besturen.

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

Jongeren die de gemeenteraad in willen, zijn zeldzaam.

Volgens de Vereniging Nederlandse Gemeenten liep de gemiddelde leeftijd van gemeenteraadsleden in 2017 uiteen van 58,6 jaar in kleine gemeenten tot 48,5 in grote (meer dan 100.000 inwoners). In een gemeente als Hoorn ligt het gemiddelde op 53,3.

Er is een relatie met het inkomen uit werk dat naast de raadsvergoeding nodig is. Raadsleden ontvangen in Hoorn 1.460 euro bruto, plus een onkostenvergoeding van 170 euro. Uit het Nationaal Raadsledenonderzoek 2017 blijkt dat raadsleden 16 uur gemiddeld per week aan het raadswerk besteden.

We spraken kandidaten van VVD, PvdA en CDA en legden ze dezelfde vragen voor.

VVD’er Rob Droste: ’Er moeten in Hoorn een paar duizend woningen bij’

Rob Droste (21)

VVD-lijst, plaats 3.

Zit bij de liberale politieke jongerenorganisatie JOVD sinds 2013, is nu bijna vier jaar VVD-lid. Maakte deel uit van het VVD-bestuur Hoorn, later ook van het regiobestuur. Zit voor de VVD in de Hoornse raadscommissie sinds september.

Studeert politieke wetenschappen aan de Universiteit van Leiden.

Hoe groot is de kans dat je echt raadslid wordt?

,,Ik sta derde, de VVD heeft de laatste 35 jaar in Hoorn nooit lager gescoord dan vier zetels.’’

Waarom wil een jongere dit?

,,Zelf heb ik ervaren dat het onderwijs een beleidsmachine is, waarin geen maatwerk past. Daar wilde ik iets aan doen. Ik vind dat de volksvertegenwoordigende functie van de gemeenteraad moet verbeteren. In de raad zijn de meesten 40-plus. Logisch, want het kost veel tijd. Als je een fulltime baan hebt, kom je met twintig uur raadswerk per week op 60 uur uit.’’

Hoorns grootste probleem?

,,Er worden te weinig huizen gebouwd. Het is niet normaal als jongeren tot hun dertigste bij hun ouders moeten blijven wonen. Je moet jongeren aan je binden, zij zijn de toekomst. Er moeten een paar duizend woningen bij. Daarvoor moet je aan de rand van de stad de hoogte in. De gemeente kan dat proces versnellen, bepaalde garanties afgeven. Zorgen dat er appartementen kunnen komen van een ton. Zorgen dat mensen kunnen kopen, door het makkelijker te maken om een starterslening te krijgen. Dat kost geen geld, want je krijgt het op termijn weer terug.’’

Waarin verschillen jullie?

,,Bij voorbeeld in de zorg. Wij vinden dat een eigen verantwoordelijkheid. Uitgangspunt voor de VVD is dat de eigen omgeving: familie, vrienden en buren, helpt. Pas als dat echt niet gaat, moet de gemeente helpen. Niet andersom.

Verder vind ik dat er te veel voorzieningen voor minima zijn. Barry de bouwvakker en Catrien de caissière verdienen met een minimumloon niet of amper meer dan twee mensen in de bijstand. We moeten niet alleen de onderkant en iets erboven steunen, de prikkel moet zijn dat je altijd wat meer hebt bij werken dan in de bijstand. Zo’n twintig procent.’’

PvdA’er Thomas de Groot wil ’in de gemeenteraad om jongeren meer stem te geven’

Thomas de Groot (22)

PvdA-lijst, plaats 5

Politiek actief sinds zijn 16e, aanvankelijk voor SP. Zat drie jaar in bestuur Jonge Socialisten in de PvdA.

Studeert dit jaar af in bestuurskunde (Hogeschool van Amsterdam) en wil verder met een master political science.

Hoe groot is de kans dat je echt raadslid wordt?

,,Randgevalletje. Gelukkig zit de PvdA landelijk weer in de lift en we hebben lokaal een sterk team, maar we moeten wel kneiterhard blijven werken.’’

Waarom wil een jongere dit?

,,Ik wil jongeren meer stem geven. Er moet een goede balans zijn tussen ervaring en een nieuwe, frisse blik.

Ik wil doorgaan om mijn idealen in praktijk te brengen. Iedereen moet dezelfde mogelijkheden hebben om ambities en dromen waar te maken. Jongeren zijn ondervertegenwoordigd in de raad. Ze hebben iemand nodig waar ze op af kunnen stappen.’’

Hoorns grootste probleem ?

,,Vergrijzing en tekort aan huizen. In 2040 is 26 procent 65-plus, waardoor de zorgkosten ook omhoog gaan. We moeten hierop nu beleid maken, daarom pleit ik voor HBO-onderwijs in Hoorn, zodat we meer jongeren kunnen aantrekken. Ook moeten er huizen bij, inclusief sociale huurwoningen.’’

Waarin verschillen jullie ?

,,Wat zorg betreft, wij vinden dat een verantwoordelijkheid van de samenleving. De gemeente moet zorgen dat de middelen er zijn om mensen zelfstandig te laten blijven, een goede balans vinden. Daar profiteert iedereen van.

Verder vinden wij dat er iets gedaan moet worden aan de armoedeval, het verschijnsel dat je door te werken minder geld overhoudt dan als je in de bijstand blijft.

De bijstand is geen pretje. Rotte appels zijn niet representatief. De gemeente moet zorgen dat iedereen kan meekomen, maar werk moet wel lonen.’’

CDA’er Rob Brandhoff: ’Politiek interesseerde me al op de middelbare school’

Rob Brandhoff (19)

CDA-lijst, plaats 6.

Raakte ruim een jaar geleden betrokken bij het CDA toen de partij burgers vroeg om inbreng voor het verkiezingsprogramma. Voelt zich daar thuis, heeft inmiddels een cursus gevolgd als kandidaats-raadslid en zit sinds november bij het fractie-overleg.

Studeert bouwtechnische bedrijfskunde aan de Hogeschool van Amsterdam.

Hoe groot is de kans dat je echt raadslid wordt?

,,We gaan voor vijf zetels. De kans bestaat dat ik er net buiten val, maar ik hoop op voorkeurstemmen, omdat mensen vertrouwen in mij hebben en ik uit een bekende Zwaagse familie kom. Daarom ga ik ook campagne voeren, onder meer via Facebook.’’

Waarom wil een jongere dit?

,,In de raad zitten veel oudere mensen, terwijl jongeren ook een belangrijk deel van de bevolking vertegenwoordigen. Ze hebben andere inzichten. Een frisse blik is altijd goed. Politiek interesseerde me al op de middelbare school. Ik volgde al een hele tijd het nieuws en deed ook mee aan debatwedstrijdjes. Na het vwo studeerde ik een jaar politicologie, maar dat was te veel theorie.’’

Hoorns grootste probleem?

,,De gemeente moet, nu de vergrijzing er aankomt, proberen aantrekkelijk te blijven voor jongeren om te wonen, werken en verblijven. Ze gaan studeren in Amsterdam, we moeten proberen ze terug te laten komen. Onder meer afspraken met Intermaris maken om te zorgen dat er meer huizen voor jongeren komen.

Een probleem voor Hoorn is ook de politieke versnippering.

Verder kampt Hoorn met een verouderde leefomgeving. Wijken moeten gerenoveerd worden.’’

Waarin verschillen jullie ?

,,Het CDA vindt dat de zorg een gedeelde verantwoordelijkheid is tussen gemeente en burger. De invulling hiervan willen we zo vrij mogelijk laten, omdat voor iedere patiënt maatwerk nodig is. Dit geeft ruimte voor nieuwe initiatieven in de zorg. Gezien de verdere vergrijzing willen we inzetten op een goede en flexibele zorg voor ouderen, en we willen doorgaan met de aanpak van eenzaamheid.

Het probleem dat mensen die werken soms minder overhouden dan wie in de bijstand blijft, is lastig. Het lijkt oneerlijk, maar sommigen hebben nu eenmaal een steuntje in de rug nodig, kunnen bepaalde problemen niet zelf oplossen. Wat dat betreft is het bij het CDA nooit zwart-wit, maar altijd daartussenin. We zitten in het politieke spectrum in het midden. Extreme oplossingen werken meestal niet.’’

20 jan. 2018

Ontroerend ’gekkenhuis’ in Midwoud

nieuwleestijd 2 min

Ontroerend ’gekkenhuis’ in Midwoud

2 min leestijd

In de aanbieding in de Spar-supermarkt in Midwoud, deze zaterdag: speciale Tompouzen. Met een extra roze hartje voor Vonnie en Hisse Brouwer, de uitbaters van de super. Over een dorp dat vier inbraken in korte tijd pareert met een bijzondere steunactie.

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

Veel mensen in het dorp zijn waren namelijk bang dat de super wel eens op slot zou gaan. Want het stel moest in enkele weken tijd vier keer aangifte doen van inbraak. Wat als Vonnie en Hisse er de brui aan zouden geven? Dan heeft het dorp geen eigen ‘super’ meer en dat kan natuurlijk niet. Een kleine groep verzon een actie om de ondernemers een hart onder de riem te steken.

Lekker druk

De parkeerplaats aan de Korteling is in de ochtenduren al vol. En in en om de Spar is het lekker druk. Precies wat mensen als Ed Bobeldijk, Jolanda Blaauwboer, Mandy Wijdenes of Ilse Kroon voor ogen hebben.

,,We willen laten zien dat het dorp achter onze eigen Spar staat”, zegt Ed. Volgens de bewoners kunnen de bittere nasmaak van de inbrekers het beste worden vervangen door een stevige omzet.

Lokkertjes

Hun spontane plan van aanpak: er worden binnen in de super lootjes verkocht - de prijzen staan bij de diepvries al uitgestald - en dan is er de speciale aanbieding van twee vers afgebakken croissants met bakkersroom. Met dit soort lokkertjes komen al wat extra mensen boodschappen doen, en dan is er ook nog een gratis bakkie koffie.

Bij de twee kassa’s in de Spar is er deze dag ook een zeer speciale vorm van klantenservice. Vrijwilligers helpen alle boodschappen die zijn aangeslagen op de kassa, meteen in te pakken. Een bijna Amerikaanse vorm van service, die trouwens erg op prijs wordt gesteld. Jolanda en Ilse hebben er letterlijk de handen vol aan.

’Spar -wash’

Buiten gebeurt ook van alles: het boodschappenspel als een soort geheugentrainer trekt bekijks. Aan de overkant van het plein zwaaien verschillende handige jongens en enkele grote vrijwilligers de scepter over de eenmalige ’Spar-wash’. Hier kan iedereen de auto laten wassen, maar dan moet er wel een (vrijwillige) bijdrage komen. Zo worden de kosten bestreden.

Binnen heeft Hisse het er druk mee. Maar hij is ook ontzettend blij met de steun die hij en zijn Vonne juist deze dag krijgen. ,,Dit is echt uniek”, zegt hij. ,,Al die mensen maken van iets negatiefs een hele mooie zaterdag. Het is echt een heel leuk gekkenhuis en tegelijk heel ontroerend.”

19 jan. 2018

Welwonen verlaat stapje voor stapje Willigenburg in Enkhuizen

nieuwleestijd 2 min

Welwonen verlaat stapje voor stapje Willigenburg in Enkhuizen

2 min leestijd

Woningverhuurder Welwonen trekt zich stapje voor stapje terug uit het appartementencomplex Willigenburg in de binnenstad. Huurwoningen worden één voor één verkocht. En dat geldt ook voor de parkeerplaatsen die nu nog worden gehuurd. Maar Welwonen spreekt tegen dat dit tot minder parkeerplaatsen leidt in de buurt.

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

Willigenburg bestaat uit 85 appartementen en zes woningen. Het complex werd in 1996 neergezet op de plek achter de Vissersdijk en Van Bleiswijkstraat waar voorheen de koekfabriek van Enkhuizen stond. Aanvankelijk waren dit 31 koopwoningen van particuliere eigenaars en 60 huurwoningen van Welwonen.

Die situatie is inmiddels flink veranderd. ,,Wij hebben ongeveer de helft van onze huurwoningen hier verkocht’’, vertelt Anita Muskee van Welwonen. ,,De zittende huurders hebben wij laten weten dat ook hun woningen worden verkocht zodra zich een mutatie voordoet.’’ In gewoon Nederlands: zodra een huurhuis vrijkomt, gaat Welwonen deze verkopen. ,,Het besluit hiertoe hebben wij jaren geleden al genomen.’’

Bij de oplevering van de appartementen in 1997 kreeg Welwonen ook 59 parkeerplaatsen rond Willigenburg in eigendom. Inmiddels heeft Welwonen er daarvan al 33 verkocht en verhuurt het nu nog 26 parkeerplekken.

Op Facebook beklaagden enkele Enkhuizers zich in december over het feit dat Welwonen parkeerplaatsen in de binnenstad verkoopt aan mensen die daarvoor interesse hebben. Dit zou volgens deze klagers gaan om parkeerplekken die nu nog in gebruik van huurders zijn. Dit zou onder meer bij Willigenburg spelen.

Kritiekpunt is dat mensen een parkeerplek kopen ten koste van iemand uit de directe buurt. ‘Mensen moeten daardoor nu met hun auto naar de Wortelmarkt, Verlaat en Karnemelksluis. En dat terwijl de parkeerdruk door nieuwe appartementen in de Vijzelstraat en de Kaasmarkt al groter wordt. Dit wordt een puinhoop’, voorspelde een klager.

Recht

Gevraagd hoe dit nu precies zit, stelt Welwonen dat de parkeerdruk in de buurt helemaal niet groter wordt doordat parkeerplaatsen rond Willigenburg worden verkocht. ,,Woninghuurders die hier ook een parkeerplaats van ons huren, hebben wij in het verleden verteld dat zij deze parkeerplaats ook kunnen kopen. Als een huurder dit niet wil, dan hebben wij als Welwonen ook het recht om deze parkeerplaats aan een ander te verkopen. Bijvoorbeeld als een appartement hier verkocht wordt aan iemand die ook een parkeerplaats wil. Het huurcontract van de parkeerplaats staat helemaal los van het huurcontract van de woning.’’

Buurtbewoners

Welwonen wil zelf sowieso geen losse parkeerplaatsen in eigendom houden. ,,Op dit moment worden alle parkeerplekken gebruikt door huurders en eigenaars.’’ In het geval van Willigenburg zijn er ook buurtbewoners die een parkeerplaats huren of hebben gekocht.

,,Onze parkeerplaatsen elders in Enkhuizen (Denenburg, Fruittuinen, Paludanushof en Groenling) verkopen we niet. Deze worden verhuurd aan huurders van de desbetreffende complexen en soms door omwonenden.’’

19 jan. 2018

PWF: stop met plan Medemblik aan Zee

nieuwleestijd 1 min

PWF: stop met plan Medemblik aan Zee

1 min leestijd

Stop met het plan Medemblik aan Zee. Ga in overleg met de projectontwikkelaar over een afkoopregeling.

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

De noodzaak om twee parkeergarages te bouwen is dan veel minder urgent. Een beter buitendijks parkeerterrein voor het centrum van Medemblik is dan voldoende om de parkeerproblemen in het centrum op te lossen.

PWF-raadslid Siem Zeilemaker hoopt dat hij donderdag in de gemeenteraad een meerderheid krijgt voor dit plan. Het zou een rigoureuze wijziging zijn van het parkeerplan voor het centrum van Medemblik van wethouder Hans Tigges. Hij wil een onderzoek doen naar de komst van twee garages aan de kop van de Nieuwstraat: een bovengrondse bij het busstation en een ondergrondse bij de Dam/Oude Haven.

Archeologisch onderzoek

Kosten voor de parkeergarages lopen uiteen van 3 (bovengronds) tot 7,5 miljoen euro (ondergronds). Zeilemaker: ,,Zeker een ondergrondse garage is ontzettend duur en die is er voorlopig nog lang niet. Archeologisch onderzoek is nodig. Gedurende de aanleg is er enorme overlast. Dat heb je allemaal niet bij het buitendijkse terrein, daar kunnen we meteen mee aan de slag en het is veel goedkoper.’’

Dan blijft er geld over voor de uitkoop van de projectontwikkelaar, waarvan de kosten kunnen oplopen tot 1,5 miljoen.

19 jan. 2018

ODS wil zonnecollectoren op alle gebouwen gemeente Stede Broec

nieuwleestijd 1 min

ODS wil zonnecollectoren op alle gebouwen gemeente Stede Broec

1 min leestijd

Open en Duidelijk Stede Broec (ODS) wil op de daken van alle gebouwen van de gemeente Stede Broec zonnecollectoren om warmte te onttrekken uit zonne-energie. Stede Broec moet ook meer gebruik maken van aardwarmte en op dit gebied samenwerken met buurgemeenten. Dit laat ODS weten met het oog op de verkiezingen.

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

De partij wil ook dat het gemeentebestuur beter gaat luisteren naar de inwoners. ,,De gemeente is van de burgers en niet van de bestuurders’’, stelt Jan Ettes van ODS. ,,We kennen natuurlijk allemaal het schaamteloze verhaal rond de camping Broekerhaven.’’

Lydia Groot gaat als lijsttrekker van ODS de verkiezingen in. Ze was eerder wethouder van Stede Broec, voordat ze dit werd in Oldebroek, en keert nu terug. Ze werd volgens Ettes wethouder in Oldebroek omdat ze geen wachtgeld wilde trekken en liever werkte voor haar kostje en zo Stede Broec geld bespaarde.

Bestuurder Streekhof

ODS heeft naast de ervaren jongeren Thijs Visser, Evert Smit en Jesper Kruis als nieuwe jongeren Lars Huisken en Jan Dekker op de lijst staan. Ook Garm Besseling, bestuurder van het Streekhof, staat nieuw op de lijst. Hij wil werken aan een sterk ondernemersklimaat met minder regels, korte lijnen en behoud van werkgelegenheid.

De complete lijst van ODS bestaat achtereenvolgens uit: Lydia Groot, Janneke Visser, Jan Ettes, Thijs Visser, Dirk Visser, Evert Smit, Ellen Dudink, Jesper Kruis, Jan Dekker, Lars Huisken, Garm Besseling, Helma Luckerhof, Aad Koomen, Johan van Diepen, Alie Degeling, Stella Savenije, Caroline Kaagman, Fred Kroezen en Ton van Gulik.

19 jan. 2018

De kille data van de slavenhandel in expositie

nieuwleestijd 2 min

De kille data van de slavenhandel in expositie

2 min leestijd

Een kleine drie jaar deed kunstenaar Vincent Vulsma onderzoek voor een serie tentoonstellingen over de klassieke handelsreizen over de wereldzeeën. Hotel Maria Kapel in Hoorn heeft de primeur met ’In the Hold’; een tentoonstelling waarin de 17e eeuwse slavenhandel en de handel in de kleurstof indigo visueel worden gemaakt.

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

’In the Hold’ is de eerste tentoonstelling in de Mariakapel van dit jaar en ook de eerste in een tweejarige reeks, die wordt gebracht onder de naam ’Undercurrents’, letterlijk onderstromen, onzichtbare maar vaak sterke invloeden op het maatschappelijke.

In 2018 en 2019 doen in Hoorn verblijvende Nederlandse en buitenlandse kunstenaars onderzoek naar dit overkoepelende thema. Daarmee wordt ingespeeld op onze koloniale geschiedenis en de doorwerking daarvan op onder meer de vluchtelingencrisis, het kapitalisme, sociale ongelijkheid en de invloed hiervan op de kunstwereld.

Zoals meestal in de monumentale kapel aan de Korte Achterstraat heeft de bezoeker het verhaal van de kunstenaar nodig om de tentoonstelling ten volle te kunnen ervaren. En dat verhaal is er bij Vulsma. Hij is gefascineerd door de ’driehoekshandel’; de handel in goederen en slaven vanuit Europa, richting West-Afrika en Curaçao. ,,In de romantiek daarvan ben ik niet geïnteresseerd, maar wel in het logistieke bedrijf, de complexiteit daarvan. Het rationele, het gecalculeerde ervan heb ik in de tentoonstelling willen doorzetten.’’

De basis van de tentoonstelling zijn een logboek en een grootboek van een schip van de Middelburgse Commercie Compagnie (MCC), die zich in de achttiende eeuw met de driehoekshandel bezighield. Het schip Vrouw Johanna Cores vervoerde goederen naar West-Afrika, die werden geruild voor slaven. Die werden naar Curaçao vervoerd en verkocht. In het logboek, dat in de Mariakapel in een vitrine ligt, staat precies hoeveel slaven er aan boord waren en welke goederen.

De reis van het schip wordt aan de hand van coördinaten weergeven in het logboek. ,,Je kan die coördinaten invoeren op Google Earth en zo de reis visueel maken.’’ Voor alle 202 posities van het schip die in het logboek vermeld staan, maakt Vulsma een blok indigo, een plantaardige kleurstof die ook een grote rol speelt in de handel vanuit Nederland. In de Mariakapel zijn zeven van deze blokken geplaatst in een positie die refereert aan de reis die het Middelburgse schip maakte.

Daarnaast speelt textiel een belangrijke rol in het beeld dat Vulsma neerzet in de kapel: handgesponnen katoen uit India, dat op een hightech manier is geweven. Ook daarbij is de kunstenaar uitgegaan van gegevens uit het logboek, die hij invoerde in de computer en omzette naar data waarmee het moderne weefgetouw kon worden aangestuurd. Hierdoor zijn unieke weefbindingen ontstaan die zo precies zijn dat er in wezen sprake is van dataopslag in de stof.

De textielwerken en de opstelling van de indigoblokken worden samengebracht in een derde werk: een antieke lap stof uit India, die met indigo is gekleurd. Met een moderne lasercutter zijn de coördinaten van een van de acht driehoeksreizen van de Vrouw Johanna Cores in de stof ’gebrand’.

’In the Hold’ is tot en met 24 februari te zien.

www.hotelmariakapel.nl

19 jan. 2018

’Er liep gelukkig niemand’

nieuwleestijd 1 min

’Er liep gelukkig niemand’

1 min leestijd

,,Ineens klonk er een hoop kabaal’’, vertelt locatiemanager Petra Oudt-Moeijes van verpleeghuis Nicolaas in Lutjebroek. Door de krachtige storm viel donderdagochtend rond half elf een tien meter lang stuk luchtbehandelingskanaal vanaf het dak van het verpleeghuis naar beneden. Dat niemand gewond is geraakt, is achteraf bezien een groot goed. Want het gevaarte kletterde pal naast de hoofdingang tegen de grond.

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

De val van het luchtkanaal, waardoor normaal gesproken de oude lucht uit het verpleeghuis naar buiten wordt geblazen, werd gebroken door een parasol. En daar bleef het object vervolgens ook achter haken tot de wind geluwd was. De klap was immens. Het kanaal viel van vier totaal verdiepingen naar beneden. ,,Er liep op dat moment gelukkig niemand bij de hoofdingang’’, zegt Oudt-Moeijes.

John den Boer van metaalhandelsbedrijf Blokdijk haalde het stuk luchtbehandelingskanaal gistermorgen op. ,,Het is voor ons slechts vullis, hoor’’, zegt hij. ,,Want dit bestaat alleen maar uit een dun laagje aluminium met schuim.’’

Beter vastzetten

Een licht gevaarte dus dat naar beneden kwam. ,,We gaan het nieuwe stuk kanaal beter op het dak vastzetten’’, verzekert Stefan Loos als technische man van het verpleeghuis. Schouten Techniek is hierbij betrokken.

Ook kapotte bliksemgeleiders en een afgewaaid stuk lood moeten worden hersteld. De totale schade loopt hier in de duizenden euro’s.

Nogal wat particulieren in West-Friesland melden stormschade aan hun schuttingen, tuinhuisjes en afgevallen dakpannen. Van meerdere koeienstallen zijn lichtkoepels in het dak stuk gewaaid.

Vooral de schade aan kassen van telers in de regio is volgens een assurantietussenpersoon opvallend groot. ,,De herstelcapaciteit is hiervoor te klein. Er zijn te weinig bedrijven in West-Friesland die deze schade snel kunnen herstellen. Die bedrijven moeten ook uit het Westland komen, maar die zijn nog niet eens klaar met het herstel aan kassen van de vorige storm begin januari. Het ontbreekt eenvoudigweg aan de menskracht om de schade aan kassen te herstellen.’’

Glas duurder

Onder meer rond Andijk zijn dit keer meerdere kassen getroffen. Een kassenbouwer die benaderd is om hier kapotte ruiten te herstellen, had gisteren uit ons land al 120 schademeldingen binnen. ,,De prijs van het glas gaat hierdoor ook omhoog’’, weet de verzekeringsman. ,,En de schade kan nog groter worden doordat bepaalde teelten in de kassen heel gevoelig zijn.’’

20 jan. 2018

Scharwoude droomplek ’Van m’n Tante’

nieuwleestijd 2 min

Scharwoude droomplek ’Van m’n Tante’

2 min leestijd

Er komt binnenkort veel meer leven in tuincentrum Kees Braas in Scharwoude. Daan van Baar en Jan Raven zijn hier bezig verschillende brocantewinkeltjes onder de noemer ’Van m’n Tante’ een plek te geven.

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

Voor de van oorsprong Amsterdamse Daan is de beschikbaarheid in het hartje van het dijkdorp een schot in de roos. ,,Ik werk al heel lang samen met m’n man Dimitri in het brocantewereldje. En dan droom ik ook wel eens van een eigen woonwinkel, met alle stijlen.”

Ze verhuisde onlangs naar Lambertschaag, en kwam de ruimte in Scharwoude op het spoor. Na één bik in het tuincentrum wist ze genoeg: dit is de jackpot. Daan wil met de zakenpartner Jan Raven de ruimte weer onderverhuren aan zes mini-winkeltjes: branchegenoten, die ook oog hebben voor oude woonaccessoires, brocante, soms antiek of nieuwe meubeltjes.

,,Verschillende woonstijlen en ondernemers onder één dak”, vertelt ze. ,,Dat betekent voor de mensen die hier straks komen, veel meer keuze.”

Kamerplanten

Veel West-Friezen kennen het tuincentrum in Scharwoude nog uit de periode dat eigenaar Kees grote kerstshows organiseerde. Braas verkoopt hier nog steeds kamerplanten en tuinaccessoires. Wat hem betreft is de komst van ‘Van m’n Tante’ meer dan welkom: ,,We versterken elkaar mooi.”

Maar dat betekent ook dat in geval er de loop echt in komt, Scharwoude te maken krijgt met een oud probleem. Hoe klein het dorp ook is, er is nauwelijks parkeerplek. ,,Ik denk dat dit wel meevalt”, zegt Daan. ,,Er is een forse parkeerstrook pal naast de spoorlijn. Daarmee kan je een soort piek opvangen.”

Haar vrolijke tekkeltje Jopie is het onbetwiste en kwispelende uithangbord van de nieuwe zaak. ,,Zij is vernoemd naar m’n eigen favoriete tante”, lacht de eigenares.

,,Wij hoorden vaak in onze andere zaak dat veel mensen spulletjes herkennen. ‘Die gebruikte mijn moeder ook’, zeggen ze dan, of dat hun tante ook zoiets had. Dat was het idee achter de winkelnaam. Je vindt hier de spullen die ook aan vroeger – aan je favoriete tante - doen denken.”

Alle winkels onder het dak waar voorheen alle kamerplanten stonden opgesteld, worden gestyled. Daarmee wil Daan ook bereiken dat de mensen in een klap een overzicht krijgen, onder het genot van een kopje koffie. ,,Zo kun je ideetjes opdoen en zie je ook meteen hoe mooi dat staat, wanneer je oude meubels een nieuwe kleur of stijl meegeeft, en hoe leuk dat is te combineren met moderne meubels.”

‘Van m’n Tante’ hoopt halverwege februari de deuren te openen.

18 jan. 2018

Stoker moet weg van ’zijn’ VVD

nieuwleestijd 2 min

Stoker moet weg van ’zijn’ VVD

2 min leestijd

Uiteindelijk is er een motie van wantrouwen aan te pas gekomen om wethouder Hendrik Stoker te dwingen op te stappen. Zijn eigen VVD, en de fracties van DSV en CDA brachten dit wapen donderdagavond in stelling.

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

Een ding is definitief veranderd in de Opmeerse lokale politiek: de VVD zit nu in de oppositiebanken, samen met DSV. Het CDA wil met de andere partijen wel verder met de twee andere wethouders, Elly Deutekom (GB) en Ruud Heijtink (PvdA). Maar Stoker moest dus evengoed weg, ook van het CDA.

Afscheid

Want hij was het die in december boos weg liep en zijn eigen fractie pruimt hem niet meer. En omdat de nieuwe, tijdelijke coalitie inclusief het CDA zijn taken op voorhand al heeft verdeeld, was de boodschap helder. De gemeenteraad van Opmeer neemt afscheid van een ervaren bestuurder. De andere fracties vragen verbaasd of er soms twee VVD’s partijen zijn in de gemeente. De oorspronkelijke partij die acht jaar geleden meedeed in de coalitie, en de vernieuwde fractie die een andere koers vaart.

Ruil

Opmeer kent een nieuwe gelegenheidscoalitie, omdat het CDA volgens de eigen voorman Nico Bosch de verantwoordelijkheid heeft genomen. Die partij ruilt als het ware van plek met de VVD en wil samen met PvdA en GB door.

Mario Appelman probeerde namens DSV uit alle macht de positie van de drie wethouders helder te krijgen. Volgens hem zijn ze opgestapt en daarna ten onrechte aangebleven. Appelman sneerde over een ’slechte soap’ en chantage vanuit het college in de wandelgangen. Hij had 33 vragen over het hoe en het waarom.

Door de verharde verhoudingen werd het al snel een vinnig debat. Vooral Wim van Hunnik (GB) en Herman ter Veen (PvdA) bestempelden alle verwijten en beweringen van Appelman als tendentieus en halve waarheden.

De hoofdrolspeler, de VVD-fractie, zweeg aanvankelijk. Dat weerhield de andere fracties er niet van om de liberalen spijkerhard aan te pakken over hun coupe: zij hebben bewust de breuk met de eigen wethouder geforceerd.

Verwijdering

Vooral Ter Veen wees op de al langer durende verwijdering tussen VVD en wethouder Stoker. Volgens hem heeft alles uiteindelijk te maken met het interne onderzoek naar de integriteit rond grondaankopen in de wijk Heerenweide. ,,Een gevaarlijk hoog spel”, oordeelde Ter Veen.

Fractievoorzitter Jacko Hoek zweeg aanvankelijk, maar had laat in de avond alsnog de motie van wantrouwen al paraat, mede ondertekend door Bosch en Appelman. ,,Er is een totaal onwerkbare situatie ontstaan met deze wethouder”, was zijn korte maar harde oordeel.

Breuk

Het opmerkelijke was dat de breuk volgens de VVD zit bij het amendement om de omstreden grond - waarnaar het onderzoek loopt - buiten het bestemmingsplan te houden. Stoker waarschuwde in december vooraf dat dit juridisch niet kan. Dat bleek dus het breekpunt tussen de wethouder en zijn eigen fractie.

Maar gisteravond benadrukte Stoker dat hij het raadsbesluit over de wijk Heerenweide wel gewoon wilde uitvoeren. Daarmee leek de angel uit de motie van wantrouwen, omdat het CDA ging twijfelen aan de haalbaarheid. Daarop werd die motie van wantrouwen in alle haast opnieuw geredigeerd en aangenomen.

18 jan. 2018

Koerswijziging van 180 graden bij GBS

nieuwleestijd 2 min

Koerswijziging van 180 graden bij GBS

2 min leestijd

Bij Gemeentebelangen Stede Broec (GBS) verlopen de afgelopen weken nogal chaotisch. Nog geen twee weken nadat raadslid Peter Raven met de partij brak en de fractie de steun aan de coalitie introk, is de koers weer 180 graden gedraaid.

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

Peter Raven is terug bij de partij, nu als lijsttrekker. En GBS steunt de coalitie weer. Jan Munnik, voorheen de lijsttrekker, is opgestapt. De zaken werden geregeld in de algemene ledenvergadering, deze week.

Munnik was tot voor kort wethouder. In december stapte hij op, omdat hem een motie van wantrouwen boven het hoofd hing. Dit vormde de opmaat tot alle onrust bij GBS. De fractie verweet de coalitiepartners dat ze Munnik niet steunden en stapte uit de coalitie. Dat was voor Peter Raven onverteerbaar: hij wilde de coalitie blijven steunen en besloot als solo-raadslid verder te gaan.

GBS betreurde de stap van Raven en ging met hem in gesprek, in de hoop hem weer binnenboord te halen. Raven verbond aan zijn terugkeer de voorwaarde dat GBS de coalitie weer zou steunen. In de ledenvergadering van GBS hebben de leden de fractie met klem gevraagd het standpunt over de coalitie te wijzigen. Dat gebeurde en maakte de weg vrij voor Ravens terugkeer.

Nieuwe lijsttrekker

Van een machtsstrijd lijkt geen sprake. Jan Munnik zegt dat hij na zijn opstappen als wethouder meteen al vond dat er een nieuwe lijsttrekker moest komen. ,,Aanblijven als lijsttrekker in zo’n situatie, dat moet je niet willen. En dat heb ik ook meteen gezegd.’’ Het lag voor de hand dat Raven hem zou opvolgen. Maar voor dit was geregeld, was Raven opgestapt.

Munnik: ,,Ik wilde zelf de coalitie niet meer steunen. Dat was een persoonlijk besluit, omdat ik aan het eind van mijn wethouderschap zo weinig steun vanuit de coalitie heb ervaren. Tot mijn verbazing schaarde de fractie zich daarachter, dat was helemaal niet mijn bedoeling.’’ Dat Raven ook opstapte, vond Munnik een groot verlies. ,,Ik heb toen gezegd: ’Als jullie willen dat GBS blijft voortbestaan, dan moeten jullie Peter terughalen.’’

Raven is blij met zijn terugkeer. ,,Ik wil wel door. Lijsttrekker worden was niet de bedoeling, maar dat loopt nu zo.’’ Munnik heeft er vrede mee: ,,Natuurlijk wilde ik dat het anders was gelopen. Ik ben als wethouder in een complexe situatie op een rijdende trein gestapt. Ik heb het niet af kunnen maken. Maar het is zoals het is. Ik ga met pensioen.’’

18 jan. 2018

Buren worden ’knettergek’ van geluid privézwembad in Wijdenes

nieuwleestijd 1 min

Buren worden ’knettergek’ van geluid privézwembad in Wijdenes

1 min leestijd

,,Er is maar één omwonende die om handhaving heeft gevraagd’’, zei Jan van Slooten uit Wijdenes woensdag in Noordhollands Dagblad over zijn privézwembad. Die moet hij van de gemeente weghalen omdat het bestemmingsplan dit niet toestaat. Vier buren van ’t Wuiver zijn laaiend. Want zij zeggen allemaal last te hebben van het zwembad.

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?