West-Friesland uitgelicht

Uitgelicht

West-Friesland uitgelicht

100 ARTIKELENNIEUW (100)
15 dec. 2017

Opnieuw dikke cheque voor Het Driespan

nieuwleestijd 1 min

Opnieuw dikke cheque voor Het Driespan

1 min leestijd

De sloop mag door de vondst van asbest wat vertraging hebben opgelopen, de inzamelingsactie voor basisschool Het Driespan in Enkhuizen loopt nog steeds als een trein. Vrijdag kregen de moeders van de Vrienden van de Flosbeugel opnieuw een dikke cheque overhandigd.

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

Ditmaal ging het om de opbrengst van de couvertactie van restaurant Tydloos. Direct na de brand besloten eigenaars Michiel en Maaike Wolf om van ieder verkocht couvert van het Eindeloos Genieten-menu 3 euro aan de school te schenken.

De actie liep tot 1 december. ,,Ook hadden ze op de bar een grote pot staan, waar klanten hun fooi in konden gooien’’, vertelt Monique Jonker-Smalheer van de Vrienden van de Flosbeugel.

Dat leverde uiteindelijk 2673 euro op. ,,Een prachtig bedrag, daar moeten ze heel wat couverts voor verkocht hebben. Maar dat klopt ook wel, want Michiel en Maaike vertelden dat ze door de actie heel wat nieuwe gasten binnenkregen. Dus hopelijk hebben ze er zelf ook iets aan gehad.’’

Ondertussen gaan Monique en de andere moeders, Johanna van der Gulik, Marianne Logothetis en Sonja Cap, onverdroten voort met inzamelen. ,,Toen we in oktober begonnen, dachten we nog: 1.000 of 2.000 euro zou mooi zijn en 5.000 euro geweldig. Maar daar zijn we al ver voorbij, ik denk dat we zelfs richting de 25.000 euro gaan.

Bijdragen kan nog steeds, via de Facebook-pagina ’Vrienden van de Flosbeugel’ of via e-mail: vriendenvandeflosbeugel@outlook.com

15 dec. 2017

Enkhuizer brouwerij De Werf bijna klaar

nieuwleestijd 5 min

Enkhuizer brouwerij De Werf bijna klaar

5 min leestijd

,,Een heleboel brouwers kunnen hier alleen maar van dromen’’, zegt horeca-ondernemer Rick Post uit Enkhuizen. Zijn eigen droom is nu bijna werkelijkheid. Volgende week woensdag opent stadsbrouwerij De Werf na jaren hard zwoegen eindelijk de deuren.

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

Die droom is de laatste weken wel een beetje een koortsdroom geworden. Griep kluistert hem vaker aan zijn bed dan hem lief is, maar tijd om goed uit te zieken is er niet. In de brouwerij aan de Paktuinen zet het Het Enkhuizer Aannemers Bedrijf de puntjes op de i en zodra Rick zijn gezicht laat zien, wordt hij besprongen met vragen. ,,Ik heb wel moeten beloven om zelf niks meer te doen, want dan loopt de planning in de war’’, lacht hij.

Het begon in juni 2013 met het witbiertje Witte Compaen - toen nog samen met zijn compagnon Chi Tang gebrouwen bij Jopen in Haarlem - dat Rick met jeugdig enthousiasme presenteerde in de Mastenbar, die hij samen met zijn ouders runt. Maar toen al zat hij vol plannen om binnen een paar jaar een echte, werkende brouwerij in Enkhuizen te openen.

Speciaalbiercafé

Nog diezelfde maand volgde de overname van grand café en hotel De Stedemaagd in de Spoorstraat, dat werd omgevormd tot speciaalbiercafé Herberg De Compagnie. Aanvankelijk was het doel om hier een brouwinstallatie aan te leggen, maar het pand bleek te klein.

Vervolgens liet Rick eind 2015 zijn oog vallen op het voormalige Rijksbetonningsmagazijn aan de Bierkade. Ook hiervoor had hij een mooi plan, maar aan de investering van 4,3 miljoen euro zaten te veel haken en ogen. En toen kwam medio vorig jaar de ideale locatie beschikbaar: de voormalige bowling aan de Paktuinen. Eigenaar en projectontwikkelaar Gerard van Merriënboer wilde na jaren van vruchteloze plannen van het pand af en Rick greep zijn kans.

Wensen

De plek heeft alles wat hij zich maar wensen kan: op een steenworp afstand van Herberg De Compagnie, aan de haven en met voldoende ruimte voor een brouwerij, proeflokaal met biertuin en een grote zaal voor evenementen. Het kostte nog even moeite om ook de omwonenden te overtuigen, maar in mei ging de grootscheepse verbouwing dan eindelijk van start.

De planning om in oktober open te gaan, bleek te ambitieus. Maar inmiddels is de brouwerij - nog steeds een miljoenenproject - dan toch bijna klaar. ,,Moet ook wel, want op de 20e is het eerste evenement al. Of we ruimte hadden voor een borrel voor 500 man? Ja hoor, dat gaan we regelen...’’, grinnikt Rick. Overal in het pand wordt nog hard gebuffeld, aan de verwarming, de toiletgroepen, toegangsdeuren; noem maar op. ,,Op het hoogtepunt was hier wel veertig man aan het werk en ging ik ’s avonds met familie en vrienden zelf ook nog aan de slag. Nu zitten we echt in de afrondende fase.’’

Glimmen

Trots loopt hij door het pand, waar de nog in cellofaan ingepakte koperen kook- en beslagketel - met een capaciteit van 20 hectoliter - je al tegemoet glimmen. De brouwinstallatie is een vernuftig stukje techniek met tal van schuifjes, knopjes, schermpjes en sensortjes. ,,In principe kun je hiermee het hele brouwproces volautomatisch regelen, maar dat doen we niet. Bierbrouwen is een ambacht en het moet wel leuk blijven. We zijn trouwens een stoombierbrouwerij, dus we zoeken nog zo’n ouderwetse stoomfluit. Zo’n joekel die je in de Streek kunt horen, haha!’’

De installatie biedt de mogelijkheid om aan een stuk door te brouwen, maar dan zouden de tien gistlagertanks (vijf van 2000 liter en vijf van 1000 liter) binnen een paar weken helemaal vol zitten. ,,En dan kun je zes weken lang helemaal niks, dat willen we natuurlijk ook niet. De bedoeling is om in het begin twee of drie keer per week te gaan brouwen’’, vertelt Rick. Hoofdbrouwer wordt zijn oom Arjen Post, die momenteel de eerste brouwopleiding van Nederland volgt. ,,Want we kunnen natuurlijk wel brouwen, maar we willen iets perfects neerzetten. Daarom krijgen we ook ondersteuning van een ZZP-brouwbegeleider.’’ Daarnaast heeft Rick al twee vaste horecamensen, een commerciële man en twee evenementenplanners in dienst genomen.

Hoewel de brouwinstallatie nog niet in werking is, zijn drie van de gistlagertanks al wel gevuld met eigen brouwsels: de weizen Wahja!, het amberbier Meermoid en de Roestige bok. ,,Die zijn gebrouwen bij Radboud in Medemblik en met de tankwagen hiernaartoe getransporteerd. Je wilt bij de opening toch een biertje kunnen schenken, hé...’’ Andere belangrijke onderdelen van de brouwerij zijn de moutzolder, waar zes ton mout kan worden opgeslagen, en natuurlijk de bottelarij, volgens Rick ’de Ferrari onder de afvullijnen’. ,,Echt fantastisch. Hij spoelt, etiketteert, trekt de flesjes vacuüm, vult ze af en dan gaat aan het eind van het proces het dopje erop.’’

Huurbrouwers

De totale brouwerij heeft een maximale capaciteit van 3400 hectoliter per jaar, maar in het eerste jaar mikt Rick op ongeveer de helft. Behalve de eigen bieren van De Werf gaan ook huurbrouwers hier hun recepten verwezenlijken. ,,Daarvoor bieden we verschillende pakketten. Het meest eenvoudige komt neer op ’brouwen en wegwezen’, voor brouwers die alles zelf onder controle willen houden. Maar het is ook mogelijk om bieren van huurbrouwers mee te nemen in onze afleverlijn, waarbij ze ook worden geëtiketteerd en gepusht door onze commerciële man. En dan hebben we nog een all-in pakket, waarbij het bier in ons proeflokaal op de kraan komt, met eigen glaswerk en eigen viltjes. Dan kun je hier als huurbrouwer ook met je klanten naartoe komen, als ware het een soort showroom.’’

Naast de grote brouwinstallatie heeft Rick ook nog een kleiner exemplaar voor ’feesten en partijen’. ,,Daar kun je 60 liter mee brouwen. We gaan hem zelf gebruiken als testinstallatie om allerlei vreemde dingen te brouwen en uit te proberen, maar ook voor ons concept ’Brouwen en Trouwen’. Dan kun je tijdens je vrijgezellenfeest eerst hier je eigen bier brouwen en dan zorgen wij een aantal weken later tijdens de trouwerij voor een speciale tap, waar alleen de deelnemers aan het vrijgezellenfeest een pasje voor hebben. Kunnen zij hun zelfgebrouwen bier tappen en uitdelen.’’

Het is wel duidelijk; hij staat te trappelen om van start te gaan. Ook al heeft de verwezenlijking van zijn droom hem ruim twee jaar van zijn leven gekost. ,,Dit is inderdaad een projectje dat ik niet snel zal vergeten.’’

Open huis

De eerste activiteit op 20 december, een personeelsborrel voor 500 man, is nog een besloten festijn. Maar daags erna kan heel Enkhuizen een kijkje komen nemen in de nieuwe stadsbrouwerij De Werf. Op zaterdag 23 december wordt de brouwerij opgenomen in de lichtjesroute ’Enkhuizen bij kaarslicht’.

Iedereen kan dan binnenlopen aan de Paktuinen en niet alleen zijn ogen de kost geven, maar ook een biertje drinken. „Dat is eigenlijk een beetje onze softe opening”, vertelt Rick Post. „De echte knalopening moet plaatsvinden in februari en dan brouwen we natuurlijk ook een speciaal openingsbiertje.”

Maar ook voor die tijd komt er al genoeg leven in de brouwerij. Zo staan voor zaterdag 30 december de evenementen ’Bier & Jazz’ en ’Eten & Swingen’ gepland. De Freetime Old Dixie Jassband en The Revivalists uit Enkhuizen treden van 20 tot 24 uur op. Daarvoor wordt tussen 17.30 en 19.30 uur een warm en koud buffet geserveerd. Kaarten voor ’Bier & Jazz’ kosten 12,50 euro (vroege vogels 10 euro) en voor ’Eten & Swingen’ 35 euro (vroege vogels 32,50 euro) en zijn te koop via www.brouwerijdewerf.nl en bij De Wit Beeld Geluid Witgoed & Muziek, Westerstraat 37-39 in Enkhuizen.

15 dec. 2017

Geen snoep op het gezonde Clusius College

nieuwleestijd 1 min

Geen snoep op het gezonde Clusius College

1 min leestijd

Volkoren brood, watertappunten en gratis appels. Al het ongezonds is weg uit de kantine in het Clusius College. Dat leverde ze gisteren de gouden schaal voor een gezonde schoolkantine op. Deze schaal is in het leven geroepen door het Voedingscentrum. Wethouder Nico Slagter van Stede Broec overhandigde de schaal aan voedingsdocent Piet Dudink (29). Het werd onder andere gevierd met bakjes paprika, wortel en tomaat. Dat was nog even wennen voor de leerlingen, die aarzelend een bakje pakten.

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?
Gisteren, 8:45

Hevige strijd rond Hoornse darmspoelkliniek

nieuwleestijd 1 min

Hevige strijd rond Hoornse darmspoelkliniek

1 min leestijd

De twee ex-vennoten van een darmspoelbedrijf in Hoorn zijn verwikkeld in heftige civiele procedures. Tot misnoegen van firmante Nicole van S. (46) uit Hensbroek heeft het conflict alleen voor haar en haar ex-partner Mark E. (44) uit Zaandam een strafrechtelijk gevolg gekregen.

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

De laatste voelde zich na zijn arrestatie gedwongen als leidinggevende politieman ontslag te nemen. De ex-agent zei dat hij zeer teleurgesteld was over het optreden van het Openbaar Ministerie.

Opgelicht

Volgens Van S. had haar medefirmante anderhalf jaar lang de verzekering opgelicht door voor haar klanten nota’s op naam van Van S. te zetten. Omdat de Hensbroekse meer scholing had genoten, kon via haar verzekeringsgeld geïnd worden. Het verzekeringsbedrijf had nadien vijftig mille van de vennootschap teruggevorderd.

Van S. wordt het meenemen van administratie en van een darmspoelmachine verweten. Bovendien zou ze valse aangifte gedaan hebben van diefstal van goederen door haar compagnon. Haar partner was behulpzaam geweest bij het weghalen van de goederen.

Bewijs

Verder werden de twee ervan beschuldigd onder de klanten een nieuwsbrief te hebben verspreid waarin de medefirmante van fraude wordt beschuldigd. De brief was verspreid via het e-mailadres van een vriend van de politieman. Officier van justitie C. Bos-Van Hasselt constateerde echter dat er onvoldoende bewijs was om de betrokkenheid van de verdachten vast te stellen.

Wel stond vast, dat E. zijn vriendin een busje pepperspray van de politie ter hand had gesteld. Volgens het stel werd Van S. bedreigd door de echtgenoot van de medefirmante.

De civiele rechter had in zijn vonnis geconstateerd dat het geschil tussen de twee vrouwen werd ontsierd door wederzijdse onaangenaamheden, waarbij beide partijen het noodzakelijk hadden geacht apparatuur veilig te stellen.

Volgens advocate D. Rupert vielen de ten laste gelegde feiten grotendeels onder het door haar ’een zakelijke vechtscheiding’ genoemde, civiele geschil. Het niet vervolgen van de wederpartij noemde de raadsvrouwe in strijd met het gelijkheidsbeginsel. De strafeis tegen Van S. luidde een werkstraf van 80 uur waarvan 60 voorwaardelijk en tegen E. veertig uur onbetaalde arbeid.

De uitspraak is op 28 december.

15 dec. 2017

Het mysterie van Opperdoes: wie is de vader van Hans?

nieuwleestijd 2 min

Het mysterie van Opperdoes: wie is de vader van Hans?

2 min leestijd

In september overleed de biologische moeder van de geadopteerde Hans Boutkan uit Heinenoord. Willeke Klopper uit Opperdoes, beter bekend als Willemientje, nam een groot geheim met zich mee het graf in. Zelfs op haar sterfbed wilde of kon ze Hans niet vertellen wie zijn vader is.

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

Is het Teunis Blauw, of toch Meini, Teun of IJsbrand? Ook de naam van Minne Putting wordt genoemd. Volgens zijn kleinkinderen lijkt Hans wel een beetje op hun opa. Minne zit in het buitenland, maar wil wel meewerken aan een DNA-test.

De zoektocht die Hans is begonnen via radio-uitzending van Adres Onbekend op NPO Radio 5 levert in elk geval tips op. De redactie is deze nog aan het uitzoeken. „Ik heb werkelijk geen idee wat hier uit gaat komen. Als de gouden tip uit Opperdoes moet komen, hou ik mijn hart vast. Over dat dorp hangt naar mijn gevoel een deken van geheimzinnigheid”, aarzelt Hans Boutkan.

Hoe het allemaal begon: Willeke Klopper uit Opperdoes wordt op haar vijftiende zwanger van een onbekende jongeman. Haar strenggelovige ouders sturen haar naar een Christelijk kindertehuis in Zetten om daar te bevallen. Direct na de geboorte wordt het kind dat zij de naam Henk geeft, bij haar weggenomen.

Willeke, die zelf ook geadopteerd is en sindsdien Willemien heet, keert terug naar haar ouderlijk huis. „Als ze soms vroeg hoe het met mij zou gaan, ging het er hard aan toe daar. Ze moet alles maar vergeten en doorgaan met haar leven.”

Henk wordt in zijn eerste levensjaar geadopteerd door de familie Boutkan. „Omdat zij al een zoon hadden die Henk heet, werd ik omgedoopt tot Hans.” De adoptieouders besluiten als Hans zestien jaar is op zoek te gaan naar zijn biologische ouders. „In eerste instantie vertelden ze mij niets. Pas toen ze een naam en adres hadden, ben ik erbij betrokken. We vonden mijn opa en oma. Opa stierf al vrij snel, tot mijn 21e had ik alleen contact met mijn oma. Als ik haar naar mijn moeder vroeg, antwoordde zij steevast dat mijn moeder nog niet toe was aan contact. Toen werd Willemien erg ziek en besloot oma haar op te biechten dat ze al jaren contact met me had. Dat sloeg in als een bom.”

Afstandelijk

De hereniging? „Geen tranen van emoties, of blijdschap. Het was eerder afstandelijk en heel vreemd. Ik heb verschillende keren geprobeerd om haar te laten vertellen wie mijn vader was, ze gaf geen krimp. Zelfs niet op haar sterfbed. Mijn 20-jarige zoon Xander en ik zaten allebei aan een kant van het bed en smeekten haar het te vertellen. Ze huilde, maar een antwoord kreeg ik niet.”

Hans beseft dat door het overlijden van zijn moeder de waarheid misschien nooit meer boven water komt. „Ik heb staan janken als een klein kind. Bij het opruimen van het huis hoopte ik nog op een brief met de tekst ’Open na mijn overlijden’. Er was helemaal niets! De tijd dringt. Ik hoop dat die man beseft dat hij nu nog de kans krijgt zijn verhaal te doen. Dat zou voor mij een mooie bevestiging zijn. Alleen al om te zien waar mijn karaktertrekjes en uiterlijkheden vandaan komen.”

14 dec. 2017

Blijdschap over vrouw als burgemeester Enkhuizen

nieuwleestijd 4 min

Blijdschap over vrouw als burgemeester Enkhuizen

4 min leestijd

Enkhuizen heeft een nieuwe burgemeester. Albertine van Vliet-Kuiper (65) volgt per 10 januari de vertrekkende Jan Baas op. Zij blijft net zolang totdat de nieuwe gemeenteraad - die in maart 2018 wordt gekozen - het profiel heeft vastgesteld voor de nieuw te benoemen burgemeester en deze haar opvolgt. De fractievoorzitters in de Enkhuizer gemeenteraad zijn enthousiast over de vrouwelijke ’tussenpaus’.

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

Eén ding is zeker, aan bestuurlijke ervaring geen gebrek bij de de nieuwe eerste burger van Enkhuizen. Tien jaar lang was de D66-politica burgemeester van Amersfoort - waar zij nog steeds woont - en daarna fungeerde zij als waarneemster in de gemeenten De Ronde Venen, Bussum en Gooise Meren. Tussendoor vervulde zij ook ook nog tal van andere bestuurlijke functies. ,,Je kunt haar echt om een boodschap sturen.’’

De komst van Albertine van Vliet-Kuiper als waarnemend burgemeester van Enkhuizen ontlokt louter positieve reacties vanuit de plaatselijke gemeenteraad. Vooral het feit dat een vrouw tijdelijk de leiding krijgt over de stad staat de fractievoorzitters aan. ,,Wij mannen proberen zaken op te leggen’’, zegt Hans Langbroek (HEA). ,,Vrouwen zijn meer verbinders’’, stelt Karin Kunst (PvdA).

Commissaris van de Koning Johan Remkes maakte de benoeming van Van Vliet woensdagavond in Haarlem bekend aan de hiervoor uitgenodigde Enkhuizer fractievoorzitters. Die overigens niet allemaal kwamen opdagen. Stella Quasten (Lijst Quasten), Michel de Jong (Nieuw Enkhuizen) en Hans Langbroek (HEA) bleven thuis. ,,Wij moeten daags erna gewoon weer werken, vandaar’’, zegt Langbroek. Emile van Marle (D66) liet partijgenoot Jaap Koning afreizen.

Van Vliet wordt 10 januari 2018 als waarnemend burgemeester benoemd als opvolger van Jan Baas die dan stopt. Ze zal aanblijven totdat de permanente opvolger van Baas is gekozen en aangesteld. De nieuwe gemeenteraad gaat na de komende verkiezingen in maart een profiel opstellen voor deze nieuw burgemeester.

Voordeel

Tot die tijd moet de stad het met Van Vliet doen. ,,Zij krijgt van mij het voordeel van de twijfel’’, zegt Jan van der Werf (CDA). ,,Ik zou niet weten wie zij is, ik ken haar niet. Wij hebben op haar aanstelling als raad geen invloed. We gaan wel zien wat het gaat worden. De aanstelling van de echte burgemeester zal daarna met een half jaar wel rond kunnen zijn. Al zit de zomer hier nog wel tussen.’’

,,We hebben haar woensdagavond in Haarlem voor het eerst ontmoet’’, zegt Margreet Keesman (SP) over Van Vliet. ,,Zij lijkt mij prima. Heel leuk dat het nu voor het eerst in Enkhuizen eens een vrouw geworden is. Ik ben benieuwd of we dat in positieve zin ook gaan merken.’’

,,Ik ben blij dat het een vrouw is geworden’’, zegt ook Karin Kunst (PvdA). ,,Heel erg leuk. Een vrouw heeft toch een andere invloed. Vrouwen zijn meer verbinders. En het is prima dat er iemand van buiten tijdelijk komt besturen. Die kijkt met een frisse blik naar onze stad.’’

Michel de Jong (NE) zegt ‘zeer content’ te zijn met de komende waarnemer. ,,Zij is een krachtig en sterk persoon, zo heb ik al gehoord. Dat heeft Enkhuizen nodig.’’ Hans Langbroek (HEA) is vooral blij dat het een vrouw geworden is. ,,Dat vind ik wel mooi. Sterker nog; na de verkiezingen wordt het ook mijn inbreng voor het profiel van de nieuwe burgemeester dat het een vrouw moet worden. En dan bij voorkeur een goed opgeleide vrouw tussen de dertig en veertig, want die heeft de inzichten van de eenentwintigste eeuw. Ouderen krijgen de zaak hier niet meer op de rit. Die blijven hangen. En mannen proberen zaken vaak op te leggen. Dat merk ik aan mezelf soms ook. De komst van een vrouw nu is alvast een mooie voorbereiding voor de vrouwelijke burgemeester die straks komt.’’

Logischerwijs is D66-voorman Emile van Marle ook tevreden met de komst van partijgenoot Van Vliet. ,,Wij zijn hier heel erg blij mee’’, zegt hij. ,,Een vrouw en dan ook nog van D66. Vooral goed dat het een vrouw is. We hebben een overschot aan mannen in de raad.’’

En hoe zit het met de bestuurders die haar al wat beter kennen? Toevalligerwijs lopen er in de gemeente Gooise Meren twee oud-wethouders uit Enkhuizen rond, die haar anderhalf jaar van dichtbij meemaakten: Jan Franx (VVD) en Hendrik Boland (D66). Volgens Franx had Enkhuizen haast geen betere kunnen krijgen. ,,Ze is een echte burgemeester, bestuurder van beroep en ook nog eens afkomstig uit een bestuurdersgezin. Die kun je echt om een boodschap sturen. Ze houdt ook van kort, effectief vergaderen en niet van herhalingen. Dat kan een mooie leerschool zijn voor de nieuwe gemeenteraad. Ik heb haar even gesproken en ze heeft er ontzettend veel zin in. Vindt het ook geen enkel bezwaar om een half jaar in Enkhuizen te komen wonen.’’

No-nonsense

Ook Boland is lovend: ,,Ik denk dat ze in Enkhuizen blij mogen zijn met zo’n goeie. Ze heeft humor, maar ook goed bestuurlijk inzicht. Het klopt dat ze van de no-nonsense benadering is. Ze komt oorspronkelijk uit Rotterdam en heeft wel een beetje de Feyenoord-mentaliteit van mouwen opstropen en aan de slag. Vergaderingen mogen zolang duren als nodig is, maar niet langer dan nodig is. En als dat wel gebeurt, dan kapt ze dat af. Maar dat doet ze met een flair, dat iedereen daar toch tevreden en blij mee is.’’

Uiteraard heeft deze krant Albertine van Vliet zelf ook om een reactie op haar benoeming in Enkhuizen gevraagd, maar zij wil haar kruit nog even droog houden. ,,Tot januari houd ik mij op de vlakte. Ik wil de huidige burgemeester Jan Baas niet voor de voeten lopen.’’

14 dec. 2017

Hoogkarspeler weigert Polen na drie maanden uit zijn pand weg te sturen

nieuwleestijd 3 min

Hoogkarspeler weigert Polen na drie maanden uit zijn pand weg te sturen

3 min leestijd

Twaalf Poolse arbeidsmigranten heeft Jan Harder jaarrond wonen in zijn bedrijfspand aan de Zuiderwijzend in Hoogkarspel. Van de gemeente mogen ze hier maar drie maanden per jaar wonen. Harder heeft al een dwangsom van 15.000 euro gekregen om zich hier aan te houden, maar hij weigert de Polen na drie maanden weg te sturen. ,,Deze regel is geen wet, maar pure onwil van de politiek om mee te gaan met de tijd.’’

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

Jan Harder kocht het leeggekomen kantoorpand, dat uit twee delen bestaat, tien jaar geleden. ,,Ik wilde het verhuren voor mijn pensioenopbouw’’, zegt hij. ,,Ik verhuurde het pand aan een Pool. Die wilde hier een handelsbedrijf starten met uit Polen geïmporteerde spullen. Dat liep niet, maar hij kende nog wel mensen die hier wilden wonen.’’

Zo kwamen drie jaar geleden de eerste zes Polen in het kantoorgedeelte wonen. ,,In het magazijn wonen sinds een jaar ook zes Polen. Ik heb het verbouwd. Er zit een centrale keuken en kamer in. De twaalf Polen zijn allemaal arbeidsmigranten. Twee werken hier op het bedrijventerrein De Wijzend, de andere tien in de bloemen, de auto’s en in de ict. Het is al lang niet meer zo dat Polen hier alleen bloemkool snijden.’’

Eigen inwoners

,,We hebben de Poolse mensen hier hard nodig. Daar hoort huisvesting bij. Maar door deze driemaandenregel van Drechterland dreigen deze mensen in normale huizen te komen die onze eigen inwoners nodig hebben’’, zegt Harder.

,,En dat terwijl deze Polen in hun eigen land al een huis hebben. Gedeputeerde Jaap Bond vroeg eerder aan ondernemers om creatief te zijn met de huisvesting voor deze mensen. Als wij dan met oplossingen komen mag het lokaal niet. Ik zoek medestanders om dit te veranderen. Er zijn meer pandeigenaren die last hebben van deze regel, zoals op Zuiderkogge in Hem. Die blijven anoniem uit angst dat zij gecontroleerd worden.’’

Harder weigert zijn huurders na drie maanden weg te sturen. ,,Dat wil ik hen niet aandoen. Ze wonen hier prima. En een klacht heb ik nog nooit gehad. Dit is ook makkelijk op te lossen als de politiek wil. Sta toe dat ze hier wonen onder de voorwaarde dat omliggende bedrijven hiervan geen hinder ondervinden. Net zoals nu eindelijk ook geregeld is voor plattelandswoningen.’’

De dwangsom van 15.000 euro van de gemeente om zich aan de regel te houden, negeert Harder. ,,Van de rechter moest ik die dwangsom betalen, maar ik heb hoger beroep aangetekend. De zaak komt in januari voor. Dit kost mij en de gemeenschap alleen maar geld. Ik heb geprobeerd om dit met wethouder George Besseling op te lossen, maar die houdt vast aan de regel van drie maanden omdat deze Polen anders rechten zouden krijgen.’’

’Liever niet’

Drechterland laat arbeidsmigranten volgens wethouder George Besseling ’liever niet’ op bedrijfsterreinen wonen, en zeker niet voor een periode langer dan drie maanden. Om dit tegen te gaan lopen er nu meerdere handhavingsprocedures in de gemeente, zoals tegen Jan Harder die twaalf Polen in zijn bedrijfspand laat wonen. ,,Langer dan drie maanden toestaan betekent dat deze migranten rechtsbescherming krijgen waarvan omliggende bedrijven last kunnen krijgen’’, verduidelijkt Besseling het beleid. Hij bedoelt dat deze migranten dan met recht kunnen klagen over bijvoorbeeld geluidshinder van de ondernemers.

Bedrijventerreinen moeten van Drechterland vooral bedrijventerreinen blijven. De gemeente piekert er daarom niet over het huisvestingsbeleid voor migranten op dit punt te veranderen. ,,We willen wel per aanvraag bekijken of het op bepaalde plekken op bedrijfsterreinen mogelijk is deze huisvesting te realiseren. Maar dit heeft niet onze voorkeur.’’ Agrarische bedrijven mogen arbeidsmigranten op hun perceel laten wonen. ,,Dat is seizoenswerk. Migranten die bij andere bedrijven jaarrond werken en hier dus blijven, moeten dit anders regelen. Zij moeten in gewone huizen wonen.’’

,,We voeren actief handhavingsbeleid’’, aldus Besseling. Er wordt momenteel opgetreden tegen meerdere ondernemers die illegaal migranten langer dan drie maanden in bedrijfsruimten laten wonen waar dit niet mag. ,,Het gaat om het welzijn van de migranten en om de economische belangen van de bedrijven.’’

14 dec. 2017

’Route veilig voor grondtransport Toren in Hoorn’ [video]

nieuwleestijd 2 min

’Route veilig voor grondtransport Toren in Hoorn’ [video]

2 min leestijd

De grondtransporten voor het grote bouwproject Toren zijn donderdag begonnen. De wagens - 35 tot (straks) 50 ton zwaar - volgen de route Maelsonstraat-Van Dedemstraat-Keern om op de Provincialeweg te komen. De fractie Hoorn Lokaal in de Hoornse gemeenteraad had daar eerder bezorgd vragen over gesteld, omdat dit door druk gebied gaat, maar volgens burgemeester en wethouders is er geen enkele reden om aan de veiligheid te twijfelen.

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

Verkeersregelaars van Traffic Support houden donderdagmiddag fietsers en auto’s tegen als weer een wagen van Schadenberg de weg op draait. Voorlopig staan ze daar continu om te waken over de veiligheid van kruisend verkeer. Als het graven op volle toeren draait, zullen tot en met januari - met twee weken pauze rond de jaarwisseling - zo’n tien wagens per uur de grond afvoeren die vrijkomt bij het uitgraven van de parkeerkelder. In totaal 1500 vrachtwagens zijn nodig voor de afvoer van klei en de aanvoer van zand.

Hoorn Lokaal had, gezien de drukte in het gebied tussen Horizon College, ziekenhuis, station en Albert Heijn, liever een rechtstreekse route laten maken. Dat kan door het hek en de verhoging tussen de rijstroken van de nieuwe Maelsonstraat te laten verwijderen. Maar dat is volgens B en W wellicht sneller, maar niet veiliger dan de bestaande route. Bovendien heeft dat allerlei ongewenste effecten, zoals verzakking van de ongefundeerde middenberm.

De route via Van Dedemstraat en Keern kan de verkeersstroom van gemiddeld tien extra vrachtwagens per uur veilig en zonder stagnatie verwerken, schrijft het college. Er is bij de aanleg van de Maelsonstraat rekening gehouden met 13.600 motorvoertuigen per etmaal (in 2030). ’Op een verkeersintensiteit van momenteel circa 8000 motorvoertuigen per etmaal maken tachtig transportwagens extra per dag niet het verschil’.

Ook wijzen B en W op de inzet van verkeersregelaars en schrijven zij dat het ’dode hoek-effect’ voor chauffeurs zich hier niet zal voordoen, omdat fiets- en voetpaden vrij liggen van de rijbaan.

Graafmachine

Ontwikkelaar Guido Scholtens is blij dat de weg letterlijk en figuurlijk vrij is. Woensdag is begonnen met het graven van een ’goot’, waarin vanaf maandag damwanden worden getrild om een bouwkuip te kunnen maken. ,,De spa is in de grond, we kunnen echt beginnen. We gaan nu gewoon gas geven.’’ Enthousiast: ,,Zo’n gebouw als dit is in Hoorn nog niet eerder gebouwd.’’

Een schermpje in de cabine van de graafmachine toont met behulp van gps tot enkele centimeters nauwkeurig waar gegraven moet worden. Scholtens kroop donderdag ook zelf even in de graafmachine om te helpen een vrachtwagen te laden. De trucks zelf staan daarbij op schotten en rijplaten, terwijl de graafmachine het vuile werk doet. Zo wordt zo veel mogelijk voorkomen dat de banden van de vrachtwagens veel klei over de weg verspreiden.

Scholtens heeft er alle vertrouwen in dat de grondafvoer zonder problemen zal verlopen. ,,De chauffeurs weten hoe ze met zo’n ding moeten omgaan. We hebben ze extra op het hart gedrukt op fietsers en voetgangers te letten. Scholieren willen nog wel eens rare sprongen maken. Daar moet je rekening mee houden.’’

Kerstevent

De appartementen van woonproject Toren in Hoorn al bekijken, door de keuken en badkamer wandelen, of via een animatiefilm in de parkeergarage rijden en het uitzicht vanaf het balkon zien, het kan zaterdag in Wognum. In het hoofdkantoor van ontwikkelaar Scholtens, aan de Geert Scholtenslaan, is een Kerstevent. Medewerkers staan van 11 tot 14 uur klaar om alles te vertellen. Wie zaterdag verhinderd is, kan er donderdag 28 december nog terecht, van 10 tot 12 uur.

14 dec. 2017

Hertenkamp Enkhuizen mikt met nieuwbouw op 2019 [video]

nieuwleestijd 1 min

Hertenkamp Enkhuizen mikt met nieuwbouw op 2019 [video]

1 min leestijd

Met veel enthousiasme zijn deze week de plannen gepresenteerd voor de nieuwbouw en verbouwing van hertenkamp Het Groene Hart en milieu educatief centrum De Witte Schuur in Enkhuizen. De gemeenteraad stelde dinsdag een aanvullend krediet van 530.000 euro beschikbaar, bovenop de drie ton die al eerder was gereserveerd.

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

Er ligt inmiddels een ontwerp van Breg Ontwerp en Advies uit Enkhuizen. Deze is ook vertaald naar een animatie van anderhalve minuut die een heel aardige impressie geeft van hoe het terrein en de opstallen er straks gaan uitzien.

Zo komt voor de inmiddels gesloopte stallen een nieuw gebouw terug, met daarin uiteraard weer dierverblijven, maar ook een kantine voor de verzorgers, kantoor en een educatieve ruimte om scholen en groepen te ontvangen. Het dak wordt uitgevoerd met zonnepanelen en sedumbedekking. Sowieso is het streven van De Witte Schuur, als milieu educatief centrum, om zoveel mogelijk te werken met duurzame materialen en energiebronnen.

Video Breg Ontwerp en Advies:

Doelstelling is dat de hertenkamp met dit nieuwe onderkomen kan uitgroeien tot een volwaardige kinderboerderij. Met het oog op die ontwikkeling, en als dank voor de royale gift van 50.000 euro die het jubilerende zaadbedrijf Syngenta eerder dit jaar deed, wordt het dierenverblijf omgedoopt tot Syngenta Hoeve.

Daarna is het eveneens gedateerde pand van het milieu educatief centrum aan de beurt. De constructie hiervan blijft staan, maar de hele indeling gaat op de schop. Zo komen er een nieuwe hoofdingang, expositieruimte, klaslokaal en kookgedeelte, waar ook kookworkshops gegeven worden. Het kantoor wordt verplaatst en er wordt een grotendeels glazen tuinkamer aangebouwd met uitzicht op de dierenweide, vijver en het nieuw aan te leggen terras. Ook dit pand krijgt een nieuw groendak.

Voor een goede ontsluiting van het hele gebied wordt een nieuw, verhard wandelpad aangelegd, dat door de dierenweide wordt doorgetrokken richting zeemuur. Hierdoor krijgt De Witte Schuur als het ware ’twee voorkanten’. Begin 2018 wordt de klus aanbesteed, bedoeling is dat de bouw start voor de zomervakantie en dat oplevering plaatsvindt in de loop van 2019. Bestuurslid Niko Dol van De Witte Schuur heeft er zin in. ,,De centen zijn binnen, nu moeten we het wel waarmaken. Dat is spannend, maar ook leuk.’’

14 dec. 2017

Het mysterie van de oranje nachten rond Medemblik

nieuwleestijd 3 min

Het mysterie van de oranje nachten rond Medemblik

3 min leestijd

Wie vroeger vanuit Amsterdam richting Friesland reed, dook boven Hoorn een diep zwart gat in.

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

De duisternis tegemoet richting Afsluitdijk. Groot licht op en het gaspedaal onderin.

Die tijd is voorgoed voorbij, want donker wordt het daar niet meer, ook niet voorbij Medemblik. Daar doemt een oranje gloed op die van heinde en verre is te zien. Bron van dat schijnsel, is het kassencomplex op Agriport A7.

Hier ook staat het bedrijf Agrocare, waar tomaten onder glas groeien, met behulp van assimilatielampen van duizend watt per stuk. Die geven een geven bij nacht een zee van licht en dat leidt tot klachten bij omwonenden in zowel Hollands Kroon als Medemblik. Inwoners van omliggende dorpen zoals Opperdoes, Medemblik, Twisk en Benningbroek zeggen ’dat het licht niet meer uitgaat’ en trekken aan de bel bij de lokale politiek. Die begint nu ook vragen te stellen. Kan het niet wat minder? Moeten die bedrijven niet aan richtlijnen voldoen? Wie oefent er controle op uit? Kunnen die kassen aan de bovenkant niet helemaal dicht? De colleges van Medemblik en Hollands Kroon hebben iets uit te leggen, vinden partijen.

Die uitleg kunnen Robert Kielstra en Bas Eilander alvast geven. Kielstra is directeur van de Energie Combinatie Wieringermeer (ECW) die Agriport op duurzame wijze van energie voorziet. Eilander is operationeel directeur van Agrocare. Kielstra trapt af: ,,Het licht zelf, dat zie je niet. Het is de reflectie die je waarneemt. Als je goed naar deze lampen kijkt, zie je dat ze naar beneden gericht zijn en in eerste instantie op de planten schijnen. Maar een gedeelte ervan schijnt op de grond en weerkaatst. Dat gaat de lucht in.’’ Die inleiding vormt de perfecte aanloop voor Bas Eilander, die vervolgens naar boven wijst. ,,Zoals je zelf kunt zien, is de kas aan de bovenkant praktisch volledig afgedekt. Maar vijf procent niet. Daar zie je een kier van maximaal twintig centimeter breed. Weet je waarom? Planten verdampen water en bij dat proces produceren ze vocht. Dat moeten we kwijt via die kier. Via diezelfde weg ontsnapt ook het licht.’’

Buffer

Hij legt uit dat Agriport bij het begin, tien jaar geleden, al strengere normen met de omgeving overeengekomen is. Stringenter dan bijvoorbeeld kascomplexen in Zeeland. ,,Wij hebben hogere kassen gebouwd. Daardoor creëren we boven de planten een maximale buffer om het vocht op te vangen. Verder voldoen we aan strengere richtlijnen dan de landelijke normen. Dat is ook op papier vastgelegd en later door de gemeente in regels vervat. Daarbij zijn destijds ook heldere afspraken gemaakt over duisternis als onderdeel van de natuurkwaliteit.’’

Marges

Eilander blijft naar eigen zeggen altijd binnen de marges met lichtuitstoot. ,,Met alle toelaatbare middelen zoeken wij voor onze planten de grenzen van het toelaatbare, maar we gaan er nooit overheen.’’ Kielstra vult aan: ,,Als er sneeuw ligt, of de wolken hangen lager zoals vaak in december, dan lijkt de lichtuitstoot veel erger. Zodra de lucht kraakhelder is, nemen de klachten direct af. Heldere lucht weerkaatst geen licht.’’

Argumenten die weliswaar een genuanceerder licht werpen op de kwestie, maar zeker geen excuus vormen, zeggen beiden. ,,Wij willen de klachten absoluut niet bagatelliseren. We doen alles om de lichtuitstoot te beperken, marchanderen niet met de regels en krijgen regelmatig controle van de Regionale Uitvoerings Dienst (RUD). Iedereen is hier welkom voor nadere uitleg.’’ Volgens Eilander speelt ook de persoonlijke beleving een rol. ,,Bij veel mensen leeft een gevoel van onbehagen. Ze denken dat zij wel aan de regels moeten voldoen en wij niet. Dat gevoel willen we wegnemen. Sterker nog; de lokale regelgeving voor lichtuitstoot is hier het strengst van het hele land en daar houden wij ons strikt aan.’’

RUD

Bij de Regionale Uitvoeringsdienst (RUD) Noord-Holland Noord zijn sinds oktober twee klachten binnengekomen over lichtoverlast.

Dat meldt communicatie-adviseur Tom Jonker. ,,Er zijn de afgelopen vier jaar echter geen overtredingen geconstateerd met betrekking tot het niet juist afschermen. Afgesproken is dat gedurende de nanacht ten minste 96 procent van de lichtuitstoot moet worden gereduceerd en gedurende de donkerteperiode 98 procent.’’

Volgens Jonker vinden er drie maal per jaar controles plaats. ,,Daarbij letten we op lichtuitstoot waarvan wordt gedacht dat het onvoldoende wordt afgeschermd. Als dit niet in orde is, wordt een termijn gesteld de overtreding ongedaan te maken. Wordt daar niet aan voldaan, dan vindt handhaving plaats.’’

Hij bevestigt er op Agriport een strenger regime geldt dan landelijk. ,,Omdat het belichte oppervlak van Agriport circa 2.500.000 vierkante meter bedraagt. Als we daar landelijke richtlijnen toepassen, zou de verre omstreek er zijn verlicht. Voor Agriport zijn strengere regels vastgelegd in het bestemmingsplan.’’

14 dec. 2017

Opnieuw boete voor negeren rode vlag als stoomtram overgang passeert

nieuwleestijd 1 min

Opnieuw boete voor negeren rode vlag als stoomtram overgang passeert

1 min leestijd