Waterland uitgelicht

Uitgelicht

Waterland uitgelicht

100 ARTIKELENNIEUW (100)
Gisteren, 20:04

Nieuw-Leven houdt de vaart er lekker in

nieuwleestijd 2 min

Nieuw-Leven houdt de vaart er lekker in

2 min leestijd

Henk en Katja Braam hebben vakantie. Samen met Henks moeder staan ze op een camping in Zeeland. Ze krijgen de schrik van hun leven wanneer de buren in de luxe caravan naast hun tent Henks baas en diens echtgenote blijken te zijn. Er is wederzijdse afkeer, dus hoe is deze vakantie voor de beide stellen te redden?

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

Toneelvereniging Nieuw-Leven uit Hobrede heeft de vaart er vrijdagavond goed in zitten in dorpshuis De Zwaan in Hobrede. Er is geen enkele twijfel, geen enkele struikeling, maar wel perfect getimede opkomsten en strakke dialogen: regisseur Paul Stolp heeft zijn spelers goed afgericht. Zo is Stef Hudepols ’Zomer in Zeeland’ voor het publiek een heerlijk avondje ontspannen achterover leunen en lachen.

De gebeurtenissen op toneel zijn immers kolderiek. Moeder die een vreemde relatie heeft met haar heuphoge tuinkabouter (met geheime inhoud), de stereotiepe ’geëmancipeerde dame’ (Marjanne Gort) met haar ’levenspartner’ (Linda Koning) en het schelle fluiten van sportinstructeur Walter (Hennie Frikkee) kunnen telkens rekenen op een gulle lach uit de zaal. Het is mooi om te zien hoe hun vertolkers, evenals die van alle andere rollen, helemaal in hun karakters opgaan. Ze maken het vrij gemakkelijk om mee te gaan in hun denken en handelen en kweken zo een band met hun publiek.

Toch blijven ze allen vrij eenzijdige toneelfiguren, zoals gebruikelijk in een komedie. Margreet Schekkerman (echtgenote van Henks baas) is met haar accent en in haar te nette jurk voor aan het strand een typische omhooggevallen dame die haar neus ophaalt voor de arbeidersklasse, Tiny Koster (Henks moeder) is met haar extreem kromme rug een hulpeloze oude vrouw en Sonja Koster (Henks vrouw) is met haar zelfverzekerde houding en stevige stappen een sterke echtgenote die weet wat ze wil.

Henk zelf (Jan Gerard Hooijberg) is een iets minder doorzichtige figuur. Henk is in zijn woorden wel opstandig, maar Hooijbergs onverschillige houding ondersteunt dat niet altijd. Ook Jan Vrolijk (Henks baas) is niet eenduidig: hij zou een hooghartige elitair moeten zijn, maar is daarvoor in zijn uitingen te zacht. Het is echter wel duidelijk dat vrouwlief de broek aan heeft in huize Van Duivencate.

Het lijkt erop dat de leden van Nieuw-Leven het goed met elkaar kunnen vinden. Hoewel niet alle rollen even groot zijn, krijgt iedereen zijn of haar moment in het spotlicht. De spelers gunnen elkaar dat en overstemmen elkaar niet: ze maken er samen een mooi stuk van. Dat doen zij in een fraai decor, met een grote (geleende) tent en een (halve) caravan (met geleende velg). De duinen zijn treffend op het achterdoek neergezet en de wind en vogels die soms klinken versterken het gevoel van een vakantie aan zee. Zo is heel Hobrede even op vakantie aan de kust.

Gisteren, 19:31

Pindaolie en mezenbollen in trek in Concordia

nieuwleestijd 2 min

Pindaolie en mezenbollen in trek in Concordia

2 min leestijd

Grootverzamelaar van historische prenten en foto’s Garrelt Bont uit Monnickendam heeft een pareltje gescoord op de historische markt in Purmerend. Bij één van de stands in zalencentrum Concordia heeft hij een foto gekocht van de ’Feestelijke opening der stroomtram Amsterdam-Alkmaar op 15 juli 1895’. „Moet je kijken… Prachtig toch?”, zegt Bont glunderend. „Het plaatje kende ik wel, maar dit is de originele foto. Vijftien euro kostte hij. Daar laat ik hem niet voor liggen.”

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

De historische markt die zondagmiddag werd gehouden, is een initiatief van de Vereniging Historisch Purmerend (VHP). Tijdens de markt krijgen allerlei instellingen die zich bezighouden met geschiedenis de kans zich te presenteren. VHP-secretaris Wil Rijswijk organiseert de markt eens in de twee jaar. „Zoiets moet je niet te vaak doen. Dan blijft het leuk”, zegt zij. „We hebben deze keer zestien standhouders. Niet alleen uit Purmerend en Waterland, maar ook uit de rest van Noord-Holland.”

Pindaolie

Zo is de Historische Vereniging Oud Hoorn present en ook Vereniging De Zaansche Molen. Aan de tafel van die laatste instelling is de arachideolie erg in trek. Els Neeft en Joop Koopman weten dat product dan ook prima aan te prijzen. „Het is pindaolie, gemaakt in molen De Zoeker op de Zaanse Schans”, vertelt Neeft. „Daar worden de pinda’s gemalen. Het grote voordeel zit hem niet zozeer in de smaak, maar in het feit dat het veel heter kan worden voor het verbrandt. Tot 232 graden.” Koopman vult aan: „Als ik pannenkoeken bak, doe ik bij wat bakboter altijd een scheutje arachideolie. Je moet alleen niet allergisch zijn voor pinda’s.”

Oude ambachten worden ook gedemonstreerd in Concordia. De Dames Haakvereniging uit Purmerend laat zien dat je met garen en een haaknaald de meest wonderbaarlijke dingen kan maken, waaronder een prachtige taart. „Daar moet je wel even de tijd voor nemen”, zegt Betty Demoitier die de taart heeft vervaardigd. „Er zit wel zo’n zestig uur werk in.”

Wat verderop zit mandenvlechter Hans Engberts. Hij maakt kippenmanden en eendenbroedkorven en andere producten van riet. „Nee, nee, geen riet”, verbetert hij. „Het zijn wilgentenen, gekweekt in de Betuwe.”

Een tijdje terug besloot Engberts, woonachtig in Nibbixwoud, van wilgentenen kleine mandjes te maken, die hij gevuld met pinda’s in bomen in zijn tuin hing. „Ik wist niet wat ik zag: mezen kwamen er in groten getale op af en vliegen onophoudelijk af en aan.”

Op de markt verkoopt hij wat hij de ’Westfriese mezenbollen’ noemt voor vijf euro. En bij het Purmerendse publiek blijken ze net zo populair als bij de mezen in zijn tuin. „Ik had niet verwacht veel te verkopen en heb er dus ook niet zo heel veel meegenomen. Maar het gaat enorm hard.”

Gisteren, 17:46

Klassieker kijken vanuit een heerlijke bioscoopstoel

nieuwleestijd 1 min

Klassieker kijken vanuit een heerlijke bioscoopstoel

1 min leestijd

De klassieker Ajax-Feyenoord kijken in de bioscoop. Voor Purmerend een unicum en zo’n dertig volwassenen en kinderen waren erbij. Zaal 2 van de VUE bioscoop was behoorlijk Ajax-minded en van tevoren werd dan ook flink ’ingezet’ op een overwinning van de Amsterdammers. „Het wordt spannend, maar ’we’ winnen uiteindelijk toch.”

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

Vaders met kinderen die ’rustig’ naar Ajax-Feyenoord kunnen kijken. Dat zal in het stadion lastig worden, maar in de bioscoop in Purmerend is het zondagmiddag mogelijk.

VIP-stoelen

Regi Trinidad en zijn zoontje Jase zijn er ook. Vanuit hun VIP-stoelen – misschien wel de beste plekken van het huis – blikken ze vooruit. „We zijn voor Ajax, natuurlijk”, begint Jase (8 jaar). „We verwachten een spannende wedstrijd, maar verwachten wel dat Ajax uiteindelijk wint. Met hoeveel? 3-2, denk ik.” Een andere bezoeker is iets voorzichtiger over de einduitslag: „Het wordt 2-1.”

Heel af en toe galmt er een ’Oooooh’ door de zaal, maar in de eerste helft valt er weinig te genieten en nog minder te juichen.

„Dat we op van die lekkere stoelen zitten, is wel een verzachtende omstandigheid”, zegt Regi lachend. „Als er in de rust dan ook nog een schaal met borrelhapjes rondgaat, doet het niveau van de wedstrijd er even niet meer toe.”

Blijdschap

Als Donny van de Beek vijf minuten in de tweede helft de 1-0 op het scorebord zet, veert de zaal op en kan het publiek dan toch juichen. „Dat is één en nu doorgaan”, klinkt het. En doorgaan doet Ajax, want nog geen minuut later kopt Klaas-Jan Huntelaar de 2-0 binnen uit een prachtige voorzet van Joël Veltman. Een collectieve blijdschap vult de zaal.

Leedvermaak is er als de spits van Feyenoord een rode kaart krijgt en naarmate Ajax beter gaat spelen, wordt de sfeer in de bioscoop er steeds beter op.

Als de scheidsrechter fluit voor het einde van de wedstrijd zijn er blije gezichten bij vader en zoon Trinidad. „Leuk om eens voetbal te kijken in deze setting. Dat Ajax wint maakt het natuurlijk nog leuker. Mochten ze het volgende keer weer uitzenden, zijn we zeker van plan om terug te komen.”

Gisteren, 0:36

Peuters Landsmeer zingen voor demente ouderen

nieuwleestijd 2 min

Peuters Landsmeer zingen voor demente ouderen

2 min leestijd

Met zingende peuters een lach op het gezicht toveren van een demente oudere. ,,Dat is de mooiste beloning die ik kan krijgen’’, zegt de Landsmeerse Marijke Rose.

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

Marijke gaat regelmatig met een groepje kinderen naar verpleeghuizen, waaronder Jonkerhof in Landsmeer. ,,De kinderen zingen liedjes en dansen. De ouderen kunnen meedoen met schudeitjes of handen klappen. Mensen in die situatie kunnen vaak niet meer praten. Maar door de muziek komt er een lach of een geluid. ’’

Het groepje telt zes kinderen, maar Marijke zoekt nog meer kandidaatjes uit Landsmeer en omstreken van 2 tot 4 jaar.

Speelse Kater

Muzieklerares Marijke Rose werkte een kwart eeuw bij een kinderdagverblijf toen ze in 2003 besloot zelfstandig verder te gaan onder de naam De Speelse Kater. ,,Dat was het jaar dat mijn moeder overleed. Haar meisjesnaam was Kater en ik vond spelende kinderen leuk. Ik vind het heerlijk om met kinderen muziek te maken.’’

Haar moeder leed aan zware dementie. Marijke bezocht haar in het begin elke dag. ,,Dan nam ik muziek mee die bij haar herinneringen opriep. We zongen liedjes en dan verscheen er een lach op haar gezicht. Zo ontdekte ik wat muziek met demente mensen doet.’’

De voormalige muziekdocent van het Regio College in Zaandam en Purmerend verdient haar brood met workshops zingen en dansen voor kinderen van 2 tot 5 jaar, vergelijkbaar met Muziek op schoot. Ze leert talloze dreumesen, peuters en kleuters geluiden nadoen en bewegen op ritmes. Dat doet ze op kinderdagverblijven, peuterspeelzalen en scholen in Noord-Holland.

De meeste tijd werkt ze vrijwillig. Dat geldt voor het zingen met peuters bij demente ouderen, maar ook voor haar werk voor Stichting Het Vergeten Kind. ,,In een opvang in de regio Waterland leer ik tienermoeders hoe ze liedjes kunnen zingen met hun dreumesen en peuters. Doel is om de band tussen moeder en kind sterker te maken.’’

,,Dit jaar ben ik gestart met babymuziek. Eens in de maand laat ik tienermoeders zien hoe ze hun kind de liefde kunnen geven, die niet iedereen thuis heeft gehad. Dat kan met fietsliedjes, massageliedjes, kriebelliedjes en, knuffel-, wiege- en slaapliedjes.’’

Bekende wijsjes zingt ze niet, want Marijke maakt al haar liedjes zelf. ,,Zo doen de handjes, zo doen de voetjes’’, is een titel van een liedje. ,,Ik heb ooit dertien nummers op een cd gezet, maar ik gebruik hem nooit.’’

,,Kinderen hoeven bij mij niet stil te zitten. Ze mogen zich uitleven met dansen, vrije expressie en experimenteren met muziekinstrumenten.’’ Marijke is blij met de sponsors die haar in staat stellen nieuwe muziekinstrumentjes te kopen.

Ritmestokjes

Drie tassen heeft ze steevast bij zich. Ze zitten vol met instrumentjes, als een bellenarmband, tamboerijn, klokkenspel, ritmestokjes en zelfgemaakte trommels. ,,Ik leer de kinderen luisteren: wat hard en zacht is, langzaam en snel. Dat zijn de eerste begrippen van muziek. Met het ’Olifantenlied’ stampen de olifanten hard en bij het ’Muizenlied’ trippelen we zacht op de tenen en deel ik speelgoedmuisjes uit.’’

Ouders die hun kinderen willen aanmelden voor het zingen bij ouderen, kunnen Marijke bellen via 06-11065528.

Gisteren, 11:17

Bestraft na geweld café op Koemarkt Purmerend

nieuwleestijd 1 min

Bestraft na geweld café op Koemarkt Purmerend

1 min leestijd

De 20-jarige Yassine K. uit Purmerend moet een boete van 200 euro betalen, omdat hij 24 januari 2016 in een café op de Koemarkt een andere bezoeker een klap op zijn neus heeft gegeven. De Alkmaarse politierechter Van Leeuwen heeft de Purmerender veroordeeld voor mishandeling.

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

Het geweldsincident was in de nachtelijke uren. Door onbekende oorzaak ontstond er ruzie.

Volgens een beveiliger, die privé in de kroeg aanwezig was, heeft Yassine K. hem een klap op zijn neus verkocht waardoor hij pijn ondervond.

K. heeft bij de politie ontkend dat hij heeft geslagen. Volgens hem heeft hij slechts geduwd en was het juist zijn tegenstander die geweld gebruikte. Daarom ging K. niet akkoord met de boete van 400 euro die Justitie hem als schikking voorstelde.

K. was niet bij zijn strafzaak aanwezig om uit te leggen hoe het geweld nu precies is verlopen. Zijn raadsvrouw, Mirthe Docter, bepleitte vrijspraak.

Zij wees erop dat twee vrienden van haar cliënt niet hebben gezien dat de Purmerender een vuistslag heeft gegeven. Die verklaringen staan lijnrecht tegenover de aangifte van het slachtoffer, zo vond de advocate.

Officier van justitie Anne Hof meende dat er wel voldoende bewijs was voor mishandeling. Zij voerde aan dat het slachtoffer een vers wondje op zijn neus had en dat de dienstdoende beveiliger, een collega dus van het slachtoffer, direct heeft ingegrepen.

Hij nam K. in een nekklem en zette hem daarna het café uit. Hof eiste een boete van 300 euro.

Ook politierechter Van Leeuwen vond dat er voldoende bewijs was voor mishandeling. Voor haar stond vast dat K. de klap echt heeft uitgedeeld.

Omdat het incident alweer een tijd geleden is gebeurd, legde de rechter een boete op van 400 euro waarvan de helft voorwaardelijk.

20 jan. 2018

VVD: ’Waterland moet woningen Paulplantsoen in Broek kopen’

nieuwleestijd 2 min

VVD: ’Waterland moet woningen Paulplantsoen in Broek kopen’

2 min leestijd

De gemeente Waterland moet de woningen aan het Burgemeester Paulplantsoen in Broek in Waterland kopen van woningcorporatie Wooncompagnie. Dat vindt de VVD in de Waterlandse gemeenteraad. Koop van de woningen is dé manier om ervoor te zorgen dat de woningen worden behouden en blijvend worden verhuurd aan jongeren op de manier zoals de gemeente dat wil.

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

Wooncompagnie en de gemeente verschillen al jaren van mening over het lot van de twaalf huisjes in Broek. De corporatie wil ze slopen omdat ze niet meer voldoen aan de eisen en heeft een plan om er nieuwe, grotere huurwoningen voor terug te bouwen. De gemeente wil dat echter absoluut niet en beschouwt de woningen als een belangrijk voorbeeld van de Nederlandse naoorlogse architectuur. Om er zeker van te zijn dat ze behouden blijven, zijn ze op de monumentenlijst geplaatst. Volgens de gemeente moet Wooncompagnie de woningen gewoon renoveren.

De VVD denkt dat een overname van de huisjes door de gemeente de beste manier is om uit de impasse te komen. ,,De gemeente heeft een taak op het gebied van sociale woningbouw’’, zegt raadslid Tjeerd Hoekstra. ,,Die hebben we lang geleden uitbesteed aan corporaties, maar we vinden dat de corporatie het in dit geval niet naar behoren doet. Wordt het dan niet tijd dat we die taak gewoon weer naar ons terughalen?’’

,,Ik hoor in de markt dat Wooncompagnie de woningen in de verkoop heeft staan. Niet individueel, maar allemaal tegelijk. Kan de wethouder niet eens gaan praten met de corporatie om na te gaan of wij ze als gemeente niet kunnen overnemen? Dan kunnen we doen wat we willen, namelijk de woningen blijven verhuren aan jongeren.’’

Het voorstel van Hoekstra komt als een complete verrassing voor de rest van de gemeenteraad en het college van b en w. Iedereen wil hoe dan ook de woningen in het Paulplantsoen behouden, maar om ze nou over te nemen zodat Waterland weer een eigen woningbedrijfje krijgt, zoals vroeger? De meeste fracties zijn nog terughoudend en willen eerst meer weten over de financiële en juridische haalbaarheid van zo’n stap.

Ook wethouder Jacob Kes wil het idee eerst in het college bespreken voordat hij een inhoudelijke reactie geeft. ,,Wat wil Wooncompagnie ervoor hebben, wat voor investeringen zijn er vervolgens nodig en wat worden straks de huurlasten? Over dat soort dingen moet duidelijkheid zijn.’’

De VVD komt waarschijnlijk binnenkort met een motie om het plan nader te onderzoeken.

19 jan. 2018

Scholen van Opspoor klaar voor toekomst met IT-lab

nieuwleestijd 1 min

Scholen van Opspoor klaar voor toekomst met IT-lab

1 min leestijd

De Waterlandse basisscholen die zijn aangesloten bij onderwijsstichting Opspoor, zij klaar voor de toekomst. Bij het gebouw van basisschool De Nieuwe Wereld in Purmerend werd vrijdag het IT-lab officieel geopend.

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

Een verdieping die gevuld is met robots, iPads, een drone en zelfs een 3D-printer. Allemaal materialen om de leerlingen van de 37 Opspoor-scholen klaar te kneden voor een toekomst die steeds meer automatiseert. ,,Als je naar buiten kijkt, zie je een samenleving die ongelooflijk snel aan het veranderen is’’, zei bestuursvoorzitter Chris van Meurs bij de opening van de verdieping. ,,Om je staande te houden heb je toekomstmakers nodig, en die beginnen hun carrière bij Opspoor.’’ Automatisering in het basisonderwijs verloopt nu nog te langzaam, vindt Van Meurs. Hij vergelijkt het onderwijs met ’Het Gallische dorpje van Asterix en Obelix’ dat de Romeinen buiten de deur houdt. ,,Terwijl het beter is om kinderen van jongs af aan te leren omgaan met IT.’’

Petra Farber, Coen Schans en Fleur van Hoorn trekken de kar van het IT-lab. De afgelopen maanden zijn ze hard bezig geweest met de inrichting, en inmiddels is er een groep van tien leerlingen die proefdraait in het toekomstlaboratorium. Eigenhandig programmeren, en met creativiteit en inzicht problemen te lijf gaan. ,,We willen al beginnen met groep 1 en 2’’, zegt Farber enthousiast. ,,De kinderen kunnen dan spelenderwijs kennismaken met IT. Spelen is leren.’’ De helft van de Opspoor-scholen is al enthousiast over het lab. ,,We hopen dat we over drie jaar onmisbaar zijn.’’

19 jan. 2018

’Wel overlastgever, geen antikraakster’

nieuwleestijd 1 min

’Wel overlastgever, geen antikraakster’

1 min leestijd

De Stadspartij roept het college van Purmerend op het matje. Raadslid Coen Lageveen wil weten waarom er een overlastgevende verwarde man in een stolpboerderij aan de Edammerweg wordt gehuisvest, terwijl de huidige bewoonster Xandra Bensch daardoor op straat komt te staan.

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

De man verblijft momenteel in een bedrijfspand op bedrijventerrein Baanstee-Oost, dat hij huurt als atelier om kunst te maken. Omdat hij daar voor overlast zorgt, wil de gemeente hem elders huisvesten. De keuze viel op een boerderij op de Baanstee-Noord. Bensch woont daar al elf jaar om te voorkomen dat het pand wordt gekraakt of vernield.

,,Waarom wordt de woning dan aan iemand anders toegewezen?’’, wil Lageveen weten. Hij is ook benieuwd waarom de verantwoordelijke wethouder, zijn partijgenoot Mario Hegger, een verzoek om in gesprek te gaan met de bewoonster heeft geweigerd. Het raadslid wijst er verder op dat de stolp een bedrijfsbestemming heeft. In andere gevallen treedt de gemeente juist op tegen het bewonen van bedrijfspanden. ,,Wordt de bestemming van dit pand nu aangepast?’’ Ook het bericht dat de nieuwe bewoner te boek staat als overlastgever, baart Lageveen zorgen, evenals enkele mogelijk gevaarlijke situaties op het terrein van de stolpboerderij.

Ook onafhankelijk raadslid Ernst van Damme komt op voor de belangen van de huidige bewoonster. Tijdens de vergadering van de commissie algemene zaken wilde hij antwoord op de vraag waarom de gemeente het contract met antikraakorganisatie H.O.D. heeft opgezegd. Dat was om de man te kunnen huisvesten, zei Hegger.

20 jan. 2018

OZB-subsidie Waterland krijgt brede steun politiek

nieuwleestijd 1 min

OZB-subsidie Waterland krijgt brede steun politiek

1 min leestijd

De extra subsidie voor dorpshuizen en paracommerciële instellingen in de gemeente Waterland gaat door. Een voorstel van WaterlandNatuurlijk en de SP voor een extra bijdrage ter hoogte van het gebruikersdeel van de onroerendzaakbelasting, krijgt volgende week donderdag brede steun in de gemeenteraad.

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

Het voorstel houdt in dat alle dorpshuizen en paracommerciële instellingen een extra subsidie krijgen die gelijk is aan het gebruikersdeel van de ozb dat ze jaarlijks aan de gemeente betalen. Aan de subsidie zit wel een maximum van 250 euro per jaar per instelling.

Paracommerciële instellingen zijn sportkantines, maar ook bijvoorbeeld de Zonnewijzer op Marken valt eronder, evenals gebouw Samuel en het RK clubhuis in Monnickendam. In de meeste gevallen hoeven zij niet het eigenarendeel van de ozb te betalen, maar wel het gebruikersdeel.

Aanslag

Hoewel het maar om relatief kleine bedragen gaat, is de ozb ’vaak een behoorlijke aanslag op de begroting van dit soort instellingen’, aldus Ferdinand Knaack van de SP, één van de initiatiefnemers van het voorstel. ,,De extra subsidie zorgt ervoor dat de instellingen het geld dat binnenkomt volledig kunnen besteden aan hun activiteiten. Bovendien dragen deze instellingen bij aan de bestrijding van eenzaamheid.’’

Uit de behandeling van het voorstel deze week in de raadsvergadering bleek dat in elk geval het CDA, D66 en de PvdA het zonder meer zullen steunen. Volgende week donderdag wordt er een definitief besluit over genomen. Wethouder Jacob Kes zegde toe dat het idee vervolgens door het college zal worden uitgevoerd.

Het lijkt misschien onlogisch om als gemeente aan instellingen een subsidie te verstrekken die gelijk is aan het bedrag dat ze aan de gemeente moeten afdragen. Het ligt voor de hand dat de gemeente het af te dragen bedrag gewoon niet in rekening brengt. Dat zou veel efficiënter zijn en een hoop administratie besparen. In dit geval betekent dat echter dat instellingen worden vrijgesteld van ozb en dat mag wettelijk niet voor alle instellingen.

19 jan. 2018

Ajax-Feyenoord in de bios geen risicowedstrijd

nieuwleestijd 1 min

Ajax-Feyenoord in de bios geen risicowedstrijd

1 min leestijd

Is Ajax-Feyenoord al jaren een beladen risicowedstrijd waarbij supporters uit ’010’ (Rotterdam) niet welkom zijn, hoe anders is dat zondag in de Vue-bioscoop waar de wedstrijd live wordt uitgezonden.

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

Het is de eerste keer dat de voetbalklassieker wordt uitgezonden op het bioscoopdoek. ,,Een experiment’’, zegt bioscoopmanager Dick de Groot van de Purmerendse Vue-bioscoop. ,,We hebben wel eens een EK-wedstrijd uitgezonden maar Ajax-Feyenoord nog nooit.’’

Komen er Feyenoordsupporters naar de wedstrijd?

,,Het kan, maar ik denk niet dat ze komen. Purmerend bestaat voor tachtig procent uit Amsterdammers.’’

Wordt de wedstrijd in 3D-uitgezonden?

,,Haha, nee, dan moeten er speciale camera’s langs de kant staan en die zijn er niet. 4D zou ook mooi zijn. Dat je bier naar je toe gesmeten krijgt’’, zegt Groot schertsend.

En als Ajax geen deuk in een pakje boter trapt zondag? Hangt er kippengaas voor het bioscoopdoek zoals bij de Blues Brothers?

,,Ah, u kent uw klassiekers. Maar nee hoor. Geen kippengaas, ik verwacht dat mensen een gezellig middagje uit willen. Bij ons is de wedstrijd geen risicowedstrijd.’’

19 jan. 2018

Schone lei voor Case Mayfield

nieuwleestijd 5 min

Schone lei voor Case Mayfield

5 min leestijd

Hij was klaar met het muziekwereldje. Klaar met het knokken voor optredens en geld. Maar nu is singer-songwriter Case Mayfield (30) terug. Al voelt het voor hem ook een beetje als helemaal opnieuw beginnen.

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

,,Ik heb nooit gezegd dat ik gestopt was met muziek maken, maar ik wist ook niet wanneer ik weer terug zou komen. Dit album, ’Egomaniac’, lag namelijk al een paar jaar te smeulen en te wachten om uitgebracht te worden. Maar ik had er simpel gezegd geen zin in. Geen zin in dat wereldje.’’

Case Mayfield, die eigenlijk Kees Veerman heet, werd in 2010 bekend doordat hij de Grote Prijs won, in de categorie singer-songwriter. Zijn albums ’10’ en ’The many colored beast’, uitgebracht in 2012, kregen lovende recensies. Zelf ziet hij zijn succes meer als een soort toeval. ,,Toen kreeg je net overal singer-songwriters. Ik denk dat ik in die stroom mee ben gegaan. Het genre werd populairder en mijn muziek werd opgepikt.’’

Niet gelukkig

Kees werd geboekt voor allerlei festivals en gevraagd om op te treden in grote zalen, maar hij werd er niet gelukkig van. ,,Weet je wat het is, ik vind muziek maken geweldig, maar ik heb moeite met wat er daarna van je verwacht wordt. Het draait ineens om geld verdienen. Je moet kaarten verkopen om de zaal vol te krijgen, je moet interviews doen om jezelf te promoten. Het voelde voor mij als concessies doen, omdat ik gewoon muziek wilde maken.’’

,,Het klinkt misschien raar, maar ik heb gewoon niets met bijvoorbeeld een Edison-prijs, waar ik toen voor gevraagd werd om op te treden. Dan moet je daar naartoe en krijg je misschien een beeldje, en dan? Het voelde voor mij niet goed. Het begon bij de Grote Prijs, toen ik mensen moest oproepen om op mij te gaan stemmen. Ik weet dat het er steeds meer bij hoort hoor als muzikant, jezelf promoten. We doen het allemaal op bijvoorbeeld sociale media. Maar dat verkopen van jezelf als artiest om muziek te kunnen maken, ik kreeg het gevoel dat ik mezelf te veel tekort deed.’’

Rebels

Ondertussen kreeg hij steeds meer het etiket ’rebel’ of ’die niet-typische Volendammer’. Hij moet er om lachen. ,,Tja, wat is rebels? Ik snap het wel, om je als artiest te onderscheiden krijg je snel een stempel. Ik zag hoe mijn uitspraken soms werden uitvergroot in de pers en speelde daar ook mee. Hoe ver kan ik gaan, wat kan ik zeggen in een interview? Is dat rebels? Ik weet het niet. Ik had op een gegeven moment dat mensen hier in Volendam bijna bang voor mij waren. Terwijl ik echt wel een aardige jongen ben, hoor. Daar schrok ik wel een beetje van.’’

Balans

Met zijn gedrag maakte hij het zichzelf niet eenvoudig, weet hij. ,,En ik heb het mijn omgeving toen ook niet gemakkelijk gemaakt, dat besef ik wel. Een dag voor mijn album uitkwam, zette ik ’m zelf op Pirate Bay om gratis te downloaden, bijvoorbeeld. En ik wilde liever huiskamerconcerten geven, dan op grote podia staan. Festivals en radio-optredens vond ik vreselijk. Ik móést zoveel, voor mijn gevoel. Er waren genoeg mensen die zeiden: je gooit met dit gedrag je eigen ramen in. Het gaat om de balans als artiest, een beetje kont kussen, zodat je dan kan doen wat je wil: muziek maken. Maar het lukte mij niet om die balans te vinden. Bij elk klein dingetje voelde het of ik mijzelf aan het verloochenen was. Dus zodoende dacht ik: ik ben er klaar mee.’’

Er volgden jaren van vooral veel feestjes in Amsterdam, de stad waar hij al ruim tien jaar woont. Een periode waar hij niet echt trots op is, bekent hij. ,,Als ik terugkijk dan zie ik ook veel verspilde tijd. Een feestje waar je net te lang doorgaat en later denkt: was dat drankje nog nodig? Tuurlijk, ik had wel plezier, maar ik ga dit niet meer zo doen. Ik ga niet meer zo lang, drie jaar, wachten met muziek maken en muziek uitbrengen. Dit album, dit was echt zo’n zware bevalling voor het er lag. Ik verlang nu naar meer rust. Ik ben net getrouwd en verhuis binnenkort naar Edam. Een huis met een tuin, lijkt me geweldig.’’

Egomaniac

’Egomaniac’ bracht hij uit dankzij muzikant en producer Wouter Planteijdt. ,,Hij zei: maak het nou gewoon af. En hij bracht mij in contact met andere muzikanten, zoals Paul de Munnik, die mij muzikaal begeleidden.’’ Hij begint te stralen. ,,Wauw, dat was zo’n vette ervaring! Ze kwamen binnen, speelden en het was goed. Niks gedoe, niks oefenen. Ik dacht: dit is waar het om gaat en wat ik wil. Gewoon muziek maken.’’

Want dat gevoel, dat Kees tijdens die opnames voelde, is wat hem drijft om toch door te gaan met muziek maken. ,,Ik kan iets niet half doen. Speel ik een liedje, dat vaak wat zwaarmoedig van aard is, dan ga ik daar helemaal in op. Als een bubbel. Het begon toen ik een jaar of zeventien, achttien was en mij niet thuis voelde in Volendam. Ik paste hier niet tussen. Ik verhuisde naar Amsterdam en ging naar zo’n open-mic avond in een lesbotent. Ik zag mannen van middelbare leeftijd de meest geweldige nummers spelen. Prachtig. Ik zoog alles op wat ik daar zag en ging met hen mee naar van die avonden. Zo reisde ik door Nederland met mijn gitaar en speelde op allerlei kleine podia. Soms voor een maaltijd, soms voor vijftig euro. Dat was voor mij pure muziek en dat is het nog steeds.’’

Kees besloot om muziek te blijven maken, maar hij probeert er nu niet meer van te kunnen leven. ,,Ik ben nu met de lerarenopleiding begonnen en ben per toeval als stagiair op een school in Volendam terechtgekomen. Mijn oude dorpje. Ze hebben mij hier nu ook een baan aangeboden. Ik vind dit werk geweldig om te doen. Kinderen zijn zo puur en oprecht. Toen ik het idee losliet van proberen rond te komen van muziek, gaf dat zoveel vrijheid. Ik moet nu niets meer, de druk is er af. Een van mijn beste vrienden is mijn manager nu, hij snapt me. Ik heb onlangs voor het eerst weer twee optredens gegeven op intieme podia. Dat was eng, maar ook fijn. Wat er daarna komt, dat zie ik wel. Misschien ga ik weer overal in Nederland spelen, misschien niet. Feit is dat ik veel muziek ga maken en dat blijf ik delen. Dus ben ik weer terug als artiest? Ik weet het niet. Het voelt meer of ik helemaal opnieuw begin.’’

Het nieuwe album van Case Mayfield is te beluisteren via www.casemayfield.com. Ook meldt hij hier waar en wanneer hij optreedt.

19 jan. 2018

Elf jonge drinkers in het Waterlandziekenhuis

nieuwleestijd 1 min

Elf jonge drinkers in het Waterlandziekenhuis

1 min leestijd

Elf minderjarigen zijn het afgelopen jaar in het Waterlandziekenhuis terechtgekomen omdat ze te veel alcohol hadden gedronken.

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

Er was geen groot verschil tussen jongens en meisjes. Daar is volgens Brijder Jeugd al jaren nooit echt een groot verschil tussen. De jongeren kwamen zowel uit Purmerend, als uit kleinere kernen. De gemiddelde leeftijd van de drinkers was vijftien jaar, dit is landelijk ook zo.

Elk jaar maken Brijder Jeugd en de kinderartsen van het Waterlandziekenhuis de balans op. Het aantal jonge drinkers dat in het ziekenhuis terechtkomt, schommelt elk jaar tussen de tien en twintig jongens en meisjes. Waarom dit aantal schommelt, is niet bekend. Wel is bekend dat dit slechts het spreekwoordelijke topje van de ijsberg is. Niet iedere minderjarige die te veel drinkt, belandt namelijk in het ziekenhuis. Sommige worden alleen door een huisarts behandeld, of zien helemaal geen medisch specialist.

Ook landelijk blijven de aantallen schommelen. In 2015 was er een enorme stijging: 931 jonge drinkers. In 2014 waren er 783 ziekenhuisopnames. Afgelopen jaar belandden 791 minderjarige drinkers in het ziekenhuis. In minstens 550 gevallen ging het om alcoholvergiftiging. Landelijk gezien belanden er vooral vmbo-leerlingen in het ziekenhuis, 36 procent van de gevallen. 21 procent van de jongeren in het ziekenhuis zaten op het vwo en 25 procent zat op de havo. Het gaat vooral om jongeren met een Nederlandse achtergrond. Volgens Brijder is de landelijke trend dat jongeren iets later beginnen met alcohol drinken.

In de regio Waterland gaat Brijder Jeugd met alle jonge drinkers die in het ziekenhuis terechtkomen, in gesprek. De ouders zitten hier ook bij. Soms wordt ook de hele vriendengroep uitgenodigd voor een gesprek.

19 jan. 2018

Kras somber over alcoholaanpak Edam-Volendam

nieuwleestijd 1 min

Kras somber over alcoholaanpak Edam-Volendam

1 min leestijd

Terwijl CDA-wethouder Vincent Tuijp staat te popelen om de drank-, drugs- en gokproblematiek in Edam-Volendam aan te pakken volgens het IJslandse model, is de fractievoorzitter van de grootste raadspartij somber gestemd.

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

,,Het probleem is gigantisch’’, zei Loek Kras (Lijst Kras) donderdag tijdens een gemeenteraadsvergadering. ,,We moeten hopen dat, als we alle geledingen in de maatschappij meekrijgen, we over twintig jaar een klein stapje vooruit zijn.’’

Kras maar ook GroenLinks en de PvdA schetsten een somber beeld van de problematiek onder jongeren in met name Volendam. Jongeren met fikse gokschulden die onderwereldfiguren aan de deur krijgen, ouders die zuipfeestjes toestaan uit angst voor reacties, de heersende drankcultuur die maar niet doorbroken kan worden, lange wachttijden voor verslaafden bij instellingen als Jelinek en Brijder.

GroenLinks en PvdA spraken er schande van dat de middelbare scholen in de gemeente een paar jaar geleden niet mee wilden werken aan een enquête over drank- en drugsgebruik onder jongeren. Ook zijn er nog te veel basisscholen die niets aan voorlichting over drank en drugs doen, vinden de partijen.

Volgens Kras, schooldirecteur van beroep, ’kunnen scholen wel iets betekenen, maar ’iets’ is niet alles’. ,,Wij doen op onze school veel aan voorlichting, zelfs in groep 7. Als je hoort hoe kinderen van die leeftijd met het onderwerp omgaan, en dat bedoel ik niet positief, dan vallen je oren eraf.’’ Kras trekt het nut van enquêtes onder jongeren in twijfel. ,,Je gelooft toch niet dat alle antwoorden die gegeven worden, de juiste zijn?’’

,,Laten we met z’n allen proberen deze problematiek aan te pakken’’, besloot Kras zijn betoog optimistisch. Wethouder Vincent Tuijp gaf aan dat hij van alle kanten medewerking krijgt voor het programma Lef, gebaseerd op het succesvolle IJslandse ontmoedigingsmodel. In IJsland nam het drank- en drugsgebruik onder jongeren zienderogen af omdat zij op kosten van de regering alternatieven geboden kregen, zoals sport en theater.

Aan Lef doen volgens Tuijp scholen, verenigingen, sportaanbieders maar ook de kansspelauthoriteit, zorgverzekeraars en Moedige Moeders mee. Drs. Ina Koning, gespecialiseerd in alcoholpreventie, krijgt de leiding over het project. De definitieve uitwerking van Lef wordt in april aan de raad gepresenteerd.

18 jan. 2018

’Dakloos na elf jaar antikraakcontract’

nieuwleestijd 2 min

’Dakloos na elf jaar antikraakcontract’

2 min leestijd

Elf jaar woont Xandra Bensch nu in een oude stolpboerderij aan de Edammerweg in Purmerend, maar daar komt een onverwacht einde aan. De gemeente heeft de overeenkomst met leegstandsbeheerder H.O.D. opgezegd en wil nu een verwarde man in de boerderij onderbrengen.

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

De Huis Oppas Dienst heeft wel meer leegstaande panden in Purmerend in beheer. Om ervoor te zorgen dat die niet worden gekraakt en er geen vernielingen plaatsvinden, regelt de leegstandsbeheerder een tijdelijke bewoner. In dit geval gaat het om een stolpboerderij bij bedrijventerrein Baanstee-Noord. Uiteindelijk moet daar een bedrijf zijn intrek nemen, maar tot die tijd dacht Bensch daar te kunnen blijven wonen. Totdat de H.O.D. in december onverwacht de huur opzegde.

,,Ik kreeg te horen dat ik er per 12 februari uit moest, omdat het contract met de gemeente was beëindigd. Dus ben ik gaan inpakken, want ik dacht dat er nu een bedrijf in zou komen. Dat is nu eenmaal het risico als je ergens instapt met een antikraakovereenkomst.’’ Totdat ze erachter kwam dat dat helemaal niet het geval is. De gemeente wil er een verwarde man huisvesten, die illegaal woont op de Baanstee-Oost en die daar voor grote overlast zorgt voor de ondernemers.

,,Die zeggen dat deze meneer hulp nodig heeft. Maar verplaatsen naar een boerderij is niet de oplossing, hij zou eerder naar een kliniek moeten. Hij valt mensen lastig, en hier fietsen iedere dag een paar honderd scholieren langs. Bovendien wonen er in de buurt ook nog andere mensen. En er zitten hier twee kerkuilen in de schuur. Een beschermde diersoort. Wat gebeurt daarmee als er hier een verwarde man rondloopt?’’

Bensch betwijfelt of de gang van zaken wel volgens de regels verloopt. ,,Er staan hier vier boerderijen die door de H.O.D. worden beheerd, waarom kiezen ze uitgerekend voor deze? Hier zit een bedrijfsbestemming op, en ik vraag me af of er behalve antikraak wel gewoond mag worden. Daarover wilde ik met wethouder Mario Hegger in gesprek, maar die weigert dat. Ik ben nu bezig met een advocaat. Ik word dakloos maar als burger van Purmerend krijg ik van de gemeente geen enkele hulp. Terwijl ik voor 100 procent ben afgekeurd, een CIZ-indicatie heb en steun krijg via de Wmo en van het RIBW. Ze zeggen dat die man een kunstenaar is, maar dat ben ik ook. Al kan ik me daar sinds ik dit weet niet meer op richten.’’

Volgens woordvoerster Monique van Oosten is de gemeente in gesprek om een oplossing te zoeken voor beide personen. ,,Het contract met de H.O.D. is opgezegd omdat we een andere bestemming voor het pand hebben. Dat is woonruimte voor deze meneer.’’ Om de veiligheid van de uilen te garanderen, wordt de schuur afgesloten.

18 jan. 2018

Toch rubber op kunstgras Purmerend

nieuwleestijd 1 min

Toch rubber op kunstgras Purmerend

1 min leestijd

Het college van Purmerend houdt vast aan het gebruik van rubberkorrels op de kunstgrasvelden in de stad. Van vervuiling is geen sprake, sportclubs spreken er hun voorkeur voor uit en het alternatief om kurk te gebruiken heeft teleurstellende resultaten.

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

Burgemeester en wethouders laten dat weten in een brief aan de gemeenteraad. Met name de fractie van D66 is fel gekant tegen het gebruik van rubbergranulaat op kunstgrasvelden, omdat daar gezondheids- en milieurisico’s aan zouden kleven. Het college heeft door een extern bureau onderzoek laten verrichten en deelt die laatste conclusie niet. Er is geen verband te leggen tussen aangetroffen lichte bodemverontreiniging onder twee kunstgrasvelden en het gebruik van rubberkorrels, concludeerden de onderzoekers. Mogelijke gezondheidsrisico’s werden eerder al door het RIVM ontkracht.

Vervanging

De kwestie is actueel omdat dit jaar de toplaag van drie kunstgrasvelden moet worden vervangen, waarvan er bij twee rubberkorrels worden gebruikt. De komende maanden moet daarvoor een aannemer worden gevonden, zodat de kunstvelden in de zomer, als er niet gesport wordt, kunnen worden vervangen.

De toplaag van het veld bij De Wherevogels moet dit jaar vervangen worden, omdat er niet meer fatsoenlijk op gespeeld kan worden. Die voetbalvereniging heeft bij sportstichting Spurd een voorkeur uitgesproken voor rubbergranulaat. Het kunstgrasveld van FC Purmerend kan vermoedelijk nog wel een jaar mee, maar als het bestuur van die club wil dat het veld dit jaar wordt vervangen, gaat dat ook daar gepaard met rubberkorrels, laat het college weten.

,,Gesterkt door de Vereniging Sport Gemeenten (VSG), Spurd en de resultaten uit ons eigen bodemonderzoek, is geen reden om niet voor de toepassing van rubbergranulaat op onze kunstgrasvelden te kiezen’’, aldus burgemeester en wethouders. ,,Ook omdat dit de voorkeur geniet van onze verenigingen die hier gebruik van maken.’’

Wat het college betreft zijn er ook nog geen goede alternatieven, op basis van de bespeelbaarheid noch op basis van het onderhoud en de kosten. In Alkmaar is geëxperimenteerd met kurkdeeltjes als alternatief voor het rubber. Die proef is afgelopen zomer gestaakt. Verenigingen waren ontevreden over de speelbaarheid van kurk en bovendien degenereerde het materiaal.

Al met al houdt het college vooralsnog vast aan rubberkorrels op de Purmerendse sportvelden.

18 jan. 2018

Trucks op kant, boom op huis, nat pak scholier

nieuwleestijd 1 min

Trucks op kant, boom op huis, nat pak scholier

1 min leestijd

De felle storm van donderdag zorgde ook in de regio Waterland voor grote problemen. Op de A7 en N247 belandden in totaal drie vrachtwagens op hun kant. Ook sneuvelden vele bomen, waarvan een aantal op wegen terechtkwamen, en vlogen pannen van daken.

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

Door de westerstorm raakte in deze regio niemand serieus gewond. In het Waterlandziekenhuis zorgde de storm wel voor zes extra patienten op de spoedeisende hulp. Er worden vooral snijwonden behandeld, die volgens een woordvoerder veroorzaakt zijn door ’rondvliegende voorwerpen’.

Op de A7 zorgde een omgewaaide vrachtwagen woensdagmorgen voor een lange file. Ook waaide er een boom op de weg. Op de N247 tussen Broek in Waterland en Monnickendam waaiden een vrachtwagen en een bestelbusje om. Even verderop, ter hoogte van Edam, belandde een grote vrachtwagen op zijn kant in de berm. Bij de voormalige kringloopwinkel in Broek in Waterland vlogen diverse planken van het dak.

Bij Ilpendam, langs de Jaagweg, raakte een grote boom de dakgoot van een woning. Ook viel er een boom op de nieuwe busbaan langs de Jaagweg. In Ilpendam zelf viel een boom deels op een begraafplaats. Er raakten voor zover bekend geen graven beschadigd. In de Jan Platstraat in Volendam viel een boom in een tuin van een woning.

Leerlingen van het Bernard Nieuwentijt College in Monnickendam mochten pas de school verlaten toen de storm ging liggen. Alleen al in de buurt van de school waren vier bomen omgewaaid.

Een leerling van De Triade in Edam waaide op weg naar een tentamen op school met fiets en al in de sloot. De jongen ging terug naar zijn huis om te douchen, waarna hij alsnog zijn tentamen kon maken.

17 jan. 2018

Cold Turkey is klaar voor de Rob Acda Awards

nieuwleestijd 4 min

Cold Turkey is klaar voor de Rob Acda Awards

4 min leestijd

De band Cold Turkey, winnaar van The Clash of the Coverbands 2015/2016, staat morgen voor de volgende uitdaging. In Patronaat in Haarlem doen de bandleden mee aan de voorronde van de Rob Acda Award, een prijs voor veelbelovende artiesten. Dit keer speelt de band eigen nummers.

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

,,Je leert een instrument bespelen en vormt een band, er gaan mensen weg, komen mensen bij en sinds september 2014 is deze samenstelling een feit.” Het ontstaan van Cold Turkey in een notendop. Pistols en Pionia’s, The Alcoholic Sheeps, Backward Flying Birds, het zijn allemaal namen die de band hanteerde voor de bandleden uiteindelijk besluiten om als Cold Turkey verder te gaan. Onder deze naam en in de huidige samenstelling – bestaande uit zangeres Suzan de Reus (23), drummer Boris Piscaer (22), bassist Thijmen Leegwater (24) en gitarist Thomas van Walstein (23) uit Grootschermer en De Rijp - toeren ze vanaf 2014 door het land. Thomas: ,,Ons repertoire loopt uiteen van Anouk tot Skunk Anansie en van Ozzy Osbourne tot Rage Against The Machine en alles wat daar tussen zit.” Boris: ,,We vinden het ook leuk om wat onbekendere nummers te spelen van bands als Chickenfoot en Alter Bridge. Veel mensen kennen het niet, maar dat zijn wel hele gave bands om te coveren.”

Hoewel ze spelen met een zangeres, komen er ook veel covers van mannen voorbij. Thijmen (lachend): ,,Wij - de bandleden - doen eigenlijk gewoon wat we willen en Suus past zich maar aan.” Thomas: ,,Zonder gekheid, in het geval van covers proberen we het ons vooral eigen te maken en niet een-op-een te kopiëren. Dan maakt het dus niet uit of we een zanger of zangeres coveren. Suus past zich inderdaad aan en dat doet ze geweldig.”

Eigen werk

Tijdens de Clash Of The Coverbands in 2016 traden ze op met een cover van Wicked Game van Chris Isaak - inderdaad een zanger – en wonnen. Vanaf dat moment volgde de altijd moeilijke overgang naar het spelen van eigen werk. Thomas: ,,We zitten nog steeds in een overgangsfase, omdat we nog veelvuldig geboekt worden als coverband. Als je daar vervolgens komt en alleen maar eigen werk speelt, zijn de mensen die je boeken niet bepaald blij. Dat is dus nog geen optie.” Suzan: ,,En we vinden het ook gewoon fijn om covers te spelen. Tussen de covers door laten we al wat eigen nummers horen, maar als het album er straks is, willen we definitief de switch maken naar vooral eigen werk, met misschien af en toe een cover.”

Het opnemen van een album is een kostbare zaak, maar volgens de drummer is ‘er voor gespaard’ en kan het niet lang meer duren voor er eigen werk van Cold Turkey verkrijgbaar is. Het schrijven van nummers voor het debuutalbum gebeurt geheel democratisch. Boris: ,,Vaak is het zo dat een van ons met een tekst komt en vervolgens gaan we er met z’n allen mee aan de slag tot het voor iedereen goed is.”

Award

Morgen staat voor Cold Turkey de Rob Acda Award in Patronaat op het programma. Een muzikale competitie voor veelbelovende muzikanten uit Haarlem en omstreken. Bekende winnaar van de award is FunkAbilities, de voorloper van de razend populaire band Chef'Special die nationaal en internationaal furore maakt. In de oefenruimte in Grootschermer laten de bandleden de vier nummers horen die ze zullen spelen tijdens de awards. De nummers klinken gelikt en het lijkt erop dat de bandleden klaar zijn voor hun optreden in Patronaat. Thijmen: ,,Voor ons is de Rob Acda Award vooral een manier om onze muziek onder de aandacht te brengen bij het grote publiek. Natuurlijk proberen we zover mogelijk in de wedstrijd te komen, maar het gaat vooral om de aandacht.” Boris voegt er aan toe: ,,Daarnaast is het voor ons ook belangrijk om het juryoordeel te horen en te horen wat het publiek van onze muziek vindt. We proberen toch een boodschap over te brengen en tijdens de award komen we te weten wat de ’kenners’ van onze muziek vinden. Wij vinden het te gek, maar het gaat er uiteraard ook om wat iemand anders ervan vindt.”

Wat anderen er ook van mogen vinden, de dame en heren van Cold Turkey zijn niet van plan om te veel van hun eigen identiteit te verloochenen voor de commercie. ,,Dat zeggen we nu, uiteraard”, vertelt frontvrouw Suzan. ,,Maar als er straks iemand met een grote zak geld aan komt zetten en ons vraagt om een bepaald soort muziek te spelen, moet je sterk in je schoenen staan om dat te weigeren.” De innemende zangeres - met grote, sterke leren schoenen – trekt overigens wel ergens de grens. ,,Ik weiger kerstliedjes te zingen, maar als we ergens een middenweg kunnen vinden, is dat uiteraard nooit verkeerd. Wel probeer ik het zoveel mogelijk in eigen hand en dicht bij mezelf te houden. Als ik iets moet zingen waar ik niet achter sta, komt het niet over bij het publiek en dat is toch waar het om draait.”

Cold Turkey heeft inmiddels een nieuwe website en daar is de band zeer content mee. Thomas: ,,Op coldturkeymusic.com zijn de eerste demo tapes van ons te beluisteren. Zo willen we iedereen de mogelijkheid te geven om te beluisteren wie wij zijn. Verder staan we 27 januari in het voorprogramma van Miss Montreal tijdens het Aemstie Alive XIII Festival in Zeeland en later dit jaar ook nog in het voorprogramma van Guus Meeuwis. Spannende tijden dus, maar we kijken er ontzettend naar uit.”

Jan Koning

17 jan. 2018

’Ozb-subsidie voor dorpshuizen en sportkantines Waterland’

nieuwleestijd 1 min

’Ozb-subsidie voor dorpshuizen en sportkantines Waterland’

1 min leestijd

Alle dorpshuizen en paracommerciële instellingen in Waterland verdienen een extraatje. Dat vinden WaterlandNatuurlijk en de SP in de Waterlandse gemeenteraad. Zij dienen een voorstel in om dergelijke instellingen een extra subsidie te geven ter hoogte van het gebruikersdeel van de onroerendezaakbelasting (ozb) die ze jaarlijks betalen, met een maximum van 250 euro.

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

Dorpshuizen en paracommerciële instellingen zoals kantines van sportverenigingen vervullen een belangrijke maatschappelijke functie en werken veel met vrijwilligers, zeggen WaterlandNatuurlijk en de SP.

Dat soort instellingen kunnen een rol spelen bij de bestrijding van eenzaamheid. ,,Dat geldt ook voor kerken’’, aldus de twee partijen. ,,Maar daarvoor geldt al een kerkenvrijstelling in de belastingverordening van de gemeente.’’

Gebruikersdeel

De instellingen waar het om gaat maken vaak gebruik van onroerend goed dat ze niet in eigendom hebben. De gebouwen zijn bijvoorbeeld van de gemeente of van een stichting of woningcorporatie. Die eigenaar betaalt het eigenarengedeelte van de onroerendezaakbelasting, maar de clubs en dorpshuizen moeten zelf het gebruikersdeel betalen.

In de raad is al eerder gediscussieerd over het verstrekken van een extra ozb-subsidie aan bijvoorbeeld dorpshuizen. De meningen waren toen verdeeld omdat de dorpshuizen nogal verschillend van opzet zijn.

De meeste werken louter met vrijwilligers, maar het dorpshuis in Ilpendam werkt bijvoorbeeld veel meer op commerciële basis en met een professionele beheerder.

WaterlandNatuurlijk en de SP zeggen in hun voorstel: ,,Alle dorpshuizen en paracommerciële instellingen hebben in meer of mindere mate commerciële activiteiten. Desondanks hebben ze allemaal moeite om zich financieel te handhaven.’’

Om de instellingen een steuntje in de rug te geven en te voorkomen dat door financiële problemen de dienstverlening en de activiteiten worden beperkt, moet de gemeente een extra subsidie beschikbaar stellen, vinden de twee partijen.

Hun voorstel staat op de agenda van de raadsvergadering van donderdagavond.

17 jan. 2018

Dronken stel is geweld vergeten

nieuwleestijd 2 min

Dronken stel is geweld vergeten

2 min leestijd

De 46-jarige Jasper L. uit Amsterdam en zijn Volendamse vriendin hadden 26 oktober vorig jaar in Volendam zoveel sterke drank gedronken, dat ze beiden geen herinnering hebben aan diverse gewelddadigheden in huis.

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

De Amsterdammer moest deze week bij de Alkmaarse politierechter het antwoord schuldig blijven op diverse vragen over het incident in de woning van zijn vriendin in Volendam.

Het is aan een buurman te danken dat de vriendin uiteindelijk toch aangifte heeft gedaan van mishandeling. Die buurman was er getuige van dat L. zo boos werd, dat hij zijn vriendin keihard met haar hoofd tegen een deur aan sloeg.

Het slachtoffer merkte pas de volgende dag toen ze wakker werd dat zij een pijnlijke bult op haar hoofd had. De buurman gaf daarna opheldering.

De oorzaak van de ruzie lag in de relationale sfeer. Jasper L. meende op de mobiele telefoon van zijn vriendin te hebben ontdekt dat zij er meerdere vriendjes op nahield. Hij wilde niet dat zij vreemdging.

De Amsterdammer zei zich het allemaal niet meer te kunnen herinneren. De man gaf toe jarenlang een drankprobleem te hebben gehad. Hij wil nu serieus een einde maken aan zijn verslaving. „Je moet toch een keer vooruit in je leven”, zei L.

De verhouding met zijn vriendin, die in de rechtszaal aanwezig was, is ook weer hersteld. De vrouw wilde haar aangifte intrekken, maar dat kon de vervolging van haar vriend niet voorkomen.

Jasper L. leidt in Amsterdam een zwerversbestaan. Hij heeft in zijn leven een ton schuld opgebouwd. De officier van justitie vond het daarom geen goed idee om een boete te eisen. Een werkstraf was ook geen optie, omdat de man is afgekeurd.

De aanklaagster eiste om die reden een voorwaardelijke celstraf van zes weken. Die eis was behalve voor de mishandeling ook voor het bezit van een kleine hoeveelheid speed en twee XTC-pillen in de achterbak van zijn auto in januari 2016.

Zijn advocaat vroeg vrijspraak van het drugsdelict, omdat de politie volgens hem in strijd met de regels de auto had doorzocht. De mishandeling van zijn vriendin was volgens de raadsman ’uit zijn proportie geblazen’.

Maar de politierechter tilde toch zwaar aan het lichamelijk geweld. „Er is die avond van alles gebeurd wat niet had mogen gebeuren.”

Ook het drugsbezit achtte de rechter bewezen. Zij veroordeelde L. tot een voorwaardelijke celstraf van vier weken en de verplichting om iets aan zijn alcoholverslaving te doen.

17 jan. 2018

Willem Slot: winnaar op sokken

nieuwleestijd 3 min

Willem Slot: winnaar op sokken

3 min leestijd

Naast een held op sokken bestaan er ook winnaars op sokken. Willem Slot, die steevast op zijn sokken door zijn bedrijf Van Geemen rondwandelt, is verkozen tot Beste Waterlandse Ondernemer 2017. Dat werd op 5 januari tijdens de nieuwjaarsreceptie van Ondernemersvereniging Waterland bekend gemaakt.

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

,,Het is dan wel niet de Nobelprijs of een Olympische medaille, maar we zijn er toch heel erg blij mee’’, reageert Willem in een combinatie van nuchterheid en trots. ,,De winnaar is gekozen door het publiek. Dus dat is toch een stuk waardering voor ons harde werk.’’

Sinds 2013 is hij directeur van het bedrijf dat inmiddels al 118 jaar bestaat. Een familiebedrijf dat zich oorspronkelijk bezighield met de handel in fossiele brandstoffen als turf. In de jaren na de Tweede Wereldoorlog werd een overstap gemaakt naar transport. Inmiddels is dat dus nog meer uitgebreid naar vrijwel alle voorkomende werkzaamheden op gebied van grond-, water en waterbouw.

Slot mag dan pas enkele jaren eigenaar zijn, hij is een oudgediende binnen het bedrijf. ,,99 procent van mijn werkervaring heb ik hier opgedaan. Ik werk hier al vanaf mijn zestiende.’’ Als kind fietste hij na school al naar Van Geemen om er auto’s te wassen en een centje bij te verdienen.

In 2009 nam hij het bedrijf over, eerst samen met een partner, maar vanaf 2013 is hij de enige directeur/eigenaar.

Van een ondernemersbedrijf dat zich bezig houdt met grond-, water- en wegenbouw. En een bedrijf dat volgens de jury gemoedelijk is, met een groot sociaal hart en dat zich bewust bezighoudt met duurzaamheid. ,,De sfeer binnen het bedrijf is prima. We hebben 38 werknemers en een platte organisatie. We lopen allemaal makkelijk even bij elkaar naar binnen. We hebben een hele hechte groep. En er is onder het personeel weinig verloop.’’

Het sociale hart blijkt uit de vele sponsoractiviteiten die Van Geemen in de regio onderneemt. Ze vervoeren ze de kerstboom en plaatsen deze op de Middendam. Ook plaatsen ze pontons bij meerdere evenementen in de regio. En die sociale betrokkenheid wordt in daden omgezet zonder daarover op de grote trom te slaan.

Slot kiest er bewust voor zijn bedrijf relatief klein te houden. ,,Ons motto is dat we doen wat we zeggen. We willen de opdrachtgevers ontzorgen. Zij geven aan wat en hoe ze het willen, de rest doen wij. Vooral daarom kies ik er bewust voor niet te groot te groeien. Ik wil kwaliteit blijven bieden en vind het persoonlijke contact belangrijk. Groeien willen we qua kennis, kwaliteit en kunde, niet qua omvang van het bedrijf.’’

Het scheelt dat het Van Geemen veel vaste opdrachtgevers heeft. ,,Vooral regionale opdrachtgevers. Natuurlijk doen we ook werk voor de gemeenten. Maar die zijn nu eenmaal altijd verplicht aan te besteden. Daar doen we zeker aan mee, want ook dat werk doen we graag. Maar het blijft onzeker of je die opdrachten binnen kunt halen dus. Daar willen we niet te afhankelijk van zijn. En dat zijn we ook niet, omdat tachtig procent van ons werk van vaste opdrachtgevers komt.’’ Daarnaast brengt groei ook meer druk met zich mee. ,,Onze vaste opdrachtgevers zijn loyaal aan ons, en wij aan hen. We willen niet in een situatie komen dat we mogelijk nee moeten zeggen omdat we teveel werk hebben.’’

Slot is nu ’beste ondernemer van de gemeente Waterland’, maar er volgen nog twee mogelijke titels. ,,We dingen nu mee met de verkiezing van de gehele regio en als we die ook zouden winnen naar de verkiezing beste ondernemer van Noord-Holland. Natuurlijk zou het mooi zijn als we die zouden winnen. Maar de verkiezing en alles eromheen neemt best veel tijd in beslag. We zien wel.’’

Rest nog de kwestie van een directeur op sokken, wat zelfs expliciet in het juryrapport werd vermeld. Slot lacht: ,,Ach, dat is ook gewoon functioneel. Met ons werk sta je de hele dag in de prut, dus als je het een beetje netjes wilt houden, kun je je schoenen binnen beter uitdoen.’’

16 jan. 2018

Brandweer over vertrekkende burgemeester Landsmeer: ’Burgervrouw met pit’

nieuwleestijd 1 min

Brandweer over vertrekkende burgemeester Landsmeer: ’Burgervrouw met pit’

1 min leestijd

,,Beste Astrid, een burgervrouw met Pit’’, zo begon Ad Segers namens de brandweer zijn gedicht voor de naar Heemstede vertrekkende burgemeester Astrid Nienhuis van Landsmeer.

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

Op de drukbezochte afscheidsreceptie in het gemeentehuis waren er veel lovende woorden voor de 52-jarige, die tussen de mensen stond. Segers en Bob Wals loofden haar inzet voor het behoud van de kazerne in Den Ilp, ook al lukte dat niet. Wals: ,,Je was een gouden burgermoeder. We zullen je missen.’’

Arnold Elfferich haalde namens de raad aan dat zes jaar geleden een pittige burgemeester werd gevraagd. ,,Sommigen vonden je wel erg pittig.’’ Hij prees haar inzet voor verbetering van de sfeer in de raad en bescherming van de griffier in moeilijke tijden. Peter Tange, burgemeester van Wormerland, roemde namens de burgemeesterskring haar grote bijdrage in veiligheidsdossiers.

,,Inspirerend en verbindend’’, zo typeerde wethouder Richard Quakernaat Nienhuis. ,,Je bent een gids om mensen samen dingen te laten doen. Je bent een van de weinig burgemeesters zonder eigen werkplek.’’

Nienhuis dankte Vanita Attema en Yvette Schotsman. De dames haalden tweeduizend handtekeningen op voor de actie ’Nienhuis moet terug’, tijdens de bestuurscrisis, vijf jaar geleden. Nienhuis: ,,Ik hou van krachtige vrouwen. Volgens mij ben ik dat zelf ook een beetje.’’ Een eufemisme voor de vrouw die als alleenstaande moeder van twee jongens er in is geslaagd zo’n geliefde burgemeester te worden.

16 jan. 2018

Sloop panden Galgeriet Monnickendam van start

nieuwleestijd 1 min

Sloop panden Galgeriet Monnickendam van start

1 min leestijd

Wethouder Jelle Kaars was dinsdagmiddag zichtbaar in zijn nopjes achter de bedieningshendels van de machine waarmee hij een flinke hap nam uit één van de vervallen gebouwen op het Galgeriet in Monnickendam. Het was een nieuwe stap in de omvorming van het desolate bedrijfsterrein richting een nieuw woon-, werk- en winkelgebied, waar hij zich sinds zijn aantreden als wethouder ogenschijnlijk onvermoeibaar voor inzet.

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

Al meer dan twintig jaar zijn er plannen voor een dergelijke transformatie van het bedrijfsterrein, maar verder dan fraaie tekeningen en heel veel discussie kwam het niet. Tot dinsdagmiddag, toen werd begonnen met de sloop van de panden die plaats moeten maken voor een tijdelijke supermarkt met parkeerterrein. Daarnaast komt de tijdelijke bierbrouwerij van de Bierderij Waterland, maar daarvoor wordt niet gesloopt.

De vergunningen voor die voorzieningen zijn er nog niet. Nieuwe procedures daarvoor zijn nu in voorbereiding nadat er eerder vormfouten waren gemaakt, die moeten worden gerepareerd. ,,Maar dat staat sloop van panden op dit moment niet in de weg’’, zegt wethouder Kaars. ,,Dat kan gewoon. Maar met nieuwbouw moet wel worden gewacht tot de vergunningen verleend zijn.’’

Wat dat betreft is er nog wel even tijd, zegt directeur Jan Heeremans van Hoorne Vastgoed, die de tijdelijke supermarkt met parkeerterrein gaat realiseren. ,,De sloopwerkzaamheden gaan waarschijnlijk wel tot half juli duren. Maar daarna kan de supermarkt er heel snel staan. Dat is een kwestie van het plaatsen van een aantal containers.’’

Een jaar geleden, tijdens de eerste presentatie van de plannen in het Weeshuis in Monnickendam, zei Heeremans dat de supermarkt in de zomer van 2018 open zou kunnen. Hij heeft er nog steeds vertrouwen in dat dat gaat lukken: ,,Kijk maar eens hoe ze dat in Volendam hebben gedaan met de winkel van Dirk van den Broek. Die stond er binnen een week.’’

16 jan. 2018

’Ik ben jong, ik heb toch geen last van stress?’

nieuwleestijd 5 min

’Ik ben jong, ik heb toch geen last van stress?’

5 min leestijd

Terwijl volgens cijfers van het Trimbos-instituut één op de vijf volwassenen ooit kampt met een depressie, rust er nog steeds een taboe op het onderwerp. Zeker onder jongeren en jongvolwassenen. Mike Tol: ,,Als je er middenin zit, heb je het zelf niet in de gaten.’’

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

Tol (31) uit Volendam is een van die jongeren. Hij vertelt: ,,Ik was al jaren doodongelukkig op mijn werk, maar ja. Ik had mezelf opgewerkt tot vertegenwoordiger. Kreeg een goed salaris, had veel vrijheid en een dikke auto onder mijn kont. Wie ben ik dan om te klagen?”

De Volendammer maakte hardhandig mee wat een burn-out en depressie met je kunnen doen. ,,Ik ging iedere dag met tegenzin naar mijn werkgever. Als hij weer een onnozele opmerking maakte, nam ik dat de hele dag met me mee en zat verkrampt achter het stuur, op weg naar afspraken. De laatste twee jaar was ik mezelf niet meer. Ik had totaal geen energie, kreeg last van mijn rug en op een gegeven moment kreeg ik een longontsteking, terwijl ik nog nooit ziek was of bij de dokter was geweest. De dokter vroeg direct heel bezorgd of het wel goed met mij ging. Of ik misschien stress had van het werk of thuis. Dat wuifde ik uiteraard direct weg. Stress, daar had ik geen last van, ik was tenslotte nog jong.”

Alle signalen ten spijt ging Tol door met zijn dagelijkse routine. Werken, sporten, relatie en in het weekend ging hij uiteraard nog op stap. Omdat hij diep ongelukkig was, pleegde hij roofbouw op zijn lichaam. Tot hij in 2013 onwel werd in de auto. ,,Ik raakte onwel op de A12, terwijl ik met zo’n 120 kilometer per uur reed. Ik kon gelukkig mijn auto met één hand aan de kant krijgen en wist met mijn pink nog net 112 te bellen, voor ik wegviel.”

Antidepressiva

Dit was een ontzettende wake-up call voor Tol. Vanaf dat moment besloot hij om het roer drastisch om te gooien, maar dat ging niet direct gemakkelijk. Er volgde een lang herstel, vol horten en stoten. Hij had een burn-out, die later overging in een depressie. ,,Het eerste dat de dokter doet als je komt met angst-, burn-outklachten of een depressie, is antidepressiva voorschrijven. Mijn grootste fout is geweest om hier klakkeloos in mee te gaan. Want met de medicijnen stoppen, is een hel. Je krijgt allerlei goedbedoelde adviezen als je kampt met een burn-out of depressie, maar ik kan je een ding garanderen: antidepressiva zijn niet de oplossing.”

De medicijnen voor ADHD (Ritalin en Concerta) boden ook geen soelaas en Tol zocht na veel teleurstellingen uiteindelijk hulp in het alternatieve circuit. ,,Ikzelf heb ontzettend veel baat gehad bij acupunctuur. Acupunctuurspecialist Rankuti uit Purmerend heeft me ongelooflijk geholpen. Bij binnenkomst wist ze me direct te vertellen waar ik last van had, zonder dat ik een woord met haar had gewisseld. Ik kon wel huilen van geluk. Eindelijk iemand die me begreep en hier iets aan kon doen.”

In de tijd dat Tol in de ziektewet zat, dacht hij veel na over zijn toekomst. ,,Ik heb mijn interim-manager goed de waarheid gezegd en werd vrij snel op non-actief gesteld. Dit is achteraf mijn geluk geweest. Dit gaf mij de tijd om mijn plannen uit te werken. Ik wilde altijd al voor mezelf beginnen en nu had ik die kans.”

Tol begon – samen met zijn compagnon – het bedrijf Number1 Voetbalreizen en is nu gelukkiger dan ooit. ,,Ik ben nog niet helemaal de oude, het gaat met ups en downs. Mijn eerste doel is om te stoppen met antidepressiva. Ik kan niet in één keer stoppen – dat is gevaarlijk – en ben daarom aan het afbouwen. Ondertussen steek ik al mijn tijd en energie in mijn nieuwe bedrijf. Ik ga er iedere dag met plezier heen. Het voelt ook niet als werken. Het is ook niet het aantal werkuren waar je een burn-out van krijgt, maar de psychische uitbuiting, daar ga je aan onderdoor.”

Tol is zeker niet de enige die op jonge leeftijd te maken krijgt met een depressie of burn-out. Dit weet ook Matty Hakvoort, oprichter van stichting Huis aan het Water en psychiater. Hij heeft ook een coachingspraktijk. Daarvoor werkte hij 25 jaar in het Zaans Medisch Centrum, waar hij jongeren met angstklachten behandelde. ,,Door de jaren heen zag ik heel veel jongeren met klachten. Van een burn-out tot een depressie in de ergste vorm”, begint Hakvoort. ,,Ik durf niet met zekerheid te zeggen dat er meer jongeren met depressies of angstklachten kampen. Het is wel zo dat er meer kennis over is dan vroeger. Daardoor zijn mensen alerter wanneer iemand signalen van een burn-out of depressie toont en wordt er eerder hulp gezocht. Er is ook meer gespecialiseerde hulp dan voorheen.”

Oorzaken

Er zijn verschillende oorzaken van burn-outs en depressies, maar Hakvoort ziet er een aantal steeds terugkomen. ,,In tijden van crisis – wanneer er meer druk is op de arbeidsmarkt - zie je grotere groepen van mensen met depressies. In deze tijd wordt je vriend al snel je concurrent en dat zorgt voor enorm veel spanning. Vooral in een samenleving waar mensen hun identiteit aflezen aan de uren die ze werken en aan materiële dingen is dit erg opvallend.”

Ook kan groepsdruk een oorzaak zijn. ,,Het is in kleinere gesloten gemeenschappen vaak moeilijker om je verhaal te vertellen, om een eigen identiteit te ontwikkelen. Daardoor kiezen mensen vaak het pad van een ander en zijn ze niet gelukkig in hun eigen omgeving. Ze doen bijvoorbeeld werk dat ze niet leuk vinden, maar het betaalt goed en daar draait het om. Mensen vergeten vaak dat er buiten het werk en geld om nog een hele wereld aan mogelijkheden is om jezelf te ontdekken. Vaak is het ook zo dat jongeren het achterste van hun tong niet laten zien. De groepsdruk is enorm en ze willen niet erkennen dat het niet goed met ze gaat. Dat voelt als falen, dus blijven ze er mee lopen, met alle gevolgen van dien.”

Tol hoopt dat zijn verhaal anderen wakker schudt. Dat zij zien dat ze niet de enige zijn die kampen met een burn-out- of depressieklachten. ,,En ik hoop anderen te behoeden voor de fouten die ik heb gemaakt. Ik ben veel te lang doorgegaan met mijn lichaam en geest slopen. Ik was te laat, maar ik hoop dat anderen het op tijd beseffen en vooral aan zichzelf denken. Als door dit verhaal maar één iemand geholpen is, ben ik gelukkig.”

15 jan. 2018

Versterking dijk rond Marken van start in 2020

nieuwleestijd 1 min

Versterking dijk rond Marken van start in 2020

1 min leestijd

De versterking van de dijk rond Marken begint niet eerder dan in 2020. Tot die tijd wordt nog druk gewerkt aan het ontwerp van de nieuwe dijk en moeten nog diverse onderzoeken en inspraakprocedures worden doorlopen. Er wordt onder meer onderzocht wat voor gevolgen de dijkversterking heeft voor natuur en milieu, waaronder flora en fauna, maar ook bijvoorbeeld de bodemgesteldheid.

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

Dat meldde Rijkswaterstaat maandagavond tijdens een druk bezochte informatieavond over de dijkversterking. De huidige dijk voldoet niet meer aan de eisen. Dat geldt voor de zuidkant en de westkant van het eiland. De dijk is daar te laag, te instabiel en de dijkbekleding laat te wensen over. Aan de noordkant van Marken is de dijk nog sterk genoeg.

De dijk aan de zuid- en westkant worden buitenwaarts versterkt. Dat wil zeggen dat hij niet aan de kant van het land wordt verhoogd en verstevigd, maar richting het water. Dat betekent dat Marken in feite iets groter wordt. ,,Na o omingen in het verleden was dat steeds precies omgekeerd’’, aldus projectmanager André Sluiter van Rijkswaterstaat. ,,Toen werd Marken telkens een stukje kleiner.’’

De dijk aan de westkant is op dit moment ongeveer 1,40 meter hoog, op sommige plekken nog iets lager. Na de operatie moet hij ten noorden van de haven 1,97 meter hoog zijn en ten zuiden van de haven 2,14 meter. Aan de zuidkant varieert de hoogte nu tussen de 1,50 en 1,60 meter en dat moet uiteindelijk 2,37 meter worden. Op sommige plekken, zoals bij de Rozewerf, waar de dijk niet al te veel de hoogte in kan, wordt de dijk versterkt met constructieve maatregelen zoals damwanden. Dat is duurder, maar Rijkswaterstaat zegt het karakter van dat soort locaties zoveel mogelijk te willen behouden.

De dijk moet er straks weer vijftig jaar tegen kunnen en mag in die periode maximaal dertig centimeter verzakken. De verwachting is dat het ontwerp in september of oktober van dit jaar klaar is. Dan wordt het ter inzage gelegd en kan iedereen erop reageren. Aan de hand van de reacties kan het ontwerp nog worden aangepast voordat het ter goedkeuring wordt voorgelegd aan gedeputeerde staten.

15 jan. 2018

’Opvang Clup jonge daklozen schoot niet tekort’

nieuwleestijd 1 min

’Opvang Clup jonge daklozen schoot niet tekort’

1 min leestijd

Welzijnsstichting Clup heeft de tijdelijke opvang van jongere dak- en thuislozen prima verricht. Dat schrijft het Purmerendse college na schriftelijke vragen van onafhankelijk raadslid Ernst van Damme.

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

Van Damme sprak zijn twijfels uit over het functioneren van Clup in een brief met vragen aan het college. Aanleiding om in de pen te klimmen was de gang van zaken enkele opvanglocaties van Clup, aan de Beemsterburgwal en de Scheldestraat. Volgens Van Damme werden de toenmalige bewoners onvoldoende gesteund en begeleid toen ze daar woonden.

Het college is het daar niet mee eens. ,,Voor een grote groep zorgde de tijdelijke huisvesting via Clup Welzijn ervoor dat deze jongvolwassenen ademruimte kregen, en daarmee ook hun ouders. Hiermee is problematiek voorkomen en/of verminderd.’’ Gaandeweg het project bleek echter dat een groot deel van de bewoners veel meer ondersteuning nodig hadden dan aanvankelijk was gedacht. Toen zijn er maatregelen genomen, aldus het college.

Van Damme wilde ook van het college weten waarom er niets terecht komt van het principe dat het simpelweg onderdak brengen de beste manier is om dakloosheid te voorkomen. Om dat te kunnen bereiken, ’moeten er in voldoende mate een- en tweekamerwoningen beschikbaar komen, verspreid door de stad’. Die woningen zijn er niet, erkennen burgemeester en wethouders.

Wel wordt er hard gewerkt aan in elk geval tijdelijke huisvesting. ,,De tijdelijke bewoning bij het KFC willen we in 2018 zo spoedig mogelijk realiseren voor spoedzoekers.’’ Aan de Vijverstraat en de Dobbestraat komt maatschappelijke opvang voor moeders met kleine kinderen. Nog deze maand is de nieuwe opvanglocatie aan de Zeevangstraat volledig bewoond.

Het college beantwoordt een groot deel van de vragen van Van Damme niet. Er wordt niet op individuele gevallen ingegaan, en ook een aantal vragen over de opvang door ambulant jongerenwerker Gert-Jan Schipper wordt summier beantwoordt. Volgens Van Damme is hij in de praktijk ’de laatste schakel’ in de opvangmogelijkheden die de stad biedt. Maar de gemeente heeft geen overeenkomst met hem.

15 jan. 2018

Hart van molen Twiske herstelt gestaag

nieuwleestijd 2 min

Hart van molen Twiske herstelt gestaag

2 min leestijd

,,Op de foto lijkt het of molenmakers Dick en Cees Poland bezig zijn met het vervaardigen van een ruimteschip voor een Star Wars-film’’, meldt molenaar Marcel Koop van de Twiskemolen in Landsmeer in zijn nieuwsbrief.

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

Koop heeft het over de kap van de Twiskemolen die momenteel gerestaureerd wordt in de werkplaats van Poland in Oterleek. De monumentale molen, die de eerste drie kwartalen van 2016 op windkracht weer vele miljoenen liters water weg had gemaald uit de Twiskepolder, werd op 18 oktober bruut onthoofd door een heftige windhoos.

Brokstukken

,,De schade was enorm. Vele honderden brokstukken van de kap lagen in luttele seconden verspreid tot ruim vijfhonderd meter rondom de molen’’, vertelt Koop.

De 440 jaar oude kap met daaraan de wieken smakte op de grond, waarbij de wieken onherstelbaar beschadigden en de molenas brak. Marcel Koop en zijn vrouw Marijke die in de molen wonen, beleefden de schrik van hun leven. Na provisorisch herstel van hun dak konden ze er droog blijven wonen.

Pas een jaar na de windhoos kwam groen licht voor de restauratie. Er moest vooraf uitvoerig worden overlegd tussen eigenaar Recreatieschap Twiske-Waterland en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Het schap wilde niet dat het de subsidie voor de molen in de toekomst zou verspelen, doordat kardinale monumentale onderdelen moesten worden vervangen.

Hergebruikt

Een molenplan werd opgesteld waarmee beide partijen konden instemmen. De Rijksdienst drong er wel op aan dat zoveel mogelijk van het originele hout van de molen werd hergebruikt.

Daar zien de restaurateurs dan ook minutieus op toe. ,,We hebben geknipt en geplakt’’, zegt Dick Poland schertsend, over het hergebruik en verlijmen van het hout en het verstevigen van balken met polymeer.

,,Het meeste van de kap is nog origineel’’, verzekert hij. ,,Alleen de grote voorbalk - de windpeluw - is nieuw, die was gebroken. De kammen zijn vervangen, omdat ze niet goed meer waren. Ook de band om het wiel is vernieuwd.’’

Een splinternieuwe as met bovenwiel ligt op de basis van de kap. De gebroken ijzeren as kon niet worden hersteld. Er moest een nieuwe worden gegoten.

Erfgoed

Voor de gebroeders Poland is het herstel van de kap van de Twiskemolen ’een abc’. De herstellers van dit industrieel erfgoed hebben de afgelopen zestig jaar honderden molens onder handen en in onderhoud gehad.

,,Er staan veel van dit soort bovenkruiers in Noord-Holland. Deze klus is voor ons interessant omdat je het helemaal binnen in de werkplaats kunt doen’’, legt Dick Poland uit. ,,Vroeger moest je dit buiten doen, in weer en wind.’’

De gehavende kap is in Landsmeer gedemonteerd en in onderdelen naar Oterleek gebracht. Als alles klaar is worden de onderdelen weer naar Landsmeer gebracht om daar in elkaar te worden gezet.

,,Het is ambachtelijk werk, veel handwerk. Cees en ik hobbyen alle dagen. Mijn zoon Dave en Cees’ zoon Robin hebben het bedrijf namelijk overgenomen’’, zegt de 69-jarige die al vanaf de schoolbanken in de molenmakerij rondloopt.

De gebroeders Poland gaven constructiebedrijf J. Blom in Opmeer de opdracht om de roeden ofwel de wieken van de Twiskemolen te construeren.

Verzinkerij

De twee 24 meter lange plaatstalen werden in december per bijzonder transport vervoerd naar verzinkerij Rotocoat in Heerhugowaard. Dit bedrijf heeft een van de grootste zinkbaden van Nederland. De zinklaag beschermt het staal tegen roest.

Het herstel kost zo'n drie ton. Dat wordt betaald door de verzekeraar in overleg met het recreatieschap Twiske-Waterland en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Molenaar Marcel Koop hoopt dat de kap er in maart dit jaar weer op kan worden geplaatst.

15 jan. 2018

Riet van De Nachtegaal ligt overal

nieuwleestijd 1 min

Riet van De Nachtegaal ligt overal

1 min leestijd

Het is waarschijnlijk niet de ideale dag om het rietdek van molen De Nachtegaal in Middenbeemster af te halen, maar de vrijwilligers gaan maandag vol goede moed aan de slag.

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

Door de harde wind waait het riet alle kanten op zodra het los wordt gehaald. Gelukkig belandt het overgrote deel op de grote hoop voor de molen. Vanuit daar wordt het afgevoerd door een kraan. Voorzitter Bert Jaarsma: „We moeten het riet deze week weghalen, want vanaf volgende week komt de molenmaker de molen restaureren en een nieuw rietdek plaatsen.”

Ondanks het slechte weer gaat het werk voorspoedig, vertelt Jaarsma. „We hadden hier vier dagen voor uitgetrokken, waarschijnlijk is het werk in een dag al klaar. We moeten voorzichtig te werk gaan. Het meeste riet zit vast met touwen, maar soms ook met ijzerdraad. Dat halen we eruit omdat het riet naar een boer gaat die het gebruikt voor zijn vee.”

Het huidige rietdek is op diverse plekken na zo’n vijftig jaar dringend aan vervanging toe. De molen is in 2013 grondig gerestaureerd en na vele jaren van stilstand eindelijk weer in gebruik genomen. Toen was er nog geen noodzaak en geen geld om het riet van de molen te vernieuwen. Het afgelopen jaar is echter geconstateerd dat een aantal zijden (rietvelden) nu toch snel vervangen moet worden. Daarnaast zijn er sporen van knaagkevers en ander ongedierte in het houten raamwerk aangetroffen. Het 350-jarig bestaan van de molen in 2019 was extra reden voor het bestuur om de restauratie van vier jaar geleden nu af te ronden. Jaarsma hoopt dat het project op 1 mei klaar is.

15 jan. 2018

’Geld passend onderwijs in Waterland niet opgepot’

nieuwleestijd 1 min

’Geld passend onderwijs in Waterland niet opgepot’

1 min leestijd

In de regio Waterland wordt geld voor zorgleerlingen in het basisonderwijs niet opgepot. Dat zegt Albert Loer, directeur van Samenwerkingsverband (SWV) Waterland.

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

SWV Waterland is verantwoordelijk voor de financiering van passend onderwijs op zestig basisscholen en zes speciale scholen in de regio. Loer reageert op een artikel in deze krant, waarin wordt beweerd dat scholen in Noord- en Zuid-Holland in 2016 miljoenen euro’s die besteed zouden moeten worden aan zorgleerlingen, niet hebben uitgeven. In deze regio zou het gaan om 660.000 in het basisonderwijs en 1,35 miljoen in het voortgezet onderwijs.

Volgens Loer wordt er een verkeerd beeld geschetst en is er van oppotten geen sprake. ,,Alles wat wij in 2016 hebben overgehouden, is in 2017 weer uitgegeven. Wij willen niet rijk worden, maar hebben wel afgesproken dat onze reserve uit vijf procent van de inkomsten bestaat. Jaarlijks krijgen we 6 miljoen euro van het Rijk voor passend onderwijs in deze regio, dus onze reserve bedraagt 300.000 euro. We hebben twaalf mensen in dienst, we hebben een buffer nodig voor als er personele problemen ontstaan.’’

De 384.000 euro die in 2016 niet is uitgegeven aan passend onderwijs, is volgens Loer in 2017 alsnog naar de scholen gegaan. ,,We hadden daarom voor 2017 een begroting met een negatief resultaat van 387.000 euro.’’ Volgens Loer wordt in 2018 door SWV Waterland de extra ondersteuning per kind verhoogd van 40 naar 50 euro. ,,Dan zullen we op andere posten moeten bezuinigen’’, aldus de directeur.

15 jan. 2018

Zuyderzeedijk mobiliseert bezwaarmakers dijkplan

nieuwleestijd 1 min

Zuyderzeedijk mobiliseert bezwaarmakers dijkplan

1 min leestijd

Stichting Zuyderzeedijk, voorheen de Zuyderzeedijk Alliantie, roept inwoners van de regio Waterland op om een zienswijze in te dienen tegen de plannen voor de versterking van de Markermeerdijk.

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

De stichting is tegen de huidige dijkversterkingsplannen omdat die het monumentale karakter van de dijk zouden aantasten.

Deze plannen liggen nu ter inzage bij de provincie en belanghebbenden kunnen hun zienswijze indienen tot 24 januari. Stichting Zuyderzeedijk verwijst mensen voor juridische informatie naar Habitat, een Amsterdams advocatenkantoor.

Habitat heeft een collectief in het leven geroepen om kennis te delen, financiële oplossingen te regelen en politiek en juridisch actie te voeren. Volgens de juristen bestaan twijfels over de juistheid van de beschermende maatregelen.

Stichting Zuyderzeedijk wil mensen helpen hun bezwaren op papier te zetten.

,,Momenteel werken we aan een formulier om het indienen van een zienswijze gemakkelijker te maken. Uiteindelijk blijven mensen wel zelf verantwoordelijk voor de inhoud en zullen zij ook zelf hun zienswijze moeten indienen. Wellicht dat Habitat inhoudelijk mee kan kijken. Maar dat is nog niet rond’’, aldus de stichting.

,,Meestal moeten mensen zich beperken tot het stukje dijkvak waar zij zelf wonen. Als een inwoner van Volendam zijn mening wil geven over de plannen voor de dijk in Uitdam wordt hij waarschijnlijk niet ontvankelijk verklaard’’, zo waarschuwt Zuyderzeedijk.

De Stichting Zuyderzeedijk is voortgekomen uit de Zuyderzeedijk Alliantie, een bundeling van verschillende bewonersgroepen en verenigingen die zich zorgen maken over de plannen van de Alliantie Markermeerdijken.

De Alliantie Markermeerdijken is een samenwerking van het Hoogheemraadschap en de uitvoerders Boskalis en Volker Wessels.

,,Hoewel wij eerder waren met de naamgeving hebben we gekozen voor Stichting Zuyderzeedijk om verwarring te voorkomen. Het gaat tenslotte om de Zuyderzeedijk die straks erg te lijden zal hebben.’’

15 jan. 2018

Goede hoop op glasvezel in Beemster

nieuwleestijd 1 min

Goede hoop op glasvezel in Beemster

1 min leestijd