Sleutelrol voor ROSA en POV bij formatie in Zaanstad

Dit artikel krijgt u cadeau van ons

1 min leestijd

ROSA en de POV lijken een sleutelrol te kunnen spelen bij de komende coalitieonderhandelingen in Zaanstad. De huidige coalitie van D66, PvdA, VVD, CDA, CU en ZOG heeft in elk geval geen meerderheid meer en gaat van een krappe negentien van de 39 zetels naar zestien zetels. Wat nu?

Alle partijen houden zich nog op de vlakte omdat ze eerst nog met hun achterban willen overleggen. Het landschap is versnipperd met in totaal dertien partijen. De VVD is de grootste geworden en neemt het voortouw in de besprekingen.

Vooral degenen die in de komende weken een sleutelrol hebben, houden de kaarten nog tegen de borst. ,,Ik ben me bewust van de speciale positie die we als ROSA hebben’’, zegt lijsttrekker Ruud Pauw die het hoogste zetelaantal ooit haalde van vier, een winst van een ,,We zijn best wel genegen om in een coalitie te stappen. We hebben de afgelopen periode constructief oppositie gevoerd.’’

Harrie van der Laan van de POV die stabiel bleef met vier zetels ziet voor zichzelf ook wel een sleutelrol weggelegd. ,,Ik kan me zo voorstellen dat de VVD niet met te veel linkse partijen in zee wil. Dan zij wij een goed alternatief. We zitten er een beetje tussenin op links en rechts. Wij zouden zelfs best met ROSA willen, alleen wilde die partij vier jaar geleden niet met ons.’’ Dat er drie nieuwe partijen in de raad zijn gearriveerd PVV (3), Denk (2) en de Partij voor de Dieren (1), kan leiden tot meer vliegen afvangen.

Lijsttrekker Gerard Ram van de VVD hoopt dat de andere partijen die hard nodig zijn voor een coalitie zich constructief opstellen. ,,Neem je verantwoordelijkheid. En ik zou het jammer vinden als partijen zich zo hard opstellen. Ik wil juist een coalitie waarin we niet zo scherp een tegenstelling tussen coalitie en oppositie krijgen.’’

Sanna Munnikendam( D66) die vier jaar geleden nog het voortouw mocht nemen, likt nu haar wonden. Ze ziet ook de haken en ogen. Ze raadt de nieuwe partijen aan om niet te hard van stapel te lopen. ,,In 2010 wonnen wij ook en kwamen we toch in de oppositie. Dat was achteraf gezien best goed voor onze partij om te wennen. En Zaanstad is een serieuze stad. Enig bestuurlijk gewicht is gewenst.’’ Vandaag bespreken de partijen in een openbaar debat de uitslag.