Politieke thriller in de Vest

Dit artikel krijgt u cadeau van ons

2 min leestijd
Politieke thriller in de Vest
GroenLinks viert feest met als middelpunt Ema Nejatovic.

De grote zaal van theater de Vest bood gisteravond een spectaculaire doorlopende show: ’De Nieuwe Stadsregering’. Een politieke thriller.

Gratis entree. De deuren stonden uitnodigend open. Voor iedere bezoeker waren er consumptiemuntjes om het ijs wat te breken. De donkere zaal met een bar aan de rand van het ver uitgeschoven podium en een dj achter een wit verlichte draaitafel, bood de de aanblik van een schoolreünie. In de hoofdrol een beamer die later op de avond steeds, in plukjes van tien stembureaus, de uitslagen in hapklare staafdiagrammen liet zien, voorafgegaan door een dreunende countdown-stem en begeleid met retro discolichteffecten.

Presentator Robert Jan Knook (’Heeft u er een beetje zin in? Dat lijkt er niet op! HEEFT U ER EEN BEETJE ZIN IN...?’) probeerde lijsttrekkers te verleiden tot politiek spannende uitspraken als een nieuwe tussenstand weer een zeteltje meer of minder opleverde. Christian Braak (GroenLinks) en Victor Kloos (OPA) lieten zich daar niet toe verleiden enn sprongen soepel van het podium. Een jolige John van der Rhee (VVD) was zelfverzekerder en voorspelde al bij de tweede uitslagenronde meer winst. Op dat moment had hij al lang wat terrastafeltjes voor zijn partijgenoten gereserveerd doordie te bedekken met partij-bierviltjes, -folders en in condooms (’voel de liberaal in je’) met het label van zijn partij op de verpakking.

Na ieder spanningsmomentje was de muzikale ontlading. Met die politieke dubbele bodem. Voor wie was ’I’m your man’ van George Michael bedoeld? Voor Victor Kloos en John van der Rhee, de nummers 1 en 2 op de ranglijst?

Naarmate de avond vorderde en de coalitie wankelde, begonnen de eerste maskers af te vallen. Victor Kloos (OPA) weigerde een hand van zijn collega-wethouder Elly Konijn (D66).

Waarom? ,,Hij heeft het vast druk’’, was het enige dat Konijn over dat incident kwijt wilde.

Zou het ermee te maken kunnen hebben dat D66 tijdens het Koekenbier-verkiezingsdebat van afgelopen zaterdag als enige coalitiepartij had aangegeven GroenLinks in zee te willen? ,,Ga met me mee, laat me nooit meer gaan, je hoort bij mij als duizend sterren rond de volle maan’’, polderpopte John West na het incident. Een preventief verzoenplaatje van Elly voor Victor? DJ Jerome liet het in het midden maar gaf desgevraagd toe dat hij het repertoire lichtjes had geselecteerd op de verkiezingsavond. ,,Voor de PvdA heb ik ’Rood’ van Marco Borsato klaar liggen. En voor OPA? Heb ik ook iets voor. Drie keer raden...’’

Maar hij zette toch Maywood op. ’Late at night’.

En dat werd het.