Sport Schagen uitgelicht

Uitgelicht

Sport Schagen uitgelicht

100 ARTIKELENNIEUW (100)
Gisteren, 14:08

Nina Kruijer rondje verder

nieuwleestijd 1 min

Nina Kruijer rondje verder

1 min leestijd

Nina Kruijer en Suzan Lamens hebben de tweede ronde bereikt van de Soho Square Egypt F2 Women's Future.

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

De Oranje dames waren deze tweede halte van hun tournee in de Egyptische badplaats te sterk voor Sowjanya Bavisett en Rishika Sunkara. Het Indische duo werd met twee keer 6-2 weinig illusies gelaten.

Nina Kruijer doet ook mee in het enkelspel. Daar wacht de tennisprof uit Schagerbrug, die onder de hoede van Jong Oranje valt, morgen een pittige eerste ronde. Wanneer Kruijer de als vijfde geplaatste Sloveense Nastja Kolar treft.

22 jan. 2018

Nick Huijmans trekt bij voorkeur eigen plan

nieuwleestijd 2 min

Nick Huijmans trekt bij voorkeur eigen plan

2 min leestijd

Nick Huijmans (20) is de komende twee jaar amper in de Kop van Noord-Holland te vinden. De golfer uit Zijdewind werkt onder begeleiding van golfprof Inder van Weerelt aan zijn laatste stap om prof te worden. Daarvoor woont hij sinds ruim een half jaar in Amsterdam.

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

Het besluit om Zijdewind te verlaten was voor hem niet moeilijk. Golfen staat op nummer één. In die sport is hij altijd op zichzelf aangewezen. Op zichzelf wonen geeft meer verantwoordelijkheid, maar is daardoor geen al te grote stap.

In februari begint het golfseizoen weer. Huijmans wil dan zijn gezicht laten zien op zoveel mogelijk buitenlandse toernooien. Te beginnen met de Evolve Pro Tour in Spanje. ,,Het is misschien een niveau te hoog voor mij, maar wel een hele mooie ervaring”, zegt hij vanachter een kop thee in een Schager horecagelegenheid.

Wedstrijdritme

Het is voor hem ook een mooi moment om wedstrijdritme op te doen. Begin vorig jaar stond zo’n buitenlands avontuur al op het programma. Een gebroken enkel gooide roet in het eten. Een paar pezen beschadigden door de klap zo erg, dat hij een half jaar moest revalideren.

Halverwege meldde hij zich tegen alle adviezen in aan voor een NK. ,,Ik merkte al snel dat het voor geen meter ging. Toen heb ik mezelf gedwongen om volledig te herstellen.”

Huijmans besteedde vorige winter aan golf in clubverband bij Noordwijk, op het hoogste amateurniveau van Nederland. Het was niks voor hem, concludeert hij nu.

,,Ik train liever voor mezelf, heb niet zoveel met groepsbelangen. Ik ben vrij eigenwijs, denk drie keer na bij wat iemand tegen mij zegt. Het liefst trek ik mijn eigen plan”, vertelt hij.

,,Toen ik ook nog eens die blessure opliep, heb ik goed nagedacht over wat ik wilde. Ik ben veranderd van coach, heb aan Inder iemand die ik blind vertrouw. Met hem praatte ik veel over hoe ik alsnog prof zou kunnen worden.”

Ze smeedden een plan dat maximaal twee jaar bestrijkt.

In dat tijdsbestek dwingt hij zichzelf om zich in de top van de Nederlandse golfsport te nestelen.

Sportschool

,,Het is een kwestie van heel hard trainen, iedere dag weer. In de winter kan het kloteweer zijn, maar dan ga ik naar de sportschool om mezelf fit te houden. Ik richt me volledig op de sport, heb school aan de kant gezet. Wat mij betreft moet je altijd op één ding volop inzetten. De combinatie met school werkte niet.”

Hij is alleen nog in Zijdewind te vinden om zijn moeder te bezoeken. En hij sluit niet uit soms nog op de golfbaan in Dirkshorn, zijn voormalige thuishaven, te staan.

Om te trainen, en met maar één doel: de beste worden.

22 jan. 2018

Beker geen inspiratie voor slordig Scagha

nieuwleestijd 1 min

Beker geen inspiratie voor slordig Scagha

1 min leestijd

Ook voor Scagha zit het bekertoernooi er in de zaal op. De laatste regionale cupfighter werd met 5-2 geëlimineerd door ZOG, een Haarlemse eersteklasser.

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

Dat op zich was een schande. Scagha immers komt in de topklasse twee niveaus hoger uit en had zelfs met de aangepaste formatie die Edwin Russer op een, vervelende, maandavond onder zijn hoede kreeg een rondje verder moeten kunnen komen. Maar de sfeer in de Ons Genoegenhal, constateerde de coach, inspireerde zijn ploeg niet tot grootste daden. Met een schuin oog ook zullen de spelers via sociale media de sportieve situatie van de tegenstander, vijfde, hebben meegekregen en er op voorhand hun conclusies uit hebben getrokken. ,,Ik heb vooraf in de kleedkamer nog uitgebreid verteld dat we moesten waken voor onderschatting’’, zei Russer. Maar de beleving in zijn algemeenheid en slordigheden op de vloer maakten snel duidelijk dat die boodschap niet was ontvangen.

Scagha kwam met 2-0 achter. Die schade werd nog gerepareerd door twee treffers van Jeroen Smit. Toen ZOG er opnieuw vandoor ging konden de bezoekers dat niet meer bijhouden op het scorebord. Moet wel worden gezegd dat er zonder Robbert-Jan Klein (vakantie), Robin Schouwvlieger, Patrick Dekker en Mike Julsing een aangepaste ploeg speelde. Deels uit voorzorg omdat de competitie over twee weken met achtereenvolgens De Ruif en koploper Lusitanos op visite in Schagen de hoogste prioriteit heeft.

Nick Smit en Nick Verblauw waren nu voorbeeldige invalkrachten. ,,Ik had gehoopt dat de routine die er wel was, deze jonge jongens bij de hand zou nemen. Maar dat gebeurde ook niet’’, moest Russer tot zijn spijt vaststellen.

22 jan. 2018

Schelphorst is twee wedstrijden ingekort

nieuwleestijd 1 min

Schelphorst is twee wedstrijden ingekort

1 min leestijd

Op het gelijknamige industrieterrein begint 3 maart een nieuwe wielerserie van de NeCap Schelphorst competitie. Deze wekelijkse cyclus geldt al jarenlang als opwarmer voor de Meertour die dit jaar op 10 mei begint.

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

De organisatie heeft wel besloten om de reeks met twee wedstrijden in te korten. Vanwege de vroege start van de Meertour en het vervallen van de Schelphorstrit op zaterdag 31 maart in verband met het paasweekend. Er is derhalve een aanbod van acht startmogelijkheden.

Wekelijks zijn er traditioneel punten te behalen voor het eindklassement. De leider rijdt in een speciale trui en krijgt een eervolle vermelding. Zo werd eindwinnaar Ton Rob vorig jaar gehuldigd tijdens de feestelijke prijsuitreiking van de Meertour in Wieringerwerf.

Het brede parcours biedt voldoende ruimte voor een groot peloton en is daarom in trek bij de renners van gerenommeerde ploegen.

Een basislicentie is vereist en deelnemers dienen tenminste zestien jaar te zijn. Meedoen kost drie euro per keer. Aanvang steeds op zaterdagmiddag om half zes.

Andere data van de wedstrijd die in KMC een welkome nieuwe stersponsor bij kon schrijven, zijn 10, 17, 24 maart, 7, 14, 21 en 28 april.

21 jan. 2018

Kaagvogels wil doortrekken

nieuwleestijd 2 min

Kaagvogels wil doortrekken

2 min leestijd

Het was, na HOSV, pas de tweede zege deze competitie. Maar het verdiende succes bij AGSV (1-2) zorgde er wel voor dat Kaagvogels de laatste plaats over kon doen aan Petten. Dat nog een inhaalbeurt heeft om die rolverdeling weer aan te vechten.

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

Hoe dan ook omarmden de opgeluchte Kolhorners dit afgedwongen succes bij de officiële hervatting van het regionale amateurvoetbal als een welkome een opsteker. En eenmaal los van de bodem in de vijfde klasse voorziet Jack Vledder nog wel meer groeimogelijkheden voor zijn ploeg. De trainer: ,,Het was deze wedstrijd ook weer duidelijk te zien dat we mee konden met een ploeg die veel hoger op de ranglijst staat.’’ Een terechte vaststelling na het duel waarin Kaagvogels de lonkende zege toch in de waagschaal had gelegd. In de eerste helft al maar zeker daarna verzuimden de bezoekers afstand te nemen waardoor de slotfase niet, zoals nu, met angst en beven doorstaan had hoeven worden.

Fortuinlijk

Kaagvogels, dat scherp opende maar de thuisclub vervolgens een paar onbegrijpelijke missers zag produceren, kwam door Daan Dijkstra ietwat fortuinlijk aan de leiding. Zijn poging van afstand verraste hoe dan ook de toch niet kleine keeper die bij het omkijken kon zien dat er net genoeg ruimte onder de lat was voor 0-1. Milano den Turk rondde vervolgens hard en duidelijk af voor 0-2. Waarna de kleine, behendige spits van de Kolhorners de marge ook op drie had moeten brengen. Hij schoof een niet te missen kans naast. Na zo’n illustratief voorbeeld hoe verzorgd Kaagvogels de bal voor dit niveau rond kan laten gaan bleef de beloning uit. Zoals de bezoekers ook direct na de hervatting verzuimden de wedstrijd in het slot te gooien. Danny Bakker zag zijn penalty gekeerd door door een nieuwe keeper onder de lat. De derde keuze binnen de hoofdmacht was noodzakelijk omdat zijn voorganger niet verder kon. Het betekende bepaald geen verzwakking bij AGSV. Want naast een, soms opzichtig, gebrek aan scherpte bij Kaagvogels stond ook de nieuwe doelman zijn mannetje.

Geluk

Al had hij gewoon geluk toen Floyd Groet, volledig over het hoofd gezien, de paal trof. Weer zo’n niet te missen mogelijkheid waar de Kolhorners niet serieus genoeg mee om zijn gesprongen. AGSV scoorde, eindelijk, wel door te profiteren van het enige steekje dat Martijn Smit liet vallen. De doelman van Kaagvogels ging uit wandelen waar hij beter thuis had kunnen blijven. Nu vond de afmaker van de Aartswouders een verlaten doel voor zijn uithaal, 1-2. En werd de tijd richting het laatste fluitsignaal voor de bezoekers vooral een kwestie van overleven. Zelf niet in staat om te profiteren van de ruimte die het aandringende AGSV liet. Dat op zijn beurt doelman Smit ook niet meer in verlegenheid wist te brengen. Waardoor Vledder als winnende trainer concludeerde dat het recht hier had gezegevierd. ,,Ik vond ons in de eerste helft al de bovenliggende partij. Tegen een ploeg die beduidend hoger op de ranglijst staat. Dat hadden we alleen duidelijker in cijfers moeten uitdrukken.’’

21 jan. 2018

BCS blijft ook in alternatieve opstelling op de been

nieuwleestijd 1 min

BCS blijft ook in alternatieve opstelling op de been

1 min leestijd

Het kaderteam van BCS keerde met een 4-4 gelijkspel terug van Targa in Castricum.

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

In verband met de nationale voorwedstrijden bandstoten konden Pieter van der Geest, Piet van der Geest en Rob Kok niet aantreden. Kees Klijbroek (220 caramboles neo kader 57/2), Joop Roelands (200 38/2), Siem Bruin (130 38/2) en Jan Wijnker (110 38/2) stonden daarom dit keer in de basis bij de biljarters.

Jan Wijnker kreeg de vuurdoop in het nationale team van BCS. Spannend, zo bleek al na de trekstoot toen hij van acquit mocht maar voortijdig toucheerde door overconcentratie en weer kon gaan zitten. Na enkele beurten kwam de debutant mooi terug en wist gelijk op te gaan met zijn tegenstander. Tegen het einde nam Wijnker na een fraaie serie van 29 een mooie voorsprong maar zag zijn tegenstander zich vastbijten in de winnende serie.

Op de andere tafel liet Joop Roelands al in de tweede beurt met een serie van vijftig zijn vormbehoud zien. En hield dat vast door ook zonder al te grote series, maar met mooi klein spel te domineren; 90-200. Siem Bruin kon met zijn prachtige techniek niet de juiste touche vinden en mocht telkenmale vroegtijdig gaan zitten. In de gelijkmakende beurt brak hij zijn serie van 28 af en verloor met 120-50.

Kees Klijbroek kon BCS voor de eerste nederlaag in dit seizoen behoeden. Zijn opponent beschikt over een fabuleuze techniek maar irriteerde zich over zijn prestatie.

De Tuitjenhorner liet in de derde beurt bovendien ook nog eens een serie van 95 noteren. Hij was en bleef goed bij de les en trok ogenschijnlijk zeer koelbloedig de partij in twaalf beurten naar zich toe.

21 jan. 2018

Wittink zoekt geluk bij Arum

nieuwleestijd 1 min

Wittink zoekt geluk bij Arum

1 min leestijd

Edwin Wittink wordt met ingang van het nieuwe voetbalseizoen hoofdtrainer bij zaterdagclub vv Arum in Zuidwest Friesland.

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

Wittink, in het dagelijks leven eigen baas in de horeca, is nu nog assistent van Jan Loew bij Succes.

Het technische duo hoopt de Wieringer vierdeklasser als kampioen of via de nacompetitie achter te laten op een hoger niveau.

Julianadorper Loew verlaat Succes voor een nieuwe uitdaging bij Sint Boys in Sint Maarten. En Wittink is reuze benieuwd hoe de sportbeleving aan de andere kant van de Afsluitdijk is.

Hij komt voor zijn debuut terecht in het zaterdagvoetbal, bij een club die hekkensluiter is van 4B. En de enige twee punten via net zo veel gelijke spelen verzamelde.

Arum slaagde er in zijn zeven wedstrijden tot nog toe niet in te winnen.

Het bestuur van Arum introduceerde de nieuwe trainer als zeer gedreven en enthousiast. Afkomstig van een club waar hij nog voetbalt en functies bekleedt.

21 jan. 2018

ZAP compenseert scherpte met instelling

nieuwleestijd 1 min

ZAP compenseert scherpte met instelling

1 min leestijd

Met een probleemloze 27-29 zege bij Westsite handhaafden de handbalsters van ZAP zich in de top van de eerste divisie.

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

Het verschil met koploper DSVD is slechts twee punten, terwijl Quintus 2, dat niet kan promoveren, een punt boven de Polderse nummer drie staat.

Die in geval deze rolverdeling behouden blijft als eerste geplaatst aan de nacompetitie begint. Maar dat is in de beleving van Arthur Langedijk nog ver van zijn bed.

Liever koestert de trainer het moment, dat in Amsterdam een ZAP liet zien dat van het eerste tot en met laatste fluitsignaal op vechtlust buiten de problemen bleef.

,,We zijn geen moment in gevaar geweest. Als ons iets te verwijten viel, was het dat we nalieten ruimer afstand te nemen.’’

Die gelegenheid was er zeker, aldus de coach. Ook in een wedstrijd waar ZAP weliswaar minder ruimhartig dan een week geleden maar nog steeds te overmoedig met open kansen om sprong. ,,Dat had ook te maken met de technische fouten die we maakten.’’

Met als gevolg dat Westsite, net als Gemini en Hercules op eigen grondgebied voor iedere tegenstander lastig te bespelen, ook bij vier, vijf treffers achterstand voeling mocht blijven houden.

,,Het was jammer we nalieten verder uit te lopen, maar dat compenseerden we weer met een ongekende instelling. Dat hebben we fantastisch gedaan.’’ Zonder ook maar een moment te moeten vrezen haalde ZAP de eindstreep.

19 jan. 2018

Con Zelo vindt dat IJsselstijn goed past

nieuwleestijd 1 min

Con Zelo vindt dat IJsselstijn goed past

1 min leestijd

Con Zelo heeft met ingang van het nieuwe voetbalseizoen Bas IJsselstijn aangetrokken als hoofdtrainer. Hij volgt Mark Pauli op bij de vierdeklasser.

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

De dertigjarige Heerhugowaarder is thans als eerstejaars hoofdtrainer nog actief bij Wiron in de vijfde klasse. Hij maakt daar, net als Julianadorper Pauli bij Con Zelo, het seizoen af. IJsselstijn vindt echter dat zijn beleving en ambitie niet past bij de instelling van Wiron.

Tevens bekleedt de 30-jarige, ambitieuze trainer de rol van hoofd jeugdopleidingen bij SVW ’27 in Heerhugowaard. Hij heeft zijn betrokkenheid bij de dames van VV Alkmaar in de eredivisie gestaakt.

Eerder heeft Bas IJsselstijn bij FC Volendam als scout en jeugdtrainer ruimschoots zijn sporen verdiend, alvorens hij bij Wiron aan zijn eerste klus als hoofdtrainer bij de senioren begon.

De Heerhugowaarder ziet de stap naar Waarland als een logische in zijn carrière en zowel het bestuur als de technische staf zijn blij dat Con Zelo aan zijn palmares gaat worden toegevoegd.

,,Hij zal ook een rol spelen in de trainingen van onze O19, waarmee we optimaal gebruik maken van zijn kennis en ervaring’’, zegt voorzitter Erwin Dam.

,,Ik geloof dat hij goed past bij onze visie. Uiteraard zullen we met Mark Pauli het lopende seizoen goed afsluiten, maar het geeft een goed gevoel om zekerheid te hebben voor later.’’

Reinier Wagner, die moet stoppen bij Kleine Sluis, is in beeld bij Wiron om IJsselstein op te volgen.

19 jan. 2018

Scagha is paniek dit keer voldoende de baas

nieuwleestijd 1 min

Scagha is paniek dit keer voldoende de baas

1 min leestijd

Het ging Edwin Russer achteraf maar om één ding en dat was de overwinning op Anatolia. Dat het Scagha ’66 van de oefenmeester niet altijd overtuigde, maakte de trainer wat dat betreft na afloop niet bijzonder veel uit: 6-8.

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

Toch was de tweede helft zelfs voor Russer even schrikken. Op dat moment stond de nummer twee uit Schagen nog heel comfortabel met 1-7 voor. ,,We speelden een geweldig eerste bedrijf. Daarna lukte er ineens niet heel veel meer en sloeg de paniek een beetje toe’’, blikt de coach terug op de wedstrijd in Lelystad. Want de gastheer kwam zelfs terug tot 5-7. En dus werd het onnodig spannend waar de bezoekers dat in feite nooit mochten laten gebeuren. Voor de rust poetste Stijn Buik een achterstand weg en vervolgens was het eenrichtingsverkeer. Via Niels Spaans, Robert Fels, tweemaal Mark de Vries en twee keer Robin Schouwvlieger leek Scagha naar ongekende hoogtes te stijgen, de landing werd echter te vroeg al ingezet. Pas nadat Anatolia in de tweede helft gevaarlijk dichtbij kwam, maakte Schouwvlieger er met zijn derde definitief een einde aan. Al sputterde de thuisploeg vervolgens nog wel één keer tegen: 6-8. Wat erg fraai begon, eindigde als een rommelige zege. Zoals gezegd, daar kon Russer niet mee zitten. ,,Voor hetzelfde geld spelen we hier op deze manier gelijk of verliezen we zelfs. Gelukkig sluiten we het uiteindelijk nog winnend af. En dan maakt het mij inderdaad niets uit hoe we dat voor elkaar hebben gekregen.’’ Maandag staat er voor zijn Scagha eerst nog een bekerwedstrijd tegen ZOG op het programma, daarna is op vrijdag 2 februari De Ruif de tegenstander in de Groeneweghal.

19 jan. 2018

De Ruif wordt in en tegen Zwaag op routine afgetroefd

nieuwleestijd 1 min

De Ruif wordt in en tegen Zwaag op routine afgetroefd

1 min leestijd

Onder zijn leiding weliswaar geen drie punten, toch sprak Ike Bleeker na de nederlaag van zijn De Ruif/ZoHip.nl bij Zwaag (6-3) van een goede wedstrijd.

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

De waarnemend trainer, hij verving oefenmeester Job van der Gulik die van een welverdiende wintersportvakantie geniet, zag tenslotte dat de zaalvoetbalformatie uit Tuitjenhorn zich niet weg liet spelen. Sterker, de bezoekers waren lange tijd de bovenliggende partij. Maar de routine van de gastheer voerde de boventoon. Want door vier gele kaarten bij De Ruif en dus eenzelfde aantal overtalsituaties voor Zwaag werd de thuisploeg behoorlijk in het zadel geholpen. Die ploeg wist dat keer op keer heel beheerst uit te spelen en dat leverde de huidige nummer vijf van de topklasse vier treffers op. Alleen Thomas Driesse deed tussendoor iets terug namens De Ruif: 4-1. Vervolgens brachten Kick Glas en opnieuw Driesse de spanning weer enigszins terug, het bleek niet voldoende om Zwaag ook echt af te schrikken. Dat sloeg daarna nog twee keer toe om de punten definitief in thuis te houden: 6-3. Daarmee heeft de verrassende zege van vorige week op koploper Os Lusitanos geen passend vervolg gekregen. ,,Maar de jongens hebben keihard gewerkt en gevochten voor wat zij waard waren. Daar heb ik hen dan ook een compliment voor gegeven’’, aldus Bleeker na afloop. ,,Bij de 4-3 dacht ik stiekem aan een puntje, op dat moment gaven wij veel ruimte weg. Maar bij Zwaag mogen wij verliezen. Een prima wedstrijd, we zijn op routine afgetroefd.’’

19 jan. 2018

Druk op Vios neemt nu toe

nieuwleestijd 1 min

Druk op Vios neemt nu toe

1 min leestijd

Vios ’79/Gomes Nh zal de inhaalwedstrijd tegen Kondo Budjang vrijdag moeten winnen om niet in nog grotere problemen te komen. De huidige situatie in de topklasse, die na de 5-8 nederlaag tegen Golden Stars penibel is, biedt op basis van de beurten nog een ontsnappingsclausule.

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

De thuiswedstrijd tegen de Amsterdammers was, op papier, een uitgelezen mogelijkheid voor de zaalvoetballers uit Warmenhuizen om de weg omhoog in te slaan. Dat bleek dubbel en dwars in de praktijk. Zelfs met een gemankeerde formatie die naast Bob Tesselaar en Ber Meulemans nu ook Lasse Botman, Swen Dekker, Ted Ooijevaar en Boris vd Berg moest missen, roerde Vios aanvankelijk de trom. Omdat er ongekend met de countercapaciteiten werd omgegaan. Nick Schipper had zich al eens fraai individueel vrijgespeeld maar stuitte nog op de keeper. Dat gebeurde vervolgens nog een keer voor hij vol uithaalde, 1-0. Ook bij de 2-0 van Robin Schilder was Schipper nadrukkelijk betrokken. Maarten Blankendaal en nogmaals Schilder zorgden voor een vette tussenstand, 4-0. Een gelopen race, normaal gesproken, die nooit meer uit handen mag worden gegeven. Maar voor voorzitter Frank de Nijs noch clubicoon Nico Kemper waren de cijfers een geruststellende gedachte. Het duo kreeg sneller dan de aanhang in de Doorbraak zal hebben gewenst gelijk. Omdat de vrijgevigheid achterin gelijk stond aan de scherpte in de frontlijn. Schipper leverde de bal te makkelijk in. En Frank van den Berg wist niet waar hij zijn tegenstander moest zoeken. Het opende deuren die doelman Coen Filee liever gesloten hield. Maar hier was geen beginnen aan, 4-3. Nog kreeg de thuisclub alle gelegenheid om de voorsprong die was geminimaliseerd op te krikken. Maar de scherpte van het eerste deel voor rust was er niet meer. En waar toen alles mee zat stond nu de paal Maarten Blankendaal ineens in de weg. Hij poeierde, na 4-4, nog wel een nieuwe voorsprong in het kruis. Maar vanaf de gelijkmaker die Golden Stars moed gaf voor het eerst een voorsprong te nemen was de weerstand van het aangepaste Vios definitief gebroken. De bezoekers liepen weg naar 5-8 en, belangrijker, namen ook op de ranglijst afstand van de tegenstander. Die nog steeds de mogelijkheid krijgt omhoog te kijken. Maar dat zelf moet doen.

19 jan. 2018

Nina Kruijer mist finale dubbel

nieuwleestijd 1 min

Nina Kruijer mist finale dubbel

1 min leestijd

Nina Kruijer is klaar in de Soho Square Egypt F1 Women's Future. De tennisprofessional uit Schagerbrug werd met Suzan Lamens in de halve finale van het damesdubbel uitgeschakeld door Anastasia Potapova en Ekaterina Yashina.

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

De als eerste geplaatste Russinnen maakten hun status in twee sets (6-3 en 6-2) waar. Kruijer was al uitgeschakeld in het enkelspel.

Komende week vervolgt ze haar tour door Egypte met de Soho Square Egypt F2 Women's Future, weer in Sharm el Sheikh en ook dan met 15.000 dollar gedoteerd.

Naast het dubbelspel komt ze weer uit in het enkel. Nina Kruijer is als nummer 669 van de wereld direct toegelaten. Lamens moet eerst kwalificaties spelen.

19 jan. 2018

Scagha jeugd kleurt oranje

nieuwleestijd 1 min

Scagha jeugd kleurt oranje

1 min leestijd

Drie spelers van Scagha ’66 zijn door de KNVB opgenomen in de voorselectie -18. Het trio Max Kuyper, de keeper die afgelopen wedstrijd debuteerde in de hoofdmacht, Luigi Pizzo en Luke Burger behoort tot een groep van negentien spelers die zondag 28 januari worden verwacht op de KNVB campus in Zeist.

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

Zij maken bij Scagha deel uit van -17. De club heeft ook -15 en begint volgend seizoen met -13. Wie zich ook in de kijker wil spelen wordt uitgenodigd naar de selectiedag te komen die wordt gehouden op 15 april in sporthal Groeneweg. Meer info en inschrijven, tot 7 april, via de website scagha.nl.

18 jan. 2018

Nina Kruijer alleen verder in dubbel

nieuwleestijd 1 min

Nina Kruijer alleen verder in dubbel

1 min leestijd

Nina Kruijer en Suzan Lamens hebben de halve finale van het dubbelspel bereikt bij de Soho Square Egypt F1 Women's Future.

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

Het Belgisch/Oostenrijkse koppel Geukens/Szupper werd met 6-4, 6-4 verslagen.

In de tweede ronde van het enkel werd de tennisprof uit Schagerbrug uitgeschakeld door de Servische Dejana Radanovic. Na 6-7 in de eerste set was het op: 0-6.

18 jan. 2018

Move maatje te groot voor mannen Dinto

nieuwleestijd 1 min

Move maatje te groot voor mannen Dinto

1 min leestijd

Ondanks goed tegenspel zijn de volleyballers van De Nijs/Dinto er niet in geslaagd tegen de hoofdmacht van Move potten te breken. De tegenstander uit Volendam was op alle fronten net een tikje degelijker: 0-4.

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

Centrumspeler George Nieuwland van de Warmenhuizers vond de uitslag wat geflatteerd.

„We hebben in de eerste set maar liefst acht setpoints gehad. In die set waren Sander en Joost van den Berg op de flanken de absolute uitblinkers. We hadden Move in de tang, maar lieten de set na een dik half uur met 34-36 lopen.”

Dinto liet de moed niet zakken en kon ook daarna goed tegenspel bieden aan de bezoekers.

Het centrum had het echter lastig vond Emiel Tesselaar. „Ik kreeg de bal maar moeilijk op de grond. Ze waren heel sterk aan het net.”

De Warmenhuizers gingen tot het einde gelijk op, maar Move had weer de langste adem: 22-25. De ontluisterend zwakke derde periode (12-25) werd gevolg door een prima slotset. Nikolajev Ligthart kon Klaas de Boer goed in stelling brengen op de diagonaal.

Ook nu waren de bezoekers uit het palingdorp echter spekkoper: 23-25. Dinto behoudt de vierde plek in de promotieklasse en mag volgende week in de lastige uitwedstrijd tegen VV Amsterdam weer proberen punten toe te voegen.

17 jan. 2018

Schaakjeugd bereikt regio niet

nieuwleestijd 2 min

Schaakjeugd bereikt regio niet

2 min leestijd

Bij de Koninklijke Nederlandse Schaakbond is geconstateerd dat dit bordspel met zijn stoffige imago een vlucht heeft genomen onder jeugd. Clubs in de regio vragen zich af waar de aanwas blijft.

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

Terwijl de liefhebbers traditioneel deze tijd in de ban van het Tata Chess Tournament in Wijk aan Zee zijn, wordt bij De Strandloper in Petten, Warmenhuizen ’76 en het Schager Magnus los van elkaar de conclusie getrokken dat het opzetten dan wel levend houden van een jeugdafdeling problematisch is.

,,Het is gewoon heel beroerd’’, geeft Willem de Beurs van De Strandloper meteen toe. ,,We geven cursussen op school, zijn dolblij met een hele goede leraar als onze voorzitter Paul de Winter, maar het lukt domweg niet.’’

Terwijl ze bij de club, die in hoogtijdagen zestig leden had maar nu nog iets meer dan tien schakers achter de borden weet, alles willen doen om jonge aanwas te interesseren. ,,Als het moet komen we bij ze thuis.’’

Magnus en ook Warmenhuizen ’76 benutten daarvoor het zogenaamde stappenplan. ,,Stap voor stap schaken leren’’, legt voorzitter Jos Hendriks van de vaandeldrager uit Schagen uit. Voornamelijk op scholen.

,,Dat geeft goede resultaten en gaan we op verzoek van onze sponsoren ook in Anna Paulowna doen. Maar wij ervaren niet dat het daadwerkelijk meer jeugd oplevert. Ik betwijfel zelfs of er wel sprake is van een bloeiende jongerenafdeling binnen de schaakbond’’, aldus Hendriks.

Die binnen het bestuur van Magnus de allernieuwste methode heeft besproken om jeugdleden aan te trekken. ,,Ondertussen zijn wij hartstikke blij met een jeugdafdeling van 10 tot 15 kinderen.’’

Enthousiasmeren

Daar zijn ze bij Warmenhuizen ’76, ondanks o0k hier alle pogingen om het schaken op jonge leeftijd te enthousiasmeren, niet aan toe. ,,Als ze eenmaal naar het voortgezet onderwijs gaan haken ze vaak weer af’’, moet voorzitter Willem Tesselaar constateren. Daarvoor zijn de voortekenen nog gunstig.

,,Lessen na schooltijd op de Hoge Ven in Warmenhuizen worden aardig bezocht.’’ Soms is sprake van zo’n 25 schakertjes in opleiding. Ook dankzij het scholenkampioenschap van nu de grote gemeente Schagen.

Dat wordt op 9 februari weer gehouden. ,,Maar ook daar was in het verleden sprake van veel meer teams’’, zegt Tesselaar. Een indicatie wat hem betreft dat de conclusie bij de bond niet voor deze regio geldt.

17 jan. 2018

Nina Kruijer is helemaal terug

nieuwleestijd 1 min

Nina Kruijer is helemaal terug

1 min leestijd

Nina Kruijer heeft in de Soho Square Egypt F1 Women's Future zowel in het enkelspel als samen met vaste dubbelpartner Suzan Lamens de tweede ronde bereikt.

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

De tennisprof uit Schagerbrug is terug na een slepende blessure en boekte in Egypte haar eerste successen in het internationale circuit.

Dat doet ze tegenwoordig als lid van Jong Oranje. Hoewel het tegen de Zweedse Linnea Malmqvist nog niet helemaal overtuigend ging met 6-3 en 7-6 (5), gaf de zege haar wel heel vertrouwen.

Net als de opmaat in het dubbel tegen de Pools/Amerikaanse combinatie Paulina Jastrzebska en Eva Siska. Met twee keer 6-1 plaatsten Nina Kruijer en Suzan Lamens zich voor de kwartfinale.

16 jan. 2018

Géén Thuisbezorgd.nl voor Linda Hurkmans

nieuwleestijd 2 min

Géén Thuisbezorgd.nl voor Linda Hurkmans

2 min leestijd

Linda Hurkmans (20) moet op weg naar het NK atletiek omgaan met de nodige veranderingen in haar leven. Het warme nest dat Tuitjenhorn heette, heeft de hoogspringster verlaten voor haar sportopleiding ALO in Den Haag. „Ik kook iedere dag zelf en zit nooit op Thuisbezorgd.nl. Dat is al heel positief”, zegt ze glimlachend.

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

In de aanloop naar de titelstrijd bereidt Hurkmans zich traditiegetrouw voor tijdens een aantal toernooien, waaronder eentje in Duitsland op 21 januari. Tot zover datgene wat dit jaar voor haar hetzelfde is ten opzichte van 2017. Ze zit op kamers en moet wennen aan de intensiteit van haar nieuwe opleiding.

Vrijstelling

Normaal gesproken sportte ze buiten schooltijd en kreeg ze soms vrijstelling. Op de ALO zit ze de helft van de tijd in de schoolbanken. De andere helft beweegt ze óók. ,,Dus van sport en school ben ik naar sport, sport en school gegaan. Dat is nieuw voor mij. Het is nog wachten op mijn topsportstatus.”

Tot voor kort had Linda in haar zusje Amber een goede sparringpartner. Maar ook dat is inmiddels anders geworden. Amber heeft de voorkeur gegeven aan school en daarmee sporten op een laag pitje gezet. Samen gingen ze regelmatig trainen in Zoetermeer. Tegenwoordig stapt Linda vaak in de trein van Den Haag naar Zoetermeer.

Intensiever

Er is namelijk werk aan de winkel. Ook al is haar jaar een stuk intensiever geworden, wil ze graag sterker en sneller worden. ,,Er komt daar ook een stukje mentaliteit bij kijken. Atletiek is voor een groot deel een mentale sport. Ik kan mezelf nu altijd wel motiveren, heb mijn lessen geleerd. Dan zeg ik tegen mezelf ’kom maar op’ en ga ik er volledig voor”, aldus de Tuitjenhornse.

Die een jaar geleden als vierde eindigde op het NK. Een domper, want voor minder dan een medaille doet ze het niet. Gevraagd naar haar doelstelling reageert ze gevat: „Hoger eindigen dan vorig jaar.”

Nederlands kampioen worden is voor haar de eerstvolgende halte richting de top. Ze komt met haar springhoogte nog lang niet aan de minimale inzet voor een Europees kampioenschap. ,,Ik heb er wel naar gekeken, maar de limiet ligt te hoog. Ik spring op dit moment 1,81 en moet richting de 1,90 om het tegen de Europese top op te kunnen nemen.”

Ze heeft de tijd. Is pas twintig jaar, terwijl de gemiddelde hoogspringer rond haar 32ste afzwaait. En dus straalt Linda vertrouwen uit.

,,Om eerlijk te zijn hou ik me ook nog zo min mogelijk met de toekomst bezig. Je hoeft mij geen dingen te vragen over hoe lang ik door wil gaan of wat ik na mijn opleiding verder ga doen. Ik wil vooral niet geblesseerd raken. Dat zou een klap zijn voor mijn motivatie.”

14 jan. 2018

Spektakel in Doorbraak

nieuwleestijd 2 min

Spektakel in Doorbraak

2 min leestijd

De volleybalsters van Bejo/Dinto zijn in een spectaculair duel prima uit de startblokken gekomen in het nieuwe jaar. Het eveneens jeugdige Spaarnestad was in Haarlem nog een flinke hobbel en werd toen ternauwernood verslagen. Nu was Dinto heer en meester en pakte met 4-0 de volle winst.

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

In de winterstop hebben de Warmenhuizer dames onder leiding van Bert Goedkoop flink door getraind en dat wierp in het duel met de Haarlemse opponent duidelijk zijn vruchten af. De thuisploeg speelde degelijk en fel en overrompelde de tegenstander vanaf acquit op alle fronten. Achtereenvolgens waren Luka Peters, Renske Meijer en Linda Schipper de sluitpost in de aanval na een lange rally. De coach van Spaarnestad vluchtte bij een 8-4 stand in een time-out, maar zag daarna dat Dinto door goede floateropslagen van Amber Jongejan de voorsprong vergrootte. Met een fraaie smash van Indra Top was de afstraffing in de eerste set compleet: 25-11.

Achterstand

Dinto kwam daarna even op achterstand, maar als snel vielen de rally’s, aangevuurd door libero Pernilla Boersen, weer in Warmenhuizer voordeel. Een harde aanval van Lynn Delver zorgde voor een goede marge: 12-8. De dubbele wissel, met de als spelverdeelster debuterende Jente Schrieken, pakte goed uit. Sammie Poel sloeg de set-up fraai binnen en Dinto maakte de set met 25-19 af. Met Cindy Pronk binnen de lijnen was er een bliksemstart. Nadat Amber Jongejan vijf punten binnen geserveerd had, pakte Pronk ook direct haar punten mee. Spaarnestad krabbelde even terug, maar een serviceserie van Sammie Poel zette de thuisploeg weer op een 16-7 voorsprong. Enkele missers in de passing gaf de Haarlemse middenmotor weer hoop. Het zat Dinto even niet mee in deze fase. Coach Ingrid Poel nam een time-out bij 20-18. Linda Schipper sloeg de verlossende klap langs de blokkering. Met haar gevaarlijke service kon ze ook de beslissende tik uitdelen: 25-21.

Dinto wilde echter meer. De vierde set zou immers een belangrijk punt opleveren voor de top drie klassering. De ploeg bleef geconcentreerd. Denise Goemans zorgde met haar vlijmscherpe opslag voor het eerste positieve verschil. Er waren door het ruim opgekomen publiek spannende rally’s te bewonderen. Indra Top liet zich weer in aanvallend opzicht gelden. Luka Peters plaatste twee maal een machtig kill-blok. Dinto gooide alle registers open.

Wanhopig

Spaaarnestad probeerde met enkele wissels wanhopig het tij te keren, maar het mocht niet meer baten. Amber Jongejan maakte met een opvallend blokpunt een fraai einde aan het duel: 25-15.

Dinto staat nu nog steviger op de derde plaats in de derde divisie. Koploper Keistad en runner-up Vives wonnen ook en staan respectievelijk acht en zeven punten voor.

14 jan. 2018

Zevenklapper Maryze Borst

nieuwleestijd 1 min

Zevenklapper Maryze Borst

1 min leestijd

Met een 9-5 zege op nummer elf Wognum Nicols heroverde By The Way Reclame de tweede plaats in de zaalvoetbalhoofdklasse voor vrouwen.

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

BTW begon fel en het hoog druk zetten resulteerde in de zevende minuut in een 1-0 voorsprong via Maryze Borst. Met een mooie solo wist Kelly Schrieken 2-0 op het scorebord te zetten.

Geheel tegen de verhoudingen kwam Wognum Nicols snel langszij, 2-2. Na de wissel zette Maryze Borst dit weer recht door binnen twee minuten twee keer het net te vinden, 4-2.

Toch zakte BTW weer in en lukte het Wognum Nicols wederom de stand gelijk te trekken, 4-4.

Maryze Borst liet vervolgens haar enorme waarde voor het team zien door binnen tien minuten nog eens viermaal de keepster van Wognum te passeren en met haar zevende goal van de avond de stand naar 8-4 te trekken.

Wognum Nicols deed in de slotminuten nog een keer iets terug voor Marintha Louwe de eindstand op 9-5 bepaalde. BTW kwam daardoor in punten naast koploper RTC, die wel twee duels minder speelde.

14 jan. 2018

BCS laat een steekje vallen

nieuwleestijd 1 min

BCS laat een steekje vallen

1 min leestijd

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

Het kaderteam van BCS heeft de nationale biljartcompetitie hervat met een 4-4 gelijkspel tegen Kitseroo.

Joop Roelands was halverwege de competitie met veertig caramboles verhoogd en moest er deze avond voor het eerst 200 maken om de partij te kunnen winnen. Zijn tegenstander (140) ging goed van start maar na een voorzichtige opening begon ook Roelands te scoren. Hij zette prima door en liet tegen het einde nog series van 38, 29 en 43 noteren. In dertien beurten was hij binnen.

Op de andere tafel ging het vrij moeizaam voor Piet van der Geest (160). Na zeven beurten keek hij tegen een 28-61 achterstand aan en zijn tegenstander hoefde er ook nog eens twintig minder te maken. Met een geweldige serie van 88 draaide de Niedorper de rollen om, 135-71. Met een klein missertje gaf hij zijn tegenstander nog een kansje dat met een serie van 69 werd benut.

Dat was halverwege 2-2. En aan de nummers één en twee om de winst binnen te slepen. Pieter van der Geest, die nog altijd 270 caramboles kader 57/2 moet maken, trof een tegenstander die er 110 minder hoefde te produceren. Een lastige opgave maar via series van 22, 45 en 43 stond hij na vijf beurten wel voor met 114-45. Om de winst na tien beurten binnen te halen met een serie van 69.

Kees Klijbroek trof als tegenstander de altijd sterk spelende Freek Ottenhof die in het moeilijke spel neo-kader 210 caramboles moest maken. De Tuitjenhorner van BCS was halverwege de competitie ook verhoogd, naar 220 maken. Na drie beurten stond het 129-36 in het nadeel van de kopman van BCS. Die meestal heel sterk van een achterstand terug kan komen, maar er deze keer niet aan te pas kwam, 117-210.

14 jan. 2018

Verbindingsfactor tussen jong en ouder

nieuwleestijd 1 min

Verbindingsfactor tussen jong en ouder

1 min leestijd

Nel Veenstra is het gezicht van gymnastiekclub Lycurgus/Advendo. Lambert Riteco die de huidige verenigingsmanager als voorzitter opvolgde, weet niet beter. De meiden van de keurgroep zijn door haar grootgebracht. En Ria Bouma die het clubicoon voor zestig jaar trouwe dienst de gouden versierselen van de KNGU mocht opspelden, kan zich als ambassadeur van de bond geen ander contactpersoon in Schagen herinneren.

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

Dus was het proppen op een zondagmiddag in De Nieuwe Nes waar Nel Veenstra onder het mom van de nieuwjaarsreceptie van haar club naar toe was gelokt. ,,Het was ook bijna een complete verrassing’’, aldus het altijd en dus ook nu stralende middelpunt van de gymnasten. ,,Tot iemand me van de week aan mijn jubileum herinnerde. Toen begon het een beetje te dagen. Je blijft toch een beetje nieuwsgierig.’’ Aldus de jubilaris de begin september 1957 binnen kwam bij Lycurgus/A en nooit meer vertrok. Bestuurslid was, waarnemend voorzitter en dat eerste vervolgens ook weg kon laten. Ze was de verbindingsfactor tussen jong en oud bij een vereniging waar leden kwamen en weer gingen maar iedereen Nel Veenstra had leren kennen. Een vrouw met een passie voor gymnastiek en het vaste voornemen om dat ook mogelijk te maken voor wie dat wilde. De mensheid moest in beweging komen, obstakels bestonden niet voor Nel Veenstra. Gewaardeerd om haar ongekende kwaliteiten, geliefd door wie ze was, op handen gedragen binnen de club waar ze graag een uithangbord voor wilde zijn. En geen mogelijkheid onbenut laat om Lycurgus naar buiten toe uit te dragen. ,,Zo’n mooie club’’, aldus voorzitter Riteco in zijn aanloop. ,,Met een fantastische leiding die de lessen zo plezierig maakt. Maar dat is echt niet anzelfsprekend. Net zo min als dat voor de inzet van vrijwilligers geldt.’’ Dat was ook de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie opgevallen. Waar de naam Nel Veenstra op veel kantoren bekend klinkt. En voor mensen met haar passie standaard een speld voorradig is die bij zestig jaar lidmaatschap hoort. Maar om het kleinood van goud te verdienen, zei ambassadeur Bouma, is veel meer nodig. Nel Veenstra heeft dat uit voorraad leverbaar.

13 jan. 2018

Ondermaats ZAP niet nat

nieuwleestijd 2 min

Ondermaats ZAP niet nat

2 min leestijd

Er ging van alles mis bij de handbalsters van ZAP. Veel meer ook dan er per saldo goed viel tegen Kwiek. Maar een simpele blik op het scorebord (28-24) leerde dat zelfs een ondermaatse vertoning toch twee punten waard was geweest. En de serie kanttekeningen waarvoor alle aanleiding was, de nabespreking niet perse zou hoeven te ontstemmen.

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

Niettemin was het chagrijn bij Arthur Langedijk tekenend voor een topcoach met perfectionistische inslag. Hij hekelde andermaal de grilligheid van zijn ploeg. Die ZAP al meedraagt door de competitie maar nu ook in één en dezelfde wedstrijd zo treffend was geweest.

Gemiste

De coach legde de nadruk op twee handen vol gemiste open kansen. En moest vaststellen dat Kwiek alle medewerking van zijn ploeg genoot om zelfs halve mogelijkheden tot voltreffers te promoveren. Waardoor het aanvankelijk eerst 3-7 was voor via 7-9 en 9-10 bij 14-11 de rust aanbrak met ZAP aan de winnende hand. Wie daarin het perspectief zag voor een zorgeloze tweede helft miste het gelijk. Bij 17-18 had Kwiek andermaal het commando overgenomen en mocht die marge van de ongekend wisselvallige thuisclub zelfs nog uitbouwen naar 17-20.

Succes

Bij 21-23 hadden de bezoeksters, die zoveel lager op de ladder staan dan de Polderse nummer drie, nog een laatste keer uitzicht op mogelijk succes. Maar dat beeld vertroebelde bij 25-23 en werd voor Kwiek in de door ZAP vormgegeven slotfase nooit meer helder, 28-24.

Tot zover de feiten en schommelende cijfers die een coach met zijn krullenbos laten schudden. Uit onbegrip omdat zaken waar doordeweeks zo nadrukkelijk tijdens de trainingsuren op wordt gewezen geen navolging kregen in de wedstrijd. Hier voelde een topper de frustraties opborrelen omdat hij het niet voor mogelijk hield dat opgelegde kansen niet tot succesnummers werden verheven. Dit was zo’n uitgelezen moment in de competitie om een bezoekend team ongenadig hard over de knie te leggen. Een ongelooflijk pak slaag mee te geven op de terugreis die een helletocht zou zijn geworden. Maar ZAP pakte niet uit met de grote cijfers die zo voor de hand hadden gelegen.

Het algemene gevoel na een slechte wedstrijd waar de aanhang op de tribune het toch ook weer warm van had gekregen was per saldo positief. Zelfs bij een kritische coach toen hij eenmaal besloot de nadruk te leggen op wat wel goed was geweest. In een selectie die op papier over vier keepsters beschikt maar door ziek en zeer moest terugvallen op een moeder die haar tweede wedstrijd na zwangerschapsverlof speelde. Janneke van Rijswijk verdiende een rondje op de schouders. Haar reddingen na rust gaven de thuisclub het besef om door te pakken. Of de bijdrage van Selina Kooy. Die van de bank kwam toen routinier Maaike Dalmaijer de toorn van een coach voelde. De jeugdige stand in trok meteen alle aandacht naar zich toe. Zoals Riekie Singer na afloop vast kon stellen dat haar dikke tiental treffers zwaarder wogen dan de missers. En Kim Molenaar, die eigenlijk niet kon spelen, de pijn van een opspelende lies verbeet om op haar manier bij te dragen aan het collectief dat door blessures toch al aangeslagen was. Met in de slotfase een captain, Fenna Kloosterman, die de druk van een aangeslagen ploeg op haar schouders nam. Eindelijk ging scoren op allesbepalende momenten of anderen aanspeelde die er nog beter voorstonden. Die positieve kanten aan een sportief zo magere vertoning verdienden na afloop voorrang. Uiteindelijk zelfs bij een topcoach die het chagrijn met een glimlach van zijn gezicht liet vallen.

12 jan. 2018

Scagha kiest de vooruit

nieuwleestijd 2 min

Scagha kiest de vooruit

2 min leestijd

Het was een zaalvoetbalzege met bonus. Door de, soms moeizame, 7-5 tegen Lebo 2 kroop Scagha ’66 ook drie punten dichter op de huid van koploper Lusitanos.

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

De nummer twee deed uiteindelijk wat er gezien de afstand op de ranglijst verwacht mocht worden. Ook met een aangepaste ploeg die zonder doelman Ruud Dekker, Robbert-Jan Klein, Jeroen Smit en Patrick Dekker behoorlijk aan kwaliteit en ervaring inboette. Het gaf Max Kuiper de kans om te ervaren dat het in de hoofdmacht anders keepen is dan bij de jeugd. Jacco Sijnesael en Mark de Vries werden ook weer eens aan boord gehaald waarmee Scagha profiteerde van de luxe die een uitgebreide selectie biedt. Maar het was de vaste waarde die andermaal het verschil maakte. Robin Schouwvlieger scoorde drie keer en liep net zo vaak in de bediening. Anders gezegd was hij bij zes van de zeven treffers vertegenwoordigd.

Noodzaak

Die inbreng was ook bittere noodzaak in een ploeg die aanvallend niet eens altijd de dominantie aangreep om uit te lopen. Maar achterom kijkend een tegenstander te dicht in de buurt moest dulden. Omdat er in de defensie zo makkelijk doelpunten werden weggegeven. Waardoor ook een tegenstander die zijn jonge talentenklas moest leegplukken een luis in de pels bleef. Steeds als Scagha het idee kreeg dat de marge ruim genoeg was om verder uit te bouwen kwam er een vrijgevige bui van de verdediging. En was er nooit de rust om een wedstrijd die geen problemen hoorde op te leveren ook op het gemak uit te spelen. Het bleef spannend op de vloer waar de thuisclub baas was. Vanaf het begin toen vooral de paal nog succes in de weg stond. Jeroen Pater en Niels Spaans hadden die pech al eens gevoeld toen de eerste alsnog, en onderweg andermaal via het houtwerk, zelfbewust uithaalde voor 1-0. Schouwvlieger koos voor de weg rechtdoor naar 2-0 voor hij Spaans en Mike Julsing bij stond om het kwartet van Scagha te vervolmaken. Met steeds van achteruit een prima eerste aanzet.

Maar 4-2 halverwege gaf nog steeds geen garanties. Zoals ook 5-3 van Schouwvlieger, op aangeven van Mark de Vries, toch weer 5-4 werd.

Droombijdrage

Zelfs de droombijdrage van Jacco Sijnesael die een lange assist in een en dezelfde beweging uit de lucht haalde en onder de lat stuurde was geen bevrijding. Weer kreeg Lebo 2 alle medewerking om de vloer onder spanning te blijven zetten, 6-5. Het gaf de Amsterdamse reserves zelfs genoeg lef om het concept met meevoetballende keeper van stal te halen. Dat rendeert vaker niet dan wel zoals ook nu weer werd vastgesteld. Waarna de 7-5 van de thuisclub niet verder werd aangevochten. En de wedstrijd een verdiende winnaar kreeg in de nummer twee die het verschil met de lijstaanvoerder zo tot vijf reduceerde. Het zat mee op een avond waar Scagha in het verleden zou zijn gestruikeld.

12 jan. 2018

De Ruif laat eindelijk zien hoe het wél moet

nieuwleestijd 2 min

De Ruif laat eindelijk zien hoe het wél moet

2 min leestijd

Uit een slap en teleurstellende eerste seizoenshelft lijkt De Ruif/ZoHip.nl in ieder geval iets positiefs gehaald te hebben. Want waar de Tuitjenhorner zaalvoetbalformatie voor de winterstop wat laconiek en vaak gemakzuchtig overkwam, zo volwassen speelde de ploeg van oefenmeester Job van der Gulik ineens tegen Os Lusitanos. De ruime zege op de koploper was terecht: 6-3.

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

Na de derde overwinning van dit seizoen deed trainer Van der Gulik een klein boekje open.

,,Ik heb de jongens wel even gezegd dat het anders moest. Veel meer beleving en overtuiging wilde ik zien. Niet zo nonchalant als in het eerste half jaar. Vechten voor elkaar en iedereen hoort gewoon zijn stinkende best te doen. Dat hebben zij kennelijk begrepen.’’

En om de lijstaanvoerder van de topklasse zo goed mogelijk aan te pakken, werd de gebruikelijke defensieve strijdwijze weer eens uit de kast getrokken. Een gouden tactiek, bleek al vrij snel in de wedstrijd.

Want de bezoekers uit Amsterdam blaften weliswaar vaak, er werd nooit echt gebeten. Dat was met name de verdienste van de gastheer. Die ploeg had daarnaast niet alleen de verdedigende zaken op orde, in aanvallend opzicht creëerde dat team de beste kansen.

Voor de pauze waren Rob Dekker en Rens Klijbroek al trefzeker, in het tweede bedrijf kwam er ook een succesnummer van Stan Groenland.

Vervolgens verslapte de focus bij de Tuitjenhorners enigszins waardoor Os Lusitanos zelf ook mocht denken aan een resultaat. Pas toen De Ruif de koploper naast zich wist, gaf de thuisploeg weer gas.

De tweede van Dekker, op dat moment profiteerde De Ruif van een overtalsituatie, kwam op het juiste moment en doordat ook Groenland zijn productie verdubbelde, kreeg zijn club weer lucht. Na de treffer van Koen Hollenberg, die van ver beheerst in het lege doel mikte, was het pleit definitief beslecht: 6-3.

Onnodig

Daarmee heeft De Ruif aangetoond dat de matige prestaties in het eerste half jaar dus echt onnodig waren.

,,Daar verloren wij met 5-1. Maar toen gaven wij Lusitanos de gelegenheid om ook binnendoor te komen. Dat is dodelijk en dat wilde ik nu dus absoluut niet terugzien. Kansen kwamen vanzelf wel. Dat was in Amsterdam het geval en daar was ik nu ook zeker van’’, sprak coach Van der Gulik na afloop.

Hij kreeg meer dan gelijk. Mede door doelman Flemming Hoekstra die de geblesseerde Marnix Laan onder de lat verving en met verre uitworpen voor voldoende gevaar zorgde.

,,Lekker om hem dan inderdaad achter de hand te hebben’’, was Van der Gulik tevreden over zijn invaller.

Maar de oefenmeester keek sowieso met een goed gevoel terug op de eerste winstpartij van 2018. En als De Ruif op deze manier blijft spelen, snapt ook de trainer al te goed, dan wordt het in de tweede seizoenshelft zeker geen herhaling van zetten.

12 jan. 2018

Pauli verlaat Con Zelo, Bosma verder aan Nes

nieuwleestijd 1 min

Pauli verlaat Con Zelo, Bosma verder aan Nes

1 min leestijd

Mark Pauli en Con Zelo gaan na het lopende voetbalseizoen uit elkaar. Dat is de trainer uit Julianadorp met het bestuur van de nieuwe voorzitter Erwin Dam overeen gekomen. Gosse Bosma en Schagen plakken nog wel een jaar vast aan de onderlinge samenwerking.

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

Schagen is de huidige nummer negen van de vierde klasse A. Dat is geen aanleiding voor het bestuur om een trainer die gewend is op te bouwen er nu al op af te rekenen.

Het besluit op zoek te gaan naar een nieuwe trainer heeft in Waarland de nodige tijd gevergd. Want Pauli heeft ook in de ogen van het bestuur goed spel laten zien met de selectie en onder zijn leiding waren de resultaten redelijk.

Dam: ,,De ’klik’ met de spelersgroep is niet dusdanig dat wij vertrouwen hebben in een positieve voortzetting volgend seizoen.’’ Erik Oudeman, assistent trainer uit de eigen gelederen, blijft wel betrokken bij de selectie.

Ondertussen heeft voorzitter Will Borst zijn taken neergelegd bij Con Zelo. De aftredende preses heeft zich de laatste vergadering niet herkiesbaar gesteld.

Hij is voor zijn grote inzet gewaardeerd met het lidmaatschap van Verdienste maar bekleedt op dit moment geen verdere bestuurstaken meer. Borst heeft zelf zijn opvolger benaderd.

11 jan. 2018

Zelfde benen in ander peloton

nieuwleestijd 2 min

Zelfde benen in ander peloton

2 min leestijd

Marit Raaijmakers besluit het baanseizoen dit weekeinde met de Zesdaagse van Bremen. Bewust laat ze daarna Berlijn en Kopenhagen lopen. Net als een wereldbekerwedstrijd in Wit-Rusland. De Wieringse volgt met dat besluit zowel haar verstand als een gevoel. ,,Het is de eerste keer dat ik voor zo’n keuze kom te staan. Maar ik wil geen overbodige energie verbruiken en optimaal naar het wegseizoen toewerken.’’

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

Daar immers breekt een belangrijk nieuw hoofdstuk aan voor de 18-jarige groeibriljant die vanuit de junioren meteen tussen de profs belandt. Raaijmakers tekende een contract bij Parkhotel Valkenburg. Deze UCI formatie meldt zich onder leiding van Alkmaarder Raymond Rol in het vrouwenpeloton. ,,Ik besef heel goed dat zo’n kans niet voor iedereen is weggelegd.’’ Maar wel voor haar omdat de Wieringse met een zelfbewuste presentatie gekoppeld aan ongekende mogelijkheden op de fiets voor elke ploeg een versterking zou betekenen. Ze weet inmiddels waar ze de komende maanden aan de start wordt verwacht. In welke rol moet nog duidelijk worden. Pas dan ook kan ze voor zichzelf de piekmomenten onderstrepen.

Zilver

Die waren afgelopen jaar niet aan te slepen. Ze somt ze met een brede glimlach graag nog eens op. Zesde op de WK tijdrit in Bergen, zilver op het EK baan in Portugal, vierde en vijfde op Italiaanse bodem waar het WK in deze wielerdiscipline werd verreden. En goud bij de vrouwen tijdens het NK derny. ,,Mijn eerste nationale titel bij de elites.’’

Ze weet: ,,Als je toch ziet wat ik op deze leeftijd allemaal heb gedaan, gezien en bereikt. Absurd, eigenlijk.’’ Terwijl het niet allemaal in de hoogste versnelling ging. Want er was ook nog die fikse valpartij in de Zesdaagse van Londen. Weer enigszins bij elkaar geveegd en terug op de fiets volgde er direct een zege in Amsterdam. En, nog mooier, ze pakte het omnium mee in Gent. Het respect voor die elastische mentaliteit kwam van alle kanten. Met twee keer brons ging bij het NK baan de deur dicht. ,,Gezien de omstandigheden was ik daar dik tevreden mee. Ik zat al middenin de voorbereiding op het wegseizoen. En moest de baan op met benen die al flink in de bergen hadden getraind.’’

Overtreffen

Maar hoe dan ook legde ze de lat op een hoogte waar die in 2018 lastig te overtreffen valt. ,,Ik ben dan, in mijn eerste jaar als prof, hoe dan ook het jonkie dat een nieuwe categorie binnenkomt. Als ik links van me kijk, kan ik de Olympische kampioene zien. Rechts, de wereldkampioene. En ik mag met ze koersen. In wedstrijden, ook nog eens, die ik als klein meisje al op de televisie volgde. Dat zal raar zijn.’’

En het zal ook ongetwijfeld even tijd kosten om het enigszins te laten landen in haar belevingswereld. Waar ze voor zichzelf uiteindelijk óók de grote mevrouwen van het peloton als huidige collegae zal moeten leren te zien en benaderen.

,,Het zal állemaal anders worden’’, beseft Marit Raaijmakers. ,,Ik zal ook heel veel weg zijn. En moeten leven uit mijn koffer. Zaken die normaal zijn in het leven van een topsporter. Wie er langer in mee loopt weet ongetwijfeld wat er allemaal bij komt kijken. Voor mij is het nieuw. Ik kijk er ongelooflijk naar uit. Dit is wat ik altijd heb gewild.’’

11 jan. 2018

Beker voor Geel Zwart geen sprookje meer

nieuwleestijd 2 min

Beker voor Geel Zwart geen sprookje meer

2 min leestijd

Er komt voorlopig geen einde aan het sprookje van Geel Zwart. Al wordt er in ’t Zand inmiddels sterk getwijfeld of dit bekertoernooi voor de handbalsters daadwerkelijk van verrassingen aan elkaar hangt. Want na de 26-25 winst op de hoofdmacht van Volendam is er opnieuw een tweede divisionist aan de zegekar gebonden. En dat kan geen toeval meer zijn.

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

In de hoofdklasse heeft de formatie van trainer John Zeeuw al meermalen aangegeven het niveau ontstegen te zijn.

En na eerdere bekeroverwinningen op Vido en DSO wist iedereen nagenoeg zeker dat de tweede divisie inderdaad geen brug te ver is. Toch werden de Zandtemsen afgelopen weekend met de beide benen op de grond gezet door VOC 3.

Perfect

Weliswaar geen nederlaag, op dat moment benadrukte de ploeg uit Amsterdam wel even dat ook Geel Zwart niet perfect is. ,,Er moeten natuurlijk niet te veel van dat soort wedstrijden tussen zitten’’, waarschuwt coach Zeeuw derhalve.

Maar de trainer heeft een bijzonder team onder zijn hoede. Een handbalformatie die niet schrikt van een mindere zondag en er tijdens de doordeweekse wedstrijd daarna gewoon weer staat.

Toegegeven, de equipe uit ’t Zand heeft vooralsnog geluk gehad met de loting. Niet zozeer vanwege de tegenstanders, wel gezien het feit dat de afgelopen vier bekerduels in eigen huis werden afgewerkt. Zonder hars, waar sommige opponenten dat niet gewend zijn.

Aan de andere kant blijft het knap dat Geel Zwart een dergelijk voordeel optimaal weet uit te buiten. Want hoewel Volendam zich wat dat betreft ook aan moest passen, was de tweede divisionist, sinds afgelopen weekend koploper af, een stuk minder eenvoudig te bedwingen dan eerdere uitdagers.

Scherpschutter

Zo keek de gastvrouw al vrij snel tegen een 3-6 achterstand aan. Onder aanvoering van Elles Bakker, die voor de rust al met zeven treffers uit haar slof schoot, werden de rollen echter snel omgedraaid: 16-13.

Die scherpschutter bleek na de thee nog niet klaar. Pas bij een tussenstand van 24-20, die zij met haar dertiende op het bord zette, was Bakker verzadigd.

Even leek het niet voldoende, maar twee doelpunten van Rianne Blaauboer, die met acht succesnummers eveneens op dreef was, maakten het definitieve verschil: 26-25.

De ingreep vlak voor tijd van uitblinkende doelvrouw Bianca Prinse betekende dat haar Geel Zwart het nog een ronde mag proberen in het bekertoernooi. ,,Vandaag moesten de meiden in het begin even wennen aan het niveau, daarna begon het te lopen. En hoe’’, zag ook trainer Zeeuw.

,,Aan het einde waren wij wel even de kluts kwijt. Dat kan. Het is hoe dan ook een geweldig resultaat. Nu hopen dat we er dit weekend in het competitieduel op bezoek bij KSV gewoon weer staan.’’ De nummer drie van de hoofdklasse. Maar Geel Zwart is wel wat gewend.

11 jan. 2018

Dinto 2 stoomt op naar tweede plek na volle winst

nieuwleestijd 1 min

Dinto 2 stoomt op naar tweede plek na volle winst

1 min leestijd

De volleybalsters van Dinto 2 zijn na de winterstop uitstekend gestart tegen het laaggeklasseerde Clam Dycke. De ploeg van coach Hans Nijhuis hoefde niet eens diep te gaan om met 4-0 te zegevieren.

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

„Het was geen denderende wedstrijd, maar we konden ze met Simone van Haneghem en Nienke Schut als aanvallende uitblinkers prima onder de duim houden”, was de conclusie van de coach uit Callantsoog.

„We waren niet compleet, doordat we Geertje de Groot als libero misten. De opdracht was om tegen dit team geen onnodige fouten te maken en dat lukte prima.”

Door de strakke opslag van Lauren Stam pakte de thuisploeg de eerste voorsprong. Harde smashes van Simone van Haneghem op de rechtdoor waren de verdediging van Krommenie te machtig. Op 23-15 waren twee goede services van de ingebrachte Anne Schulte voldoende voor de 25-15 setwinst.

Met degelijk spel werd ook het tweede deel met 25-20 binnengehaald. Daarna verliep het stroever bij de Warmenhuizer reserves.

Toch ging ook dit deel uiteindelijk door slimme doortikballen van Ysabel Maréchal naar de ploeg van Hans Nijhuis. De coach bracht vervolgens Lynn Ooijevaar in de basis in het centrum. Lauren Stam verhuisde naar de diagonaalpositie.

Inge Ligthart zorgde met haar service en aanval voor een klein positief verschil: 18-17. Nienke Schut was vervolgens verantwoordelijk met vijf fantastische opslagpunten voor de winst: 25-22.

Door de tweede positie op de ranglijst doet Dinto 2 nadrukkelijk mee voor promotiewedstrijden.

10 jan. 2018

Ervaring levert geen titels op

nieuwleestijd 3 min

Ervaring levert geen titels op

3 min leestijd

Wim Hummel meldt zich vrijdag voor de achtste keer bij een NK biljarten. Bij Horna in Hoorn dit keer. Als aanvoerder van het achttal dat elkaar de libretitel op de kleine tafel in de topklasse betwist. Nog niet eerder speelde de troef van Krijt Op Tijd uit Dirkshorn zó sterk als nu in de aanloop. ,,Het is een indicatie, hooguit. En het geeft een goed gevoel. Meer ook niet. Nog zeker geen garanties.’’

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

Want de Burgerbrugger (51) kent het klappen van de zweep inmiddels op nationaal niveau. Hij speelde de kampioenschapen eerder voor het al langer opgeheven De Verzamelaars uit Schagerbrug en Oké dat zijn thuisbasis in de Oude Herberg van Schagen had. ,,Dan weet je wel wat er op zo’n dag te wachten staat en hoe het er aan toe gaat. Maar dan vooral organisatorisch. Voor de vorm van het biljarten heb je verder niets aan die kennis.’’ En het neemt net zo min iets af van de druk de er hoe dan ook is. ,,Meedoen aan een NK blijft iets bijzonders’’, weet deze ervaringsdeskundige inmiddels.

Voorwedstrijden

De enige graadmeter waar Hummel zich enigszins aan vast kan houden zijn de voorwedstrijden. Die hij iets minder dan een maand geleden volledig naar zijn hand wist te zetten. Ongeslagen in vier partijen, met een gemiddelde van 63.63. Goed voor promotie naar de grote tafel. ,,Ik heb voor mijn gevoel zeker stappen gemaakt. En een niveau bereikt dat ik vaker hoop te halen. Het liefst natuurlijk nu al, bij dit NK.’’

Het resultaat, meent hij, van de vele uren trainingsarbeid. Op weg naar deze titelstrijd misschien wel meer dan ooit. ,,Ik heb alle dagen zeker twee uur achter de tafel gestaan. Werkzaam in de bouw had ik daar de afgelopen weken ook de gelegenheid voor.’’ Hij kreeg er het idee het spelletje door te hebben. Maar daarin staat hij niet alleen, vermoedt de Burgerbrugger. ,,We hebben het over de topklasse. Daar gaan sowieso vele jaren overheen voor je die kan bereiken.’’ Het is een berg die Hummel heeft beklommen. Maar nog nooit slaagde hij erin om bovenop daadwerkelijk zijn vlag te planten. ,,Nee, dat is niet frustrerend. Ik heb geleerd te accepteren hoe het er aan toe gaat. Mijn plezier in de biljartsport valt of staat niet met een Nederlandse titel. Het zou, uiteraard, wel een enorme bekroning zijn. Maar dat geldt ook voor de concurrenten.’’ Die hem eerder in de aanloop soms zeker wel eens bovenaan hebben zien staan. ,,En dan ook wel weten hoe laat het is.’’ Het geeft ze, bedoelt hij maar te zeggen, extra motivatie om Wim Hummel aan te pakken. ,,Soms moet je ook een beetje geluk hebben.’’ Dat zat er tot dusverre nog niet in. ,,Het ligt vaak ook zo dicht bij elkaar.

Onderuit

Zoals die keer dat hij met nog één ronde te gaan als koploper onderuit ging. ,,Bij winst was ik kampioen geweest. Nu werd ik vijfde. Met verreweg het hoogste toernooigemiddelde. Maar daar begin je niets mee zonder voldoende matchpunten. ’’ Dat hij bij de besten van de kleine tafel hoort, staat wel vast. ,,Acht keer meedoen aan een NK vereist toch ook een bepaald basisniveau.’’ Het maakt hem trots. Maar een titel zou dat gevoel nog meer glans geven. Zeker nu, bij zijn afscheid van dit toneel. ,,Een perfect moment’’, vindt Wim Hummel daarom zelf ook. Want wie zegt hem dat hij straks, op de grote tafel, ook weer met de besten mee kan. Misschien moet hij dan eerst wel weer terugvallen voor een volgende NK deelname erin zit.’’ Daarom, heeft hij ook zichzelf voorgehouden, is het dit weekeinde in Hoorn een uitgelezen tijdstip om nog een keer het beste in zichzelf naar boven te halen. ,,Nog eens een moyenne van boven de zestig te spelen. Al was het maar om te bewijzen dat ik er klaar voor ben.’’

Papier

Klaar om zich eindelijk na al die verijdelde pogingen eens als kampioen van Nederland te kronen. Op papier lijkt hij de te kloppen man. Niet in de gedachtegang van Wim Hummel. ,,Hooguit één van de favorieten. Een verschil van drie gemiddeld is op dit niveau helemaal niets.’’

10 jan. 2018

Regionale spelers zijn thuis op heilige grond voor schaakamateurs

nieuwleestijd 1 min

Regionale spelers zijn thuis op heilige grond voor schaakamateurs

1 min leestijd

Ook de regionale schaakliefhebbers zijn ongetwijfeld benieuwd hoe de enige Nederlandse troef Anish Giri zich op het TATA toernooi gaat manifesteren. Maar Wijk aan Zee is vooral de plek waar zij zelf hun partijen kunnen spelen in dorpshuis De Moriaan of café De Zon, heilige grond voor de amateur.

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

De meesten zijn al jaren van de partij en ontmoeten elkaar alleen achter het schaakbord. Dat schept een band. Zelfs wie te laat was met inschrijven en dus op de wachtlijst staat, trekt naar Wijk aan Zee als de weekend vierkampen van start gaan. Open plaatsen worden dan ingevuld en zo hopen afvallers alsnog tot de gelukkigen te behoren die achter het bord mogen aanschuiven.

Maar ook voor wie echt niet aan spelen toekomt blijft er genoeg over om toch aanwezig te zijn. Het volgen van de partijen van clubgenoten, het verbazen over de partijen van de grootmeesters en genieten van een kop warme snert. Een onlosmakelijk ingrediënt van het TATA schaaktoernooi, stammend uit de begin jaren toen het toernooi afgesloten werd met een snertmaaltijd voor alle deelnemers. Met de huidige omvang is dat geen haalbare kaart meer maar snert en Wijk aan Zee blijven met elkaar verbonden, een traditie die niet verloren gaat.

De laatste jaren was de belangstelling uit de regio tanende maar nu is er met negentien deelnemers weer een forse inbreng.

In de weekend vierkampen is Magnus-speler Enrico van Egmond in de tweede klasse de hoogst geplaatste speler. Ook zijn clubgenoten Jos Hendriks en Arno de Visser en de jeugdige broers Max en Marijn Hooijmans uit Nieuwe Niedorp spelen deze vierkamp. In de dag vierkampen, die maandag van start gaan, vormen Willem Tesselaar en Marcel Kruijer van Warmenhuizen '76 met Lennart Lindenhovius (Magnus) de regionale inbreng. De tienkampers worden aangevoerd door Magnus topman IM Piet Peelen die in de hoogste groep uitkomt. De andere deelnemers zijn Richard Bolster, Siem Roet, Henk Bouwmeester, Thijs van Wijngaarden, Ed Hoes (allen Magnus), Wim Voet (Warmenhuizen '76) en de voor Aartswoud spelende Niedorpers Rik van Ingen en Gerard Buis.

10 jan. 2018

Roel Linstra zegt nu echt ’nee’

nieuwleestijd 2 min

Roel Linstra zegt nu echt ’nee’

2 min leestijd

Het wil wel eens in zijn nadeel werken dat hij geen ’nee’ kan zeggen. Dat past nou eenmaal in het karakter van Roel Linstra. Toch vreest de hardloper die zondag voor de 45ste keer van start gaat bij de halve marathon van Egmond, dat hij het woordje na dat evenement alsnog moet gebruiken. ,,Als de organisatie vraagt of ik ook volgend jaar van de partij ben, bedank ik.’’

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

Want het leven van de sporter uit Winkel hangt van mijlpalen aan elkaar en daar wil hij graag mee afsluiten. Tel daarbij op dat Linstra vandaag de respectabele leeftijd van 75 heeft bereikt en het is sowieso geen rare gedachte dat het een keer mooi is geweest.

,,Een moeilijk punt, dat zeker. Het idee dat ik daar dan ineens niet meer meedoe. Gaan ze natuurlijk bellen waarom ik me nog niet heb ingeschreven. Maar als ik wel doorga, dan moet ik er minimaal nog vijf jaar aan vastplakken.’’

Te gek

,,Anders is het geen mijlpaal meer. Dat wordt te gek.’’ Naast straks 45 keer Egmond, heeft Linstra eenzelfde aantal Kerstcrosses in Opmeer gelopen, is hij tienmaal van start gegaan bij de triatlon van Nieuwe Niedorp, trotseerde hij liefst 25 keer de Ronde van Noord-Holland en staat zijn teller bij de Friese Elfsteden Rijwieltocht op 29. ,,Die ga ik dit jaar dus ook nog een keer doen, daarna zit mijn sportieve carrière er echt volledig op.’’

Allemaal mijlpalen. Zo ziet Linstra het graag. Maar, geeft de routinier in het hardlopen eerlijk toe, de halve marathon van Egmond geniet nog altijd zijn voorkeur. ,,De sfeer is geweldig. Met iedereen praten. Het zijn natuurlijk allemaal bekenden van mij. Die denken ieder jaar ’ah, daar heb je Linstra ook weer’. Het gaat altijd heel mooi.’’

Tijdens de eerste edities liep hij logischerwijs snellere tijden dan nu het geval is. Rond de anderhalf uur. Daar komt hij niet meer aan. Maar zijn streven was altijd om niet boven de twee uur te komen. Tot vorig jaar lukte dat.

Balen

,,De afgelopen keer eindigde ik daar net een paar minuten boven. Zag ik de klok en toen baalde ik wel even. De omstandigheden waren die dag ook wat zwaarder. Harde wind. Vol in mijn gezicht. En regen. Dat had er natuurlijk mee te maken.’’

Sowieso heeft Linstra heel wat zware edities meegemaakt. Maar nooit liet de hardloper zich kennen. Altijd kwam hij verrassend fris over de meet. ,,Ik train drie keer in de week. Steeds ongeveer 8,5 kilometer per dag. Met de conditie zit het wat dat betreft wel goed.’’

Qua afstand heeft hij het overigens enigszins schappelijk gehouden. ,,Er is mij wel eens gevraagd waarom ik nog nooit een hele marathon heb gedaan. Geen oren naar. Heb ik net 21 kilometer afgelegd, moet ik dat aantal nog een keer.’’ Wat Linstra betreft heeft hij eindelijk zijn plafond aangetikt. ,,Hoger kan niet meer. Ik heb al mijn doelen bereikt. Nu is het echt mooi geweest.’’

Media-aandacht

De afgelopen periode is hectisch geweest voor de ervaren rot. Veel media-aandacht. De opmerkelijke prestatie die hij op het punt staat om neer te zetten is niemand ontgaan.

,,Zo kwam RTV Noord-Holland met een cameraploeg langs, is er iemand van het organiserende Le Champion op bezoek geweest. En nu jullie. Een verhaal op mijn verjaardag ook nog eens. Prachtig.’’ En vanaf nu eerst over de meet in Egmond, vervolgens de Elfsteden Rijwieltocht voltooien en daarna radiostilte. ,,Het sportieve einde van Roel Linstra.’’

9 jan. 2018

HNK is altijd in beweging

nieuwleestijd 2 min

HNK is altijd in beweging

2 min leestijd

Uitgerekend in het jaar dat HNK driekwart eeuw bestaat, laat de traditionele biljartclub zich ook sportief weer volop horen. Met drie bandstoters op gewestelijk niveau in de vierde en vijfde klasse. Plus een team dat stijf bovenaan staat in de C2 klasse. ,,Het gaat hartstikke lekker’’, kan secretaris Jan Willem Dekker vol trots melden.

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

Zoals dat hoort bij een club die door de jaren heen altijd in beweging was en bleef. Opgericht begin 1943 door Jan Schenk, de eerste voorzitter, en Jan Peetoom die naast de ballen op het biljart ook de financiën onder controle hield. Met op beide niveaus de jonge Jan Peetoom in het spoor van senior. Visitekaartjes van HNK dat niet alleen het levenslicht zag in de Posthoorn maar deze gelegenheid ook tot begin deze eeuw als vaste speelplaats trouw bleef. Om vervolgens eerst naar seniorensociëteit Onder de Olmen te verhuizen en inmiddels zijn plek heeft gevonden in de kelder van Markt 18. Waar de jubileumviering aan de hand van vele varianten van biljartspelletjes ook een gezellig samenzijn werd, waar herinneringen aan vervlogen jaren werden gedeeld. Want HNK heeft een rijke historie, deels opgeborgen in secuur bijgehouden plakboeken. Waar bij iedere foto en andere documentatie moeiteloos verhalen naar boven borrelen. Over vader Jan Peetoom, Nederlands kampioen. Tijdens de viering van het 20-jarige bestaan in 1963 ingezet voor een demonstratiepartij tegen de wereldvermaarde Henk Scholten. Maar ook van zijn zeker zo sterke generatiegenoten als Gert Sneekes en Gert Pater die de Schager club net zo goed nationaal op de kaart hebben gezet.

Regiocentrum

Zoals dat ook gebeurde tijdens het door HNK georganiseerde NK ereklasse in het net geopende Regiocentrum. De club ook van Maarten Oldenburg, internationaal en later wereldarbiter maar nog steeds de enige ere voorzitter van HNK. in zijn spoor hadden ook Ton van Dompselaar en Paul Voorthuizen grote verdiensten in de (internationale) arbitrage. Ze komen allemaal voorbij in de herinneringen die aaneen worden geregen als secretaris Dekker en Jan Peetoom elkaar aanvullen in de Posthoorn waar biljarts al lang uit het gezichtsveld zijn verdwenen maar het gedachtegoed de tijdgeest moeiteloos doorstaat.

Die laatste is niet qua leeftijd de oudste, dat is Jan de Graaf (82), maar loopt wel voorop als het om dienstjaren bij HNK gaat. Zoals Tim Wenker met zijn 53 de jongste telg is van een familie die onder voorzitterschap van Nico Braak thans 29 leden telt. Door de jaren heen ongeveer het maximum om biljarters aan twee tafels gelegenheid te blijven bieden te excelleren. Ter gelegenheid van het jubileum werden ze verrast met een nieuw embleem.

9 jan. 2018

Mario Kuiper blijft bij Nieuwe Niedorp

nieuwleestijd 1 min

Mario Kuiper blijft bij Nieuwe Niedorp

1 min leestijd

Nieuwe Niedorp gaat ook volgend seizoen door met trainer Mario Kuiper, die bezig is aan zijn eerste seizoen bij de vierdeklasser.

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

Nieuwe Niedorp bezet momenteel de laatste plaats in 4B.

Kuiper werkt met een jonge groep en is bezig veel nieuwe spelers in te passen. Iets wat tijd vergt.

De oefenmeester krijgt deze tijd van de vereniging.

8 jan. 2018

Visser naar gewestelijke finale

nieuwleestijd 1 min

Visser naar gewestelijke finale

1 min leestijd

René Visser van het Helderse SDS is ongeslagen districtskampioen geworden in de eerste klasse libre.

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

Hij verzamelde in biljartcentrum Heerhugowaard veertien matchpunten en speelde met 5.87 verreweg het beste gemiddelde in de finale.

Hij gaat nu verder in de eindstrijd van het gewest. Die wordt van 2 tot en met 4 februari in West-Friesland verspeeld.

Marco Hink van Sombroek Langedijk werd met elf matchpunten en 4,68 gemiddeld tweede. Julianadorper Huub Pijnacker claimde met tien matchpunten en een moyenne van 4.75 de derde plek.

Ad de Graaf, Richard Stroet (BCS), Jan van Oosten (TOG), Jan Kant en Arie Dick Muntjewerf van KOT sloten de rij deze finale.

8 jan. 2018

Beukers op podium Brouwersdam [video]

nieuwleestijd 1 min

Beukers op podium Brouwersdam [video]

1 min leestijd

Mountainbiker Roy Beukers reed op het strand van Brouwersdam bij Ouddorp in Zuid-Holland naar een knappe derde plek.

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

In deze sterk bezette wedstrijd uit de Topcompetitie wisten Europees kampioen Jasper Ockeloen en Rick van Breda uit Den Helder zich los te maken uit een flinke kopgroep.

De Nieuwedieper moest in de sprint zijn meerdere erkennen.

(Tekst loopt door onder tweet)

Met nog één ronde te gaan gingen Beukers en Warmenhuizer Robbert de Nijs nog samen in de achtervolging, maar uiteindelijk moest er door een sterk uitgedund peloton gesprint worden voor de laatste podiumplek.

Daarin toonde Beukers zijn sterke eindschot en kon wederom een podiumplek bijschrijven dit strandseizoen. Ook De Nijs liet met zijn achtste stek zien klaar te zijn voor Egmond.

7 jan. 2018

Handbalsters populair in het eigen dorp

nieuwleestijd 1 min

Handbalsters populair in het eigen dorp

1 min leestijd

De dames 1 van handbalvereniging Geel Zwart heeft de Sportverkiezing 2017 gewonnen. In een ongekend spannende editie bleef de ploeg nummer twee Adne van Engelen en nummer drie Nic Smit maar nipt voor.

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

Jeugdvoorzitter Jan-Arie Strooper reikte de wisselbeker uit.

Zo kwam er toch een glimlach op de gezichten van de speelsters. Een paar minuten eerder had de koploper in de hoofdklasse voor het eerst dit seizoen een punt verspeeld.

Deze prestaties en het feit dat Geel Zwart wekelijks volle zalen trekt, hebben ervoor gezorgd dat zij de terechte winnaar werden van de Sportverkiezing 2017.

Op de tweede plaats eindigde Adne van Engelen. De winnaar van vorig jaar mocht dus opnieuw bloemen in ontvangst nemen.

De wielrenner presteert het hele jaar al goed. De derde plaats ging naar een compleet verraste Nic Smit. De consul van voetbalvereniging Geel Zwart, die met een smoes naar de club was gelokt, zwaait na dit seizoen af en heeft de velden maar liefst veertig jaar gekeurd voor de club.

Na de verkiezing was de nieuwjaarswedstrijd. Aansluitend sprak voorzitter Bas Veul een volle kantine toe tijdens de nieuwjaarsreceptie. En bedankte de vele en trouwe vrijwilligers, in het bijzonder Gert-Jan Zomerdijk.

Na ruim twintig jaar stopt hij met het bijhouden van de website. Ook voor Geel Zwart is het zaak om de broekriem strak aan te trekken. De club gaat op zoek naar nieuwe activiteiten om de clubkas te spekken.

7 jan. 2018

Dinto 3 niet door tegen eigen hoofdmacht

nieuwleestijd 1 min

Dinto 3 niet door tegen eigen hoofdmacht

1 min leestijd

De volleybalsters van Dinto 3 hebben het tegen het sterke Gemini/S niet kunnen bolwerken om de kwartfinale te bereiken van de bekercompetitie.

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

Stilletjes had het team zich verheugd