IJmonder van het jaar Nicolette Koopen: ’Morgen meteen weer op pad’[video’s]

Dit artikel krijgt u cadeau van ons

2 min leestijd
IJmonder van het jaar Nicolette Koopen: ’Morgen meteen weer op pad’[video’s]
© Foto’s Studio 2 Media/Gwendelyn Luijk
IJmonder van het Jaar 2017, Nicolette Koopen, pikt bij haar bedankspeech een traantje van ontroering weg.

Een verkiezing is pas een verkiezing als de jury de winnaar bekendmaakt na eerst te hebben verzucht dat de keuze een ingewikkelde was. Deze ingewikkelde beslissing luidde gisteravond in een vol Kennemer Theater dat Nicolette Koopen IJmonder van het jaar 2017 werd.

Het was de finish na een avond vol inspirerende portretten van mensen die zich (ook) het afgelopen jaar inzetten om de wereld - of op zijn minst een stukje ervan - om zich heen een beetje mooier te maken.

Een van de afwegingen bij het toekennen van deze prijs was of de winnaar betekenis had in de IJmond. De jury was gisteravond perfect in staat dat te bepalen. Zelden zullen er immers ooit meer burgemeesters in één jury hebben plaatsgenomen. Namelijk de burgemeesters Martijn Smit (Beverwijk), Mieke Baltus (Heemskerk), Wendy Verkleij (Uitgeest) en Frank Dales (Velsen). Zij werden aangevuld door hoofdredacteur Hugo Schneider van deze krant, Bernard Lensink (directeur van Landgoed Duin & Kruidberg) en Florian Vreeburg (algemeen directeur van KVSA).

De trommelaars van CC percussion traden op voor Ricco Bos.
De trommelaars van CC percussion traden op voor Ricco Bos.

De verkiezing van deze krant die net als bij de voorgaande zes edities gisteravond aan elkaar gepraat werd door stalspreekmeester Theo van Hoesel, wordt ook financieel ondersteund door de vier gemeenten en hoofdsponsor KVSA. Het Kennemer Theater stelde belangeloos zijn theater ter beschikking en Landgoed Duin & Kruidberg verzorgde de culinaire hapjes na afloop.

Stoer

De 10-jarige Ricco Bos, die vlogt tegen pesten en aangaf later stoer te willen worden ’maar zonder tatoeages’, viel vooral op omdat zijn ambassadeur als enige een optreden had geregeld dat louter diende ter vermaak van de zaal. Gezondheidsgoeroe Richard de Leth, vrijwilliger Hans van Tiggelen van molen De Zandhaas en Ronald Vlieland die een tennisrecord verbrak voor het goede doel, kregen complimenten, maar geen prijs.

IJmonder van het jaar verkiezing 2018
IJmonder van het jaar verkiezing 2018

Het was wellicht te verwachten dat de titel zou belanden bij de Beverwijkse Elena Nicolaas of de Velserbroekse Nicolette Koopen. Omdat juist zij van hun eigen pijn gereedschap smeden om pijn bij anderen te verlichten. Elena door van depressie een zichtbare ziekte te maken, terwijl zij er zelf mee te kampen heeft.

Het is een beetje zoals de dames van De Meisjes met de Wijsjes tijdens hun slotoptreden vol fraaie a capella liedjes, ergens verzuchtten: ,,Alles kan stuk.’’ Maar om juist als je zelf ’stuk’ bent, toch de kracht te vinden anderen beter te maken, verdient alle respect én hulde.

Nicolette Koopen, als waardige opvolgster van Jacky de Vries van cultureel platform Roetz, toonde zich geroerd met de overwinning. Behalve de titel IJmonder van het Jaar 2017 kreeg zij de trofee van Annalinda Wagenaar, een Duin & Kruidberg-arrangement, een Kennemer Theater-avondje uit en een laptop van Winsys.

,,Ik ben zo trots. Alleen al omdat de jury dit aandurfde... Het gaat toch over drugs.’’ Maar belangrijker voor haar is dat deze titel haar mogelijk kan helpen nog meer kinderen te bereiken in haar missie ze bewuster te maken van drugs, en dan voornamelijk xtc, de drug die haar eigen dochter het leven kostte. Daar was ze al meteen na ontvangst van de prijs weer mee bezig. ,,Morgen ga ik naar Den Bosch om op scholen met kinderen te praten en donderdag naar Haarlem. Met dank aan alle mensen om me heen, ga ik verder. Als ik mensen bewust kan maken, is Daniëlles dood niet voor niets geweest.’’

Bekijk hieronder de videopresentaties van alle kandidaten: