Dit zijn ze: onze zes finalisten van IJmonder van het Jaar!

Dit artikel krijgt u cadeau van ons

2 min leestijd
Dit zijn ze: onze zes finalisten van IJmonder van het Jaar!

Enveloppen vol met stembiljetten werden woensdag voor middernacht nog op de redactie van Dagblad Kennemerland in Heemskerk bezorgd. Bedoeld voor kandidaten van de verkiezing IJmonder van het Jaar 2017. Toch levert dat geen nieuwe finalist op.

De druiven zijn zuur voor Mohamed el Younech. De Heemskerkse artiest van het lied ’Kanker is een ziekte, geen scheldwoord’ kreeg er nog ruim honderd papieren stemmen bij, maar dat is niet genoeg om bij de eerste zes te komen. Wat rest, is de ondankbare zevende plek.

Wel is het verschil met de nummer zes, de tienjarige vlogger Ricco Bos uit Velserbroek, duidelijk met bijna vijftig stemmen. Voor Ricco zijn ruim 200 stemmen binnengekomen. Overigens allemaal online.

De meeste papieren stembiljetten zijn voor Elena Nicolaas, de Beverwijkse die met haar foto’s de onzichtbaarheid van depressie zichtbaar maakt.

Ze kreeg daarvoor eerder deze week al de gemeentelijke waardering Beverwijkse Belofte. De 278 papieren stemmen zorgt ervoor dat Elena in totaal meer stemmen heeft gekregen dan Ronald Vlieland.

Voor de Uitgeester tennisser die afgelopen jaar een tennisrecord organiseerde voor het goede doel, werden ook veel papieren stemmen ingeleverd. Beide finalisten hebben wel meer dan 400 stemmen.

Zandhaas

Wie ook veel papieren stemmen kreeg waardoor hij uitkwam op ruim 300 stemmen, is Santpoort-Noorder Hans van Tiggelen van molen De Zandhaas.

Sinds het begin van de stemronde zijn de meeste stemmen voor Nicolette Koopen uit Velserbroek die sinds de dood van haar dochter een kruistocht tegen xtc is begonnen. En ook voor Heemskerker Richard de Leth die probeert om de samenleving gezonder te laten leven. Beide finalisten hebben meer dan 800 stemmen.

Op 5 februari, de finaleavond in het Kennemer Theater in Beverwijk, tellen de stemmen van het publiek niet meer mee. Op deze onderhoudende avond bepaalt een deskundige jury wie de opvolger wordt van Wijk aan Zeeër Jacky de Vries van het cultureel platform Roetz.

De jury bestaat uit de burgemeesters Martijn Smit (Beverwijk), Mieke Baltus (Heemskerk), Wendy Verkleij (Uitgeest) en Frank Dales (Velsen), hoofdredacteur Hugo Schneider van deze krant en directeur Bernard Lensink van Landgoed Duin & Kruidberg .

In totaal zijn er bijna 4.000 stemmen uitgebracht op onze veertien kandidaten. De verkiezing, een initiatief van deze krant in samenwerking met het Kennemer Theater in Beverwijk en Landgoed Duin & Kruidberg in Santpoort-Noord, wordt voor de zevende keer gehouden.

Twitteren over de IJmonder van het Jaar? #IJmonder2017