IJmond uitgelicht

Uitgelicht

IJmond uitgelicht

100 ARTIKELENNIEUW (100)
Gisteren, 20:32

Vliegveld voor kust Wijk aan Zee: ’Waanzin’

nieuwleestijd 2 min

Vliegveld voor kust Wijk aan Zee: ’Waanzin’

2 min leestijd

„Waanzin.” Met ferme taal reageert de Beverwijkse wethouder Tim de Rudder op het plan van een vliegveld voor de kust van Wijk aan Zee. „Met dit voorstel draai je Wijk aan Zee de nek om.”

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

Het plan dat zestig bewonersgroepen uit de Schipholregio gistermiddag presenteerden aan de Tweede Kamer en luchtvaartminister Cora van Nieuwenhuizen, kan op tegenstand rekenen vanuit Beverwijk en daarmee ook vanuit Wijk aan Zee.

In de zestig bewonersgroepen zit geen vertegenwoordiging uit Beverwijk en Wijk aan Zee. Het zijn met name omwonenden van Schiphol. Voor De Rudder klinkt het plan daarom ook als een geval van ’niet in mijn eigen achtertuin willen’. „Het lijkt erg op over de schutting gooien”, zegt de Beverwijkse wethouder. „Ik erken het probleem van geluidsoverlast. Maar dit voorstel verplaatst alleen het geluidsprobleem in plaats van dat het een oplossing biedt.”

Boskalis

De Wijk aan Zeese filosoof Bert Kisjes dacht toen hij over het vliegveld voor de kust van Wijk aan Zee las, ’daar gaan we weer’. ,,Ja, ik denk dat het halverwege de jaren negentig was toen Boskalis met zijn verhaal over een vliegveld in zee kwam.’’

,,Boskalis maakte toen een cruciale fout. Ze hadden Wijk aan Zee niet ingetekend en wij legden de vinger op de zere plek.’’ Het dorp protesteerde hevig tegen de plannen. Het vliegveld kwam er niet.

De Dorpsraad Wijk aan Zee vindt bij monde van voorzitter Peter Duin een vliegveld voor de Wijk aan Zeese kust ook geen goed plan. Duin heeft er binnen de dorpsraad nog niet over kunnen praten. Het plan is immers nog vers. Alhoewel vers? In Wijk aan Zee klinkt het als een oud plan. ,,Ze hebben dezelfde argumenten’’, zegt Kisjes. ,,Al ging het toen alleen om het vliegveld en bleef al het andere buiten schot, en nu wordt bijvoorbeeld de haven van Amsterdam ook genoemd.’’

In de zestig bewonersgroepen worden Wijk aan Zee en ook Beverwijk niet vertegenwoordigd. Kisjes: ,,Als je iets niet wil, dan noem je Wijk aan Zee.’’

Ook Duin voelt dat zo. ,,Ze hikken rond Schiphol tegen een probleem aan en verschuiven hiermee het probleem naar ons. Het is nu nog een plan, maar als het serieus wordt, dan zullen we ook serieus reageren. We zullen het zeker bespreken tijdens onze volgende vergadering. Onze insteek zal zijn dat we het helemaal niet willen.’’

Dorpsgenoot Kisjes die in 1997 het verhaal ’Proppen in de IJmond’ schreef wat in diverse kranten werd gepubliceerd, kan als het moet, het protestmateriaal uit die tijd zo tevoorschijn halen. ,,Het huidige vliegveld is ertussen gepropt en het lijkt wel of ze zo geloven in groei dat er geen einde aan het vliegveld kan komen. Maar verder groeien kan gewoon niet. Ga gewoon naar Antwerpen, daarvoor zijn we toch ook een Europese gemeenschap.’’

Gisteren, 16:08

Meer lopers wandelmarathon

nieuwleestijd 2 min

Meer lopers wandelmarathon

2 min leestijd

Het lijkt een beetje weggestopt tussen de Egmond-Pier-Egmond-race en de halve marathon van Egmond maar toch: de wandelmarathon van Egmond, die zaterdag en zondag wordt gehouden, is het grootste evenement van Le Champion. Er doen 14.750 wandelaars mee: ,,Een prachtig aantal’’, aldus Beau Groot van de organisatie.

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

Het aantal wandelaars is ruim duizend meer dan vorig jaar. Zij allen lopen voor het officiële goede doel van de Egmond Wandel Marathon: geld inzamelen voor het Reumafonds.

Dat het aantal deelnemers is gestegen, heeft volgens Groot niet of nauwelijks te maken met de toenemende belangstelling voor de halve marathon. ,,Die halve en de wandelmarathon zijn niet te vergelijken. Wel hebben we dit jaar meer reclame gemaakt voor het wandelevenement.’’

De wandelmarathon kent twee afstanden: 10,5 kilometer en 21,1 kilometer en bovendien hebben beide een noord- en een zuidroute. De noordroute gaat tot de Kerf tussen Bergen en Schoorl aan Zee, de zuidroute gaat tot Castricum. Een deel gaat door de bossen en een deel door de duinen. In alle gevallen starten de wandelaars bij sporthal De Watertoren in Egmond aan Zee.

Nieuw dit jaar is dat de 21,1 kilometer via de zuidroute nu ook over de camping in Bakkum gaat, daar waar die eerst langs de camping ging.

De wandelaars mogen in feite kiezen wat ze willen: een of twee dagen lopen, twee keer 10,1 of 21,1 of een keer 10 en een keer 21,1.

Groot hoopt op net zulk goed weer als vorig jaar: een heldere lucht met een wit laagje over de bomen en de hei.

De wandelaars konden ook dit jaar weer inschrijven voor een plek in de pendelbus, die tussen Heiloo en Egmond aan Zee rijdt.

Verschil

Nog een verschil met de halve marathon van Egmond: het dorp hoeft voor het wandelevenement niet te worden afgesloten. ,,De deelnemers lopen over het strand en in de duinen. De hardlopers geven vol gas en gaan over de rijweg door een deel van het dorp en daarvoor is afsluiting inderdaad nodig’’, aldus Groot.

Niet dat wandelaars er geen wedstrijdje van kunnen maken, al was het maart met zichzelf: ,,Sommigen willen inderdaad stipt om acht uur starten en dan binnen een bepaalde tijd weer binnen zijn.’’

Maar er zijn ook genoeg deelnemers die ergens onderweg stoppen voor een kopje koffie of iets dergelijks.

Le Champion heeft om het evenement in goede banen te leiden, zo’n honderd van de in totaal vierduizend vrijwilligers van de organisatie ingeschakeld.

Gisteren, 20:58

Cannabisolie in de supermarkt te koop

nieuwleestijd 1 min

Cannabisolie in de supermarkt te koop

1 min leestijd

Supermarkt Jumbo aan het Haydnplein in Heemskerk verkoopt sinds afgelopen zaterdag CBD-olie (cannabidiol) die afkomstig is van de cannabisplant. Op zaterdag 27 januari is er een speciale voorlichtingsdag in de supermarkt over het gebruik van de olie.

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

Dergelijke olien worden vaak online verkocht of via smartshops waar bijvoorbeeld ook ’magic mushrooms’ en benodigdheden voor de kweek van wiet worden verkocht. Je wordt er echter niet high van want het bevat niet de werkzame stof THC, die wel in wiet zit.

,,Mensen die veel baat hebben bij gebruik van de olie stappen niet allen even makkelijk zo’n type winkel binnen. Het is een heel andere doelgroep. Daarom zijn we gaan kijken naar een laagdrempelige manier om de olie aan te bieden’’, legt Willem van der Klugt (24) van CBD Company uit.

,,We hebben contact opgenomen met Jumbo Supermarkten en daar waren ze eigenlijk meteen enthousiast.’’

Van der Klugt is zelf ooit CBD-olie gaan gebruiken uit medische overwegingen. ,,En het helpt me nog steeds enorm’’, zegt hij. ,,Wetenschappelijke onderzoeken naar de effecten van de olie lopen nog, het wordt nu aangeboden als voedingssupplement. Er zijn echter genoeg ervaringen van mensen te vinden die er veel baat bij hebben.’’

Cowboys

De oliën die uit de cannabisplant worden gewonnen, worden meestal via internet aan de man gebracht of via smartshops. ,,Het is soms moeilijk zeker te weten wat je nu precies koopt. Er zijn ook voorbeelden van cowboys die alleen maar veel geld willen verdienen over de rug van mensen die de olie kopen vanwege hun aandoening. Verschrikkelijk is dat’’, zegt Van der Klugt.

,,Daarom zijn we gaan onderzoeken wat de beste samenstelling voor de olie is. We voegen vitamine B12 toe, dat ook helpt bij klachten zoals futloosheid. De productie wordt gedaan door een pharmaceut en is helemaal gecertificeerd. We hebben dus een olie waarvan we precies weten wat erin zit en kunnen die door hem aan te bieden via Jumbo voor iedereen laagdrempelig bereikbaar maken.’’

Kennismaking

Komende zaterdag 27 januari is Willem van der Klugt in de Jumbo aan het Haydnplein te vinden. ,,Van 10 tot 16 uur zijn we in de supermarkt om mensen te laten kennismaken met ons product.’’

Gisteren, 15:44

Extra geld voor buslijnen Noord-Holland Noord

nieuwleestijd 1 min

Extra geld voor buslijnen Noord-Holland Noord

1 min leestijd

De provincie Noord-Holland gaat toch iets dieper in de buidel tasten voor het Openbaar Vervoerplan 2018-2028, dat per 22 juli van kracht wordt.

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

Een concreet bedrag is nog niet vastgesteld, maar Provinciale Staten geeft groen licht voor een bedrag voor verbeteringen van het plan van rond de 300.000 euro.

Voor dat geld kunnen met name in de spitstijden toch meer bussen blijven rijden op Connexxion-buslijnen waarvan tot nu toe gedacht werd dat ze helemaal of voor het grootste deel geschrapt zouden worden.

De extra som geld is gebaseerd op een door de Provinciale Staten-commissie Mobiliteit en Infra aangenomen voorstel van de PvdA-statenfractie.

Die vindt bij monde van Statenlid Nico Papineau Salm dat - mede op basis van reacties van inwoners en gemeenteraden - verbeteringen en aanpassingen noodzakelijk zijn.

Zo zal lijn 164 tussen Egmond aan Zee en Castricum zal in elk geval in de spits blijven rijden. Daarbij zal worden onderzocht wat de mogelijkheden zijn voor extra bussen in het zomerseizoen/het weekend.

De extra kosten hiervoor bedragen 175.000 euro. ,,Zeker in het zomerseizoen is een busverbinding tussen Egmond aan Zee en Castricum van groot belang, mede om het auto verkeer langs deze weg beperkt te houden’, vindt de PvdA.

Het extra geld wordt door vele partijen wel gezien als een doekje voor het bloeden. ,,Maar het is tenminste beter dan niets’’, stelden sommige partijen.

Vandaag, 7:00

Fusie Juliana van Stolberg en Sokkerwei van de baan

nieuwleestijd 1 min

Fusie Juliana van Stolberg en Sokkerwei van de baan

1 min leestijd

De vorig jaar aangekondigde fusie van de Castricumse basisscholen Juliana van Stolberg en Sokkerwei gaat niet door. Onderwijskoepel Isob bekijkt nu of een fusie van Sokkerwei met de Klimop mogelijk is.

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

Over de exacte reden van het stuklopen van de fusiebesprekingen doet directeur-bestuurder Robert Smid van Isob er het zwijgen toe. Hij wil niet meer kwijt dan dat de ’onderwijsconcepten van beide scholen te veel verschillen’.

Gezien het feit dat de Juliana van Stolberg en de Sokkerwei dicht bij elkaar liggen en beide bij de openbare onderwijskoepel behoren, leek een fusie van deze twee scholen voor de hand liggend. In mei vorig jaar kwam het bericht dat deze fusie inderdaad een voornemen was. De bedoeling was op 1 augustus 2018 van start te gaan met behoud van beide schoolgebouwen.

Nood

Vooral voor de Sokkerwei is de nood hoog. In een brief aan de ouders schrijft Smid dat de Sokkerwei 105 leerlingen telt en onder de opheffingsnorm verkeert.

Ook de Klimpop heeft te maken met krimp. ’De Klimop telt 122 leerlingen en daar is de daling gestopt, maar de omvang blijft relatief gering in vergelijking met andere scholen in Castricum’.

Zowel Sokkerwei als Klimop werkt volgens een nieuw modern onderwijsconcept waarin de leerlingen werken in kleine groepen volgens de IPC-methode (International Primary Curriculum). ’Er is dus urgentie en er zijn kansen voor een succesvol samengaan, mogelijk al per 1 augustus 2018’, aldus Smid in de brief aan de ouders.

De scholen liggen niet in elkaars onmiddellijke nabijheid. De Sokkerwei staat aan de gelijknamige straat bij het Clusius College terwijl de Klimop aan de andere kant van het dorp ligt, aan de Rooseveltlaan. ’Zeker tot 2022’ wil Smid beide gebouwen handhaven.

Smid gaat de komende maanden de mogelijkheden onderzoeken en dat voorleggen aan de Raad van Toezicht en aan de medezeggenschapsraden van beide scholen.

Komende donderdagavond is er voor alle betrokkenen een bijeenkomst in de Klimop.

2 uur geleden

Hotelkamer op hoog niveau

nieuwleestijd 1 min

Hotelkamer op hoog niveau

1 min leestijd

Nu de subsidie rond is, kan de monumentale watertoren op landgoed Duin en Bosch worden gerestaureerd. De nieuwe bestemming is bijzonder; bovenin de toren komt waarschijnlijk één hotelkamer.

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

In Harlingen kun je overnachten in een vuurtoren, in Amsterdam bovenin een hijskraan en straks in Castricum op 33 meter hoogte in een watertoren.

Dat is het voornemen van Boei, een organisatie tot behoud van cultureel erfgoed die de watertoren twee jaar geleden overnam van zorginstelling Parnassia. Tegelijk met het eveneens monumentale Witte Kerkje, met de bedoeling beide rijksmonumenten op te knappen en een nieuwe bestemming te geven.

Maar restauratie van de watertoren kost tonnen. Zoveel, dat Boei zich genoodzaakt zag de kerk te verkopen aan ondernemer en oud-RTL-journalist Willem Middelkoop. Hij gaat er woon- en kantoorruimte van maken.

De opbrengst stopt Boei in de watertoren. Vrijdag kwam daar een bedrag van 180.000 euro provinciale subsidie bij. ,,Nu hebben we de financiering rond’’, aldus Sylvia Pijnenborg van Boei. ,,Ik verwacht dat we over ongeveer vijf maanden met de restauratie kunnen beginnen.’’

Vermolmd

Er is werk aan de winkel. Een inspectie twee jaar geleden toonde aan dat de toren in slechte staat verkeert. De trap mag niet meer gebruikt worden. Alles aan de watertoren is verrot en vermolmd.

Toch is het de moeite waard hem op te knappen, aldus Boei. De meeste watertorens zijn breed gebouwd om de waterdruk van het reservoir te kunnen weerstaan. Om de waterdruk beter te verdelen kreeg deze toren twee kleinere reservoirs. Daarom kon in 1908 een slanke toren gebouwd worden.

Het ontwerp bemoeilijkt een nieuwe invulling. Alleen in de reservoirruimte is plaats voor één kamer. In de toren zelf is slechts ruimte voor een trap. ,,De hotelkamer wordt dan ook niet rolstoeltoegankelijk’’, aldus Pijnenborg. Momenteel lopen gesprekken met ’een partij die mogelijk de exploitatie gaat doen’.

Beneden in de toren komt waarschijnlijk een kiosk die geëxploiteerd gaat worden door restaurant De Oude Keuken, elders op Duin en Bosch.

Gisteren, 14:52

Mobiele kapel ’rustpunt’ voor recreanten

nieuwleestijd 1 min

Mobiele kapel ’rustpunt’ voor recreanten

1 min leestijd

Met zo’n honderd leden vormen ze ongetwijfeld een van de kleinste ijsclubs van het land: ’Nooit gedacht’ aan Busch en Dam, op de grens tussen Uitgeest en Zaanstad. Dit jaar staat in het teken van het 125-jarig bestaan. Piet Hein Eikel (73), nu vijftig jaar met zijn vrouw woonachtig in een verbouwde woonwagen aan Busch en Dam 12b, is met buurtbewoners al druk bezig met dit jubileumjaar.

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

Een van de hoogtepunten wordt het boek over de clubhistorie én de ruim duizend jaar lange geschiedenis van het gebied, in wat ooit Oer-IJ heette. Bij het onderzoek hiervoor stuitte voormalig kalverschetser Eikel ook op een kapel die er eens stond.

Piet Hein Eikel achter het ’orgel’.
© Foto Ton de Lange
Piet Hein Eikel achter het ’orgel’.

Ter herinnering is met vereende krachten een houten kapelletje gemaakt dat in het weiland tegenover Fort aan den Ham langs de weg staat. Ingericht en al, bij wijze van ’rustpunt’ voor recreanten. Er moet ook een tentoonstelling in komen. Op de deur is te lezen dat de kapel ’op den uyterdijk’ in 1568 werd verwoest en 450 jaar later even terug is. Deze ’Sint Aagten Capel’ - op ’3 maen gaens’ van Santiago de Compostella - is mobiel. Het gebouwtje staat op pallets en is met een heftruck te verplaatsen naar elders aan de ’Sint Aagtendyck’.

De ijsclub is zeer waarschijnlijk vernoemd naar schaatsenfabriek Nooitgedagt uit IJlst (1865-1965).

Gisteren, 7:00

Depressie? Zoek hulp, zoek hulp!

nieuwleestijd 3 min

Depressie? Zoek hulp, zoek hulp!

3 min leestijd

Het boek ’Stel je niet zo aan’ over jongeren en hun depressie van Elena Nicolaas begint met een opdracht. Voor iedereen die aan een depressie lijdt, of er door dit boek achter komt dat dat zo is. Een boodschap van Elena Nicolaas zelf. ,,I believe in you.’’

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

Stel je niet zo aan is een boek voor iedereen die zich verloren voelt. Die in de war is, of zijn pad nog niet kent in het leven. ,,Je komt er wel uit”, schrijft Elena. Zij kan het weten. Na vier jaar lang geleden te hebben onder een depressie, heeft zij gisteravond bij de presentatie van haar boek in de Grote Kerk voor het eerst zelf haar allerbelangrijkste prestatie onder woorden gebracht. ,,Ik heb het overleefd.”

Het boek werd door haarzelf - ook een prestatie, want ze was doodnerveus - gepresenteerd voor een honderdkoppig publiek, onder wie wethouders, beleidsmakers en niet in de laatste plaats haar familie.

Blootgeven

In het boek staan de foto’s van de expositie die Elena Nicolaas al een jaar geleden hield in dezelfde kerk waar ze nu hangen. Er zijn zelfs meer foto’s, want er zijn in het boek in totaal zes modellen gefotografeerd. Bijzonder aan de foto’s is dat deze modellen zich op een zeer bijzondere manier blootgeven. Ze bieden via de foto’s inzicht in de gevoelswereld van hun depressie.

Maar het boek bevat niet alleen foto’s. Het bevat ook verhalen. De verhalen die Elena van haar modellen optekende, en waar ze foto’s van is gaan maken om de onzichtbare ziekte van deze mensen zichtbaar te maken. Bij elk model is dat anders. Maar het achterliggende gevoel is altijd hetzelfde.

Elena zelf omschrijft het in haar boek als een leegte. Een totale leegte die haar naar de keel grijpt. Een depressie bestaat niet alleen maar uit negatieve gedachten. Soms schatert ze onbeheerst van het lachen. ,,Het was raar, onbegrijpelijk, bizar en vreemd”, omschrijft ze het. Ze werd omringd door leuke mensen die het beste met haar voor hadden. Het ging goed met haar opleiding. Maar er knapte iets onzichtbaars. Als ze erover probeerde te praten, begreep niemand haar. ,,Waarom ben je depressief dan? Je hebt toch een goed leven?” Er werd haar aangeraden om even lekker op vakantie te gaan. Dan zou het wel over zijn. Men begreep er niets van. ,,Een depressie, ja dat heb ik ook vaak. Zet je er nou eens overheen. Stel je niet zo aan.’’

Zoek hulp!

Wie Elena’s verhaal in het boek leest, kan niet anders dan onder de indruk zijn van de manier waarop ze haar depressie onder woorden weet te brengen. Ook over de manier hoe ze er bovenop kwam. Door hulp te zoeken; een gemeenschappelijke oproep die alle modellen in het boek doen. Heb je een depressie of vermoed je dat je er een hebt? Zoek hulp! In het boek staat een uitputtende lijst van hulpinstanties die je kunnen bijstaan, die je eruit helpen. Niemand kan er zonder hulp uit komen.

Elena kwam er bovenop door hulp te zoeken bij een psycholoog en een groep lotgenoten in een zelfhulpgroep, van wie enkelen nu als fotomodel in het boek staan.

En hoe gaat het nu met Elena, die dit kolossale project met steun van jongerenwerker William Jordens van Stichting Welzijn Beverwijk overeind heeft getrokken? Op het moment suprême, haar speech in de goedgevulde kerk, zegt ze niets anders dan: ,,Ik heb het overleefd.” Een jaar van drukte, van voorbereidingen: een boek schrijven en uitgeven is voor een gewoon mens al een tour de force. Voor Elena was het in haar toestand meer dan dat. Het is een prestatie van formaat, en daar kreeg zij gisteren dan ook een verdiend applaus voor.

’Ik leef nog’

Enkele tekenende zinnen uit het boek: ,,Ik ben nu 3 jaar en 6 maanden verder. Ik leef nog. Ik leef voor de kleine dingen. De manier waarop de herfst ruikt en de bladeren die mooi van kleur veranderen. Ik leef voor de smaak van thee. Ik leef met minder verwachtingen. Ik weet dat ik misschien nooit geluk zal ervaren zoals zonder een depressie. maar ik voel me goed. Of beter, tenminste.”

Het boek Stel je Niet zo Aan kost €14,95. Het is een uitgave van de Stichting Welzijn Beverwijk. De eerste druk telt 200 exemplaren. Wie een boek wil bestellen, kan dat telefonisch doen bij ambulant jongerenwerker William Jordens: 0251-300300.

22 jan. 2018

Sparta vergoedt schade supportershome Telstar

nieuwleestijd 1 min

Sparta vergoedt schade supportershome Telstar

1 min leestijd

Het bestuur van Sparta Rotterdam draait op voor de kosten voor het herstellen van de schade die supporters van de Rotterdamse club hebben aangericht in het supportershome van Telstar.

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

Dat bevestigt een woordvoerder van de kasteelclub aan deze krant. Rond de oefenwedstrijd Telstar-Sparta op 6 januari van dit jaar hebben enkele Sparta-aanhangers supportershome Paviljoen Schoonenberg volgeplakt met stickers. Ook werden er diverse sjaals van bevriende clubs ontvreemd. De vernielingen kwamen afgelopen vrijdag aan het licht na de wedstrijd tegen FC Eindhoven. Op het ingelijste shirt van de in 2005 overleden Telstar-speler Luciano van den Berg zaten nog stickers. Dat was tegen het zere been van een aantal supporters. Op sociale media spreken zij hier hun ongenoegen over uit.

Telstar-woordvoerder Dennis Bliek zegt de boosheid van de supporters te begrijpen. ,,Dit is niet goed. We hebben vrijwilligers opdracht gegeven om de stickers te verdwijnen. Er zaten veel meer stickers dan dat vrijdag zichtbaar was. Om onduidelijke reden is niet alles weggehaald. Dat is niet de schuld van de vrijwilligers, maar van de mensen die verantwoordelijk zijn voor de aansturing.”

Tijdens de oefenwedstrijd (eindstand 1-0) was enkel de westkant van het stadion geopend. Seizoenkaarthouders van Sparta hadden gratis toegang. Zij zaten tussen het Telstar-publiek en hadden hierdoor ook toegang tot het Paviljoen. ,,Het is niet zo dat Sparta-fans exclusief toegang hadden”, aldus Bliek.

22 jan. 2018

’Stuk waardering en erkenning’

nieuwleestijd 1 min

’Stuk waardering en erkenning’

1 min leestijd

Nadat gisterochtend bekend werd gemaakt dat OBS De Sterrekijker in de Van der Hoopstraat in Beverwijk het predicaat ’Excellente school’ heeft gekregen, springen enkele leerlingen van een jaar of zes op en ballen de vuisten alsof ze zojuist de Champions League hebben gewonnen.

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

Het zaaltje vol ouders, leraren en leerlingen luistert met indrukwekkend geduld naar de diverse toespraken. Arnold Jonk haalt vanuit een koffertje een vlag tevoorschijn. Daarop staan de twee woorden die de uitkomst bleken van een uitgebreide beoordeling van de school door de Inspectie van het Onderwijs én een vakjury. Naast bezoekjes aan de school werd ook gesproken met leraren, ouders, leerlingen. Jonk: ,,Dit predicaat is een stuk waardering en erkenning voor het harde werk op deze school. Vaak worden excellente scholen in hun eigen regio amper her- en erkend. Maar van de zevenduizend basisscholen in Nederland hebben slechts 83 scholen dit predicaat.’’

De school draaide een jaar of zeven terug nog niet zo best, vertelt directeur Anne Marie van Halem. ,,Toen ik directeur werd, hebben we er onze schouders onder gezet. Ik ben trots dat we daarmee dit resultaat hebben bereikt.’’

Een van de redenen dat ze zich nu een excellente basisschool mogen noemen is het feit dat ze hun lessen en insteek perfect hebben aangesloten aan de behoefte van hun omgeving. De Sterrekijker bevindt zich in een woonomgeving waar veel allochtonen wonen. In het verleden kwamen kinderen vaak met een taalachterstand op de school terecht. Daar speelt de school nu bewust op in, door extra nadruk te leggen op taal. Zo hangen overal in het gebouw spreekwoorden en gezegdes aan de muur. Of staan er drie vogelhuisjes die in hoogte verschillen met daarop de teksten: hoog, hoger, hoogst. En op tafeltjes liggen voorwerpen met de woorden erbij. De leerlingen zelf kunnen het ook waarderen, blijkt. Abderahmed vertelt op het podium: ,,We doen heel veel aan de woordenschat in de klas.’’ Een andere leerling: ,,Ook als iemand ergens in uitblinkt, weten ze die leerling toch steeds weer uit te dagen.’’

De ook aanwezige wethouder onderwijs Haydar Erol is heel trots. ,,Ik heb gisteren het inspectierapport doorgelezen en de eisen waren echt heel streng. En toch hebben ze aan al die eisen voldaan. Geweldig! Slechts twee scholen in Noord Holland hebben dit predicaat.’’

22 jan. 2018

Clusius nu helemaal excellent

nieuwleestijd 2 min

Clusius nu helemaal excellent

2 min leestijd

De leerweg ’basis beroeps’ van het Clusius College heeft het predicaat ’excellente school’ al sinds 2012 vast in handen. Sinds maandag is de Castricumse vmbo-school volledig excellent, want ook de twee andere niveaus - ’kader’ en ’gemengd’ - mogen zich nu zo noemen.

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

Paul Zevenbergen, jurylid excellente scholen, roemt de sfeer op de groenschool. ,,Ik zie een praktische aanpak die werkt. Collega’s die samenwerken en betrokkenheid tonen bij het wel en wee van de leerlingen. Ik heb mogen spioneren en ook van leerlingen positieve verhalen gehoord.’’

Klik

Adjunct-directeur Marcel Jobse: ,,De docenten vragen zich altijd af: hoe zouden we willen dat ons eigen kind behandeld wordt op school? We proberen met elke leerling een band op te bouwen. Onze docenten moeten echt een klik hebben met deze school.’’ Directeur Patricia Bleeker: ,,Van sollicitanten wil ik altijd weten waarom ze solliciteren op een vmbo-school als deze. Als het antwoord is: ’Lekker dichtbij’, dan vallen ze meteen af. Je moet hier echt voor kiezen.’’

De veiligheid op school staat op het Clusius College hoog in het vaandel. Bleeker: ,,Als er problemen zijn laten we de leerlingen eerst zelf bemiddelen. Ze leren elkaar aanspreken, bijvoorbeeld als iemand rommel op de grond gooit.’’ Jobse: ,,Door ze verantwoordelijkheden te geven leren ze beide kanten ervaren.’’

Bleeker vindt het predicaat belangrijk voor het imago van het vmbo. ,,Veel kinderen worden gek gemaakt met het idee dat ze vwo of in elk geval havo móeten doen. In elk geval zo hoog mogelijk. Maar wat is hoog? Veel kinderen zijn op het vmbo veel beter op hun plaats.’’

Jobse: ,,Veel vmbo-kinderen zijn knokkers. Op de basisschool zaten ze tussen de kinderen die naar het gymnasium gingen. Die konden makkelijk leren. Bij onze kinderen ging het niet vanzelf. Op het Clusius zitten allemaal vmbo-kinderen. Dat is prettig. Tachtig procent komt met een laag rekenniveau binnen. Mooi is als je ziet dat ze uiteindelijk een niveautje hoger kunnen en zich opwerken naar het mbo en hbo. Ze kunnen doorzetten.’’

Breedte

Met uit delen van de nieuwe predicaten telt Nederland nu 253 excellente scholen. Bleeker: ,,Ik mag er vol trots bij aantekenen dat wij in Noord-Holland nu de enige school zijn die over de hele breedte excellent zijn.’’

Deelname is vrijwillig. Alleen scholen die de beoordeling ’goed’ hebben van de schoolinspectie mogen er aan deelnemen. Sommige scholen passen er voor. Jobse: ,,Natuurlijk kan het ook wel eens tegen je werken. Als er iets niet goed gaat, kun je het verwijt krijgen: ’Maar jullie zijn toch een excellente school?’ Dat klopt, de kunst is om dingen die niet helemaal vlot verlopen zo goed mogelijk op te lossen. Dat streven we na.’’

Gisteren, 7:00

Huizenverkoop gedaald met twintig procent

nieuwleestijd 1 min

Huizenverkoop gedaald met twintig procent

1 min leestijd

Het aantal verkochte woningen in de noordelijke IJmond is aan het eind van 2017 gedaald met ruim twintig procent. De oorzaak van deze daling is dat er te weinig huizen te koop staan.

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

Het cijfer staat in de kwartaalrapportage van Brantjes Makelaars, het makelaarskantoor dat zijn werkgebied heeft in Beverwijk, Heemskerk, Velsen-Noord en Zaanstad. In de rapportage zijn de woningverkopen van het derde en het laatste kwartaal met elkaar vergeleken. Voor het eerst sinds jaren is de verkoop gedaald. Landelijk zou het om zes procent gaan. Voor de IJmond, en ook voor Zaanstad, gaat het om twintig procent.

In absolute cijfers betekent dit dat er in de noordelijke IJmond in de nazomer 257 huizen van eigenaar verwisselden en in het laatste kwartaal 203. De looptijd van de appartementen bleef met 126 dagen hetzelfde, veroorzaakt door enkele appartementen die ’oud aanbod’ zijn. De eengezinswoningen stonden daarentegen wel korter te koop, van 112 naar 85 dagen. Dat betekent dat de verkochte woningen bestaan uit zeer recent aanbod.

De oorzaak van de daling van het aantal verkochte woningen ligt in de afname van het aanbod. In vergelijking met het laatste kwartaal van 2016 stond een jaar later veertig procent minder huizen te koop. Makelaar Frits Perton schrijft in de rapportage: ,,Na het uitbreken van de economische recessie is nieuwbouw achterwege gebleven. Het zal jaren duren voordat een inhaalslag gemaakt is. We zijn blij om te zien dat hiermee wel een begin wordt gemaakt, maar pas op lange termijn zal er weer enige lucht zijn.’’

Overspannen

Met frustratie bij kandidaat-kopers tot gevolg. ,,Keer op keer naast het net vissen of eenvoudig geen woning kunnen vinden die voldoet aan de wensen, zijn tekenen van een overspannen woningmarkt. Uit onze interne cijfers blijkt dat voor elke kern in onze regio’s er 40 keer meer serieuze zoekers zijn dan er aanbod is.’’

De prijzen zijn daardoor gestegen. Lag de gemiddelde verkoopprijs voor woonhuizen in het derde kwartaal net onder de drie ton, in het volgende kwartaal zat die prijs er bijna 4000 euro boven. Ook de appartementen werden iets duurder. eerst lag de prijs net onder de 170.000, nu ligt het er iets boven.

Het cijfermateriaal voor de kwartaalrapportage is afkomstig van de Nederlandse Vereniging van Makelaars.

21 jan. 2018

Zeebaars is kroon op geslaagde visdag

nieuwleestijd 2 min

Zeebaars is kroon op geslaagde visdag

2 min leestijd

Sinds 1 januari moeten sportvissers alle gevangen zeebaars direct terugzetten, niet eentje mag er nog mee naar huis en de pan in. ,,Begrijpelijk, al is het niet de erfenis van de sportvisser’’, vindt de Castricumse visliefhebber John Willems. ,,Maar het is ook heel zuur. Een mooie zeebaars is de kroon op een geslaagde visdag.’’

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

Willems is bij nacht en ontij op het strand te vinden. ,,Ik zoek de ideale omstandigheden uit. Niet zelden sta ik daardoor in alle vroegte, voordat ik naar m’n werk ga, al vanaf het strand te vissen.’’

Maar hij geniet dan ook vier keer van zijn zelf gevangen vis. ,,Van het vangen, van het fileren ervan, het bereiden en natuurlijk het opeten’’, zegt de Castricummer.

Jarenlang had hij een viszaak in Geesterduin, tegenwoordig geeft hij les op de SVO Vakopleiding Food in Heerhugowaard. Én hij heeft een blog op de site zeehengelsport.nl van visserijexpert Peter Dohmen. ,,Over de lekkerste recepten voor onze Noordzeevis. Toen ik stopte met mijn zaak had ik opeens weer zoveel tijd, toen heb ik het sportvissen weer opgepakt. Ook ben ik workshops fileren en bereiden van Noordzeevis gaan verzorgen.’’

Dohmen en Willems volgen de ontwikkelingen met betrekking tot de regelgeving voor zeebaars met argusogen. ,,Het is verschrikkelijk jammer als het slecht gaat met een vissoort en sportvissers zullen er alles aan doen om het tij te keren. Maar nogmaals; het is niet de erfenis van de sportvisser.’’

Europees

Visserijpolitiek is geen IJmondiale kwestie, maar een Europese. Terwijl sportvissers op de IJmuidense pieren worden gecontroleerd of ze echt geen zeebaars in de tas hebben, vissen Britse en Franse beroepsvissers sinds jaar en dag paairijpe zeebaars weg van de paaigronden in het zuidelijk Kanaalgebied. Het is de sportvissers een doorn in het oog.

Willems heeft nog enkele zeebaarzen in de vriezer. Afgelopen najaar gevangen, toen mocht er nog eentje per visdag mee naar huis. ,,Terwijl je er op een goede dag tientallen kunt vangen’’, zegt hij. ,,Ik kan er soms al dagen van tevoren zenuwachtig van worden. Als je het gevoel hebt dat de omstandigheden perfect zijn. In november had ik zo’n dag. Ging ik na mijn werk nog even het strand op. Veertig zeebaarzen. Echt, ik wist niet wat me overkwam, die knallers van aanbeten, het is zo indrukwekkend. Er is er eentje mee naar huis gegaan, de anderen direct terug in zee. ’Catch and release’ heet dat. Al ben ik meer van het ’catch and enjoy’.’’

Kiertje

De deur staat nog op een piepklein kiertje. De huidige scherpe regels zijn gebaseerd op onderzoek van ICES, het internationale onderzoeksinstituut voor de zee. ,,In juli wordt de regelgeving voor zeebaars geëvalueerd. We hopen natuurlijk dat het goed uit valt en we de rest van het jaar toch weer zeebaars naar huis mogen nemen, net als vorig jaar’’, zegt Willems.

,,Ik denk dat dit het dieptepunt is en heb goede hoop dat het de komende jaren gaat bijtrekken met de zeebaars. Ik hoop het echt, want vis kopen bij de visboer? De groeten!” Voor hem hoort het bij de cultuur van een kustgemeente dat ’panvissers’ zoals hij hun kostje vangen. ,,Het is de meest bewuste manier van eten van het mooiste stukje scharrelvlees dat er is.’’

21 jan. 2018

’Schaken is eigenlijk fitness voor het brein’

nieuwleestijd 2 min

’Schaken is eigenlijk fitness voor het brein’

2 min leestijd

In de schaduw van het Tata Steel Chess Tournooi was er afgelopen weekeinde in basisschool De Vrijheit tijdens het Tata Steel Chess Festival ook van alles te doen voor kinderen. Van karate tot schaken.

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

In de school is in diverse lokalen iets te doen. Online een potje schaken in het door Chessity bestierde lokaal, een robot in elkaar knutselen, een karateles volgen of schaken een beetje onder de knie krijgen bij Schaken voor Dummies. Terwijl ook een hiphop dansles te bezoeken is.

Insteek is de kinderen op drie vlakken bezig te houden. Ze laten denken, ze creatief bezig laten zijn én ze laten bewegen. Sacha van der Wouden (22), van de organisatie: ,,Voor elk onderdeel krijgen de kinderen een stempel. Hebben ze aan alle drie de onderdelen meegedaan, dan krijgen ze een medaille.’’

Zaterdag was het erg druk geweest. Sacha, lachend: ,,Ik schat in rond de tweehonderd. Het was heel erg leuk. Wel heel druk, aan het eind van de dag bedacht ik dat ik voorlopig zelf nog geen kinderen wil, haha.’’

Stigma

Janton van Apeldoorn, van Chessity, hoopt vandaag op een speelse manier kinderen te enthousiasmeren voor schaken. ,,Schaken had tot voor kort nog het stigma dat het saai, moeilijk en alleen voor nerds was. Terwijl kinderen graag gamen, dus daar spelen we nu op in. Dat lijkt te werken, de interesse wordt groter. Dat is alleen maar goed. Schaken is fitness voor het brein.’’

De eerste kinderen hollen de school dan binnen. De eerste horde komt niet verder dan de schminktafel. De zesjarige Isa is het eerste menselijk schilderdoek. River (door zijn moeder vernoemd naar haar favoriete acteur River Phoenix) is de tweede. Hij laat zich omtoveren in piraat Jack Sparrow. En als piraat doet hij kort daarna mee aan de eerste karateles. Twee wat mollige leraren leren een klein klasje enkele stoten en trappen. Eén meisje wordt er zo enthousiast van dat ze haar vader een paar klappen op zijn billen geeft.

Sam (8) zit met zijn opa Kees Mechielsen (64) in het Chessity lokaal en speelt een virtueel potje schaak. Wat hij het leukst vindt aan schaken? ,,Winnen’’, antwoord hij kordaat terwijl hij zijn bril een stukje neusopwaarts duwt. Hij zal zich straks in ieder geval niet laten schminken, weet hij nu al zeker. ,,Dat vindt mijn zusje leuk. Ik niet.’’ Kees: ,,We komen uit Alkmaar, maar ik bezoek Tata Steel Chess elk jaar. Meestal met mijn buurman, maar Sam vindt het nu ook leuk en kan al best aardig schaken.’’

Navah (6) zit op deze basisschool. Nieuwsgierigheid dreef haar en haar vader dit weekeinde de school binnen. Op de vraag hoe oud ze is, antwoord de vrolijke Navah: ,,Zeven! Nee, ik bedoel... zes!’’ Tijd voor wat fitness voor het brein.

20 jan. 2018

Scholen Velsen werven minder agressief boven kanaal

nieuwleestijd 1 min

Scholen Velsen werven minder agressief boven kanaal

1 min leestijd

De Velsense middelbare scholen werven dit jaar minder agressief leerlingen aan de noordkant van het Noordzeekanaal. Daarover hebben de schooldirecties in Velsen en Beverwijk/Heemskerk afspraken gemaakt.

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

Vorig jaar verbaasden de Beverwijk/Heemskerkse scholen zich erover dat de Velsense scholen collectief een scholenmarkt hielden in het Kennemer Theater in Beverwijk, met als slogan: ’Velsen is dichterbij dan je denkt’.

Het Kennemer College deed niet mee aan die scholenmarkt, waardoor argeloze bezoekers van het theater zouden kunnen denken dat de scholen in Velsen de enige middelbare scholen in het gebied zijn.

Er zijn wel verschillende scholen in Velsen met een aanbod dat in Beverwijk niet te krijgen is, zoals het categoriale Felisenum Gymnasium en het Maritiem College. Maar ook ’gewone’ scholen zoals het Vellesan College, die min of meer hetzelfde bieden als het Kennemer College, hebben geworven in de ’Beverwijkse’ vijver.

Rector Mireille van der Kracht van het Kennemer College Büllerlaan (havo/vwo) meldt dat de schooldirecties hebben overlegd. De opstelling van de scholen uit Velsen is veranderd.

,,We hebben constructief met elkaar rond de tafel gezeten. We zijn het erover eens dat het voor leerlingen in deze leeftijd belangrijk is dat ze in hun eigen regio, dicht bij huis, naar school gaan en dat ze goede voorlichting krijgen. Hoe we dat doen is een keuze van de school en daar verschillen we in. Zo hebben de Velsense scholen deze maand al een bijeenkomst gehad in het Kennemer Theater. In tegenstelling tot vorig jaar is daar niet erg groot voor geadverteerd. En ze doen ook niet meer of zij de enige scholen zijn.’’

De rector is daar blij mee. Maar zij sluit zich met het Kennemer College niet aan bij de scholenmarkt in het theater.

,,Informatiemateriaal uitdelen in een theater vinden wij niet de manier waarop je twaalfjarigen moet voorlichten over een schoolkeuze. Wij vinden dat de leerlingen van groep acht op de school moeten rondlopen, om aan te voelen of zij daar op hun plek zijn.’’

Voorlichtingsbijeenkomsten buiten de deur vindt Van der Kracht ook onnodig duur. ,,Dat geld hoort te gaan naar het onderwijs.’’

19 jan. 2018

Koffie voor de voedselbank

nieuwleestijd 1 min

Koffie voor de voedselbank

1 min leestijd

Na vier dagen met twee man sterk ingezamelde Douwe-Egberts-punten tellen, kwamen Ton van der Laak, lid van Lions Club Beverwijk, samen met zijn vrouw uit op 451622 punten wat goed is voor 866 pakken koffie. ,,Onze leden vallen val hun stoel als ze dat horen”, lacht Ton.

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

Douwe Egberts heeft al jaren een ‘deal’ met de landelijke voedselbanken om punten in te ruilen tegen koffie. Ton startte een plaatselijk actie om koffie in te zamelen voor Voedselbank IJmond-Noord. Donderdag overhandigde ‘de leeuw’ drie volle dozen met punten aan Vinus van Merode en Erica van Dongen, vrijwilligers bij het inzamelpunt van de voedselbank in Beverwijk.

Via social media en regionale kranten werd ruchtbaarheid gegeven aan de actie. De punten kwamen uit allerlei hoeken en gaten. Aan bevriende winkeliers vroeg Ton om inzameldozen neer te mogen zetten. ,,Voordeel van het meedoen van kleinere winkeliers is de persoonlijke binding met klanten en de omgeving. Een mevrouw kwam met haar rollator helemaal van Lommerlust naar de winkel van Barbara Middendorp op de Zeestraat gewandeld om haar punten in te leveren. Aandoenlijk.”

Vinus behoort tot de pioniers die in 2006 Voedselbank IJmond-Noord opzette, daartoe aangespoord via een diaconale opdracht van de Raad van Kerken IJmond. De voedselhulp startte voor 14 gezinnen en alleenstaanden. Tijdens de crisis werd een piek bereikt van 200 en op het moment schommelt het aantal rond de 130, weet Vinus te vertellen.

Voedselbank IJmond Noord helpt mensen tijdelijk, met een tijdslimiet van 3 jaar, met gratis levensmiddelen. Een hulpvraag moet zelf worden ingediend bij Socius Maatschappelijk Dienstverleners. Die beoordeelt of een aanvrager in aanmerking komt. Vol waardering is Vinus voor het credo, ‘Geen pakket zonder traject’. ,,Met begeleiding van Socius staat iedereen in een periode van een half tot 3 jaar weer op zijn eigen ‘dan nog kleine’ beentjes en kan weer verder zonder onze hulp. Maar één procent maakt de drie jaar hulp vol.”

,,De koffie is prachtig, het is een duur product”, glundert Erica. Ze legt uit dat de koffie eerst naar het centrale magazijn van Noord-Holland in Amsterdam gaat. Vandaar komen de pakken naar het eigen inzamelpunt. Gedoseerd over een langere periode zal de koffie worden uitgeleverd. ,,Ik ben blij dat ik, samen met zo’n 75 medevrijwilligers, op deze manier zinnig bezig ben.”

19 jan. 2018

Zuidbroek Oosterwijk krijgt plasticcontainer

nieuwleestijd 1 min

Zuidbroek Oosterwijk krijgt plasticcontainer

1 min leestijd

HeemskerkDe gemeente gaat in de wijk Zuidbroek Oosterwijk een proef doen het scheiden van plastic, blik en drankenkartons. Bewoners van laagbouwwoningen in die wijk krijgen daarvoor een extra rolcontainer.

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

Volgens het college van burgemeester en wethouders is afvalscheiding beter voor het milieu en ook voor de portemonnee. Door plastic, blik en drinkpakken te scheiden in een aparte container zou de afvalstoffenheffing omlaag kunnen, stelt het college. De bestuurders willen ook het bewustzijn op verspilling van grondstoffen vergroten.

De Rijksoverheid wil dat Nederlanders voor 2020 driekwart van hun huishoudelijk afval gescheiden verzamelen.

Bewoners van de wijk krijgen binnenkort een brief van de gemeente waarin staat wanneer ze hun nieuwe rolcontainer kunnen verwachten. De rolcontainers in Zuidbroek Oosterwijk zullen tijdens de proefperiode eens in de vier weken worden geleegd.

De gemeente zet extra in op communicatie en huurt zelfs afvalcoaches in. Na verloop van tijd worden bewoners gevraagd naar hun bevindingen. Na dtie tot zes maanden komt HVC met een evaluatie op basis van de ervaringen van bewoners, scheidingsresultaten en financiële effecten.

19 jan. 2018

Geen vlag raad Castricum: ’Lijkt wel ’n racistisch vod’

nieuwleestijd 1 min

Geen vlag raad Castricum: ’Lijkt wel ’n racistisch vod’

1 min leestijd

In de raadszaal van de gemeente Castricum komt geen Nederlandse vlag. Een voorstel daartoe van de Fractie Castricum is donderdag door de rest van de gemeenteraad weggestemd.

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

De enige stem voor was van indiener van de vlagmotie, Ralph Castricum van de (eenmans) Fractie Castricum.

Opvallend was dat de voltallige CDA-fractie, oorspronkelijk mede-initiatiefnemer, ook tegenstemde. CDA-fractievoorzitter Gerrit Branderhorst verklaarde dat hij de inhoudelijke discussie, die werd gevoerd op 21 december, onwaardig vond. Andere partijen maakten het vlagvoorstel met de grond gelijk; de vlag zou geen symbool van verbinding zijn, maar de maatschappij juist verdelen.

GroenLinks-raadslid Aart Waterman bijvoorbeeld zei dat ’nationale symbolen niet alleen samenbinden maar ook uitsluiten’. Als voorbeeld noemde hij ’mensen die zich geen Nederlander mogen noemen maar wel mogen stemmen’.

Waterman stak ook de draak met het plan. Hij vroeg zich af of de raad gezamenlijk het Wilhelmus moet zingen. CKenG-woordvoerder Leo van Schoonhoven haakte daar op in door te grappen dat als de burgemeester binnen komt, ’iedereen moet opstaan en drie coupletten van het Wilhelmus moet zingen’.

Herman Sterken (GDB) zei ’van het lachen niet meer bij te komen’ en zei dat de Turkse en Marokkaanse vlag er ook wel bij zouden kunnen. Volgens Van Schoonhoven moet je, als je de Nederlandse vlag ophangt, ook de vlaggen van Akersloot, Limmen en De Woude ophangen. En die van de EU en de provincie, plus de regenboogvlag, aldus Waterman.

De discussie kreeg een staartje in de media, toen Frits Zonneveld van Ralph Castricums nieuwe partij Forza schreef dat ’de vlag werd vernederd tot een racistisch vod waarop alleen nog maar een hakenkruis ontbrak’.

Ralph Castricum herhaalde die woorden donderdag. Hij sprak daarnaast van een ’beschamend debat’. ,,De Nederlandse vlag is juist het symbool van nationale eenheid.’’

19 jan. 2018

Deur op kier voor woningen in Zanderij

nieuwleestijd 1 min

Deur op kier voor woningen in Zanderij

1 min leestijd

Een meerderheid in de Castricumse gemeenteraad wil de mogelijkheid van woningbouw in de Zanderij niet uitsluiten.

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

De raad debatteerde donderdagavond over een onlangs gepresenteerde ’hoofdlijnennotitie’ die tot stand is gekomen na input van bewoners en andere betrokkenen. Het idee is om de bollengrond in het tegen de duinen aan gelegen gebied om te vormen tot ’nollenlandschap’ met kleine duintjes.

Dat kost veel geld. Bollengrond is veel meer waard dan natuurgrond. Diverse grondeigenaren zijn bereid hun bollengrond in te leveren voor natuurontwikkeling, maar zij willen daarvoor gecompenseerd worden. De mogelijkheid is dat zij een deel van de grond behouden om (lucratieve) woningen op te bouwen.

Via moties en amendementen probeerden PvdA en GroenLinks de tekst in de notitie echter zodanig aan te scherpen dat woningbouw wordt uitgesloten.

Verantwoordelijk wethouder Marcel Steeman wil echter een ’minuscuul deurtje niet helemaal op slot doen’. Wat hem betreft is niet bouwen het uitgangspunt, tenzij het voor de financiering van de natuur toch noodzakelijk mocht zijn. Zo bestaat er een plan van de grondeigenaars om woningbouw te clusteren in de Zanderij-Oost, langs het spoor. Dan kunnen het westen en noorden open blijven.

Het grootste deel van de raad sprak geen steun uit voor de voorstellen van PvdA en GroenLinks. Toch werd stemming uitgesteld om te bekijken of wel nuttige punten uit de amendementen kunnen worden samengevoegd in één kansrijk voorstel.

18 jan. 2018

’Schaatsen kon ik niet, maar ik was sterk’

nieuwleestijd 3 min

’Schaatsen kon ik niet, maar ik was sterk’

3 min leestijd

Twee keer reed hij de Elfstedentocht. In talloze schaatsmarathons kwam hij als eerste over de finish. Toch heeft Jos Niesten (72) zich in de eerste plaats altijd tuinder gevoeld. „Als het in de paprika’s tegen zat, kon ik mijn frustraties in het schaatsen kwijt.”

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

Niesten begon relatief laat met wedstrijdrijden. Hij was 28 toen hij serieus begon te trainen. „Daarvoor had ik geen tijd, maar wel de wens. Vanaf het moment dat Reinier Paping in de Elfstedentocht van 1963 over de finish ging, wilde ik die tocht ook rijden.”

Toch zou hij daar nog lang op moeten wachten: twaalf jaar. Niet dat hij stil zat. Hij reed wedstrijd na wedstrijd op natuurijs en haalde in 1981 het Werelduurrecord. „Toen ik mijn eerste marathon won, kon ik echt nog niet schaatsen”, lacht de nu 72-jarige Niesten.

„Maar ik had wel de drive en ik was sterk. Ik heb in die eerste periode niet op techniek, maar op karakter gereden.” Natuurijs was altijd zijn grote liefde. „Je moet het ijs lezen, zeer geconcentreerd zijn. En dan nog ben ik heel wat keren op m’n kanes gegaan, maar je krabbelt gewoon weer overeind. Niet zeuren en doorgaan.”

In ’85 was daar dan eindelijk die Elfstedentocht. Derde werd hij.

Niesten: „Ik had kunnen winnen, daar ben ik nog van overtuigd, als ik maar wat minder pech had gehad. Bij het aanpakken van een voedselpakket ging het mis. Ik werd naar achteren getrokken en ging onderuit. De jongens die het zagen gebeuren dachten: het is gedaan met Niesten, maar dat was het niet.”

Tuindersgezin

Met Evert van Benthem, de winnaar van die tocht, heeft hij nog altijd goed contact. Al een paar keer heeft Niesten samen met Van der Valk Hotels schaatsreizen naar Canada georganiseerd, waar Van Benthem tegenwoordig een boerenbedrijf heeft. „We spreken elkaar regelmatig, maar over het schaatsen gaat het eigenlijk nooit meer. We hebben altijd een goede klik gehad omdat we allebei een agrarische achtergrond hebben.”

Jos groeide op in een tuindersgezin met elf kinderen. Wat klein begon bij zijn vader, groeide onder Jos en twee van zijn broers uit tot een bedrijf met dertig werknemers en een jaarlijkse export van vier miljoen paprika’s naar Engeland.

„Volgens mijn vader was ik niet voor de tuinbouw voorbestemd, maar daar dacht ik anders over. Van kleins af aan heb ik mij tot doel gesteld om in de zaak mee te draaien. Ik had iets met de grond en het trok me om nieuwe producten te kunnen ontwikkelen.”

Tot 1990 teelde het familiebedrijf nog van alles, zowel groenten als bloemen. Om makkelijker met wisselend personeel te kunnen werken en omdat de in opkomst zijnde paprikateelt lucratief was, legde het bedrijf zich daarna toe op paprika’s.

„De lat lag hoog omdat de kosten ook hoog lagen. Het was allemaal milieubewuste teelt. Niet sproeien, maar sluitwespen inzetten tegen de spint en lieveheersbeestjes tegen de luis. Dat was nodig omdat we zaken deden met supermarktketens die daarom vroegen, maar we vonden het zelf ook belangrijk. De drie p’s noemden we dat: in de eerste plaats people, dan planet en pas als derde profit.”

Museum

In 2006 kwam het bedrijf tot een einde. Om concurrerend te blijven, was schaalvergroting nodig en daar hadden Jos en zijn zoons de ruimte niet voor. Maar hij volgt de tuinbouw nog op de voet.

Regelmatig geeft hij lezingen over de geschiedenis van tuinbouw in Nederland. In zijn schuur heeft hij een klein museum ingericht waar hij zo nu en dan schoolklassen ontvangt.

Aan de andere kant van de schuur zit zijn persoonlijk ’schaatsmuseum’, met een kast vol bekers en aan de muur foto’s en de schaatsen waarmee hij in 1985 over de finish kwam.

Sinds zijn hoogtijdagen is het schaatsen naar een heel ander niveau getild, meent Niesten.

„Die jongens van nu gaan veel harder dan wij ooit gingen. Toen waren er maar een paar echt goede schaatsers. Nu is de top veel breder geworden, de concurrentie groter. Het zijn nu professionals, terwijl wij maar amateurs waren die van schaatsen hielden. Daarom was voor mij het bedrijf ook altijd het belangrijkste. Dat zorgde voor brood op de plank.”

De sportiviteit is – net als de liefde voor het tuindersvak – nooit verdwenen. Elke vrijdag wordt er nog geschaatst met IJsclub Kees Jongert. Met zijn vrouw maakt hij op de fiets toertochten door Duitsland en Frankrijk.

En ja, Niesten is er van overtuigd dat er op een goede dag weer een Elfstedentocht komt. „Oók in deze eeuw gaat het gebeuren. En ik ga het nog meemaken. Hij komt steeds een jaartje dichterbij.”

18 jan. 2018

Na vier jaar duikt Wim Spruit weer op bij Gemeentebelangen Beverwijk

nieuwleestijd 2 min

Na vier jaar duikt Wim Spruit weer op bij Gemeentebelangen Beverwijk

2 min leestijd

Vier jaar lang had de hele fractie van Gemeentebelangen niets van hem gehoord. Maar deze week zat hij ineens als secretaris van het bestuur van Gemeentebelangen de kandidatenlijst voor de volgende verkiezingen voor te lezen.

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

Raadslid Inge Rood wist niet wat ze meemaakte. En pakte, nadat de lijst tot plek vijf was gevorderd, haar jas. En liep de deur uit om niet meer terug te keren. Ze kreeg nog net mee dat Spruit lijstduwer wordt.

,,Het lijkt nu net alsof ik om mijn plek op de kandidatenlijst ben weggegaan. Maar dat klopt niet. Het gaat om de manier waarop het is gegaan”, bezweert Rood.

Wier positie nu wat merkwaardig is. Samen met raadslid Anton Middelhoff - die al eerder intern bekendmaakte er de brui aan te geven - en fractieassistent Ruth Huis in ’t Veld verlaat ze de partij.

De afgescheiden fractieleden gaan niet samen verder als aparte fractie. Met de verkiezingen zo vlak voor de deur, zien de raadsleden daar geen heil in.

Afgemeld

,,We hebben ons afgemeld bij de burgemeester voor de twee raadsvergaderingen die nog komen tot de verkiezingen. We willen ook de overgebleven fractie van Gemeentebelangen niet in een lastig parket brengen. Daarvoor hebben wij nog steeds te veel respect voor fractieleider Carli Bilars.’’

Terugtrekken

Ze stuurden ook nog een brief naar het bestuur van Gemeentebelangen met de mededeling dat ze niet meer op de kandidatenlijst willen staan.

De onvrede speelde al langer bij Rood en Huis in ’t Veld. Rood vond dat ze niet de ruimte kreeg die zij nodig had voor ’haar’ onderwerpen, IJmond Werkt en het sociaal domein.

,,Ik ben de raad in gegaan om een groep mensen te vertegenwoordigen die niet vertegenwoordigd werd”, verklaart zij. ,,Ik was daar gepassioneerd mee bezig. Juist daardoor is er een verwijdering ontstaan tussen mij en Carli Bilars.’’

En nu ligt ze eruit. Het lijkt niet waarschijnlijk dat ze via een andere partij alsnog in de volgende gemeenteraad zal komen. De meeste partijen hebben hun kandidatenlijsten al klaar.

Rood baalt. ,,Verdomme, ik ben nog helemaal niet klaar in die raad. Ik ben nu wel in gesprek met andere partijen. Ik heb een hoop kennis en ervaring in huis en wil die graag inzetten.”

Hetzelfde geldt voor Ruth Huis in ’t Veld. Beiden zeggen geen kwaad woord over de partij die zij hebben verlaten. ,,Ik wil niet met modder gooien. Daarvoor heb ik te veel respect voor de persoon van Carli.”

17 jan. 2018

Zwembad Castricum op veld 2

nieuwleestijd 2 min

Zwembad Castricum op veld 2

2 min leestijd

Het college van Castricum spreekt zijn voorkeur uit voor een nieuw zwembad op veld 2 van voetbalclub FC Castricum. Daarnaast wil B en W op dit moment niet verder gaan dan een sober complex, met alleen een instructie- en een wedstrijdbad.

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

Dat heeft wethouder Rob Schijf (GDB) gisteren bekend gemaakt.

Het nieuwe zwembad moet straks het huidige, verouderde bad de Witte Brug vervangen. De gemeenteraad heeft al in een eerder stadium besloten dat het nieuwe zwembad in park Noord-End moet komen.

De vraag die overbleef was: waar precies? Diverse locaties lagen voor ter keuze. Gisteren verklaarde Schijf dat het college de raad zal voorstellen te kiezen voor veld 2. Dit ligt aan de rand van het park en is volgens Schijf het geschiktst om te ontsluiten.

Ook veld 5 was in beeld, tegen het Jac. P. Thijsse College aan, maar dat zag de school niet zitten. De directie vreesde onveilige situaties voor fietsende leerlingen.

De locatie-’veld 2’ sluit de mogelijkheid uit om het zwembad te verbinden met de provinciale weg N203, zoals een deel van de raad wil.

Wave rider

B en W kiest dus niet voor een zwemparadijs met recreatiebad, ’wave rider’, sporthal en sportzaal. Schijf: ,,De lasten voor de gemeente op dit moment voor de Witte Brug zijn al zes ton per jaar. Met een sobere variant komt daar vier ton bij. Dat is een miljoen per jaar. Daar hebben we wel dekking voor kunnen vinden.’’

Dat beaamt financieel wethouder Wim Swart. Hij verwacht een hogere rijksbijdrage en daarnaast denkt hij aan de algemene reserve. Die kan wat hem betreft als ’een soort dekkingspot’ aangevuld worden met de grondopbrengst van de Witte Brug en opbrengst van de aandelen Eneco. Schijf: ,,We kunnen nu niet kiezen voor een uitgebreid zwembad. Kiest de raad daar wel voor, dan is er meteen een probleem.’’ Swart: ,,Het kan, maar dan moet de ozb met tien procent omhoog.’’

Uitbreiden

Het college biedt de raad wel de mogelijkheid om de sobere variant ’gefaseerd uit te breiden’ met sporthal, recreatiebad met glijbaan. Binnen een half jaar is de studie naar de mogelijkheden en kosten gereed.

Schijf: ,,De opdracht van de raad was om voor de verkiezingen met een voorstel te komen. Dat is gelukt en ik vind dat we dat knap gedaan hebben. Onderzoek naar de uitgebreide versies van een zwembad laat langer op zich wachten. Mede omdat de exploitant van de huidige sporthal De Bloemen een langlopend contract heeft, is het een ingewikkelde kwestie.’’ Komt er een nieuwe sporthal, dan zal De Bloemen verdwijnen.

16 jan. 2018

Museum toont 150 jaar station Beverwijk

nieuwleestijd 2 min

Museum toont 150 jaar station Beverwijk

2 min leestijd

Beverwijk heeft twee treinstations gekend: het vroegere station en het huidige. Museum Kennemerland wijdt een kleine, maar fijne fototentoonstelling aan deze o zo belangrijke voorziening. Die talloze keren is gefotografeerd.

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

De ‘ijzeren spoorweg’ Haarlem-Uitgeest was 1 mei 1967 klaar en rolde de eerste trein het station van Beverwijk binnen.

Het was een zeer eenvoudig, langwerpig loods-achtig gebouw van hout, in latere jaren uitgebreid met een plaatskaartenkantoor, wachtkamer en luifel. Vanouds gebruikelijk bij stations: hun fiets parkeren de reizigers er gewoon tegenaan, zo is op een van de foto’s te zien.

De wachtkamer tweede klasse, begin jaren ’50.
De wachtkamer tweede klasse, begin jaren ’50.

Hoe eenvoudig ook, het houten stationsgebouw heeft bijna honderd jaar dienst gedaan. Pas in 1960 werd het - volledig uitgewoond - vervangen door het moderne bouwwerk.

Met zijn uitstekende lessenaarsdak, het vele glas, de klokkentoren en de ondergrondse tunnel naar de perrons. Nog steeds een mooi ontwerp van architect G.J. van der Grinten. De opening op 29 april 1960 door de commissaris van de koningin mr. M.J. Prinsen was reden voor een heuse feestweek.

Stilletjes

De aanleiding voor de fototentoonstelling was het 150-jarig bestaan van het station vorig jaar. Die verjaring is toen stilletjes voorbijgegaan.

Joost Out van de fotowerkgroep van het museum, de samensteller van de kleine expositie, wilde dit alsnog even goedmaken.

Het busstation, vermoedelijk in de jaren ’60.
Het busstation, vermoedelijk in de jaren ’60.

Er was keuze genoeg: foto’s uit de eigen beeldbank, foto’s van de vroegere schoolmeester Tromp en foto’s uit de archieven van oud-persfotograaf Henk Honing en Dagblad Kennemerland.

Zo krijgen de bezoekers een indruk van de voor- en achterzijde, van boven en van de perrons met zijn luifels. Te zien zijn de seinwachtershuisjes, de rails met en zonder elektrische bovenleiding, het station met en zonder belendende molen van Smit.

De feestelijke opening van het huidige station op 29 april 1960 door commissaris van de koningin, dr. M.J. Prinsen.
De feestelijke opening van het huidige station op 29 april 1960 door commissaris van de koningin, dr. M.J. Prinsen.

Ook de wachtruimte komt voorbij, alsmede het kaartjesloket, de restauratie, het urinoir en het busstation dat menigmaal op de schop ging. De koets van de bekende vervoerder Van Gend en Loos ontbreekt niet.

De vijftig uitgekozen foto’s zijn uit verschillende periodes, inclusief de huidige tijd.

Joost Out achterhaalde de plekken waar de fotografen van de uitgekozen oude foto’s hadden gestaan. Vervolgens ging hij, als verdienstelijk amateurfotograaf, terug naar die plekken om de huidige situatie vast te leggen. ,,Ik wilde een verhaal vertellen, het verhaal over hoe het was, hoe het veranderde en hoe het nu is’’, aldus de samensteller.

De foto’s zijn te zien in de hal van Museum Kennemerland. Open op zaterdag, zondag en woensdag van 14 tot 17 uur.

16 jan. 2018

Fractie Gemeentebelangen Beverwijk valt uiteen

nieuwleestijd 1 min

Fractie Gemeentebelangen Beverwijk valt uiteen

1 min leestijd