Den Helder uitgelicht

Uitgelicht

Den Helder uitgelicht

100 ARTIKELENNIEUW (100)
Gisteren, 17:02

Tribune bunker van gejut hout

nieuwleestijd 2 min

Tribune bunker van gejut hout

2 min leestijd

Aangespoeld hout dat op het strand belandde gaat gebruikt worden in de Kroontjesbunker.

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

Het hout is vorige week overboord geslagen in de westerstorm die veel schepen op de Noordzee geselde. Bunkervrijwilliger Ramon Boomstra vertelt hoe het jutten ging: ,,We waren zaterdag aan het werk in de Kroontjesbunker, en toen kwam er iemand binnen die weet dat we altijd bruikbaar timmerhout zoeken. Hij zei: ’Er liggen balken en planken op het strand en op de dijk, is dat wat voor jullie?’.”

Kijkduin

De mannen die de bunker opknappen, reden naar de parkeerplaats voor Kijkduin, en zagen bij de waterlijn een paar palen liggen. Verderop lag een balk van zes meter en nog verder nog één. ,,We gingen het hout verzamelen”, zegt Boomstra. ,,Er kwam steeds meer bij, toen bleek dat we het niet meer konden tillen hebben we er een voertuig bijgehaald.”

De houten balken staken vier meter uit, maar door de eerste aan de vloer vast te binden bleef de rest liggen. Stapvoets reed Boomstra de heuvel op: ,,Het hout stak te ver uit en kwam op de grond, maar met een aanloop lukte het toch. Zij het met moeite. Al slippend in de auto, bereikte ik veilig de parkeerplaats.”

Het juttershout ligt nu te drogen in de bunker die vanwege de dikke muren een constante binnentemperatuur heeft in de winter en zomer. De beheerders gaan het hout gebruiken om een tribune te bouwen. Boomstra: ,,De bedoeling is om de basis van een tribune te bouwen. Hierop zaten de Lichtpunktwerfers. Die personen schenen lichtjes op de grote plotterwand van glas.”

In de Kroontjesbunker werden de geallieerde vliegbewegingen boven de Noordzee richting het continent en vice versa bijgehouden op een grote glazen wand. In de commandopost naast Fort Kijkduin kwam alle verzamelde informatie van spotters en peilingen binnen.

Die gegevens werden vertaald in lichtpunten die op de matglazen wand werden geprojecteerd (zie illustratie). Achter de glaswand was een tribune waar de bedieners van de apparatuur op zaten.

De bunkerbeheerder: ,,En aan de andere kant zat op een verhoogd podium de gevechtsleiding. Dit podium willen we maken van de rechthoekige houten delen. Daar hebben we ook niet genoeg van, maar we komen een heel eind. Misschien kunnen we nog wat krijgen van de strandvonder.” De bunkermannen moesten maandag weer bij hun baas aan de slag, anders hadden ze wellicht weer aan het jutten geslagen: ,,Iedere balk is er één. Op zondag ben ik tussen Lands End en de vuurtoren geweest. Daar heb ik alle latten opgeraapt en een balk, op de fiets. Dit was ook weer een aardige bos, maar nog steeds niet genoeg.”

Topje

Wie een kijkje in de grote bunker neemt, verbaast zich over de ruimte ondergronds. De zogenaamde kroon die zich boven het duin verheft, is het topje van de ijsberg. Onder duinzand en diep in de grond zijn de kamers, gangen en zalen waar in de Tweede Wereldoorlog het vliegverkeer van jagers en bommenwerpers in de gaten gehouden werd. Officieel heet het bunkercomplex FL250 Flakgruppenkommandostand. Er werd samengewerkt met Duitse posten in Zandvoort en Terschelling. Zo ontstond de ketting van waarnemingen.

Boomstra, Rinze Bezema en Pascal Gaerthé zetten zich elke week in om de bunker een nieuw leven te geven. Net als fort Westoever, dat door beheerder Peter Lasschuijt getransformeerd werd van een vuilstortplaats van de marine tot een plek waar van alles te doen is, willen de bunkermannen ook eerherstel voor dit cultureel erfgoed.

Gisteren, 16:46

Peuken uit in de speeltuin

nieuwleestijd 2 min

Peuken uit in de speeltuin

2 min leestijd

Den Helder ’streeft naar een rookvrije samenleving’ en dus moeten speeltuinen, schoolpleinen en sportvelden volledig rookvrij worden.

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

Het initiatief komt van D66 en Stadspartij Den Helder en wordt overgenomen door burgemeester en wethouders. Wethouder Pieter Kos namens het college: ,,Het past in het streven naar een gezondere samenleving. Veel van deze plekken zijn overigens al rookvrij. We gaan eerst inventariseren waar wel en niet kan worden gerookt en dan kijken we welke afspraken er te maken zijn met de besturen van deze scholen en/of verenigingen. En dan wellicht onderzoeken of rokers een eigen plek kunnen krijgen.’’

Nu zijn er bijvoorbeeld al afspraken met buurthuizen. Voor hun subsidieregeling geldt dat zij een rookvrij gebouw moeten hebben. Overigens zal het eerder sport- en onderwijswethouder Trees van der Paard zijn die dit vorm gaat geven. Zij werd tijdens de vergadering waarin de motie van D66 en Stadspartij aan de orde kwam, vervangen door Kos.

Blokhut

Bij Buurthuis Elto in Tuindorp wordt al veel minder gerookt dan een aantal jaar geleden, weet voorzitter Jan Smit. ,,En we staan open voor overleg hoe we onze speeltuin rookvrij kunnen krijgen. Zeker als er kinderen aanwezig zijn.’’ Bij de Elto staat al een speciale blokhut waar rokers naartoe worden verwezen. Toch wordt daar niet altijd gebruik van gemaakt. ,,Vaak met als argument dat ze dan geen toezicht hebben op de kinderen. Maar het is het een of het ander: roken of toezicht.’’ Biljarters Ad Vermolen, Henk Kooij en supporter Melissa van der Woude roken eigenlijk al nooit in het zicht van spelende kleuters. ,,Wij roken altijd in de blokhut, achter het buurthuis. Ik snap ook wel dat de gemeente ervan af wil. Ik rook zelf ook nooit in het zicht van mijn kinderen’’, zegt Melissa.

In de gemeenteraad maakte één fractie bezwaar tegen het plan. Namens Beter voor Den Helder noemde Paul Koopman het ’een beknotting van de vrijheden van rokers’.

Bij FC Den Helder wordt langs de lijn nog aardig gerookt, zegt voorzitter Hans Hesselink. ,,Onze trainers roken niet, maar ouders, supporters, bezoekende verenigingen. We hebben in het bestuur meerdere malen gesproken over hoe we een rookvrij terrein zouden kunnen realiseren maar we hebben wel te maken met duizend leden. Een deel daarvan rookt. Het moet niet zo zijn dat mensen zich hier niet meer thuis voelen en de club de rug toedraaien.’’ Hesselink zou het toejuichen wanneer de gemeente het initiatief zou nemen tot rookvrije zones, ook op de sportvelden. ,,Wij staan open voor overleg. Al zal zoiets echt wel eerst discussie opleveren.’’

Momenteel mag er al niet gerookt worden bij de kunstgrasvelden van FC Den Helder maar ook daar wordt niet altijd gehoor aan gegeven. ,,Vervelend want er ontstaat snel een gaatje in het kunstgras of vezels gaan smelten.’’ Rokers worden daar al aangesproken op hun gedrag.

Schoolomgeving

Alle directeuren van de Helderse Meerwerfbasisscholen staan achter een rookvrije schoolomgeving, weet bestuurder Henk Uri. ,,Niet roken op schoolpleinen of in tuinen. Dat beleid geldt denk ik al tien jaar.’’

Gisteren, 16:41

Tbs voor mishandelen van jonge vrouwen

nieuwleestijd 2 min

Tbs voor mishandelen van jonge vrouwen

2 min leestijd

De rechtbank in Alkmaar heeft E.B. uit Den Helder zes maanden gevangenisstraf opgelegd plus tbs met dwangverpleging.

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

De 22-jarige Nieuwedieper stond terecht voor acht gevallen van mishandelingen en/of bedreiging van telkens jonge vrouwen. Die zijn bewezen. De verkrachting van een minderjarig tienermeisje uit Hippolytushoef (Zedenzaak Westerland) niet. In lijn met de eis van justitie is B. op dat punt vrijgesproken.

Er was te veel twijfel over het bewijs. Het belangrijkste bewijsmiddel voor de verkrachting op een parkeerplaats bij Westerland was de aanklacht van het meisje en daar is ze niet consequent in geweest. Zo verklaarde ze de ene keer dat ze op haar rug lag toen het gebeurde, de andere keer dat ze op haar buik lag. Tijdens het proces kwam B.’s advocaat Herman Teunisse met printjes van WhatsAppgesprekken op de proppen, waarin het slachtoffer leek te bekennen dat ze valse aangifte had gedaan ’om hem achter tralies te krijgen’. Of die echt waren, is niet gebleken.

Kwetsbaar

De verdachte heeft zelf altijd gezegd dat hij wel seks had met het toen net vijftienjarige meisje, maar dat dit niet onder dwang gebeurde. Hij maakte zich daarmee wel schuldig aan ontucht met een kind onder de zestien. Een jong, kwetsbaar meisje, in dit geval en dat wordt hem zwaar aangerekend. Ook dat het midden in de nacht gebeurde, buiten medeweten van haar ouders. De ouders hadden juist aangegeven dat ze niet wilden dat hun dochter met de verdachte om zou gaan. Maar niet altijd was duidelijk dat hij het was: in verschillende gevallen maakte B. contact met nepprofielen of anonieme accounts op social media.

Er stonden al meer mishandelingen en bedreigingen op B.’s strafblad. Hij liep nog in de proeftijd van een vorige veroordeling, en toen vorig jaar zijn strafzaak even geschorst was, ging hij opnieuw in de fout. Hij sloeg een vrouw een gebroken oogkas. Omdat hij maar in herhaling blijft vallen en hij weigert zich te laten behandelen in een kliniek, zag de officier van justitie geen andere uitweg dan dat B. tbs met dwangverpleging krijgt opgelegd. De rechters volgden die redenering.

Contactverbod

Wel is de opgelegde gevangenisstraf lager dan het jaar in de cel dat het openbaar ministerie eiste. De rechtbank woog mee dat hij verminderd toerekeningsvatbaar is, nog jong en dat het belangrijk is dat hij snel zijn tbs-behandeling ondergaat. B. krijgt ook contactverboden opgelegd met drie van zijn slachtoffers. Hij moet schadevergoedingen betalen van totaal een kleine 2.700 euro.

Gisteren, 13:58

Symposium voor ouderen: ’Zoeken naar passende sport’

nieuwleestijd 2 min

Symposium voor ouderen: ’Zoeken naar passende sport’

2 min leestijd

Regelmatig bewegen is belangrijk, zo adviseert de overheid. Maar hoe zet je die woorden om in daden? Hoe begin je met sporten als je al wat ouder bent en misschien kampt met een lichamelijke beperking? En waarom moet je eigenlijk bewegen?

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

Vragen waar de bezoekers van het symposium ’55+ fit & sterk’ donderdag 8 februari antwoord op kunnen krijgen. Het wordt georganiseerd door FysioHolland Den Helder, dat sinds vorig jaar gehuisvest is in het gezondheidscentrum aan het Bernhardplein, in het pand waarin vroeger de bibliotheek zat.

De fysiotherapeuten willen meer zijn dan behandelaars. „We willen mensen informeren, onze kennis delen”, zegt locatiemanager Kasia Mliczek, die zelf gespecialiseerd is in de op ouderen gerichte geriatriefysiotherapie.

Volle bak

In november organiseerde het centrum al een symposium over gewrichtsslijtage in heup en knie. Dat was met honderd bezoekers volle bak. Morgen gaat het op herhaling en ook dit symposium is volgeboekt. Er gaan beslist nog meer van die symposia volgen, zegt Mliczek. Ze verwacht dat er uit de bijeenkomst van 8 februari wel de nodige onderwerpen zullen rollen door de vragen vanuit het publiek.

Het idee voor ’55+ fit & sterk’ borrelde bij haar op na het lezen van ’Singing in the brain’ van Erik Scherder, de hoogleraar neuropsychologie die regelmatig te gast is in het televisieprogramma ’De wereld draait door’. „Ik kreeg het cadeau om tijdens de vakantie te lezen, puur ter ontspanning”, lacht Mliczek. Niks geen geluier, in haar hoofd ging het meteen aan het werk. Want ze las bijvoorbeeld over het feit dat het motivatiecentrum in de hersenen na het dertigste levensjaar zwakker wordt. „Alleen maar ’ga maar bewegen’ zeggen werkt niet. Er moet motivatie zijn en die kun je prikkelen door kennis en inzicht. Fysiotherapeuten zijn specialisten in beweging, daarom organiseren wij dit.”

Er zijn diverse sprekers op het symposium, dat om vijf uur begint en zo’n twee uur duurt. Fysiotherapeuten met verschillende specialisaties, een diëtist en een specialist ouderengeneeskunde. Maar ook een vertegenwoordiger van Vrijwaard en een bokstrainer en tai-chileraar. „Wat wij willen is de zorgcirkel doorbreken. Je maakt als fysiotherapeut een behandelplan, maar als dat klaar is moet er nog wat op volgen. Stel iemand is behandeld aan zijn knie. Als hij daarna gaat sporten worden zijn spieren sterker en voorkom je mogelijk nieuwe problemen. We proberen door samenwerking mensen op weg te helpen. Je moet dan met de cliënt ook iets zoeken wat bij diegene past. Dat kan wandelen zijn of zwemmen, maar ook krachttraining. Of boksen. Er is hier een meneer van over de tachtig met Parkinson, die moeilijk loopt achter een rollator. We hadden het over zijn sportverleden en hij vertelde dat hij vroeger heeft gebokst. Ik moedigde hem aan het hier in de sportzaal eens te proberen. Je zag hem veranderen. Zijn motorisch geheugen werd geprikkeld, hij stond er zonder steun en werd er helemaal vrolijk van.”

Niet kijken naar wat je allemaal niet meer kan, maar zoeken naar wat wel mogelijk is: dat is het credo, zegt Mliczek. „Voor iedereen is wel wat te vinden op het gebied van bewegen. En het levert veel op. Bewegen helpt tegen depressie, reguleert de hormoonproductie, versterkt je botten en vermindert slaapproblemen bijvoorbeeld. Het is ook belangrijk voor het langer zelfstandig kunnen wonen. Als je je spiermassa onderhoudt, kun je langer de trap op en af.”

Aanmelden

Het symposium is gratis. Aanmelden kan tot 5 februari aan de balie of via een mail (met naam en aantal personen) naar symposium@fysioholland.nl.

22 jan. 2018

Eigenaar bouwbedrijf na brand: ’Ik kan dit nog niet bevatten’

nieuwleestijd 1 min

Eigenaar bouwbedrijf na brand: ’Ik kan dit nog niet bevatten’

1 min leestijd

Verslagen, welhaast trillend van emotie, zag Wouter Keppel (35) maandagavond de loods aan de Wieken in Hippolytushoef, met daarin vrijwel de gehele inventaris van zijn bouwbedrijf, door brand verloren gaan.

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

,,Ik kan dit nog niet bevatten’’, sprak hij aangedaan. ,,Vrijwel alles wat ik had is weg.’’

De eerste brandmelding kwam rond kwart voor zes binnen. Korpsen uit Hippolytushoef, Den Oever, Slootdorp en de bemanning van de hoogwerker uit Den Helder rukten uit om te proberen te redden wat er te redden viel. Vergeefs.

De bestrijding van het vuur ging niet zonder hindernissen. Weliswaar was er water uit de eigen tanks van de blusvoertuigen en werd een mobiele watercontainer aangevoerd, de brandweer moest ook nog bijna een kilometer aan slangen uitleggen om de dichtstbijzijnde waterput te bereiken.

Toen na twee uur het vuur gedoofd leek en het nablussen kon beginnen, resteerde nog slechts een rokend casco van de loods. Een graafmachine sloopte de roldeur om de brandweer ruim baan te geven.

Duidelijk was dat er van de bezittingen van het bouwbedrijf, dat vier medewerkers telt en sinds 2012 de loods gebruikte, weinig over was. Twee bedrijfsbusjes, gereedschap, machines en bouwmateriaal waren verloren gegaan. ,,Ik heb nog één busje over, namelijk dat waar ik zelf in rijd’’, aldus Keppel.

Oorzaak

Bevelvoerder Richard Boersen kon na afloop niets zeggen over de oorzaak van de brand. En ook Wouter Keppel staat voor een raadsel.

,,Ik was een half uur eerder nog in het bedrijf. Voordat ik weg ga gooi ik altijd de stroom er af en controleer ik alle machines. Ik was net thuis, het eten stond al op tafel toen ik het bericht kreeg. Nou ja, ik had eerst nog een klant aan de telefoon, maar toen ik ophing bleek ik vijf voicemails en twintig gemiste oproepen te hebben gehad. De overbuurman van het bedrijf stuurde een foto. Toen had ik door dat er iets verschrikkelijks aan de hand was.’’

Aangekomen op het industrieterrein Molenveld kon hij slechts machteloos toezien hoe het vuur zijn bedrijf verwoestte.

,,Het is alsof je je kind verloren ziet gaan.’’

Gisteren, 17:11

Ver voor vieren al wakker

nieuwleestijd 2 min

Ver voor vieren al wakker

2 min leestijd

Den Helder kende in de vorige eeuw een eigen groenteveiling waar tuinders hun groente en fruit aan de man brachten. Nog geen vijftig jaar geleden - op 31 december 1969 - werd de veiling gesloten.

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

De allereerste groenteveiling in Den Helder, met producten die in de nabije omgeving waren verbouwd, vond plaats op zaterdag 16 april 1911, in de buitenlucht op het Koningsplein. Naast handelaren trok die eerste veiling ook veel nieuwsgierige burgers. ,,Door loting werd uitgemaakt bij welke van de negen aangeboden partijen de afslag zou beginnen’’, weet amateurhistoricus Marinus Vermooten. ,,Voortaan zou op elke werkdag ’s morgens vanaf zes uur de afslag plaatsvinden.’’

Het veilen op straat had zo zijn nadelen. Verkopers hadden niet alleen last van nieuwsgierige pottenkijkers ook door het toenemende verkeer werd uitgekeken naar een andere locatie.

Veilingklok

Deze werd gevonden aan de Van Speijkstraat waar in 1925 een nieuw veilinggebouw werd geopend. ,,Toen werd ook de veilingklok

in gebruik genomen’’, zegt Vermooten. Groente en fruit kon hygiënischer worden behandeld en sneller worden verwerkt.

,,Geluidsoverlast was in 1928 geen onbekend verschijnsel’’, vertelt Vermooten. ,,Raadslid Egbert Bok (Gemeentebelang) ontving klachten van bewoners uit de Emmastraat. Ze werden ’s morgens ver voor vieren al gewekt door motoren. Een aantal vrachtwagenchauffeurs had er bovendien plezier in buurtbewoners uit de slaap te houden door aanhoudend getoeter. Bok drong aan op maatregelen.’’

In 1950 haalde de veiling een omzet van 320.000 gulden. ,,De veiling was een onmisbare schakel geworden tussen handel en consument. De toenmalige omzet van plusminus drie miljoen kilo aan land- en tuinbouwproducten, verdeeld over vijftig handelaren, geeft een goed beeld van de bedrijvigheid in die tijd’’, gaat Vermooten verder. ,,In het zomerseizoen werd dagelijks geveild om de grote aanvoer van aardbeien gedurende twee maanden te kunnen verwerken.’’

Begin 1956 legde een felle brand de groenteveiling volledig in de as.

Zorgen

Tien maanden later kon al een nieuwe veilinghal worden geopend, leert het boek ’100 jaar veiling en tuinder’. Bij de heropening van de nieuwe veilinghal uitte ceremoniemeester J. Hooimeijer namens het veilingbestuur zijn zorgen. ,,Tuinbouwgrond werd in toenemende mate opgeofferd aan stadsuitbreiding, terwijl het aantal handelaren door vestiging van grootwinkelbedrijven snel afnam. Kortom, door verschillende oorzaken verminderde de aanvoer van tuinbouwproducten’’, vertelt Vermooten. Dat leidde uiteindelijk in 1969 tot sluiting van de groenteveiling. Nadien fungeerde het gebouw onder

andere als kantoorruimte van Gemeentelijk Bureau Huisvesting. Momenteel is het terrein ingericht als parkeerplaats en speelterrein. Tijdens een onlangs gehouden informatieavond in de buurt opperde Jasper Valkier om het plein opnieuw in te richten en om te dopen tot Het Veilingplein.

Bananenrijperij

In 1928 werd op de hoek van de Van Speijkstraat met de Wilhelminastraat een zogeheten bananenrijperij met twee bovenwoningen opgeleverd. De opening van De Banaan met ’acht rijpcellen’ van directeur Jac . Wittebrood was in juni 1929. Hij verhandelde gelijk al zo’n vijfduizend kilo bananen per week. Voor die tijd rijpten de bananen in de aanvoerhavens zelf (Amsterdam/Rotterdam) maar door het vervoer van rijpe bananen naar Den Helder ging de kwaliteit snel achteruit. Iets later werd de West-Indische Jamaica-Bananenrijperij aan de Zuidstraat geopend met vier rijpcellen valt te lezen in ’Den Helder & Huisduinen in jaartallen’ van Jan van Tongeren.

Het pand aan de Van Speijkstraat werd gebouwd in de bouwstijl Amsterdamse School, is behouden gebleven en sinds 1991 een gemeentelijk monument. Van de gevelversiering is niet veel meer over behalve de gesmede vlaggenhouder.

22 jan. 2018

Genoeg van het zware werk

nieuwleestijd 3 min

Genoeg van het zware werk

3 min leestijd

,,Tjonge, dat ding werkt weer niet mee en de rest is al naar boven gevlucht’’, moppert HCSC-vrijwilliger Dirk Koorn sr. (76) voorafgaand aan de wekelijkse biljartmiddag op de club. Hij krijgt de deur van de naast de kantine geparkeerde viskar niet op slot. ,,Nou, dat komt zo dan wel. We gaan eerst ergens zitten.’’

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

Koorn en zijn collega-visbereiders Meindert Kapitein (75) en Cees Slikker (74) hebben zich zojuist in hun zaterdagse outfits op de foto laten zetten. Ook Ulbe Kamminga (76) is voor deze speciale gelegenheid naar sportpark De Dogger gekomen. Hij is de grondlegger van een traditie waar HCSC later bekend om zou worden. Al kwam het idee voor het bakken en verkopen van vis van de in 2010 overleden kantinebaas ’Ome’ Toon van Lemmeren. ,,In de garage naast de gesloopte kantine en tribune ben ik toen begonnen’’, vertelt Kamminga. ,,Die hebben we toen eerst helemaal betegeld. Wat een werk was dat. Ik denk dat het zeker een jaar of vijfentwintig geleden is. Dan stond ik daar iedere zaterdag van twaalf uur in de middag tot een uur of zes te zwoegen. We hadden ook echt van alles. Poontjes, scholletjes, tongetjes, we hebben zelfs even paling gerookt. Mooie tijden, maar nu bak ik liever alleen nog een ’vissie’ voor mezelf. Dat scheelt een bult aan tijd.’’

Kamminga besloot een aantal jaren geleden - wanneer weet hij niet meer precies - dat het mooi is geweest. Een voorbeeld dat zijn opvolgers nu ook volgen. Kapitein: ,,Je wilt ook wel een keer gewoon rustig bij het eerste elftal gaan kijken. Nu moeten we ’s ochtends vroeg ons bed uit en staan we de hele dag op onze benen. Dat ben je op een gegeven moment een beetje zat.’’ Daar is Slikker het mee eens: ,,Ik denk ook niet dat ik het zal missen. Aan alles komt een einde.’’

Zonde

Voor de heren is de lol er ook af omdat ze denken dat steeds minder mensen in zijn voor een gebakken tongetje of scholletje. ,,Dat idee heb ik, tenminste’’, zegt Kapitein. ,,Vroeger stonden alle ouders langs de kant te kijken bij hun kinderen. Die ouders kochten dan vis. Nu lijkt het wel alsof ze niet meer meegaan. En mensen lijken sowieso wat minder om vis te gaan geven. Dat vind ik zonde.’’

Dat was vroeger wel anders, weten de heren. Want een uitwedstrijd bij HCSC betekende verse visversnaperingen scoren. Koorn: ,,Dat wisten ze van heinde en verre. Als er clubs uit Amsterdam of verder op bezoek kwamen, namen ze vaak al papieren zakken mee. Dan konden ze genoeg vis kopen om mee te nemen in de bus voor de terugweg.’’

Thuis bij Koorn sr. was het voornemen tot stoppen van de ’vismannen’ de afgelopen periode een belangrijk gespreksonderwerp aan de eettafel. Want, zoon Dirk jr. is sinds de zomer voorzitter van HCSC. ,,En hij schuift nog wel eens aan voor het avondmaal. Hij vond lange tijd dat we gewoon door moesten gaan, omdat er anders misschien een traditie verloren gaat. Want probeer maar eens een paar anderen te vinden die dit werk willen doen. Maar nu ik laatst door hartproblemen slecht heb gelegen, is hij met me eens dat het genoeg is geweest.’’

Het trio gaat nog door met vis bakken tot het einde van het huidige voetbalseizoen, dat loopt tot eind mei. En eventueel nog tot juni, als HCSC zich plaatst voor de nacompetitie. Daarna moet het stokje worden overgenomen door nieuwe, ijverige visbakkers. Niet gemakkelijk, weet Kapitein. ,,Ik kan nu wel roepen: ’Laat het vis bakken niet verloren gaan’, maar dat zou een loze kreet zijn. Er moet wel animo voor zijn.’’

Pipowagen

Koorn: ,,En anders gaan de wielen weer onder de pipowagen en brengen we hem terug naar aannemingsbedrijf L. v.d. Wal en zn. Want van hun hebben we hem een paar jaar geleden gekregen.’’

Het zou het meest donkere scenario zijn. Er is hoop dat enthousiaste visbakkers zich spoedig bij de club gaan melden. ,,Daar wil ik bij deze toe oproepen. Kom bij ons in de lucht. Ik kan nog steeds vis regelen, dus het gaat alleen maar om het bereiden. Want dat wordt ons te zwaar’’, zegt Koorn. Moeten de ideale opvolgers een beetje kennis van vis hebben? ,,Ja, natuurlijk’’, stelt Kamminga. ,,En het bakken van vis leer je niet zomaar, dat deed ik ook niet. Het is lastig te omschrijven, maar dat moet in je zitten.’’ Daar is Slikker het mee eens: ,,We moeten er natuurlijk niet de hele tijd bij hoeven staan.’’

HCSC heeft het aanstaande pensioen van de welbekende vismannen tijdens de nieuwjaarsreceptie op 6 januari bekendgemaakt. ,,Er gingen al wat vingers omhoog’’, zegt Koorn. Hij twijfelt echter of het wel om serieuze kandidaten ging. ,,We zullen het wel zien. Als er niemand komt, is het klaar. Dan is het jammer.’’

Gisteren, 7:00

’Julianadorp verdient nieuw Loopuytpark’

nieuwleestijd 1 min

’Julianadorp verdient nieuw Loopuytpark’

1 min leestijd

Hoe het toekomstige Loopuytpark er uit komt te zien is nog helemaal niet duidelijk maar dat er íets moet gebeuren staat wel vast.

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

Althans voor de leden van de werkgroep die zich bezig wil houden met de herinrichting van het Loopuytpark. Leden van de Belangenvereniging Julianadorp (BVJ) en ondernemers/bewoners hebben de handen daarvoor ineen geslagen. Volgende week donderdag is er een eerste bijeenkomst waar bewoners van Julianadorp en andere belangstellenden zullen worden bijgepraat.

,,Maar concrete plannen zijn er nu nog niet’’, benadrukken André Holman en Rob Schilder namens de BVJ. ,,We hopen dat tijdens die avond verschillende mensen zich zullen opgeven voor de klankbordgroep om uiteindelijk tot een nieuw ontwerp van het Loopuytpark te komen.’’

Want dat verdient het dorp, vinden de initiatiefnemers, ook met het oog op de toeristen. ,,Het plein is nu gedateerd, er is achterstallig onderhoud en dient geen duidelijk doel’’, zegt Loopuytpark-ondernemer Ron Ippen die ook deel uitmaakt van de werkgroep. ,,Wat willen we met het Loopuytpark de komende tien jaar, dat is waar we met z’n allen over na moeten denken.’’

Ideeën

Tijdens de eerste bijeenkomst zal vooral het voorgenomen traject naar het nieuwe ontwerp worden besproken. Over wat er precies moet veranderen aan het park zal nog niet in detail worden gesproken. ,,Wel komen er boxen te staan waarin mensen hun ideeën eventueel kwijt kunnen. Belangrijk is vooral dat alle neuzen dezelfde kant op staan. Willen we dit met elkaar’’, zegt Joyce Prins, gebiedsmanager namens de gemeente.

Het is de bedoeling dat de bestaande werkgroep, aangevuld met anderen, na gaat denken over een nieuw ontwerp. Nog voor de zomer wordt een en ander weer teruggekoppeld naar de bewoners. ,,Ook gemeente en politiek worden hierbij betrokken. We gaan eerst kijken naar het ontwerp en de haalbaarheid en vervolgens moeten we kijken hoe we dit gaan financieren. Na de zomer verwachten we een definitief ontwerp te hebben’’, aldus Holman en Schilder namens de BVJ.

De bijeenkomst wordt donderdag 1 februari gehouden in de Ontmoetingskerk, aanvang 19.30 uur.

22 jan. 2018

Nieuw gebruik stelling in duin

nieuwleestijd 2 min

Nieuw gebruik stelling in duin

2 min leestijd

Vervolg van regiovoorpagina

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

Vanaf het observatiepunt boven op Fort Kijkduin is de Duinstelling te zien. Nergens in Nederland zijn op deze schaal veldversterkingen uit de Eerste Wereldoorlog bewaard gebleven. ,,Het is een bijzondere stelling, maar hij ligt verborgen in Natura 2000 gebied de Grafelijkheidsduinen, dus slecht bereikbaar”, legt directeur André Koning van de Stelling van Den Helder uit.

,,We willen nu bij de gemeente, maar ook bij de provincie Noord-Holland meer begrip kweken voor het belang van de Duinstelling in het kader van het behoud van cultureel militair erfgoed en toerisme.”

1918

Met de aanleg van de verdedigingslinie in het duingebied is in 1918 begonnen. In het laatste jaar van de Eerste Wereldoorlog, die Nederland als neutrale natie geen kleerscheuren opleverde, is de aanleg van de linie van start gegaan. De stelling bestaat uit betonnen loopgraven, geschutopstellingen en manschappenverblijven.

Positief

Koning: ,,Als stichting zijn we zeer positief gestemd over hergebruik van de Duinstelling. Het is een interessant gebied voor belangstellenden in militaire historie, streekgenoten of badgasten die meer van de regio willen weten. We kunnen excursies organiseren bijvoorbeeld.”

Maar om die stap te maken moet er eerst het nodige gebeuren.

Uitgangspunt is behoud van authenticiteit. Bunkerkenner Paul Dijkstra die Koning terzijde staat, zegt: ,,De ligging van Kijkduin op het hoogste punt in het gebied maakt het goed mogelijk om de bezoeker kennis met de Duinstelling te laten maken.”

Het uitkijkpunt op het fort is er al, maar daar moet een tafel komen aan de zijde waar de Duinstelling ligt met wijzers en tekst zodat publiek kan zien waar de in het landschap verborgen objecten liggen. ,,Helaas is er op dit moment geen geld om twee belangrijke punten te verbeteren. Dan gaat het om de functie van de uitkijkpost op het fort en de toegankelijkheid van de stelling”, stelt de directeur van de organisatie die alle belangrijke fortificaties in de stad beheert.

Verhaal

Door het verhaal van de Duinstelling te vertellen, willen Koning en Dijkstra dit militair erfgoed behouden voor de toekomst. Plan is om een van de geschutemplacementen van de batterij Helsdiep te voorzien van stalen deuren. Dan is dat emplacement tijdens de te houden excursies beter te benutten.

22 jan. 2018

Schooter kopers in nauw gebracht

nieuwleestijd 3 min

Schooter kopers in nauw gebracht

3 min leestijd

Bewoners van verschillende straten in De Schooten die hun voormalige huurhuis bij Woningstichting Den Helder hebben gekocht, zitten ’met de handen in het haar’. Aankomend voorjaar vindt er grootschalig onderhoud plaats aan veel huurwoningen, waardoor zij zich gedwongen voelen tot meedoen.

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

Harry (51) en José (46) Hoekstra moeten 25.000 euro neerleggen, als ze mee willen doen met het grootschalige onderhoud in De Schooten. Voor Andy (52) en Nancy (52) de Ronde gaat het bedrag omhoog naar 27.000 euro, omdat zij in een hoekhuis wonen.

Het onderhoud bestaat uit het vervangen van de daken en het plaatsen van zonnepanelen. Onder de nieuwe daken zit ander isoleermateriaal. Hierdoor komen de daken dertig centimeter hoger te liggen dan de huidige daken. Ook komen er nieuwe dakgoten, deze steken veertig centimeter verder naar voren dan de huidige dakgoten. In de wijk staan 257 huurwoningen en 101 koopwoningen. Het gaat om huizen in onder meer de Torplaan, Aarjen Lourisz Sinjewelplantsoen, Jan Aarjensz Prinsstraat, Dirk Schrijverstraat, Cornelis Gerritsz Geusstraat, Pieter Mulderplantsoen, Zeeloodsenlaan, Pieter Straatlaan en Dirk Abbesteelaan. De woningeigenaren voelen zich gedupeerd.

Shock

„Als wij dit hadden geweten, hadden wij dit huis nooit gekocht”, stellen Harry en José Hoekstra. Veertien jaar geleden kochten zij hun huis aan het Pieter Mulderplantsoen, na het een aantal jaar gehuurd te hebben. Het idee was om er uiteindelijk spaargeld aan over te houden. „Toen ik de brief las van Woningstichting, was ik in shock”, vertelt José. Het echtpaar is op onderzoek uitgegaan. „Bij navraag kwamen wij erachter dat het dak 30 centimeter verhoogd gaat worden en dat de dakgoten 40 centimeter gaan uitsteken”, legt Harry uit. „Zodra wij niet meedoen met het onderhoud, krijgen wij dus een lager huis én een dat dieper ligt dan het huis van de buren vanwege de uitstekende dakgoot”, aldus Harry. „Daarbij kan onze dakkapel niet behouden worden, dus kan die bij het grof vuil”, zegt José. Bij de brief, die woningeigenaren afgelopen week op de mat hebben gekregen, zat een contract. Harry noemt het een wurgcontract. „We zijn óf al ons spaargeld kwijt, óf ons huis is straks niets meer waard omdat het tussen allemaal nieuwe huizen staat.”

Woningstichting maakt gebruik van nieuw isolatiemateriaal dat nog zelden verkocht wordt. Dit zorgt ervoor dat de kosten van de verbouwing hoog zijn. In de komende jaren worden de buitenmuren daarnaast ook aangepakt door de corporatie. Dit zorgt opnieuw voor een kostenpost voor de kopers.

Ook Andy en Nancy de Ronde voelen zich gedupeerd. Zij wonen in een hoekhuis en vinden 27 duizend euro ’van de zotte’. „We snappen dat huizen van vijftig jaar oud onderhoud nodig hebben, maar om dat op deze rigoureuze manier te doen is natuurlijk niet te doen voor kopers”, begint Andy. „Het gaat ons ook om de manier waarop ”, vult Nancy aan. „Er is niets met ons overlegd. Wij hebben uit de vergunningaanvraag nooit kunnen halen, dat het zulke gevolgen gaat hebben voor ons. Bezwaar indienen is hierdoor onmogelijk geweest.”

Brief

Samen met nog twee andere woningeigenaren in de straat, hebben de twee stellen een brief opgesteld voor de gemeente. Volgens hen is er door Woningstichting verkeerd gehandeld naar woningeigenaren toe. „In de vergunningaanvraag die Woningstichting heeft ingediend bij de gemeente, is er sprake van ’uitvoeren van onderhoud aan het dak en plaatsing van zonnepanelen’.

Vervolgens is er na het verlenen van de vergunning opeens sprake van het vervangen van daken. En nu blijkt dat de daken dus ook nog eens verhoogd worden met tientallen centimeters. Wij hebben nooit bezwaar kunnen indienen tegen dit feit, omdat dit pas naar voren is gekomen toen de vergunning al is toegezegd”, legt Harry uit. „Daarnaast zijn wij ook erg bang voor lekkage vanwege het hoogteverschil tussen de daken. De beloofde gootjes die dit moeten voorkomen, vertrouwen wij niet zo.”

Niet alleen de families Hoekstra en De Ronde zitten met de handen in het haar. „Het gonst hier echt in de buurt. Ik merk dat iedereen het erover heeft”, besluit Andy.

Reactie Woningstichting

,,In de vergunningaanvraag stond ’onderhoud van daken en plaatsen van zonnepanelen’”, vertelt Marion van den Broek van Woningstichting. ,,Er moet een lichtje branden, zodra je in de krant leest dat er iets in jouw buurt gebeurt. De woningeigenaren hebben de tijd gehad om bij ons de papieren op te vragen. Zo wisten ze precies wat hen te wachten stond én konden ze nog bezwaar indienen.”

22 jan. 2018

Ook plaquette Joodse namen in Den Helder

nieuwleestijd 1 min

Ook plaquette Joodse namen in Den Helder

1 min leestijd

Stichting Herdenkingsstenen Den Helder gaat niet alleen herinneringsstenen neerleggen ter nagedachtenis aan in de Tweede Wereldoorlog gedeporteerde Helderse Joden, maar maakt ook een plaquette met daarop al hun namen.

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

Momenteel doet de pas opgerichte stichting onderzoek naar de plekken waar Joodse mensen gewoond hebben. Onder meer Jan Kikkert van de Helderse Vereniging voor Sociale Geschiedenis, die op persoonlijke titel in het bestuur van de stichting zit, is daarbij betrokken.

In eerste instantie is er een inventarisatie gemaakt van alle Joodse mensen die een raakvlak hebben met Den Helder. ,,Op basis van de boeken van Ger Lemson en dominee Killa en de website Joods Monument zijn we op 312 mensen gekomen. Daarna hebben we gekeken wie van deze mensen in 1939 en 1940 in Den Helder woonden. Dat waren er voor zover we hebben kunnen achterhalen 111’’, vertelt Kikkert. ,,We hebben voor die jaartallen gekozen omdat Den Helder na de inval van de Duitsers steeds meer Sperrgebiet werd en mensen vertrokken onder meer richting de polders. Tijdens de grote deportatie in 1942 woonden er geen Joden meer in Den Helder.’’

De plaquette komt er ook omdat niet iedere straat waar Joden vroeger woonden nog bestaat. ,,Bijvoorbeeld de Vosstraat, waar het gezin De Jongh met twee kinderen van dertien en zestien jaar woonde. Die straat lag ter hoogte van de parkeerplaats achter slijterij Van der Lem in het centrum.’’ Peter de Vrij: ,,Dan zouden we eigenlijk zo’n steen moeten neerleggen midden op zo’n parkeerterrein, maar dat vinden we niet passend. Dus we gaan óf op zoek naar een plek waar ze een connectie mee hadden, bijvoorbeeld een winkel in de Keizerstraat, óf ze komen op de plaquette.’’ Waar deze precies komt is nog onbekend. ,,Het moet wel op een plek met een mooie uitstraling zijn.’’

Als een herdenkingssteen van 15 bij 15 centimeter wordt onthuld, worden daarbij nog levende nabestaanden uitgenodigd om bij de plechtigheid aanwezig te zijn. De Vrij: ,,In Alkmaar hebben we dat meegemaakt, daar sprak een nabestaande en werd er Mozartmuziek gespeeld door strijkers. Heel bijzonder.’’

22 jan. 2018

Helderse uitgaansgelegenheid Odeklonje aan ramp ontsnapt

nieuwleestijd 2 min

Helderse uitgaansgelegenheid Odeklonje aan ramp ontsnapt

2 min leestijd

Uitgaanscentrum Odeklonje in Den Helder is in de nacht van vrijdag op zaterdag aan een ramp ontsnapt. Net op tijd werd de brand in een meterkast bij de zaak ontdekt, waardoor erger kon worden voorkomen.

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

„We mogen blij zijn dat het met een sisser is afgelopen”, zegt eigenaar Tom van den Berg van Odeklonje. Een lekkende kraan in het toilet op de eerste verdieping zorgde voor kortsluiting in de meterkast. „Gelukkig waren we open”, aldus Van den Berg, „want anders was het hele pand misschien wel afgebrand.”

Er waren op het moment van de brand 150 mensen aanwezig in het gebouw. Zij zaten in het voorcafé en werden voor de zekerheid geëvacueerd. De zaak, waar de uitgebrande meterkast stond, was die avond gesloten.

Huistelefoon

Het is zaterdag, even na middernacht. Bij eigenaar Tom van den Berg van uitgaanscentrum Odeklonje in Den Helder gaat op dat moment de huistelefoon.

„Er was storing bij Odeklonje. Sommige lichten flikkerden en het geluid deed raar”, herinnert Van den Berg zich. „Ik stelde voor om hier en daar de aansluitingen te controleren, totdat het gesprek ineens werd afgebroken.” Kort erna wordt hij teruggebeld. „’Er is brand’, werd er gezegd. Ik riep nog: ’doe even normaal’. Maar het bleek helaas echt waar te zijn.”

Gauw spoedt hij zich naar de Koningstraat. „Alle aanwezigen van Odeklonje stonden toen al buiten en de brandweer had binnen de uitgebrande meterkast open gemaakt en geblust. Ik ben heel blij dat mijn manager Gerben Grollé en Ed Boers van de beveiliging zo adequaat hebben gehandeld. Als ze een uur later hadden ingegrepen, was er vijf keer zoveel schade geweest. We hebben echt een engel op onze schouders gehad.”

Pech

Dat een lekkende kraan in het toilet boven de skihut voor zoveel ellende heeft gezorgd, is volgens Van den Berg pure pech. „Het water, bij elkaar nog geen kopje vol, liep langs de afvoer precies de meterkast in. Deze meterkast was helemaal afgesloten en daardoor kwam er nauwelijks roet en rook vrij. De brandmelder ging dus ook niet af.” Het toilet hoorde bij een voormalige kantoorruimte, werd niet meer gebruikt en is nu gelijk afgesloten van de waterleiding.

Het personeel van Odeklonje heeft direct alle schade opgeruimd, zodat het uitgaanscentrum zaterdagavond weer open kon. De skihut was meer beschadigd en kan deze week pas weer worden gebruikt.

21 jan. 2018

In 60 seconden: Dubbelleven

nieuwleestijd 1 min

In 60 seconden: Dubbelleven

1 min leestijd

Sommige mensen zijn een open boek, anderen niet. Ik hoor bij die laatste categorie. Het achterste van mijn tong laat ik zelden zien en het liefst houd ik zoveel mogelijk dingen voor mezelf.

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

Dat heeft voor- en nadelen. Het belangrijkste voordeel is dat ik als betrouwbaar word gezien. Handig voor mijn werk en eveneens handig voor daarbuiten.

Het brengt me soms ook in de problemen, zo ontdekte ik een paar jaar geleden. Schrijven is met recht mijn passie en doe ik niet alleen betaald, maar ook onbezoldigd. Ik ben namelijk een van de vele vrijwilligers van ’s werelds bekendste online encyclopedie.

Zonder de naam te noemen, weet iedereen waar ik het over heb. Ik schrijf er wat stukjes en heb daar veel lol in. Niet onder mijn eigen naam uiteraard, dat durfde ik niet. Soms had ik wel eens het gevoel een dubbelleven te leiden. Dit is nu niet iets wat je aan de koffietafel vertelt.

En zo werd ik beheerder van deze website, en zelfs nog ietsje meer. Ging prima, totdat ik een uitnodiging kreeg om naar San Francisco te komen. Ik schrok me wezenloos, want nu moest ik met de billen bloot en me laten zien.

Ik heb het gedaan, en ben zelfs met een wildvreemde naar de Verenigde Staten gereisd. Wat een ervaring.

Dus eh, redactie van Wie is de Mol?, zoeken jullie nog een mol voor het nieuwe seizoen? Volgens mij ben ik wel geschikt...

20 jan. 2018

Nieuw leven in het gymnasium van Lyceum aan Zee

nieuwleestijd 2 min

Nieuw leven in het gymnasium van Lyceum aan Zee

2 min leestijd

Door vergrijzing loopt het aantal leerlingen van Scholen aan Zee al jaren terug. Deze trend zet zich voort: zo meldden zich hier in 2017 48 eerstejaars aan voor het vwo terwijl er een jaar eerder nog zo’n 60 vwo-brugklassers op het Lyceum waren. Maar voor de gymnasiumafdeling was de afgelopen jaren bijna helemaal geen nieuwe aanwas meer. Dat moest beter, vond de school, en deze zet nu alle zeilen bij.

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

De oorzaak voor het tekort aan gymnasiumleerlingen zou grotendeels het in 2012 ingevoerde schoolprogramma UniqXL zijn. Dit pakket moest excellente leerlingen uitdagen. Zij konden in de eerste klas bijvoorbeeld speciale vakken volgen als science (wetenschap), filosofie en ICT. Het bleek niet te werken en de school is sinds dit schooljaar definitief afgestapt van UniqXL. „Het kwam nooit goed uit de verf”, vindt docent klassieke talen Marije Boessenkool van het Lyceum. „UniqXL is namelijk altijd in de pilotfase blijven hangen en nooit overgenomen door de hogere klassen. En het was zelfs funest voor het gymnasium.”

Ongevraagd

Boessenkool waarschuwde bij de invoering van het schoolprogramma gelijk al voor de gevolgen. „Het gymnasium werd ongevraagd onderdeel van UniqXL”, legt ze uit. „Latijn zat namelijk ook in het lespakket. Als leerlingen dan moesten kiezen tussen klassieke cultuur of een studie-uur, kozen ze voor het minst erge en dat was vaak klassieke cultuur. Maar ze kozen niet gemotiveerd voor het vak.”

Deze leerlingen haakten na de lesperiode dan ook vaak af en kozen niet voor het gymnasium als studierichting. „Het bestuur dacht toentertijd dat UniqXL juist goed zou zijn voor het gymnasium”, zegt Boessenkool. „Volgens hen zou ik ontzettend veel leerlingen krijgen. Maar ik wilde niet per se heel veel leerlingen, ik wilde veel gemotiveerde leerlingen.”

Dat UniqXL is afgeschaft, is volgens Boessenkool een goede stap. „Het is een van de ontwikkelingen die we als school doormaken om van het Lyceum weer een goede school te maken. Ik zit ook in de vwo-ontwikkelgroep en zo willen wij het gymnasium steviger neerzetten.” Er wordt dus letterlijk nieuw leven geblazen in het gymnasium. „Bovendien leken de lessen voor havisten en vwo’ers teveel op elkaar en we zorgen er nu voor dat er een duidelijkere scheiding tussen de studierichtingen is.”

Deze week konden groep-achters zich oriënteren op een vervolgopleiding bij een open avond op Lyceum aan Zee, Beroepsonderwijs aan Zee en Mavo aan Zee. Dat het Lyceum ook gymnasium aanbiedt, werd een paar jaar geleden nauwelijks gepromoot. Boessenkool: „Het stond niet eens meer in onze schoolgids vermeld. Nu besteden we er meer aandacht aan en organiseren we ook informatieavonden voor eersteklassers, zodat ze weten wat het gymnasium inhoudt en wat ze er mee kunnen doen.”

Het heeft effect. Terwijl in het derde en vierde leerjaar elk maar vier scholieren zitten die les krijgen in klassieke talen, zijn er nu 21 gymnasiasten in de tweede klas vwo. „Het bestuur overwoog om bij een verdeling van 22-28 leerlingen weer een aparte gymnasiumklas te maken”, zegt Boessenkool. „Er bleken echter net meer atheneumleerlingen te zijn, waardoor het niet doorging. Maar ik ben al blij dat het gymnasium weer serieus wordt genomen door de school.”

20 jan. 2018

’Na Dr. Pol wist ik wat ik wilde’

nieuwleestijd 1 min

’Na Dr. Pol wist ik wat ik wilde’

1 min leestijd

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

Wie: Alicia Coenraads (13)

Zit in: tweede klas gymnasium op het Lyceum aan Zee

Woonplaats: Den Helder

„Ik heb puur voor het gymnasium gekozen, omdat ik later dierenarts wil worden en hiervoor heb je medisch Latijn nodig. Om het mezelf gemakkelijker te maken, volg ik daarom nu alvast Latijn op het Lyceum.” Alicia wist al op jonge leeftijd wat ze wilde. „Toen ik vier of vijf was, wist ik al dat ik met dieren wilde werken. Eerst in het dierenasiel, maar toen ik de televisieserie over Dr. Pol op National Geographic had gezien, wist ik dat ik later zelf een eigen dierenpraktijk wil.”

20 jan. 2018

’Gymnasium is meer dan talen’

nieuwleestijd 1 min

’Gymnasium is meer dan talen’

1 min leestijd

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

Wie: Amber Monsanto (13)

Zit in: tweede klas gymnasium op het Lyceum aan Zee

Woonplaats: Den Helder

„Op de basisschool kreeg ik vwo-advies en toen ik voor gymnasium kon kiezen, dacht ik vooral ’waarom ook niet’. Het kan handig zijn voor mijn studie later. Ik wil namelijk iets als natuurwetenschappen of biologie gaan studeren.” Bovendien heeft ze gemerkt dat het gymnasium haar meer heeft bijgebracht, dan ze dacht. „Ik zie nu dat het gymnasium zoveel meer is dan alleen de talen. Je leert ook goed beargumenteren en door de extra talen is mijn Nederlands verbeterd.”

20 jan. 2018

Een les filosofie voor ’bruggers’ gymnasium

nieuwleestijd 2 min

Een les filosofie voor ’bruggers’ gymnasium

2 min leestijd

„We gaan het vandaag eens anders aanpakken.” Marije Boessenkool, docent klassieke talen op Lyceum aan Zee, haalt een papiertje tevoorschijn. „Ik was gisteravond vast een beetje moe, want ik heb een aantal gekke vragen op een rijtje gezet. Vragen waar niet een duidelijk antwoord op is te geven.”

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

De eersteklassers kijken hun docent vragend aan. Boessenkool vervolgt: „Ik schrijf ze allemaal op het bord. Dan is het de bedoeling dat jullie ze overnemen, er twee uit kiezen en op die vragen een antwoord proberen te geven.”

Het zijn vragen als ’wat is goed’, ’wat is slecht’ en ’wat is iets’, maar ook zaken als ’kun je stoppen met denken’ of ’wat is verliefdheid’? Sommige leerlingen gaan driftig schrijven, anderen weten niet zo goed wat ze met de vragen moeten en kleuren maar wat op hun blaadje. Boessenkool besluit de impasse te doorbreken door met een tegenvraag te komen. „Wie van jullie past in zijn of haar spijkerbroek?” Alle vingers gaan omhoog. „En bij wie van jullie past de spijkerbroek in een plastic tas?” Weer gaan alle vingers omhoog. „Dus dan passen jullie in een plastic tas.” De scholieren kijken haar verbaasd aan. Ze legt uit: „Dat is dus een voorbeeld van een filosofische gedachte.”

Latijn

Deze les klassieke cultuur voor eersteklassers van het vwo volgt op een uur Latijn voor de tweedejaars gymnasiasten. De laatsten hebben vorig jaar bewust voor het gymnasium gekozen, terwijl de eersteklassers nu op het punt staan een keuze te maken. Voor de 13-jarige Amber Perret uit Den Helder was die vorig jaar niet zo moeilijk. Zij is van een havobrugklas overgegaan naar de tweede klas gymnasium. „Ik kreeg op de basisschool vwo-advies”, legt ze uit. „Maar omdat ik nogal onzeker was, begon ik op het Lyceum op de havo. Mijn cijfers waren wel heel goed en ik wilde ook heel graag naar het gymnasium. Ik ben blij dat het is gelukt.” Boessenkool kijkt trots naar haar. „En je hebt ook nog eens een half jaar achterstand goed moeten maken, want vorig jaar kreeg je geen Latijn. Ik vind het knap dat je inmiddels helemaal bij bent.”

Van de brugklassers zijn er een paar die zeker weten dat ze naar het gymnasium willen. Onder hen de 12-jarige Linde Langelaan uit Julianadorp. „Op het Junior College kun je niet voor het gymnasium kiezen”, vertelt Linde. „Daarom ben ik naar het Lyceum gegaan.” Het valt haar niet tegen, integendeel. „Ik wil later bioloog worden en ze zeggen dat gymnasium daarvoor handig is.”

Net als Linde zijn er nog vier anderen uit deze klas die naar de tweede klas gymnasium willen. Twee leerlingen twijfelen nog, maar het merendeel (zeventien in totaal) zegt niet voor het gymnasium te willen gaan. Ze vinden de klassieke talen niet leuk, te moeilijk of denken er weinig aan te hebben. David Alhelou (12) uit Den Helder ziet het anders. „Ik wil later een eigen bedrijf beginnen en wil daarom graag het vak burgerschap volgen. En dat krijg je niet op het gymnasium.”

19 jan. 2018

Column: Verslinden

nieuwleestijd 1 min

Column: Verslinden

1 min leestijd

Heyah mama di heyo’, knalt het in de knalroze slaapkamer. ’Hé héhé hé héhé héhé heyo’.

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

Welja. Ondanks mijn intenties om de kinderen op te voeden met rockherrie á la Rage Against the Machine, is er toch een K3-cd het huis ingesmokkeld. En het komt de efficiency niet ten goede, maar het plezier des te meer dat ik tegenwoordig ’s ochtends bij het wassen en aankleden van onze Noortje (bijna 2) de volumeknop wat verder opendraai.

M’n dochter verandert dan in een hossend hoopje blote vrolijkheid. Ongeremd, blij, vrij en nog meer dan anders de verpersoonlijking van onschuld. Maar ook meer dan anders dringen nu de woorden van dat kleuterpopriedeltje tot me door.

Gert Verhulst (inderdaad van Samson en Gert) bedacht K3 lang voordat de hashtag #metoo bestond en permitteerde zich meer dan ik me vooraf voor kon stellen. Die hupsende meiden in korte rokjes die naast jonge meisjes ook hun vaders moesten aanspreken. Hij had zelfs tot tweemaal een amoureuze relatie met een van de K’s. Daar heb je allemaal geen last van als je nog geen twee bent, denk ik dan maar. Maar laten we overstappen naar iets anders voor ze begrijpt wat ze mee probeert mee te zingen.

’Ik wil jou, jij wil mij / Ik weet een plekje waar ze ons niet vinden / Jij mag me verslinden’

19 jan. 2018

Reumapatiënt snel geholpen, oogpoli erg druk

nieuwleestijd 1 min

Reumapatiënt snel geholpen, oogpoli erg druk

1 min leestijd

De wachttijden voor sommige poliklinieken van de Noordwest Ziekenhuisgroep in Den Helder en Alkmaar zijn soms korter en soms langer dan de norm.

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

Voor de wachttijden is de zogenoemde Treeknorm afgesproken tussen de Nederlandse Zorgautoriteit, de zorgverzekeraars en de ziekenhuizen. Volgens de Treeknorm mag de wachttijd tot de polikliniek vier weken zijn, zeven weken tot de operatiekamer.

,,Qua wachttijden tot de polikliniek wijken wij niet veel af van het geschetste landelijke beeld’’, zegt woordvoerster Marieke de Vries van Noordwest Ziekenhuisgroep.

,,Ook bij ons zijn de wachttijden voor de poli oogheelkunde hoger dan de Treeknorm. In Alkmaar is dat 84 dagen, in Den Helder zeventig dagen. Dit wordt veroorzaakt door een landelijk tekort aan oogartsen. Ook bij maag-, lever- en darmziekten is de wachttijd tot de polikliniek hoger dan wij zouden willen, namelijk vijfendertig dagen in Alkmaar en tweeënveertig in Den Helder. Voor de reuma-poli is de wachttijd in Den Helder én Alkmaar zeven dagen. Ook voor pijnbestrijding en neurochirurgie gelden wachttijden die binnen de Treeknorm vallen en positief afwijken van het landelijk beeld.’’

18 jan. 2018

Geen animo voor kavels Bedrijvenpark De Dogger

nieuwleestijd 1 min

Geen animo voor kavels Bedrijvenpark De Dogger

1 min leestijd

Er is nog geen enkele kavel verkocht van Bedrijvenpark De Dogger naast asielzoekerscentrum Doggershoek.

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

Ruim vier jaar geleden dacht de gemeente nog dat het niet lang zou duren voordat daar allerlei bedrijven zouden staan.

Volgens de gemeente is het bedrijventerrein uniek. ,,Nergens anders heb je een bedrijvenpark waar je kunt wonen en werken’’, zei projectleider Juliette Hulzebos in oktober 2013. ,,Dit park ligt bovendien lekker centraal, je bent dicht bij het spoor en het vliegveld, er zijn allerlei voorzieningen in de buurt.’’

De gemeente erkent nu dat er geen vraag is naar de kavels. Een alternatieve strategie voor het bedrijvenpark is niet in de maak. ,,Dit bedrijventerrein heeft nu geen hoge prioriteit’’, zegt gemeentelijk woordvoerder Remko van de Belt.

18 jan. 2018

VSB Fonds wil kunstproject De Nollen adopteren

nieuwleestijd 2 min

VSB Fonds wil kunstproject De Nollen adopteren

2 min leestijd

Het VSB Fonds wil de regie over kunstproject De Nollen overnemen van het stichtingsbestuur zodat het museum kan worden afgebouwd.

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

Dat zegt directeur Bernt Schneiders van het VSB Fonds. Hij is door de rechtbank aangesteld als bemiddelaar tussen de erven van de overleden kunstenaar Rudi van de Wint en het bestuur van Stichting De Nollen.

26 miljoen

Het VSB Fonds is een particulier vermogensfonds dat jaarlijks 26 miljoen euro te investeren heeft in de kwaliteit van samenleven.

Diverse fonden en overheden hebben miljoenen euro’s gestoken in de bouw van het museum bij treinstation Den Helder Zuid. Het museum staat er door geldgebrek al enkele jaren onafgebouwd bij. Door de ruzie tussen de erven en het bestuur is het niet mogelijk om extra geld binnen te halen.

Zeggenschap

De kijvende partijen twisten over onder meer de zeggenschap over het kunstproject. Schneiders, voormalig burgemeester van Haarlem, heeft de erven en het bestuur van De Nollen gemeld dat het VSB Fonds het project wil adopteren. ,,Het is een uniek project. Wij willen er voor zorgen dat het afgemaakt wordt. Maar als we erin stappen, willen we wel aan het roer zitten. We willen zeggenschap over hoe het verder gaat als we er geld en kennis in stoppen.’’

Het stichtingsbestuur zou plaats moeten maken voor een door het VSB Fonds aan te stellen parttime directeur en een Raad van Toezicht. ,,Dit voorstel hebben we maandag gedaan. Van het bestuur hebben we nog geen reactie ontvangen.’’

Ook van de erven wordt een offer gevraagd, zegt Schneiders. De broers Gijs en Ruud jr. wonen in beheerderswoningen op het terrein. ,,We hebben gevraagd dat zij delen van die ruimten op De Nollen ter beschikking stellen voor verhuur. Met die opbrengsten kunnen schulden worden afbetaald. De erven hebben positief gereageerd. Ook zijn zij bereid om het beheer van het terrein voor een bepaalde tijd te doen zonder dat daar een vergoeding tegenover staat.’’

Bernt Schneiders zegt dat het om ’een ruw voorstel’ gaat waar nog geen bedragen aan gekoppeld zijn. ,,Daar gaan we naar kijken als het bestuur akkoord gaat.’’ Als dat niet gebeurt, steekt het VSB Fonds geen cent in het kunstproject.

Op 1 februari wordt de rechtszaak hervat. Schneiders moet de rechtbank dan vertellen of de bemiddelingspoging is gelukt. ,,Ook als de bemiddeling lukt betwijfel ik of het de beide partijen, gezien de moeizame verhoudingen, lukt om het project af te maken.’’

18 jan. 2018

Meerpaal weerstaat wind niet en ’opent’ binnen

nieuwleestijd 1 min

Meerpaal weerstaat wind niet en ’opent’ binnen

1 min leestijd

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?