Den Helder uitgelicht

Uitgelicht

Den Helder uitgelicht

100 ARTIKELENNIEUW (100)
Gisteren, 14:00

Proef met verloten jongerenwoningen

nieuwleestijd 1 min

Proef met verloten jongerenwoningen

1 min leestijd

Woningbouwvereniging Wooncompagnie gaat in Schagen een proef doen met het verloten van jongerenwoningen.

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

Door woningen te verloten hebben alle jongeren gelijke kansen, ook degenen die nog maar kort staan ingeschreven. ,,In de huidige situatie is het zo dat je bij jongerenwoningen afhankelijk bent van je inschrijfduur. De kans is groot dat je pas rond je 22ste daadwerkelijk in aanmerking komt voor een woning’’, zegt woordvoerster Kristel van der Gulik. ,,We gaan overigens niet alle jongerenwoningen verloten, maar we doen het om en om. Daarmee behouden woningzoekenden die langer ingeschreven staan meer kans op een woning, maar het gaat dan wel om een beperkter aantal huizen.’’

Ook mogen huurders langer in een ’jongerenwoning’ blijven wonen. Was dat voorheen tot 25 jaar, bij nieuwe contracten wordt dat 30 jaar. Daardoor kan meer woonduur worden opgebouwd wat de doorstroming naar een andere huurwoning vergroot.

De druk op jongerenhuisvesting in de Noordkop is met name in Schagen en op Texel groot. Daar kan de wachttijd wel oplopen tot vier, vijf jaar. Op Texel heeft verhuurder Woontij inmiddels alle labels van woningen gehaald. Een vroegere seniorenwoning kan nu ook door jongeren worden gehuurd.

In Den Helder wordt bij sommige woningen tijdelijk (tot 23 jaar) de huurprijs naar beneden aangepast om woningen betaalbaar te maken voor jongeren.

Gisteren, 7:42

’Kliklijn’ voor Den Helder

nieuwleestijd 2 min

’Kliklijn’ voor Den Helder

2 min leestijd

Voor inwoners van de gemeente Den Helder is een speciaal meldpunt opgericht voor zogeheten ondermijnende criminaliteit. Daarbij draait het bijvoorbeeld om geld witwassen via sportclubs of aannemersbedrijven.

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

In een brief die komende week bij 24.000 huishoudens wordt bezorgd, roept burgemeester Koen Schuiling van Den Helder inwoners op om te helpen bij het bestrijden van criminaliteit in de stad. ,,We moeten gebruikmaken van alle ogen en oren in de stad. Veel inwoners maken zich zorgen om zaken die in hun leefomgeving gebeuren. Die weten bijvoorbeeld dat er een hennepkwekerij in de straat zit, maar weten niet hoe of bij wie zij dat moeten melden. Dat kan bij de politie, maar ook bij de gemeente.’’ Het e-mailadres is: meldcriminaliteit@denhelder.nl. Meldingen via de gemeente worden vertrouwelijk behandeld.

Hoewel in andere gemeenten dergelijke brieven over criminele activiteiten al zijn verspreid, is dit de eerste keer voor Den Helder. Schuiling weet dat de nieuwe burgemeester van de gemeente Zaanstad ook burgers om hulp heeft gevraagd: ,,Daar heeft het respons opgeleverd.’’

Woon- en adresfraude

Dankzij het team woon- en adresfraude wist de gemeente Den Helder al dat er in de gemeente misstanden zijn als het gaat om uitkeringsfraude of uitbuiting. Met het ondermijningsteam, waar twee man op is gezet, gaat Den Helder nog een stapje verder.

Dat team richt zich op verdachte situaties in de stad. Dit kan gaan om brandgevaarlijke hennepkwekerijen, maar ook om mensenhandel en andere criminaliteit. Zaken die ook in Den Helder voorkomen, aldus burgemeester Koen Schuiling.

Pop-uphuis

,,Daarom hebben wij vorig jaar ook het pop-uphuis veiligheid gehad in Den Helder, om mensen duidelijk te maken dat dit in onze leefomgeving gebeurt.’’ In dit huis was onder meer een kamertje te zien van een paar vierkante meter waar de huurder grof geld voor moet betalen. Gebaseerd op de realiteit, blijkt uit zijn verhaal over het project Vinkebrug: ,,Daarin proberen we mensen met een justitieel verleden of problematisch gedrag vooruit te helpen en op het rechte pad te houden. Ondertussen zitten sommige van hen in huisvesting van drie bij drie, waar ze honderden euro’s voor moeten betalen. Dan giert dat geld er dus uit.’’

Overigens wordt er niet alleen gehandhaafd; mensen kunnen ook geholpen worden. ,,Die kunnen we juist aan een uitkering helpen of een andere woning.’’

Hoewel de burgemeester oproept in zijn brief aan alle inwoners om alert te zijn en verdachte situaties te melden, noemt hij het geen ’nsb-praktijken’.

,,Daar heeft het helemaal niks mee te maken. Maar als je een leuke samenleving wilt hebben, dan kunnen we dit vragen aan onze inwoners. Iedereen betaalt belasting voor voorzieningen in de stad, maar types die criminele activiteiten ontplooien schieten er soms onderuit. Dat willen we voorkomen met ons team.’’

Wethouders

Ondermijning kan ook in de politiek voorkomen. Daarom wil Schuiling ook, zoals in vorige raadsperiodes, nieuwe wethouders op hun integriteit laten controleren. Mocht er toch een discutabele wethouder tussendoor glippen, zoals in Brunssum, dan zegt de burgemeester niet op te stappen zoals in die gemeente wel gebeurde.

Overigens staat in de bewonersbrief dat het aantal woninginbraken is gedaald: ’Hierop hebben we, samen met u, fors ingezet en de aanpak heeft gewerkt: ook dit jaar zien we weer een daling van het aantal woningen waar is ingebroken.’

Ondermijning

Ondermijning, ook wel infiltratie genoemd, draait erom dat de onderwereld gebruikmaakt van de faciliteiten van de bovenwereld. Criminelen infiltreren met hun praktijken dan bijvoorbeeld in sportclubs of woningverhuur. En daarmee ’ondermijnen’ zij het lokale gezag en verslechtert de veiligheid en leefbaarheid van een gemeente.

Gisteren, 7:00

In de rij voor betaalbare woonruimte

nieuwleestijd 5 min

In de rij voor betaalbare woonruimte

5 min leestijd

Amper 24 uur staat ’de bovenwoning of maisonnette’ aan de Zuster Siffelslaan in Anna Paulowna (68 vierkante meter) online te huur op woonmatchkopnh.nl, of er hebben zich al 126 liefhebbers op ingeschreven.

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

Datzelfde geldt voor een appartement aan de Roosstraat in Schagen (44 vierkante meter, 169 reacties binnen 24 uur) en een flatwoning aan de Zeeloodsenlaan in Den Helder (65 vierkante meter, 115 reacties binnen 24 uur). Kleine appartementen in de gemeenten Hollands Kroon en Schagen die via de gezamenlijke inschrijfsite te huur komen, kunnen vrijwel altijd rekenen op veel belangstelling. In Den Helder zijn daarentegen niet alle kleine huisjes even populair: een benedenwoning met één slaapkamer aan de Korvethof bijvoorbeeld (47 vierkante meter) telt binnen 24 uur slechts 19 inschrijvingen. Het is niet te zeggen dat al deze reacties afkomstig zijn van jongeren maar de jongeren díe in Den Helder op zoek zijn naar zelfstandige woonruimte, hoeven niet lang te wachten: bij Woningstichting heb je binnen no-time een woning, zeggen Marion van den Broek en Henk Everhardus van de Helderse corporatie. „Als je geboren en getogen bent in Den Helder of er minimaal vijftien jaar woont en je bent niet te kritisch, dan is er in principe bijna geen wachtduur. Dan heb je zo een woning.”

Huisduinen

Heb je specifieke eisen, bijvoorbeeld twee slaapkamers of wonen in Huisduinen, dan kan het langer duren. Woningstichting adviseert om je in te schrijven als woningzoekende zodra je achttien bent. Dat gebeurt ook op Texel waar de gemiddelde wachttijd voor een huurhuis 3,5 jaar is, zegt Christine Groen, manager wonen namens verhuurder Woontij. „Die wachttijd geldt ook voor jongeren. Wij geven regelmatig voorlichting aan examenklassen op Texel. Willen ze na hun studie op het vaste land terugkeren naar het eiland, en dat is de laatste jaren wel een trend, dan is het verstandig om je al in te schrijven voordat je gaat studeren. Kom je na vijf, zes jaar terug dan is de kans op een woning een stuk groter.” Want bij Woontij geldt: wie het langst staat ingeschreven, is het eerst aan de beurt.

Woningzoekend

Van het totaal aantal ingeschreven woningzoekenden in de Noordkop dat de afgelopen twaalf maanden heeft gereageerd op het huizenaanbod, is 18 procent tussen de 18 en 25 jaar oud. Alleen de categorie 65-plussers is groter (31 procent).

In Den Helder zijn de meeste woningen de afgelopen drie jaar toegewezen aan jongeren van 18 tot en met 25 jaar. Zowel in 2015 als in 2016 gaat het om bijna 31 procent. In 2017 ligt het percentage na driekwart jaar op bijna 28 procent.

„Een steeds groter aandeel wordt toegewezen aan jongeren”, zegt Marion van de Broek van Woningstichting Den Helder. „Dat komt onder andere doordat we vijftig studentenwoningen in het oude seniorencomplex Prinses Margriet hebben gerealiseerd. We wilden studenten woonruimte kunnen aanbieden zodat ze hier later mogelijk weer terugkeren. Mensen die op latere leeftijd in Den Helder komen wonen, hebben hier vaak al eerder gewoond en een band met de stad opgebouwd. We hebben als regio te maken met ontgroening, jongeren trekken weg. Door jongeren woonruimte te bieden, blijft Den Helder ook op de lange termijn een gave stad. Leeftijden van inwoners moeten zoveel mogelijk in balans blijven.”

Studente Margriet Klein (25) woont sinds 2,5 jaar in Prinses Margriet en het bevalt haar prima. „Ik had per september woonruimte nodig, maar ik kon al in juni terecht. Toen was er geen wachttijd.” De kamer meet slechts 26 vierkante meter maar dat is voor Margriet geen beletsel. „Het is prima te doen.”

Studenten

De ervaring is dat er ook (ROC-)studenten vanuit Schagen in het studentencomplex aan de Binnenhaven komen wonen. „Jongeren uit Schagen reageren regelmatig op ons woningaanbod’’, zegt Marion van den Broek. ,,Het gebeurt ook relatief vaak dat ze op het laatste moment afzeggen. Omdat ze toch graag in Schagen willen blijven wonen ook al is het moeilijk om daar als jongere iets te huren.”

Dat kan Marja van Daalen van verhuurder Wooncompagnie, met in de Noordkop huurwoningen in Schagen en Hollands Kroon, beamen. „In de gemeente Schagen zijn zo’n veertig woningen specifiek bedoeld voor jongeren. Dan gaat het om een aantal complexen in Muggenburg, de Verzetlaan bijvoorbeeld.” Appartementen die in deze buurt te huur komen, hebben vaak een maximale leeftijdsgrens van 22 jaar.

Bij Wooncompagnie staan 445 jongeren tussen de 18 en 25 jaar ingeschreven die actief op zoek zijn naar een woning. In Hollands Kroon en Schagen zijn in 2015 en 2016 gemiddeld 65 woningen toegewezen aan die doelgroep. „Dat is iets minder dan twintig procent van het totaal aantal woningen dat in deze gemeenten is toegewezen”, zegt Van Daalen.

Jongerenkorting

Voor jongeren tot 23 jaar geldt een landelijke, maximale huurprijs van 414,02 euro (2017) om in aanmerking te komen voor huurtoeslag. „In sommige gevallen brengen we de huur van een woning tijdelijk terug tot die grens”, zegt Marion van de Broek. „Een jongerenkorting. Zijn huurders ouder dan 23 jaar, dan gaat de huurprijs weer omhoog naar het normale niveau.”

Waar Woningstichting Den Helder jongeren in sommige gevallen tegemoet komt door de huurprijs tijdelijk te verlagen, doet Wooncompagnie dat niet. „Gezien de druk op de woningmarkt is het ook niet wenselijk om deze groep voorrang te geven”, zegt Marja van Daalen namens Wooncompagnie.

„Omdat er ook in de groep van 23 tot 30 jaar voldoende woningzoekenden zijn. Jongeren die een jongerenwoning krijgen toegewezen, behouden wel hun inschrijfduur en kunnen tot hun 25ste in de woning blijven. Daarmee kunnen ze in principe voldoende punten verzamelen om door te stromen.” Bij nieuwe jongerencontracten wordt die leeftijd overigens sinds kort verlengd naar 30 jaar. Gebleken is dat het in met name Schagen toch heel lastig is om voldoende punten te verzamelen om door te kunnen stromen naar een andere huurwoning.

Honkvast

Op Wieringen zijn jongeren tot 25 jaar enigszins ondervertegenwoordigd, weet Maurice Dirks, directeur van woningbouwvereniging Beter Wonen in Hippolytushoef. „Het aandeel jongeren - van 18 tot en met 22 jaar - is onder onze huidige huurders de afgelopen jaren beperkt maar wel stabiel. Het lijkt er dus op dat jongeren in deze leeftijdsgroep honkvast zijn en op Wieringen blijven wonen. Voor deze groep hebben we een deel van onze woningvoorraad specifiek gelabeld. Dit zijn hoofdzakelijk appartementen met een lage huurprijs en waarvoor gemiddeld genomen een wachttijd geldt van twaalf maanden. Dat is voor ons acceptabel. Daarnaast vertrekt een deel van de jongeren naar een stad om bijvoorbeeld te studeren. De jongeren die op termijn wel terugkeren vallen doorgaans in een andere leeftijdscategorie en komen slechts voor een deel in de sociale huursector terecht’’, is zijn ervaring.

Geen labels

Verhuurder Woontij, met woningen op Texel en Den Helder, heeft om iedereen zoveel mogelijk gelijke kansen te geven op een huurhuis, alle labels van haar woningen gehaald. Een vroegere seniorenwoning kan nu dus ook heel goed door jongeren worden bewoond. „We hebben plannen om honderd sociale huurwoningen te bouwen aan de rand van Den Burg. Bijzonder geschikt voor de huidige woningzoekers op Texel die overigens voor 70 tot 80 procent bestaat uit alleenstaanden of stellen’’, aldus manager Christine Groen.

14 dec. 2017

Mohammed S., de link tussen cokevissers Den Helder en Urk

nieuwleestijd 2 min

Mohammed S., de link tussen cokevissers Den Helder en Urk

2 min leestijd

Er is een verband tussen de Helderse megacokezaak Puls en de ’cokekotter’ waarmee Urker vissermannen eerder dit jaar werden betrapt: Mohammed S. (30).

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

Justitie beschikt heimelijke communicatie van S. waarin hij zegt dat hij ’mee m

ocht doen met die msc Angela’, zo verklaarde officier van justitie Koos Plooij donderdag tijdens de pro-formazitting tegen Perry B. (42) uit Den Helder en S. (30) uit Amstelveen. De Angela was het containerschip dat de 700 kilo cocaïne vervoerde tot de Nederlandse kust. Tegen verdachten in de zaak Puls zijn straffen geëist tot negen jaar. In beide gevallen spelen ook Joegoslavische drugscriminelen een rol en ook de smokkelmethode lijkt identiek.

B. en S. worden nu vervolgd voor de smokkel met de Urker kotter. Zij zouden hierbij een leidinggevende rol hebben gespeeld. Eerder kwamen al de opvarenden de kotter voor de rechter.

Aan boord werd 261 kilo coke gevonden, verstopt in sporttassen in een lege watertank. De harddrugs werden vanaf een containerschip overboord gezet in sporttassen met lichten eraan. Ze bleven drijven door lege jerrycans die eraan verbonden waren.

Het was aan de opvarenden van kotter Z181 om de tassen ongezien aan de wal te brengen, volgens justitie. Op de kade in Harlingen stond Urker vastgoedondernemer Leendert R. te wachten. Hij werd donderdag ook aangehouden in dit onderzoek en zit vast. Justitie had destijds voorkennis en liet de smokkelaars observeren. Op gemaakte camerabeelden is de witte VW bestelwagen van Perry B. te zien, hijzelf is op de beelden niet te herkennen. B. ontkent zelf er te zijn geweest.

De twee wordt verder onder meer een poging tot doodslag verweten. Nieuwedieper Perry B. (42) zou de opdrachtgever zijn geweest voor de aanslag met vuurwapens in Hippolytushoef op 14 juni 2015.

Volgens justitie blijkt dit klip en klaar uit berichten die B. uitwisselde met medeverdachte Mohammed S.. De Nieuwedieper ’bestelde’ de aanslag bij zijn compagnon en bood ’6k’ (zesduizend euro), snel oplopend tot 25k, want er was spoed bij. Het liefst met een ’AK’ zei hij ’en een ei’. Dat zou gaan om een AK-47 machinegeweer en een handgranaat.

Later probeerde B. zijn bestelling nog in te trekken, maar toen was het al gebeurd. Volgens S. met dat machinegeweer, maar dat blijkt niet uit het bewijs. Er werden kogelhulzen gevonden van een .22-kaliber handvuurwapen. Het was niet de bedoeling om de bewoner van het huis - ’die dikke’ - te doden, maar om bang te maken. Toch vervolgt het openbaar ministerie de twee voor (het uitlokken van) poging tot doodslag. De kogels zouden rakelings langs de bedreigde zijn gevlogen en omdat er door de ruit heen werd geschoten, zouden die ook van richting kunnen zijn veranderd.

Volgens de advocaten van S. en B. is dit onzin. Er zou van dichtbij zijn geschoten en de bewoner zat duidelijk zichtbaar in zijn stoel in de kamer. ,,Er is doelgericht níet op de aangever geschoten’’, zei strafpleiter Christiaan Flokstra.

De verdediging eiste tijdens de zitting in Amsterdam verder onder meer volledige beschikking over de ’dataset’ waarin al dat geheime communicatieverkeer tussen verdachten is aangetroffen. Die komen van de in Canada geplaatste servers van de Nederlandse provider Ennetcom. Die werden vorig jaar vanwege een strafrechtelijk onderzoek uit de lucht gehaald, waarna politie en justitie de beschikking over de gegevens kregen.

Ook verzochten de advocaten om hun cliënten - die zelf niet bij de zitting aanwezig waren - vrij te laten in afwachting van de inhoudelijke behandeling. Dat verzoek is afgewezen. Het openbaar ministerie verwacht die inhoudelijke behandeling te kunnen plannen voor volgend jaar zomer.

14 dec. 2017

Rentree van baas Vrijwaard zeer onwaarschijnlijk

nieuwleestijd 2 min

Rentree van baas Vrijwaard zeer onwaarschijnlijk

2 min leestijd

Coert Veenstra, de op een zijspoor gerangeerde bestuurder van zorgkoepel Vrijwaard, wil het liefst zijn baan terug. Die kans is nihil, want de raad van toezicht (RvT) vindt dat met hem niet te werken valt.

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

De RvT en Veenstra troffen elkaar donderdag voor de kantonrechter. De toezichthouders verwijten Veenstra onder andere dat hij de financiële zaken van Vrijwaard niet op orde heeft. Daardoor zou het zorgbedrijf grote risico’s lopen. Daarnaast zou er onder het personeel een angstcultuur heersen. Toen Veenstra medio dit jaar weer in gebreke bleef met rapportages, zou hem volgens voorzitter Henk Guldemeester van de RvT zijn verteld dat dit de druppel was en dat zijn arbeidsovereenkomst zou worden ontbonden.

Kantonrechter Ward Swildens wilde weten waarom dit dan niet in de notulen van die vergadering staat. ,,Het kan toch bijna niet dat er van alles in de notulen staat, maar niet iets wat zo belangrijk is?’’ Volgens toezichthouder Petra van Klaveren zou het opnemen van de ontslagaanzegging in de notulen onzorgvuldig zijn, omdat de verslagen ook intern worden verspreid.

De RvT kon op verzoek van de rechter ook niet aantonen dat er sprake is van een angstcultuur. In een functioneringsgesprek van eind 2013 zou de toenmalige RvT hebben vastgesteld dat Veenstra de touwtjes niet goed in handen heeft. Ook dat kon de rechter niet terugvinden in het verslag van dat gesprek. Nico Bais, destijds lid van de RvT, verklaarde in de rechtbank dat hij zich niet kan herinneren dat de toezichthouders hebben vastgesteld dat Veenstra op dat vlak tekort schoot. Rechter Swildens zegt dat hij in elk geval heeft vastgesteld dat Veenstra niet ernstig verwijtbaar heeft gehandeld. Ook zijn er voldoende rapporten waaruit blijkt dat de bestuurder goed werk heeft verricht. ,,Die rapporten liegen er niet om’’, aldus de rechter. Veenstra wil graag praten over zijn terugkeer, maar de RvT denkt dat zo’n gesprek geen zin heeft omdat beide partijen lijnrecht tegenover elkaar staan. Dat argument snijdt volgens de rechter geen hout. ,,Zelfs oorlogen worden door bemiddeling beslecht.’’

Als de RvT toch van hem af wil, eist Veenstra een totale financiële vergoeding van 185.000 euro. ,,Maar ik zit hier niet voor het geld. Ik wil daar dus ook niet over onderhandelen. De huidige situatie is vervelend, maar ik denk dat we er met gesprekken uit kunnen komen. Ik wil afmaken waar ik mee bezig ben.’’

Rechter Swildens doet op 11 januari uitspraak.

14 dec. 2017

Straf voor verwaarlozen kat

nieuwleestijd 1 min

Straf voor verwaarlozen kat

1 min leestijd

De poes van de 50-jarige Otto O. uit Den Helder had een ontstoken oog na een aanvaring met andere katten. Die ontsteking werd steeds erger, maar O. ging niet naar de dierenarts. Daar had hij geen geld voor, bleek donderdag bij de politierechter in Haarlem.

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

Tegen de dierenpolitie zei de man dat het allemaal vanzelf wel over zou gaan bij de poes. „En anders maak ik haar beter door handoplegging.” Het liep helemaal mis en nu gaat poes door het leven met één oog. De politierechter gaf de man 40 uur werkstraf voor het verwaarlozen van zijn kat. Hij had met het dier naar de dokter kunnen gaan, maar deed dat niet. Geen geld en hij vond het ook niet nodig. Maar poes moet ernstig hebben geleden door haar zieke oog, meende de officier van justitie. En dat niet alleen. O. stopte de arme poes ook nog in de kelderbox van zijn flat. Haar oog werd helemaal zwart, het hoornvlies liet los en het oog puilde uit. Uiteindelijk haalde de dierenpolitie het beest weg bij O. en werd het oog verwijderd door een dierenarts.

De officier zag het drama wel als een incident en vond het niet nodig om een houdverbod te eisen voor dieren. De politierechter vond bewezen dat O. zijn dier slecht had verzorgd door geen medische zorg in te schakelen toen het oog ontstoken raakte. Ze vond de eis van de officier passend en legde die dan ook op. O. zelf schitterde tijdens de zitting door afwezigheid. Hij had de rechter vooraf al laten weten dat hij geen geld had om met de trein van Den Helder naar Haarlem te komen.

15 dec. 2017

Samantha ziet de zon eindelijk weer

nieuwleestijd 2 min

Samantha ziet de zon eindelijk weer

2 min leestijd

Ze vertaalt voor de spelers van de Suns. Ze helpt bij de clinics van de basketballers op scholen in Den Helder. En aan het einde van die trainingen vragen leerlingen ook om haar handtekening. Daarbij heeft ze een baan gevonden. Kortom, het leven straalt de 22-jarige Samantha Klos weer tegemoet.

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

En dat terwijl het er drie maanden geleden nog heel anders voorstond. Ze zat thuis, uitgevallen van de koksopleiding omdat zowel haar moeder als oma kort achter elkaar ernstig ziek werden. De motivatie voor school was daarvoor ook al afgenomen, doordat ze geen stage-adres kon vinden. Uiteindelijk kwam de jonge Helderse nog amper buiten. Sleet haar dagen door computerspellen als League of Legends en Players Unknown Battlegrounds te spelen.

Familie

Tot zij via het Regionaal Meld- en Coördinatiepunt voor vroegtijdig schoolverlaters, bij haar begeleider Romina Plomp van Parlan belandde. Al tijdens het eerste gesprek noemde Plomp het project ’Suns Assist’. Maar dat was niet aan Samantha besteed. Dacht ze. ,,Ik had niet zoveel met ’support’. Ik zag basketbal weleens op tv, maar verder had ik er niet zoveel mee.’’ Totdat haar coach het in het tweede gesprek nogmaals naar voren bracht. ,,We zijn gaan kijken’’, zegt trajectbegeleider Plomp. Samantha vond meteen haar draai. ,,’Welkom bij de familie’, werd er tegen me gezegd. ’’

En voor het eerst voelt de jonge Helderse zich echt thuis, zich in een veilige omgeving: ,,Ze gaan op een heel normale manier met me om. Ik ben op de middelbare school gepest. Dan ga je je heel klein voelen en sluit je iedereen buiten, omdat het moeilijk is om mensen te vertrouwen. Dan vergeet je dat een veilige wereld ook bestaat. Want nu word ik betrokken bij dingen, ik word serieus genomen. Er wordt bijvoorbeeld om mijn mening gevraagd en ze luisteren naar me.’’ Romina, lachend: ,,Ze willen d’r niet meer kwijt. Ze zijn helemaal gek van Samantha, ze is een boegbeeld geworden.’’

Samantha vindt het zelf moeilijk te zeggen wat het traject via Suns Assist met haar heeft gedaan. Haar begeleidster ziet het wel: ,,Ze is opgefleurd. Van een heel introvert en verlegen meisje is ze een heel sociaal iemand geworden. Ik heb haar in de afgelopen tijd vooral heel veel zien lachen, terwijl er in het begin nog niet zo heel veel te lachen was. Ze neemt zelfs verantwoordelijkheden, en gaat voor de klas staan.’’

Mooie opstap

Inmiddels heeft ze een baan bij pizzeria Costa Smeralda, een van de sponsors van de Suns. ,,We kijken goed bij welke van de partners we de jongeren kunnen onderbrengen’’, zegt Romina Plomp. Haar nieuwe werkgever Carlo Assorgia, eigenaar van Costa Smeralda is in ieder geval tevreden over Samantha: ,,Ze heeft haar werk goed opgepakt’’, zegt hij. ,,Al vanaf de eerste dag leek het alsof Samantha al een tijdje hier werkte. Ze past goed in het team en het is een mooie opstap naar een volledige baan.”

Als een ’beginstation’ ziet Samantha haar huidige werk ook. ,,Ik sta nu in de bediening, maar liever ga ik in de keuken staan.’’ Ook zou ze wel weer terug naar school willen gaan, alleen dan wel voor een leerwerkopleiding. En het liefst zou ze ooit ’als eindstation’ een eigen restaurant openen. ,,Met een Italiaanse, Nederlandse en Aziatische keuken.’’

14 dec. 2017

Celstraf en opname in kliniek na bedreigen politie

nieuwleestijd 1 min

Celstraf en opname in kliniek na bedreigen politie

1 min leestijd

Wegens het bedreigen van acht opsporingsambtenaren van politie en marechaussee is Jean M. (35) uit Den Helder door de rechtbank in Alkmaar veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes maanden waarvan 52 dagen voorwaardelijk.

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

Aansluitend op zijn detentie kan de met een hardnekkige drugsverslaving kampende man medio januari opgenomen worden in een afkickkliniek.

Op 10 april had de moeder van M. ’s morgens vroeg de politie gebeld, omdat ze haar luid schreeuwende zoon niet in haar huis wilde toelaten. Toen politie en marechaussee in het flatgebouw arriveerden, uitte hij zwaaiend met twee messen doodsbedreigingen. Met behulp van schilden en met gebruikmaking van een brandblusapparaat werd M. gearresteerd. Op pepperspray had hij niet gereageerd.

De ook ten laste gelegde bedreiging van zijn broer via internet werd niet bewezen verklaard. Er waren screenshots met dreigende teksten, maar niet duidelijk was van wanneer die dateerden. Zelf had M. daarover gezegd, dat iemand anders onder zijn naam op internet in de weer was geweest.

14 dec. 2017

Sluiting bedreigt buurthuis Zuid-Ooster

nieuwleestijd 1 min

Sluiting bedreigt buurthuis Zuid-Ooster

1 min leestijd

Buurthuis Zuid-Ooster in Nieuw Den Helder Zuid-Oost sluit per 1 januari zeer waarschijnlijk de deuren.

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

De mogelijkheden om het onderkomen voor de wijk open te houden, worden steeds schaarser. ,,Met drie bestuursleden en één vrijwilliger moeten we een heel buurthuis draaiende houden’’, zegt secretaris Petra Stam die een jaar geleden als laatste het bestuur kwam versterken. ,,En dat voor misschien maar tien betalende leden. De kinderactiviteiten lopen altijd goed maar de Jevak doen we bijvoorbeeld al twee jaar niet meer. Dat gaat gewoon niet met zo weinig vrijwilligers. En nieuwe mensen vinden is echt lastig.’’

Kapsalon

De meeste activiteiten die in het buurthuis werden gehouden, zijn inmiddels al verplaatst naar andere locaties. Momenteel wordt er nog wel gebiljart. Een deel van het buurthuis werd verhuurd als kapsalon, deze heeft inmiddels ook een andere stek gevonden. ,,We zijn met twee opties bezig om het buurthuis mogelijk open te houden. Een daarvan is een gegadigde die het hele gebouw wil huren. Maar of dat gaat lukken weten we nu nog niet’’, zegt voorzitter Paul Verhoef. Mocht hier niets uit komen, dan is sluiting onafwendbaar. ,,We hebben het zes jaar geprobeerd maar het lukt niet. Ook financieel niet. Waarschijnlijk wordt het een faillissement.’’ Of de succesvolle jaarmarkt met Hemelvaart nog doorgaat, is de vraag. Daarvoor is wel subsidie en een vergunning aangevraagd.

Buurthuis Zuid-Ooster is één van de weinige zelfstandige buurthuizen in Den Helder. In 2009 sloot het al eens anderhalf jaar de deuren.

13 dec. 2017

Nadenken over noordelijk deel van Polderweg: Meer parkeerplek op ’Veilingplein’

nieuwleestijd 1 min

Nadenken over noordelijk deel van Polderweg: Meer parkeerplek op ’Veilingplein’

1 min leestijd

Het opnieuw inrichten van het Van Speijkplein in de Van Galenbuurt kan twintig en mogelijk nog meer parkeerplaatsen opleveren.

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

Betrokken Wilhelminastraatbewoner Jasper Valkier lichtte zijn idee over een nieuw Van Speijkplein woensdagavond toe in buurthuis De Beuk. Daar was een informatieavond over onder andere de herinrichting van De Polderweg belegd.

Valkier bedacht zijn idee naar aanleiding van herinrichtingsplannen van de gemeente waarin het huidige aantal parkeerplaatsen van 64 zou afnemen naar 49 of mogelijk zelfs 39. En dat terwijl de parkeerdruk op dit plein al erg hoog is. Met minder (grote) bomen en ondergrondse vuilcontainers zouden er 84 parkeerplaatsen - dus twintig meer dan nu- kunnen ontstaan, berekende Valkier voor. ,,Maar het plan moet wel gedragen worden door de buurt.’’

Wanneer ook de bestaande basketbalkooi zou worden verplaatst naar buurthuis De Beuk, kunnen nog meer bewoners hun auto kwijt. Frank Angevare van De Beuk omarmt een eventuele komst van de basketbalkooi.

Een nieuw Van Speijkplein werd door Valkier overigens omgedoopt tot ’Het Veilingplein’, vernoemd naar het oude Veilinghuis dat begin vorige eeuw in de buurt stond.

De herinrichting van het zuidelijk deel van De Polderweg begint eind februari, begin maart. Een vrijliggend fietspad is de meest in het oog springende verandering. Over de herinrichting van het noordelijke, niet geasfalteerde deel van De Polderweg wordt begin volgend jaar met bewoners van gedachten gewisseld. Ideeën die leven zijn onder andere minder parkeerplaatsen (aan één kant van de weg), een blauwe zone, een dertig-kilometerzone of een éénrichtingweg.

Regionaal 2: Gemengde gevoelens over nieuwe Polderweg

13 dec. 2017

’Ik doe meer dan zingen’

nieuwleestijd 2 min

’Ik doe meer dan zingen’

2 min leestijd

Aanvankelijk twijfelden de ouders van Gaby de Goede aan de keuze van hun dochter om zangeres te worden.

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

De Helderse is inmiddels al heel wat jaren werkzaam in de muziek en heeft haar sporen verdiend als musicus, in de breedste zin van het woord.

Zaterdag 16 december verzorgt de klassieke sopraan een gastoptreden tijdens een concert van de Marinierskapel, het veelzijdige huisorkest van de Koninklijke Marine, in theater De Kampanje.

„Toen ik heel jong was, wist ik al dat ik wilde zingen”, zegt De Goede. „Muziek hoorde er altijd wel bij thuis, zowel aan de kant van mijn vader als moeder.’’

,,Op mijn zestiende jaar kreeg ik zangles. Toen bleek dat ik potentie had, werd mijn liefde voor zingen snel concreter.”

Zangstudio

De zangeres, die klassieke solozang en docerend musicus studeerde, geeft regelmatig concerten.

Daarnaast heeft de vijftigjarige Helderse haar eigen zangstudio.

„Ik zing heel graag maar ik doe meer dan zingen alleen. Ik ben zangpedagoge en dirigent van vijf koren.’’

De Goede somt op: ,,Een dubbelkwartet met leerlingen, Koor BisNis, vrouwenkoor La Presa, kinderkoor De Breezangers en het koor van Noordwest Ziekenhuisgroep.’’

Tijdens het concert zal de zangeres, die in november ook nog de marathon van New York probleemloos uitliep, twee nummers ten gehore brengen. ,,Een aria uit de opera van Gianni Schicchi van Giacomo Puccini: ’O mio babbino caro’ en Minuit Chretiens, beter bekend als het Engelse ’Oh holy night’.’’

Tevens zal componist en zangeres Fay Lovsky een aantal nummers laten horen, waaronder haar kersthit ’Christmas was a friend of mine’ en ’Both sides now’.

De 62-jarige Lovsky heeft dinsdag in Rotterdam gerepeteerd met de ruim vijftig muzikanten van de Marinierskapel en gisteren was het de beurt aan De Goede om acte de présence te geven.

Feel good concert

Arjan Tien, de chef-dirigent en artistiek leider van de Marinierskapel, geeft aan dat het concert voor ieder wat wils biedt.

,,Een ’feel good concert’, in de sfeer van Kerst’’, verklaart hij desgevraagd. ,,Drie stukken van ’De notenkraker’, muziek van Tsjaikovski. Twee stukken daarvan door de ogen van Duke Ellington.’’

Verder kan publiek onder andere rekenen op een ouverture van Hans en Grietje van de 19e-eeuwse componist Engelbert Humperdinck en drie nummers van de nieuwe cd van de Marinierskapel, die deze week wordt gepresenteerd.

Het concert, van jazz tot een vleugje kerst met highlight van een inmiddels enorm oeuvre, begint om kwart over acht.

De Goede heeft er zin in. ,,Erg bijzonder om te mogen spelen met de Marinierskapel. Het is een mooi orkest met een prachtige klank en veel geluid.’’

Muziek

Marinierskapel der Koninklijke Marine zaterdag 16 december met als gast Helderse sopraan Gaby de Goede en een act van zangeres en componist Fay Lovsky. Aanvang 20.15 uur, entree €17,50.

Meer informatie en het reserveren van kaarten via www.kampanje.nl.

Prijsvraag

Wat is de naam van de geliefde van Lauretta in de opera Gianni Schicchi van de componist Giacomo Puccini?

De Kampanje verloot twee maal twee vrijkaarten. Meedoen kan tot en met vrijdagochtend 11.00 uur. Stuur uw antwoord naar:

info@kampanje.nl.

13 dec. 2017

Struinen door Grafelijkheidsduinen

nieuwleestijd 1 min

Struinen door Grafelijkheidsduinen

1 min leestijd

Struinen door de duinen, in het schemer en donker. Zaterdag 16 december vindt een excursie plaats door de Grafelijkheidsduinen in Den Helder.

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

Twee gidsen, vrijwilligers van Landschap Noord-Holland, tonen wat er te zien is aan natuurschoon in de duinen, tijdens de winter.

De wandeling krijgt een extra dimensie als de avond valt. In het schemerdonker wordt het zicht steeds minder waardoor het lijkt of het gehoor beter wordt.

,,Omdat veel dieren zich pas in het donker of in de schemer laten zien, is de kans dat je oog in oog komt te staan met een vos erg groot’’, vertelt Chris van der Vliet, boswachter van Landschap Noord-Holland. ,,De gidsen wijzen op sporen en slaapplekken. Maar natuurlijk is er meer te ontdekken dan alleen vossen. In de natuur is eigenlijk altijd wel iets te beleven’’, stelt de boswachter enthousiast. ,,Er zijn meer nachtdieren zoals een houtsnip of velduil. Maar we kijken ook naar alles wat er groeit. Mossen bijvoorbeeld.’’

Zwerftocht

Het belooft een zwerftocht door de natuur te worden waarin de gids zich laat leiden door wat hij ziet. ,,Die spanning maakt het leuk om deel te nemen’’, stelt Van der Vliet.

,,Het speciale aan een avondexcursie is dat het vaak tegen de avond minder gaat waaien. Bij helder weer verschijnen de eerste sterren aan de hemel.’’

De wandeling gaat van start vanaf het parkeerterrein bij Duinoord aan de Jan Verfailleweg om vier uur. ,,De zon gaat in deze periode al om half vijf onder.’’

De wandeling zal ongeveer twee uur in beslag nemen.

,,We zijn een beetje afhankelijk van het weer. Je kunt je voorstellen dat wanneer het sneeuwt - dan kun je overigens heel goed sporen van dieren volgen - de wandeling anders is dan wanneer het regent of waait.’’

Volwassenen maar ook kinderen vanaf ongeveer zes jaar, aldus het advies van Van der Vliet, kunnen deelnemen aan de wandeling.

Excursie

Zaterdag 16 december avondexcursie door twee gidsen van Landschap Noord-Holland, door de Grafelijkheidsduinen vanaf Restaurant Duinoord, Jan Verfailleweg 622. Aanvang 16.00 uur tot ongeveer 18.00 uur. Volwassenen €7, kinderen tot 12 jaar €3. Opgeven kan via www.gaatumee.nl, ter plekke aanmelden en betalen is ook mogelijk.

13 dec. 2017

Diefstal marine ontdekt door anonieme tip

nieuwleestijd 1 min

Diefstal marine ontdekt door anonieme tip

1 min leestijd

Wel schuldig maar geen straf, besliste politierechter W. van Andel bij de strafzaak tegen van verduistering in dienstbetrekking verdachte ex-marineman C. van M. (57) uit Den Helder. De rechter achtte ondanks ontkenningen van de inmiddels ontslagen werknemer bewezen dat hij als polyesterbewerker in de periode 2005-2015 spullen van de marine zonder toestemming mee naar huis had genomen.

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

De marechaussee is in 2015 na een melding via Misdaad Anoniem een onderzoek gestart. Van M. werd verhoord en er werd een observatieteam ingeschakeld. De werknemer gaf toestemming zijn woning te doorzoeken.

Er werd inderdaad een lijst met goederen van de marine aangetroffen. Het ging onder meer om schroeven, lijm en chemicaliën. Van M. zei dat hij spullen begin jaren negentig met toestemming had meegenomen bij de verhuizing van de Oude Rijkswerf naar de Nieuwe Haven. Verder waren goederen afkomstig uit de schuur van zijn overleden vader. Die had ook bij de marine gewerkt. Tenslotte waren er ook zaken met gebruikmaking van de daarbij vereiste bonnen meegekregen. Maar die bonnen had hij niet bewaard.

Van M. is na 36 jaar bij de marine ontslagen. De beroepsprocedure loopt nog. Advocaat Marco Berbee noemde het onderzoek onrechtmatig, omdat zijn cliënt niet gewezen was op zijn recht op juridische bijstand. De toestemming voor de doorzoeking kwam daarmee ook op losse schroeven te staan.

Die opvatting deelde de rechter niet. Mr. Van Andel oordeelde wel dat het om relatief weinig goederen ging, waarbij de consequenties voor de werknemer enorm waren. Reden om een schuldigverklaring zonder straf uit te spreken.

13 dec. 2017

Historie Den Helder in het licht gezet

nieuwleestijd 2 min

Historie Den Helder in het licht gezet

2 min leestijd

Den Helder krijgt in deze donkere dagen voor kerst de nodige lichtpuntjes. Vanavond wordt de Lichtroute Den Helder geopend. Vier weken lang zijn er lichtprojecties te zien, met name op Willemsoord.

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

’O, vaarwel’, projecteerden Femke Kempkes en Machteld Aardse vorig jaar in lichtbeelden op de gevel van de voormalige V&D aan de Beatrixstraat. Het weerzien blijft niet lang uit. De kunstenaars zijn, met versterkte gelederen, terug tijdens de eerste Lichtroute Den Helder.

De twee bedrijven ’performing urban memory’. Geen eigen vondst, zegt Kempkes, hij werd geopperd door iemand die zich verdiepte in een ander gezamenlijk lichtproject, een paar jaar geleden op de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam. ,,We projecteerden toen handgeschreven briefjes, geschreven door de Joodse mensen die daar in de oorlog werden samengebracht voor deportatie.’’

Het ’stadsgeheugen’ kan heel vers zijn. In Alphen aan den Rijn draaien ze nu een project rond eenzaamheid. ,,Kinderen en volwassenen hebben opgeschreven wat eenzaamheid voor hen betekent en die handgeschreven teksten worden in het centrum geprojecteeerd.’’

Werfleven

In Den Helder ligt de nadruk op de historie. Op de schouwburgtoren op oude rijkswerf Willemsoord wordt aan de hand van acht grote collagebeelden het vroegere werfleven getoond. De beelden wisselen ongeveer elke halve minuut.

Op de gevel van de oude V&D zijn bewegende beelden te zien, een film met allerhande materiaal. De vrouwen werken daarin samen met kunstenaars Joffrey van der Vliet en Ossa Kierkegaard.

Aan materiaal geen gebrek. ,,We hebben bijdragen gekregen van inwoners, maar ook heel veel van de musea en de Kunstuitleen. Er wordt hier veel heel goed bewaard en overal vind je mensen met mooie verhalen. Ik sprak een museumsuppoost die vertelde dat hij vroeger altijd een gedragen T-shirt voor zijn kinderen achterliet als hij ging varen. Dan bleef zijn geur bij hen. Prachtig verhaal!’’

Apart is dat het ritme van de vertoning, is afgestemd op dat van vuurtoren Lange Jaap. Het thema van de route is ’Vertrekken en terugkomen’. Daar hoort de vuurtoren natuurlijk bij.’’

Step into the light: lichtstralen boven de oude werf

’Step into the light’ - stap in het licht, heet de lichtinstallatie die vanaf vanavond dagelijks voor een schouwspel zorgt op en boven Willemsoord.

In tegenstelling tot de andere projecties, die speciaal voor de locatie zijn gemaakt, is dit een rondreizende installatie. Met een maar liefst twaalf meter brede caleidoscoop. ,,Hij staat nabij de schouwburg, bij het dok. Een prachtige plek, vanwege de open ruimte’’, zegt Anke de Vries, manager bij Citymarketing, die het initiatief nam voor de Lichtroute die vertier moet brengen in het winterse Den Helder.

De lichtshow is tot en met 11 januari van vijf tot acht uur te zien, de overige delen van de route van vijf tot tien uur. ,,Het is een blikvanger. De stralen gaan hoog de lucht in. Je ziet het al van ver.’’

De Vries roemt de medewerking van alle kanten. Het Lichtschip Texel, de boten van het Reddingmuseum en de Bonaire zijn tijdens de openingsuren van de route verlicht. Naar de schepen langs de Flaneerkade gaat het verzoek om ook mee te doen. Het Marinemuseum toont met projecties op de oude radarbol hoe vroeger doelen gezocht werden.

Donderdagavond 14 december start er om zeven uur in de Beatrixstraat een openingsronde met toelichting onderweg.

12 dec. 2017

Geen ijs? Dan stappen we toch in de kano’s!

nieuwleestijd 2 min

Geen ijs? Dan stappen we toch in de kano’s!

2 min leestijd

Met kano’s varen op een ijsbaan. Het klinkt als een gekke combinatie. Toch is dit precies wat ijsclub Julianadorp op zaterdag 23 december gaat doen. De reden? Het weinige ijs op de baan van de afgelopen jaren.

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

„De ijsbaan kan al vijf jaar niet open voor de volwassen schaatsers”, legt voorzitter Ruud Konijn van ijsclub Julianadorp de bijzondere actie uit. „En de baan is afgelopen winter maar een paar dagdelen open geweest voor de jeugd tot twaalf jaar.” Nu wilde het bestuur toch ook weer iets organiseren voor de oudere leden van de ijsbaan. „Voor onze gemoedsrust, maar het is ook goed voor de teambuilding om weer eens iets te organiseren. Een van onze bestuursleden hoorde via een lid van kanovereniging Phoenix dat er kanowedstrijden werden gehouden door een ijsclub in Zwolle. Dat moeten wij ook doen, dachten we gelijk.”

Beschikbaar

Vervolgens ging het balletje rollen. „Er worden op 23 december door Camping Julianadorp aan Zee vier kano’s beschikbaar gesteld”, zegt Konijn. „En kanovereniging Phoenix neemt, als het goed is, een paar zeekano’s mee die om de ijsbaan worden gelegd.” De baan wordt verlicht met houtvuren en fakkels. Geoefende kanoërs hoeven de deelnemers niet te zijn, verzekert Konijn. Het gaat vooral om de sportiviteit en gezelligheid. „Heen en weer is de afstand misschien maar 80 meter. Bij binnenkomst moeten zij aan een bel trekken.”

Het bestuur probeerde twee weken geleden de kano’s al uit.
© Foto Danny Rensmaag
Het bestuur probeerde twee weken geleden de kano’s al uit.

Het is niet voor het eerst dat de ijsclub een alternatief voor schaatsen biedt. De ijsclub gaf eerder op vertoon van het lidmaatschapskaartje al bolletjes ijs weg bij ijssalon de Schepper in Julianadorp.

Konijn: „Het plan is om de kanowedstrijd elk jaar te organiseren. Met een wisselbeker. Maar het moet natuurlijk wel een beetje ludiek blijven. En: als het vriest, gaat het schaatsen altijd voor.”

Er was toen nog geen vlokje sneeuw of laagje ijs te zien.
© Foto Danny Rensmaag
Er was toen nog geen vlokje sneeuw of laagje ijs te zien.

Inschrijven kan op 23 december vanaf 15.30 uur of via penningmeester@ijsclubjulianadorp.nl. Start wedstrijd om 16 uur. Deelnemers vanaf 12 jaar, liefst gemengd, en in tweepersoonskano. Toegang gratis voor leden van de ijsclub, niet-leden betalen vijf euro per koppel. Bij slecht kanoweer wordt het doorgeschoven naar februari.

Den Helder

Voorzitter Joop van Schie van IJsclub Den Helder is enthousiast over de plannen van collega-ijsmeesters uit Julianadorp om kanowedstrijden op de ijsbaan te houden. „Ik heb er zelf nooit over nagedacht om zoiets te organiseren.”

Hij vindt het een ’hartstikke leuk’ idee. „Alleen zou het natuurlijk flauw zijn als wij ook ineens kanowedstrijden op de ijsbaan zouden gaan houden.” De ijsclub in Den Helder zoekt echter ook naar alternatieven voor besteding van het ijskaartje. „Dit jaar hebben we voor het eerst een nieuw pakket voor jonge leden. Voor 4 euro kunnen zij, tot vrijdag, een kinderkaartje kopen bij ijsclub Den Helder en daarmee schaatsen op de kunstijsbaan op de Beatrixstraat, het Marinemuseum bezoeken en de tweede Big Mac gratis krijgen bij de McDonalds.’’

12 dec. 2017

’Helders-Wierings drugsnetwerk’

nieuwleestijd 2 min

’Helders-Wierings drugsnetwerk’

2 min leestijd

Ze zouden deel hebben uitgemaakt van een ’criminele drugsorganisatie’, opererend vanuit Den Helder en Hippolytushoef. Verdachten P.B. (42) uit Den Helder en Mohammed S. (30) uit Amstelveen moeten zich donderdag melden voor een tussentijdse zitting bij de rechtbank in Amsterdam.

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

Ze zouden betrokken zijn bij de smokkel van 261 kilo cocaïne met een Urker viskotter en een poging tot doodslag in Hippolytushoef op 14 juni 2015. Beiden zitten nog vast.

Over die doodslagpoging is tot dusver nog weinig bekend. Het cocaïnetransport vertegenwoordigt een straatwaarde van zo’n dertien miljoen euro.

De zaak is voor justitie extra interessant omdat de openbaar aanklager in Mohammed S. de schakel ziet tussen de Urker vissers en Naoufal ’Noffel’ F., een hoofdrolspeler in de ’Mocro Mafia’. F. werd onder meer in verband gebracht met de dubbele moord bij de aanslag in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt in 2012, maar het bewijs was onvoldoende voor vervolging.

Deze Marokkaans-Nederlandse bende zou ook achter dit transport zitten. Volgens de aanklager werd binnen de organisatie begin 2015 al gesproken over het opzetten van drugstransporten over zee. De aanwijzingen die justitie daarvoor heeft verzameld, komen met name van de in Canada geplaatste servers van de Nederlandse provider Ennetcom. Die werden vorig jaar vanwege een strafrechtelijk onderzoek uit de lucht gehaald, waarna politie en justitie de beschikking over de gegevens kregen.

Versleutelde data

Tussen alle versleutelde data zijn e-mailwisselingen gevonden waarvan justitie meent dat ze tussen F. en de 30-jarige Mohammed S. waren. Daarin schrijven de twee begin 2015 met elkaar over het opzetten van drugstransporten. Een van de twee - volgens justitie S. - zegt daarin ’een groep vissers’ te hebben gevonden ’die het kan oppikken op zee’.

Het team dat S. schaduwde trok in juni aan de bel, toen hij in Harlingen en Lelystad werd gezien met eigenaar Johan N. (30) van de Urker viskotter.

Toen het schip vrijdag 9 juni uitvoer, werd onderzoeksdienst FIOD ingeseind. Een dag later wachtte een team rechercheurs het schip op.

F. werd begin dit jaar opgepakt in Ierland en uitgeleverd aan Nederland. Justitie vervolgt hem omdat hij opdracht zou hebben gegeven voor de moordaanslag op Peter R. in Diemen in november 2015. De vijf daders kregen in juli tot twintig jaar cel. De betrokkenheid van F. bij drugstransporten is nog gaande.

Vissers zijn vaker betrokken bij drugstransporten. Mogelijk heeft dit te maken met strengere controles bij containerterminals in de grote zeehavens. Het is dan minder risicovol om het laatste deel van het transport vanuit Zuid-Amerika met vertrouwde schepen te doen, via kleinere havens.

Puls

Onlangs diende bij de rechtbank in Rotterdam nog de Helderse smokkelzaak ’Puls’: waar het ging om de smokkel van zo’n 700 kilo coke via de haven van Den Helder. Tegen de vijf verdachten in die zaak wordt 21 december uitspraak gedaan. Er zijn straffen tot negen jaar geëist. Voor zover bekend is er geen verband tussen beide transporten. Daar waren volgens Justitie Joegoslavische criminelen opdrachtgever. De P.B. in deze zaak is niet dezelfde als verdachte Peter B. uit Puls.

11 dec. 2017

Hebberig van eigen glimmende steentjes

nieuwleestijd 4 min

Hebberig van eigen glimmende steentjes

4 min leestijd

Anne Abeln (39) trekt een laatje open in haar werkkamer in haar woning in Huisduinen. Erin liggen tientallen Swarovskisteentjes. Een glinsterend walhalla voor liefhebbers. Ze pakt haar mobiele telefoon, zet de zaklamp aan en schijnt eroverheen. Ze kijkt op, haar blik even glimmend als de steentjes, en zwijmelt: ,,Dat vind ik zó mooi.’’

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

De geboren Julianadorpse vormt samen met Camilla de Greeff (41), uit Nieuw Den Helder, het creatieve sieradenduo Juttz. De naam is geïnspireerd door Den Helder, een stad waar ze beiden trots op zijn.

Oorbellen

In het afgelopen jaar zijn ze met hun oorbellen en armbanden van Swarovski steeds populairder geworden in Den Helder. Ze staan op markten, maar geven ook ’thuisparty’s’. Het is een hobby die steeds meer uit de hand groeit: ,,We hadden nooit verwacht dat we zo zouden blijven groeien. We moeten nu echt voor volgend jaar bedenken wat we willen doen’’, zegt Camilla. Anne: ,,Eigenlijk willen we ook iets buiten Den Helder treden.’’ Camilla: ,,Maar daarvoor moeten we onze strategie nog bepalen.’’ Anne: ,,Veel mensen vragen bijvoorbeeld waarom we nog geen website met webshop hebben. Maar als we dat doen, moet het wel meteen als een huis staan. Weet je, we hebben oorbellen in twee- tot driehonderd verschillende kleuren. Die moet je dan alleen al zo goed fotograferen. En waarschijnlijk krijg je dan tachtig pagina’s die je moet doorlopen, daar heb ik zelf ook een hekel aan. Daarnaast maken we van alles maar een paar, zodat iedereen met een andere set naar huis kan gaan.’’

Eigenlijk is Anne, in het dagelijks leven wiskundelerares op Mavo aan Zee, degene die al jaren creatief bezig was. Zij stond op markten als Zomerdromen met zelfgemaakte oorbellen. Camilla was trouwe klant: ,,Ik was echt fan van de knopjes.’’ Daarnaast leerden ze elkaar wat beter kennen van het kinderdagverblijf waar hun zoons op zaten.

Later begon Camilla, werkzaam op het gebied van personeel en organisatie en communicatie - en ooit VVD-raadslid in Den Helder - met het maken van armbandjes. ,,Anne zei tegen mij dat ik wel bij haar in de kraam mocht staan. Ik vond dat best bijzonder, omdat ik pas kwam kijken en zij al met succes oorbellen verkocht.’’ Het klikte en dat leidde tot de vorming van Juttz. Sinds begin dit jaar zijn ze officieel bezig. ,,Het is bij ons echt 1+1=4’’, stelt Anne. Camilla: ,,Zo zat ik gisteravond een hele bulk pakketjes te verpakken en me heel erg op details te focussen. En ondertussen zit Anne ik weet niet hoeveel armbanden te maken, met blik op oneindig. En zo gebeurt het ook wel eens andersom.’’ Anne: ,,We werken zo goed samen.’’

Inmiddels zijn er al ’hon-der-den’ armbandjes gemaakt en evenzoveel oorbellen. Ze noemen het priegelwerk heerlijk. ,,Even lekker in je eigen bubbel zitten. Het is gewoon genieten om een eigen ’winkeltje’ te hebben. Mede mogelijk gemaakt door onze mannen thuis. We zijn er best druk mee’’, knipoogt Camilla. Zeker zo rond deze kerstperiode met allerlei markten, waarvoor ze pakketjes moeten samenstellen en extra voorraad moeten maken. Soms komt dat harde werk ook wel op kritiek van de kinderen te staan: ,,’Alweer Juttz...’, zeggen ze dan’’, lacht Camilla. Anne: ,,Maar ze zijn er ook wel trots op hoor. En laatst vroegen ze of ze er ook eentje mochten maken.’’

Ook al zijn er al zoveel stenen door hun vingers gegaan, toch zijn ze iedere keer even blij als er weer een doos met kralensnoeren of mooie glimmersteentjes binnenkomt met de post. Ze giechelen er als twee meiden om: ,,Als er dan een doos open gaat maken we er een filmpje van en sturen we door naar de ander. We zijn nog steeds allebei enthousiast. En soms zie je een kleur en denk je: ’die wil ik, die wil ik’. Je wordt er wel een beetje hebberig van’’, zegt Camilla gekscherend. ,,Maar ik vind het ook heel erg leuk als ik het later kan verkopen.’’

Het stel is dankbaar dat ze hun eigen steentjesgeluk kunnen doorgeven aan anderen. Aan die bruid voor wie ze dat speciale setje samenstelden, aan die vrouw wiens gezicht nét wat meer begon te stralen dankzij een bepaalde oorbel, of die armbandjes die ze op verzoek samenstellen. ,,We vinden het zo mooi dat we een ander blij met onze spullen kunnen maken’’, zegt Camilla.

KiKa

Tevens dragen ze met hun sieraden bij aan een maatschappelijk doel: KiKa, kinderen kankervrij. ,,Jessica de Jong fietst al een aantal jaar de Giro di Kika. Ik heb met haar op school gezeten’’, vertelt Anne. ,,We kwamen elkaar tegen toen zij aan het fietsen was om aandacht te vragen voor het goede doel en mijn oudste zoontje was toen net ziek, hij had leukemie. Ik vroeg haar of we misschien wat voor elkaar konden betekenen. We kwamen uiteindelijk tot een armbandje met een KiKa- en een Juttzkleurtje. Vorig jaar hebben we bijna dertienhonderd euro ingezameld.’’ Camilla: ,,En nu gaan we eroverheen!’’

Ze weten hoe cruciaal het onderzoek naar kanker bij kinderen is: ,,Ik had ooit een leerling, van nu 25, die op haar tweede leukemie had’’, vertelt Anne. ,,Haar behandeling duurde toen 7,5 jaar. Bij mijn zoon twee. Dan zie je echt hoe belangrijk het onderzoek is.’’

11 dec. 2017

Meer ruimte voor evenementen in Den Helder

nieuwleestijd 1 min

Meer ruimte voor evenementen in Den Helder

1 min leestijd

Verschillende evenementen hebben het moeilijk. Om financieel het hoofd boven water te houden en om aan steeds strengere vergunningeisen te voldoen. Maar na de verkiezingen wordt alles anders, afgaande op de verkiezingsprogramma’s die tot nu toe bekend zijn.

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

Zo wil D66 wil het budget voor evenementensubsidies verdubbelen tot 300.000 euro. Bovendien zou de minimale eigen bijdrage van vijftig procent moeten worden verlaagd naar 25 procent. Ook zouden aanvraagprocedures makkelijker moeten worden voor evenementen, staat in het D66-partijprogramma.

De VVD is kritisch op structurele subsidies, maar als subsidies helpen bij het opstarten van evenementen die later op eigen benen kunnen staan, zou die partij ook instemmen met hogere subsidies, aldus lijsttrekker Kees Visser.

Imago

Veel partijen benadrukken dat succesvolle publieksevenementen bijdragen aan een goed imago voor Den Helder. Sociaal Lokaal heeft in het programma opgenomen dat dergelijke evenementen prioriteit moeten krijgen.

Behoorlijk Bestuur besteedt een stevige paragraaf aan kunst en cultuur en beklemtoont daar dat de gemeente natuurlijk scherp moet zijn op veiligheidseisen, maar ook met organisaties moet meedenken om ze te kunnen behouden. Impliciet refereert de partij aan de recente ondergang van het populaire muziekfestival LMSE, dat onder meer door verscherpte regels geen kans meer zag op een doorstart.

ChristenUnie hamert in het verkiezingsprogramma juist op goede voorschriften voor organisaties. Evenementen moeten getoetst op toegankelijkheid en er moeten heldere afspraken gemaakt over bijvoorbeeld afval, duurzaamheid, geluid en drank/drugs-gebruik, vindt die partij.

De PvdA heeft geen specifiek standpunt opgenomen over evenementen en subsidies. GemeenteBelangen van Geurt Visser schrijft onder het kopje ’evenementenbeleid’ primair dat organisaties zelf voor hun eigen beveiliging moeten zorgen, afgestemd met de politie.

10 dec. 2017

Sprookjes bestaan in Kijkduin

nieuwleestijd 3 min

Sprookjes bestaan in Kijkduin

3 min leestijd

Fort Fairytale kan met recht een groot succes worden genoemd. De tweede editie leverde alleen maar vrolijke gezichten op.

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

Het evenement in Fort Kijkduin kende een middag en avond editie. Het animo was zo groot, dat de vierhonderd kaarten voor de middag al op woensdag uitverkocht waren. De organisatie had de massale belangstelling niet aan zien komen: ,,Het is heel gek. Het is niet bedacht op zoveel mogelijk bezoekers te trekken. Het komt echt voort uit liefde om zoiets neer te zetten. Dit is echt overweldigend’’, vertelde Sikina Pinchetti, verantwoordelijk voor figurantengroep Ouderwetz.

Waar je ook keek, overal liep wel een sprookjesfiguur rond, omringd door vele kinderen. Ten opzichte van vorig jaar, heeft de organisatie wel wat aanpassingen gemaakt. Zo werden de bezoekers verschillende kanten opgestuurd: ,,Vorig jaar liep iedereen achter elkaar aan en dat is niet de bedoeling. Het moet echt een ontdekkingstocht zijn. Omdat de mensen elkaar gingen volgen, ontstonden er ook rijen, terwijl dat helemaal niet nodig is’’, lichtte Pinchetti toe.

Beneden in het fort stuitte je onder andere op Assepoester, konden er koekjes worden gebakken of liep je zomaar tegen Sneeuwwitje en de zeven dwergen aan. Ook waren er voor het eerst Harry Potter en Pirates of the Caribbean aanwezig, om meer jongetjes aan te spreken.

Klein Harmonie Orkest Winnubst zorgde voor een spetterend eindconcert, waarbij de verjaardag van Doornroosje (gespeeld door Iris Bakker) werd gevierd. De 17-jarige Bakker uit Julianadorp zong met verschillende nummers mee. ,,Het was wel spannend voor het eerst samen met een orkest. Ik heb erg last van mijn keel, maar die adrenaline hielp mij erdoor heen.’’ Van haar klachten hebben de kinderen niets gemerkt. Vol bewondering staarde ze naar het jonge talent in haar prachtige prinsessenjurk. Het muzikale hoogtepunt kwam echter van Kate Lammerts. Haar vertolking van ’Dit is mijn wens’ uit De Kleine Zeemeermin was betoverend. Coördinator van Winnubst Anja Kers was dolenthousiast: ,,Er komt heel veel bij kijken, de voorbereidingen zijn al voor de zomervakantie begonnen, maar het is fantastisch om te doen.’’

Verkleedpartij

Kinderen werden aangemoedigd om verkleed naar het evenement te komen, daar werd massaal gehoor aan gegeven. Voor de mooiste prins en prinses was er een prijs te winnen. De mooiste prinses werd de 5-jarige Blaine Bas uit Schagen. Het jongetje wil niet liever dan Elsa uit Frozen zijn, en droeg ook de jurk van de ijsprinses. Moeder Kimberley Bas was ontroerd dat juist hij die prijs kreeg: ,,Er lopen zoveel mooi verklede kindjes rond, dit had ik echt niet verwacht. Ik vind het heel belangrijk dat een kind kan zijn wie hij is en Elza is voor hem echt alles. Deze dag kan niet meer stuk.’’ Vorig jaar was het gezin ook van de partij: ,,Het is nu wel veel drukker, maar omdat het ruimer is opgezet merk je dat niet zo. Het is echt een verbetering.’’

Bas en Ramona Koster uit Julianadorp hebben samen met dochters Noa (5) en Maud (3) volop genoten van de dag. ,,Er was zoveel te doen, we hebben geknutseld en alle voorstellingen bezocht’’, vertelde vader Bas. Wat de meeste indruk achter heeft gelaten was het dansen met Elsa. ,,Maar ik vond alles leuk’’, zei Maud. Het gezin komt volgend jaar graag terug, maar ziet toch een verbeterpunt: ,,De muziek mag iets meer op de kleintjes worden aangepast, nu was het iets te lang en was niet alles even herkenbaar. Maar het was een fantastische dag.’’

Pinchetti erkent dat het concert aan de lange kant was: ,,Op papier zag het er perfect uit, maar in de praktijk valt het te lang uit.’’ Dat zal zeker meegenomen worden voor de volgende editie, die na alle enthousiaste reacties alweer op de kalender is gezet.

9 dec. 2017

Wippende pump begin van diamanten huwelijk

nieuwleestijd 1 min

Wippende pump begin van diamanten huwelijk

1 min leestijd

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

Een beetje brutaal is Rinus Karssen (79) altijd al geweest. Toen hij als jong knaapje de een jaar oudere Dinie van Galen voor hem in de kerk zag zitten, had hij alleen nog maar oog voor haar.

En dan met name voor haar pump die ze op en neer liet wippen aan haar teen. ,,Dan probeerde ik die van haar voet af te schoppen.’’

Ze gingen een keer koffie drinken en van het een kwam het ander. Als timmerman bij de marine werd hij vanuit zijn geboorteplaats Harderwijk uitgezonden naar Nieuw Guinea. ,,We waren al verloofd maar we konden beter gaan trouwen vóór mijn uitzending. Dat scheelde drieduizend gulden. Daar kon je in die tijd een heel huis van inrichten.’’ En dus werd er getrouwd, afgelopen zaterdag precies zestig jaar geleden. Gisteren kregen ze daarvoor nog bezoek van burgemeester Schuiling.

In 1968 kwam het echtpaar Karssen met hun twee dochters naar Den Helder waar het een huis kreeg in de Wormstraat. Ruim tien jaar later werd die plek verruild voor een koopwoning in Kruiszwin waar het diamanten paar nog steeds woont. Een paar jaar geleden overleed een van hun dochters op 53-jarige leeftijd. Een erg verdrietige periode in hun leven. Daartegenover staan weer drie mooie kleinkinderen van wie eentje zich als 18-jarige kandidaat heeft gesteld voor de gemeenteraad in Hilversum. ,,Daar zijn we best trots op.’’

Rinus Karssen houdt van een geintje, en of dat nou komt omdat hij bij de marine heeft gezeten of de jongste is uit een gezin van tien, hij mag graag een beetje klieren.

Zijn vrouw Dinie weet dat inmiddels als geen ander. ,,Hij heeft altijd van die geintjes. ’’

8 dec. 2017

’Het zal toch niet Johan zijn, dacht ik’

nieuwleestijd 1 min

’Het zal toch niet Johan zijn, dacht ik’

1 min leestijd

Verslagenheid overheerst bij de familie, vrienden en collega’s van Johan Schoonhoven (34) uit Den Helder die donderdag om het leven kwam bij een ongeluk op de N9 nabij ’t Zand. Hij botste met zijn auto frontaal op een lijnbus van Connexxion. De 64-jarige buschauffeur uit Alkmaar raakte hierbij zwaargewond, twee passagier