Hoe Frans kan het zijn bij Miguel

Hoe Frans kan het zijn bij Miguel
© Foto Holland Media Combinatie
Restaurant Miguel.

Onder het motto ’proeven doe je met al je zintuigen’ bezoeken Anna & Hannah om beurten een restaurant. In Over de Tong vertellen zij elkaar over hun ervaringen. Vandaag: Hannah over Miguel in Beverwijk.

Verwarring alom Anna, door de naam Miguel. Niks hieraan doet je vermoeden dat je te maken krijgt met een chef-kok/eigenaar die geboren is als twaalfde telg in een Moluks gezin. Bij Miguel wordt niet traditioneel Indonesisch of Moluks gekookt en ook niet per se Spaans, zoals zijn naam zou kunnen doen vermoeden. De naam Miguel is een verbastering van Michael Mattheus, zoals hij voluit heet, en werd door zijn moeder gebruikt ten tijde van kattenkwaad. Hier ligt dus de oorsprong van de gekozen naam van café-restaurant Miguel.

Bij Miguel ademt een Zuid Europese sfeer. Een mooie houten vloer, kleine bistrotafeltjes, kroonluchters en overal oude reclame- en filmposters uit Frankrijk, Portugal, Spanje en Italië. Een zeer welkome uitstraling en dit wordt nog eens benadrukt door de prettige ontvangst door een jonge gastheer.

Mijn tafeltje is naast de afgesloten keuken en toch kan ik door een venster naar binnen kijken. Hierdoor zie ik de bedrijvigheid en heel opvallend, de chef bestiert de keuken alleen. De jongeman vraagt of hij iets kan inschenken en ik stem toe. De aanwezige ’zuidelijke’ warmte vraagt om een mooi glas rode wijn. Mijn keuze valt op een wijn gemaakt van de sangiovese druif via de ’governo all’uso Toscano’ methode; 80 procent van de druiven wordt traditioneel gevinifieerd en 20 procent wordt ingedroogd. Je snapt al, Anna, dat dit een zeer geconcentreerde wijn oplevert met veel donker rood fruit en evengoed zijn er wat milde zuren en tannines voor een juiste balans.

Even later verschijnt een jonge dame met de kaart en ze geeft nog enige toelichting. Bij de gekonfijte eend is het garnituur cassoulet en dus anders dan vermeld. En hier gaat direct mijn voorkeur naar uit, een traditioneel Frans boerengerecht als pièce.

Fragiel botje

Ik start met een oester en toast met flinterdun gesneden gedroogde ham en tomaat. Bij de oester wordt vinaigrette met een fijn gesneden uitje en en schijfje citroen geserveerd zodat ik hem naar eigen smaak kan aankleden, een heerlijk begin. Datzelfde kan gezegd worden van het toastje met de ham in combinatie met tomaat. Simpele, smaakvolle hapjes die ervoor zorgen dat de smaakpapillen in werking komen voor het voorgerecht.

Dit bestaat uit een plakje fazantpaté, rillette van eend, tenminste daar moet het voor doorgaan, gekonfijte uien, cranberrycompote en een salade. Een rillette heeft normaal samenhang van vlees en een vetstof maar bij de variant die ik nu eet is het meer ’pulled duck’, kleine stukjes eend. De smaak is echter goed, zeker in combinatie met smeuïge compote. De gekonfijte uien smaken mooi bij de volle rijke smaak van de paté. In principe heeft dit voorgerecht niet meer nodig. Toch heeft de chef ervoor gekozen om het te begeleiden met een frisse salade waarin de zoete rozijnen verbinding maken met het gevogelte.

En dan komt mijn bord met gekonfijte eend en cassoulet, kan het nog Franser? De cassoulet is rijk gevuld met witte bonen, stukjes vlees en groente. Het vlees van het eendenboutje valt zo van het fragiele botje en is super. Deze winterse boerenmaaltijd is zeer weldadig, zowel in smaak als in hoeveelheid. Dan is het even bijkomen van dit zware hoofdgerecht.

Na enige tijd wordt de kaart gebracht voor een dessert. Om het Franse gevoel vast te houden valt mijn keuze op de tarte tatin, de omgekeerde taart, niet traditioneel met appel, maar met peer en gember. Al snel wordt een zwart leistenen bord gebracht met daarop een heel taartje waarvan je met z’n tweeën makkelijk kunt eten. Het taartje is nog warm en de bladerdeeg is lekker krokant. De peer heeft beet en de stukjes gember geven dit nagerecht warmte en cachet. De chef heeft nog meer uit de kast gehaald, bij dit warme taartje hoort een bolletje vanille-ijs met een krokant koekje. De decoratie bestaat uit wat blauwe bessen, frambozen en een Kaapse kruisbes. Anna, je begrijpt hieruit dat je bij Miguel niks te kort komt.

Bewondering

Mijn bewondering gaat uit naar wat de chef allemaal uit zijn keuken laat komen. De tafeltjes zijn goed bezet en voor zover ik het kan zien, weet hij het dus alleen voor elkaar te krijgen zonder afbreuk te doen aan kwaliteit. Deze avond waan ik me in het winterse Frankrijk maar het had net zo goed Italië of Spanje kunnen zijn. De menukaart van Miguel is namelijk samengesteld uit een diversiteit van klassieke Mediterraanse gerechten. Voor nu is het meer dan genoeg. Ik laat het Franse gevoel achter me door naar buiten te stappen.

Liefs,

Hannah

Cijfer: 8

Menu

• Fine de Claire, oester (2,50 euro)

• Tostada, toast met tomaat en Ibericoham (6,50 euro)

• Terrine de Faisan (11 euro)

• Gekonfijte eendenbout met cassoulet (19,50 euro)

• Tarte tatin met peer en gember (7,50 euro)

Prijs: 63,25 euro (incl. wijn/water/thee 16,25 euro)

Café-restaurant Miguel,

Baanstraat 26, Beverwijk,

tel. 0251-823077.

www.caferestaurantmiguel.nl

Wil je niks missen van Noordhollands Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws