Zijlstra stapt op na leugen [video]

Zijlstra stapt op na leugen [video]

Halbe Zijlstra neemt ontslag als minister van Buitenlandse Zaken. Dat zei hij dinsdag onmiddellijk aan het begin van het debat in de Tweede Kamer waar hij zich moest verantwoorden. Zijlstra was geëmotioneerd.

De VVD'er was onder vuur komen te liggen nadat hij had gelogen over zijn aanwezigheid bij een bijeenkomst met de Russische president Vladimir Poetin.

Hij gaf dit weekeinde toe te hebben gelogen over de bijeenkomst in 2006. Hij had van oud-topman van Shell, Jeroen van der Veer, over de gebeurtenis gehoord.

Hij is de eerste bewindsman van het derde kabinet van premier Mark die moet opstappen. Zijlstra is een van de architecten van de coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. Hij onderhandelde samen met Rutte maanden met de andere partijen over de vorming van het kabinet.

Zijlstra trekt zich helemaal terug uit de politiek, maakte hij dinsdag bekend.

,,Dit was het na elf jaar. Ik ben dankbaar dat ik het land zo lang heb mogen dienen. Het is jammer dat het op deze manier eindigt''. Zijlstra zegt erbij dat hij zichzelf niet ziet terugkomen in de politiek.

Zijlstra zegt dat hij de beslissing om op te stappen dinsdagochtend heeft genomen en dat het zijn eigen besluit is. ,,Ik ben van mening dat er te veel twijfel is over het verhaal wat ik verteld heb'', aldus Zijlstra.

Hij benadrukt dat hij er hoewel hij niet bij de bijeenkomst met Poetin was ,,volledig'' achter blijft staan. Hij hoopt dat de komende tijd alsnog blijkt dat hij gelijk heeft gehad.

Minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) neemt de komende weken de taken van de afgetreden minister Halbe Zijlstra van Buitenlandse Zaken (VVD) over.

Wil je niks missen van Noordhollands Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws