Zieke zeehond wacht kogel of spuit

Zieke zeehond wacht kogel of spuit
© Archief

Zieke zeehonden zullen vaker de kogel of een spuitje krijgen of aan hun lot worden overgelaten. Dit tot woede van de stichting Dierenlot. Ecomare op Texel ziet het doodschieten op de volle stranden niet zitten.

De wetenschappelijke commissie die zich over de zeehondenopvang heeft gebogen, constateert dat in sommige jaren wel de helft van alle zeehondenpups in de opvang terecht komt.

„Zeker zeehonden met longworm zullen die ziekte gewoon moeten ondergaan. De sterke redden het en de zwakken gaan dood. Bij de gewone zeehond hoort eigenlijk 30 procent van de jongen dood te gaan door ziekte of verhongeren. Bij de grijze zeehond ligt dat op 70 procent. Zo werkt de natuur”, licht voorzitter André van der Zande toe.

In de Verenigde Staten gaan die zieke zeehonden pups op de rotskusten dood of worden opgegeten door haaien.

In Nederland trekt al snel een wandelaar of badgast aan de bel en staan vrijwilligers klaar om het beest van het strand over te brengen naar een opvangcentrum.

Euthanasie

„Daarbij zullen we meer moeten kijken welke dieren een goede kans maken om te overleven wanneer ze later weer worden uitgezet. Zo niet, dan moet je euthanaseren. Dat wordt nu soms al gedaan in de centra, maar kan je ook op het strand doen. Daarbij kan je kiezen voor de kogel of een spuitje”, schetst Van der Zande het nieuwe beleid.

Met de opvangcentra wordt daar nog verder over gesproken, maar niet iedereen zit op een lijn. Na de presentatie van het rapport stonden vrijwilligers van de stichting Dierenlot al klaar met pamfletten.

„Het is toch belachelijk dat straks een soort strandwacht gaat beslissen over het lot van een zeehond. Als een dier niet te redden is, kan het opvangcentrum dat ook doen. Wij zijn bang dat we de kant op gaan van Duitsland, waar jaarlijks al vijfhonderd zeehonden worden doodgeschoten. Met dit rapport draaien we de klok 55 jaar terug, toen de zeehondenjacht in Nederland verboden werd.”

Ecomare

Ook directeur Pauline Folkerts van Ecomare is tegen het afschieten van zieke of uitgehongerde zeehonden. ,,Onze stranden zijn daarvoor veel te druk. Dat moet je het publiek niet aandoen. Je kan het strand dan beter afzetten of de zeehond overbrengen naar een dierenarts. Ik denk ook dat de centra een grotere rol kunnen vervullen. Op Texel kunnen onze eigen mensen naar zeehonden op het strand, daar zijn geen zeehondenwachters voor nodig.’’

Ecomare heeft een opvangplek voor vijftig zeehonden en Pieterburen voor 150. Daarnaast zijn er de laatste jaren opvangcentra gekomen in de Eemsdelta, Terschelling en Zeeland. Voor 1 juli beslist de minister welke centra een ontheffing behouden.

Wil je niks missen van Noordhollands Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws