Voordeel scoren uit Eredivisie-databerg

Voordeel scoren uit Eredivisie-databerg
© Foto Matty van WIJNBERGEN
Jonas Svensson (links) in duel met Kasper Dolberg.

De voetballerij gold jarenlang als een conservatief bolwerk. Maar naast de invoering van de Video Assistant Referee (VAR) zullen hypermoderne camera’s ook alle bewegingen van de spelers in de eredivisie - en de bal - vastleggen en automatisch omzetten in data.

,,Ik ben er hartstikke blij mee, hoe meer data hoe beter’’, zegt data-analist Kees Verver van AZ. Hij juicht het toe dat de Eredivisie CV en de achttien Eredivisieclubs de handen ineen geslagen hebben bij de invoering van het zogenoemde TRACAB player & ball tracking systeem.

Met dit systeem wordt allerlei sportieve data verzameld van spelers. Iedere seconde worden er van elke speler en bal gemiddeld 25 bewegingen vastgelegd, wat resulteert in 3,5 miljoen datapunten per wedstrijd. Dit systeem wordt structureel bij alle wedstrijden in de Eredivisie ingezet.

,,Wij hadden al de gegevens van de speler die aan de bal was, maar nu krijgen we ook alle gegevens van alle andere spelers op het veld. Je kunt zien waar ze lopen, hoe hard ze lopen, hoe vaak ze hebben gesprint, noem maar op’’, aldus Verver, die in de voetbalwereld een autoriteit is op het gebied van het analyseren van data.

Tegenstanders

De data die met het TRACAB-systeem wordt verzameld, is voor de clubs te bekijken op een centrale online omgeving. De data blijft niet beperkt tot de club zelf. Analisten en trainers kunnen de sportieve data van alle Eredivisiewedstrijden en -spelers - en dus ook van tegenstanders - bekijken.

Hierdoor kunnen de prestaties van spelers nauwkeuriger worden geanalyseerd en gemonitord en worden vergeleken met die van andere clubs uit de Eredivisie. Niet alleen kan deze data worden gebruikt voor de trainingen, maar ook kan de scouting hiervan profiteren.

,,Het is een groot voordeel dat we van elke wedstrijd de data krijgen en ook de data van van de tegenstanders’’, vindt Verver. ,,Het nadeel is dat tegenstanders ook onze data hebben.’’

AZ staat bekend als een club die voorop loopt met de analyse van de eigen spelers en de tegenstanders. Hoewel nu andere clubs ook over veel meer data gaan beschikken, verwacht Verver niet dat alle clubs in dezelfde mate gaan profiteren.

,,We krijgen nu een hele berg data, maar de vraag is wat je daarmee gaat doen. Het gaat erom hoeveel je als club hierin wilt investeren. Excelsior zal hier minder geld voor hebben dan Ajax en PSV. Bij AZ willen we innovatief zijn. Wij proberen slimme systemen te maken zodat we die data eruit vissen waar wij behoefte aan hebben.’’

Verver past er overigens voor om hoofdcoach John van den Brom van de Alkmaarse Eredivisieclub te overladen met informatie. ,,Ik haal er altijd een paar dingen uit en maak dan een A4-tje met hapklare brokken voor de staf.’’

Voor de aftrap van het nieuwe Eredivisieseizoen in Zwolle werd het systeem vrijdag gepresenteerd. In Engeland, Spanje en Duitsland wordt al langer gewerkt met het systeem waarvoor in alle stadions nieuwe camera’s zijn geplaatst.

Tijdens live-uitzendingen van voetbalwedstrijden zal ook meer data zichtbaar worden.

Wil je niks missen van Noordhollands Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws