Topdrukte op Noord-Hollands ijs

Topdrukte op Noord-Hollands ijs

Zo druk als zaterdag was het nog nooit op het Noord-Hollandse ijs. Daarover zijn de organisatoren van de toertochten het eens. ,,Het was één lang lint schaatsers, kilometers lang. Eigenlijk was het zo druk dat je niet kón schaatsen."

Voor de Eilandspoldertocht kochten zaterdag tienduizend mensen een stempelkaart en reden naar schatting nog eens zoveel mensen zonder kaart mee. Zo druk is het nog nooit geweest.

Ook elders in Noord-Holland stonden de organisatoren verbaasd. ,,Dit heb ik nooit meegemaakt. Ongekend", zegt Dirk Zuidland van de Vijfdorpentocht bij Ursem en Oudendijk. ,,Ongelofelijk, dit heb ik de afgelopen 35 jaar nooit gezien", spreekt Jaap van Vuure van de Waterlandtocht.

Op de Bannetocht in de Zaanstreek persten zich zaterdag zoveel schaatsers over de sloten, dat het ijs ’s avonds onbegaanbaar werd verklaard. Geen officiële tocht dus meer, zondag.

Alle ziekenhuizen in de regio hebben het dit weekeinde extreem druk gehad met de behandeling van schaatsers met botbreuken.

,,Vooral zaterdag was het gigantisch. We moesten personeel terugroepen van huis om te helpen met gipsen", vertelt een voorlichtster van het MCA in Alkmaar.

Voor het Waterlandziekenhuis leverde drie dagen ijspret in totaal 93 patiënten op. ,,Allemaal lelijke breuken. Polsen, schouders, maar ook heupen, kaken en zelfs een ruggewervel", vertelt een medewerkster. In het Zaans Medisch Centrum zaten zaterdag 48 schaatsers bij de Eerste Hulp en gisteren 34.

Wil je niks missen van Noordhollands Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws