Strooiwagens paraat in Noord-Holland

Strooiwagens paraat in Noord-Holland
© ANP

Rijkswaterstaat verwacht dinsdagavond en -nacht uit te rijden met strooiwagens in het noordelijk deel van de provincie Noord-Holland. Ook de provincie rekent erop te moeten strooien.

Een woordvoerster van Rijkswaterstaat laat weten dat de situatie met behulp van een eigen gladheidmeetsysteem continu in de gaten wordt gehouden.

,,Als de temperatuur van de wegen rond het vriespunt komt of daaronder, zal er worden gestrooid. Al hangt het ook af van de vochtigheid van de weg.''

Het noordoosten van het land maakt het KNMI kans op ijzel, maar veel minder dan de afgelopen nacht. Wel breidt de koude lucht zich komende nacht uit en maken delen van Noord-Holland, Utrecht en Gelderland kans op wat ijzel. In de het zuiden en zuidwesten blijft de temperatuur boven het vriespunt. Naar verwachting komt de gladheid woensdagochtend tot aan de lijn Haarlem - Arnhem, zegt Weeronline.

Een woordvoerster van de provincie zegt dat het er naar uitziet dat het inderdaad gaat ijzelen boven het Noordzeekanaal. Als dit gebeurt zal er voor de ochtendspits gestrooid worden. ,,De weggebruikers moeten zich realiseren dat het zout pas gaat werken als de weg bereden wordt'', waarschuwt ze.

Bij de provincie wordt deze winter voor het eerst gewerkt met een zogenoemd strooimanagementsysteem. Een GPS op de strooier registreert de gereden route en de hoeveelheid gebruikt zout per vierkante meter. Hierdoor hoeven de weginspecteurs de strooiroutes niet meer na te rijden en daarnaast is ook bekend hoeveel zout er in de provincie is gebruikt en dus ook met hoeveel zout de voorraden moeten worden aangevuld.

Code rood

Voor Noord-Holland zal nog geen code rood worden afgegeven. Een dergelijke code is overigens niet meer dan een waarschuwing. ,,Je mag gewoon rondrijden maar of het handig is, is een tweede’’, zegt Rudi Buis van het verbond van verzekeraars.

,,Code rood is een waarschuwing maar de verzekeraars keren gewoon uit. Je moet je wel afvragen of je reis noodzakelijk is, maar dat is puur voor je eigen veiligheid. Puur noodzakelijk is voor de verzekeraars lastig te rubriceren. Maar je gaat er nooit op vooruit als je schade hebt. Bij All Risk gaat het om de dagwaarde, bij WA plus krijg je een deel en als je tegen een paal glijdt, krijg je van de WA verzekering helemaal niks.’’

Wil je niks missen van Noordhollands Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws