Publicist Dankbaar moet half miljoen aan moeder Marianne Vaatstra betalen

Publicist Dankbaar moet half miljoen aan moeder Marianne Vaatstra betalen
© ANP
Marianne Vaatstra.

De Overveense publicist en zelfbenoemd onderzoeksjournalist Wim Dankbaar moet de moeder van de vermoorde Marianne Vaatstra, Maaike Terpstra, een schadevergoeding van 500.000 euro betalen. Dat heeft de Haarlemse rechtbank in kort geding bepaald.

De rechter kent de schadevergoeding toe omdat Dankbaar zich niet heeft gehouden aan de eisen die hem in een eerdere veroordeling werden opgelegd.

De publicist zou van zijn website een aantal berichten over de moeder moeten verwijderen en daarnaast andere uitspraken rectificeren.

Dat laatste heeft hij grotendeels wel gedaan, maar de verwijdering van oudere voor Maaike Terpstra en de familie Vaatstra belastende berichten vond Dankbaar niet nodig. Hij hield de rechtbank voor dat lezers van zijn site toch niet geïnteresseerd zouden zijn in oude posts.

Verder zou hij met zijn rectificaties het schadelijke effect van de belastende uitingen hebben geneutraliseerd. De Haarlemse rechtbank is het op dat punt volstrekt niet met Dankbaar eens.

Maaike Terpstra liet al eerder met succes beslag leggen op de bankrekening van Dankbaar waar op dat moment ongeveer 729.000 euro stond. Dankbaar is door een verleden in de ict en de recente verkoop van zijn villa behoorlijk bemiddeld.

De Haarlemse rechtbank heft dat beslag nu op om Dankbaar in de gelegenheid te stellen de half miljoen op tafel te leggen. Hij kan overigens nog wel in beroep tegen de uitspraak.

De vader van Marianne, Bauke Vaatstra, Maaike Terpstra en Dankbaar zijn al jaren in een strijd verwikkeld. De schrijver bracht in 2014 Het verboden dagboek van Maaike Vaatstra uit, over de moord op Marianne Vaatstra. In het het boek staat dat het OM met vervalst bewijs de verkeerde dader heeft gepakt.

In het boek staan passages uit het dagboek van Marianne Terpstra. Het dagboek kwam via een bekende van Terpstra in handen van Dankbaar.

In 2015 oordeelde een rechter dat het auteursrecht van de moeder was geschonden. De hele oplage van het boek moest worden vernietigd.

De 16-jarige Marianne Vaatstra werd in 1999 verkracht en vermoord bij Veenklooster. Jarenlang bleef onduidelijk wie er verantwoordelijk was voor de dood van de vrouw.

Pas in 2012 werd Jasper S. opgepakt na een groot DNA-onderzoek in de regio. Hij heeft bekend, maar nog altijd is veel onduidelijk over die bewuste nacht. S. verklaarde tijdens de rechtszaak dat hij zich veel dingen niet meer kan herinneren.

Wil je niks missen van Noordhollands Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws