Opinie: Nederland moet Rusland ter verantwoording roepen voor MH17

Opinie: Nederland moet Rusland ter verantwoording roepen voor MH17

Dé raket werd afgevuurd door een Russische legereenheid afkomstig uit Koersk. Wat de pro deo webspeurders van Bellingcat eerder al beweerden, concludeert nu ook de internationale onderzoekscommissie zonder voorbehoud: Rusland was direct betrokken bij het neerhalen van MH17.

Vier jaar had het Joint Investigation Team nodig om de puzzelstukjes te leggen in het strafrechtelijk onderzoek naar het neerhalen van de Boeing 777 van Malaysia Airlines.

Samen vormen ze volgens het JIT onomstotelijk een ’vingerafdruk’ van de dader, verantwoordelijk voor 298 bruut vernietigde levens.

Het betekent dat alle ridicule - met name uit Rusland gevoede - complottheorieën rond het neerhalen van het ramptoestel definitief de prullenbak in kunnen.

Maar vooral betekent het dat de omzichtigheid waarmee de beschuldigende vinger tot nu toe richting Poetin en co werd gewezen kan worden losgelaten.

Sterker, moet worden losgelaten.

Nu er dankzij de Russische liefde voor dashcams wettig en overtuigend bewijs is tegen de brigade uit Koersk, is het tijd voor een ondubbelzinnige reactie van Nederland.

Rusland dat het onderzoek stelselmatig frustreerde moet voor de VN-Veiligheidsraad ter verantwoording worden geroepen voor de aansprakelijkheid van het neerhalen van MH17.

Wil je niks missen van Noordhollands Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws