Onkruidgif blijft nog in verkoop

Tuincentra en bouwmarkten In Noord- en Zuid-Holland blijven onkruidgif met glyfosaat verkopen tot het wordt verboden.

Vanwege mogelijke gezondheidsproblemen wil de overheid particulier gebruik binnenkort verbieden.

Het onkruidgif, dat onder merknamen als Round Up, Pokon (Monsanto) en Clear Up (Blayer) te koop is, gaat als warme broodjes over de toonbank bij tuincentra als Intratuin, Ranzijn en Overvecht maar ook bij bouwmarkten als Gamma, Karwei en Praxis. Een kleiner tuincentrum spreekt van ’een goede omzetmaker’.

Onlangs werd bekend dat Chinese wetenschappers van de Shanghai Jiao Tong University bevestiging hebben gevonden van aanwijzingen uit eerder onderzoek, dat gebruik van glyfosaat invloed kan hebben op het menselijk zenuwstelsel. Wetenschappers noemen dit een ’neurodegeneratieve’ werking; bij mensen kan de ziekte van Parkinson worden ontwikkeld.

De Tweede Kamer wilde half september het gif verbieden voor ’niet-commerciële doeleinden’. Dit vanwege de vrees van politici voor ’geboorte-afwijkingen en hormoonverstorende affecten’. In de aangenomen motie werd nog niet gerept over de relatie met de ziekte van Parkinson.

De motie is nog niet uitgevoerd, maar verwacht wordt dat in de aanstaande ’Tweede nota duurzame gewasbescherming’ die volgende maand naar de Kamer gaat, sprake zal zijn van een gebruiksverbod voor particulieren en een strenge certificering voor het bedrijfsleven. Effectief

Het gif is een effectief middel tegen onkruid en roeit het met wortel en al uit. Reden waarom directeur Peter Paul Kleinbussink van Ranzijn in zijn acht vestigingen in onder meer Noord- en Zuid-Holland het ’uitstekende’ alternatief Ultima (Ecostyle) aanraadt of Natria Onkruidvrij (Bayer). Kleinbussink geeft eerlijk toe dat hij Roundup nog steeds verkoopt. Het werkt ’rigoreuzer’. ,,Met Ultima krijg je de wortels niet meteen weg, maar dat is wel veiliger. En als je daarmee gezonder werkt…’’

Overigens zijn de normen voor het gebruik van glyfosaat de laatste jaren toch al strenger geworden. Dit dankzij aanscherping door de instantie die dit controleert en reguleert (CTGB). Op dit moment zijn er in Nederland zo’n zeventig producten met glyfosaat.

Wil je niks missen van Noordhollands Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws