Nog veel onduidelijk over brandstichting bij TMG

Nog veel onduidelijk over brandstichting bij TMG
© ANP

Veel is nog onduidelijk maar dat de persvrijheid in het geding is, daarover bestaat geen twijfel na de brandstichting dinsdag in het hoofdkantoor van de Telegraaf Media Groep (TMG), waarin behalve de redacties van De Telegraaf en Metro de centrale redactie van deze krant is gehuisvest.

Lees ook: Aanslag met bestelauto op TMG Amsterdam [video’s]

Hoofdredacteur Paul Jansen van De Telegraaf spreekt over een gerichte actie tegen zijn redactie. Hij ziet een trend waarin de journalistiek steeds meer onder druk komt te staan.

,,Onze misdaadverslaggever John van den Heuvel wordt al maanden vergezeld door een zwaarbewapend team van de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging. Hij rijdt rond in een gepantserde auto.” De Telegraaf krijgt volgens hem geregeld onaangename belletjes en haatmails.

Lees ook: ’Onze Caddy gebruikt bij de aanslag op TMG?’

Op sociale media is het hek van de dam. ,,Als ik zie wat wij daar de afgelopen weken aan bedreigingen, verwensingen en beledigingen hebben gekregen, dan draagt dat bij aan een sfeer waarin de hele journalistiek onder druk komt te staan.”

© ANP

Onderzoeker Marjolein Odekerken van het Verwey-Jonker Instituut, die zich al jaren met het onderwerp bezighoudt, ziet de bedreigingen tegen journalisten serieuzer worden en ernstig toenemen. ,,Intimidatie loont. Sommige journalisten willen soms niet meer over gevoelige onderwerpen schrijven of gaan bepaalde wijken mijden.”

Lees hier: Van den Heuvel: rol mocro-maffia aannemelijk bij aanslag TMG-pand

Deze krant, die zich weliswaar minder profileert op het gebied van criminaliteit dan onder andere de Telegraaf en de Panorama - waar vorige week een aanslag werd gepleegd - heeft er ook mee te maken.

Hoofdredacteur Hugo Schneider krijgt twee tot drie keer per jaar een melding van een bedreiging. ,,Wij hebben in de regio geregeld te maken met mensen die verhaal komen halen. Dat komt doordat we zo dicht op de mensen zitten over wie we schrijven.”

Lees hier: Commentaar: Vrije woord

Na de aanslag in januari 2015 op het satritische Franse tijdschrift Charlie Hebdo in Parijs, zijn er ernstige incidenten geweest. Journalisten werden op de redactie bedreigd en een is er geslagen.

© EPA

Twee van de tien kantoren van Noordhollands Dagblad, IJmuider Courant, Haarlems Dagblad, Leidsch Dagblad en Gooi- en Eemlander hebben naar aanleiding van de genoemde incidenten speciale camerabeveiliging gekregen.

Ook kon het publiek een tijdje niet meer zomaar binnenlopen bij de anders zo toegankelijke regiokantoren. Schneider begrijpt dat intimidatie zijn werk doet. ,,Een journalist op een gevaarlijk onderwerp zetten? Ja, maar wel na zorgvuldige afweging. Ik ben wel verantwoordelijk voor mijn personeel.”

Lees hier: Extra cameratoezicht bij redacties Amsterdam

Jansen zegt dat zijn redactie de mouwen opstroopt. Maar hij ziet ook dat zo’n aanslag wel iets doet met de journalist als mens. Een klap in het gezicht van de vrije pers en de Nederlandse democratie noemt premier Rutte de aanslag.

Voorzitter Khadija Arib van de Tweede Kamer: ,,In dit land debatteren we met elkaar op basis van argumenten. Dat is de kern van onze democratie. Deze gerichte actie raakt ons allemaal.’’

Lees hier: ’Het is een aanval op de journalistiek’

Schneider: ,,Journalisten controleren de macht, de bestuurlijke, de politieke, de macht in het bedrijfsleven en de macht van de onderwereld. Zij beschikken over middelen waarover politie en justitie niet altijd beschikken.”

Minister Ferd Grapperhaus van justitie dubt over extra veiligheidsmaatregelen voor journalisten. De gemeente Amsterdam gaat de vijf gebouwen waarin verscheidene redacties zijn gehuisvest extra beveiligen met cameratoezicht en politie.

Wil je niks missen van Noordhollands Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws