Nederlands grootste liefdeskoppel

Nederlands grootste liefdeskoppel

Het grootste Nederlandse liefdeskoppel. Dan hebben we het niet over een nieuw spelprogramma of twee bekende Nederlanders, maar over een maar liefst tien meter hoog beeld dat donderdag wordt geplaatst bij de Hempont in Amsterdam.

Iedere Nederlander kent het kussende stel wel. Zij met haar vlechtjes, mutsje en rok. Hij een boertje met mutsje. Een beetje truttig, in Delftsblauw en daarmee overduidelijk Nederlands. Het stel staat op de schuifdeuren in de aankomsthallen van Schiphol. De deuren waaruit de aankomende passagiers komen. Na iedere passagier sluiten ze en kussen ze.

Het stel is ook terug te vinden in de vele souvenirshops op de luchthaven en in toeristenplaatsen als Amsterdam. Als beeldjes, op handdoeken, bordjes, mokken, verpakkingen van stroopwafels en kaarten. Maar ook in moderne varianten waarbij twee vrouwen elkaar kussen en als twee mannen die kussen.

Wereldberoemd

„We hebben uitgebreid archiefonderzoek gedaan, maar het is onduidelijk wie dit beeld ooit heeft ontworpen. Het is echt een raadsel, maar ze zijn wel wereldberoemd. Daarom hebben we ze gebruikt voor het tien meter hoge beeld”, legt Heleen Röling van het projectteam uit. Om precies te zijn was het Sandra Hueber die met dit idee kwam. Haar bureau Bright Up had de opdracht gekregen om de fietsroutes door het Westelijk Havengebied in Amsterdam aantrekkelijker te maken.

Zo moet het gaan worden aan de oever van het Noordzeekanaal.
© fotomontage bright up
Zo moet het gaan worden aan de oever van het Noordzeekanaal.

Meer dan de helft van de werknemers in Sloterdijk komt met de auto terwijl zij op een afstand kleiner dan 7,5 km wonen: een heel goed fietsbare afstand. Maar veel mensen kennen die routes niet of vinden het niet prettig fietsen tussen al die havenbedrijven. Met een betere markering, een uitzichtpunt bij de Petroleumhaven, picknicktafels en fietsreparatiezuilen wil Bright Up dat verbeteren.

Klapper

Als klapper wordt het tien meter hoge beeld van het kussende stel geplaatst bij het zuidelijke punt van de Hempont. Die pont vormt een onderdeel van de fietsroute van Amsterdam Westpoort naar Zaandam. „Het kussend paar is lief, vrolijk en wereldberoemd, maar nog nergens te bezoeken. Door deze beelden op een markant punt langs de snelfietsroute te plaatsen, zetten we zowel de fietsroute als het gebied op de kaart”, verklaart Hueber de keuze voor het beeld. Het beeld zou meteen een ideale plek kunnen worden voor het maken van selfies, net zoals bij de enorme letters IAmsterdam die op Schiphol en in Amsterdam staan.

De beelden in aanbouw in de schuur.
De beelden in aanbouw in de schuur.

De bouw van het tien meter hoge liefdespaar was nog een hele klus. Hueber en het team van ruimtelijk vormgever Saske van der Eerdenhaar streken daarvoor neer in een leegstaande schuur bij een boerderij in Hoofddorp. Het bekende souvenirbeeldje van tien centimeter is daarbij eerst vertaald naar een groter model. Dat werd de basis voor de bouw van het echte beeld. Om het weer- en hufterproof te maken, is de basis een stalen frame. Het beeld is opgebouwd uit gipsen schijven. Die zijn weer afgewerkt met epoxy. Daarmee waren ze klaar om te worden beschilderd in wit, licht- en donker blauw.

Transport

De schuur mocht dan groot zijn, maar het in elkaar zetten van de beelden moest buiten worden gedaan. Na 6,5 maand werk liggen de beelden nu klaar voor transport. Donderdagochtend gaan ze per vrachtwagen naar de plek aan het Noordzeekanaal. Daarna komen er nog picknicktafels, banken en ebike-oplaadpalen bij de veerpont, waarna het geheel op 14 december feestelijk wordt geopend.

De twee delen worden aan elkaar gemaakt.
De twee delen worden aan elkaar gemaakt.
Wil je niks missen van Noordhollands Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws