Molenaar nu écht Unesco-erfgoed

Molenaar nu écht Unesco-erfgoed
© Foto Kees Floor
De Wimmenumermolen in de vreugdestand.

De molenaar heeft een plek veroverd op de internationale lijst voor Immaterieel Erfgoed van Unesco. Op de vergadering in Zuid-Korea, werd het molenaarsambacht donderdag toegevoegd aan de erfgoedlijst.

Alle molens in Nederland gaan in de vreugdestand, behalve op de Zaanse Schans. Daar staan ze in rouwstand vanwege het overlijden van Leo Witteman, de molenaar van de Neckermolen.

Het is voor het eerst dat Nederland op deze internationale lijst van immaterieel erfgoed wordt vermeld.

Een feit om heel trots op te zijn, zegt minister Ingrid van Engelshoven (Cultuur) in een reactie. Ze noemt het molenaarschap ,,een prachtig ambacht dat door en door verweven is met Nederland".

Erkenning

Molenaar Eric Zwijnenberg van de Wimmenumermolen in Egmond aan den Hoef is apetrots op de internationale status. Zwijnenberg is samen met nog zeven molenaars de grondlegger van het Gilde van Vrijwillige Molenaars dat 50 jaar geleden in Leiden werd opgericht om het ambacht te redden.

,,Dit is een fantastische erkenning voor ons ambacht. Wij richtten het Gilde in oktober 1967 op omdat we vakmolenaars zagen stoppen en molens stil kwamen te staan.’’

En molens die stil staan, gaan achteruit. ,,Ze moeten blijven draaien. We hebben een opleiding gerealiseerd en nu hebben we meer dan tweeduizend vrijwillige molenaars voor 110 windmolens en honderd watermolens. Zo blijven wij het ambacht doorgeven. Die erkenning door Unesco is een geweldige steun.’’

Erik Kopp is molenaar van de Munnikenmolen in Leiderdorp en huidig voorzitter van het Gilde van Vrijwillige Molenaars. Ook hij is dolblij met de erfgoedstatus.

Het Gilde heeft zich de afgelopen twee jaar – samen met Vereniging De Hollandsche Molen, het Ambachtelijk Korenmolenaars Gilde en het Gild Fryske Mounders – ingezet voor de internationale erkenning van het ambacht van molenaar.

Molenaar Eric Zwijnenberg klimt in de wieken van de Wimmenumermolen.
© Foto Jan Jong
Molenaar Eric Zwijnenberg klimt in de wieken van de Wimmenumermolen.

Het ambacht van molenaar was al nationaal erkend, maar een plekje op de Unesco-lijst is volgens Kopp een extra steun in de rug van de molenaars.

,,De staat verplicht zich nu om een klimaat te creëren waardoor het ambacht in stand kan worden gehouden. Wij zijn hier in ieder geval hartstikke trots op en hopen dat het vak hierdoor meer bekendheid krijgt. Dat meer mensen denken: ik kan ook molenaar worden’’, zei hij eerder in deze krant.

Doorgeven

Aan Kopp en zijn molenaars nu de taak om het ambacht ook voor de toekomst te behouden. Een opleiding op een water- of industriemolen duurt 3,5 jaar.

,,Door erkenning als immaterieel erfgoed willen we het ambacht beschermen en behouden voor de toekomst. Dit betekent dat we onze vaardigheden en kennis om met een wind- of watermolen te kunnen draaien, willen borgen en met ons hart en hoofd willen doorgeven aan volgende generaties.’’

De erkenning door Unesco schept ook verplichtingen. De Hollandse molenaars krijgen een internationale voortrekkersrol en houden in 2020 een internationale conferentie.

Terechte erkenning

Molenaar Mats Faber (21) uit Zaandam noemt de plek op de Unescolijst een terechte erkenning van het vak. Hij is vier dagen molenaar (met afgeronde opleiding) op verfmolen De Kat op de Zaanse Schans. ,,De meeste molenaars zijn vrijwilligers die alleen op zaterdag draaien. Maar er zijn er ook nog zo'n vijftig in het land die beroepsmatig en dagelijks draaien."

Hij noemt het vak prachtig en afwisselend. ,,Elke dag is anders, omdat de wind elke dag anders is. Dus moet je steeds je kap anders draaien en het malen van je producten afstemmen op de wind."

De Kat maalt rode, gele en krijtstenen uit Noord-Frankrijk tot poeder en verkoopt dat door het hele land, aan onder meer kunstenaars.

Wil je niks missen van Noordhollands Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws