Minister: Geen luchthaven in zee

Minister: Geen luchthaven in zee
Een eerder ontwerp voor een luchthaven voor de kust van Katwijk.

Ook nu Schiphol vol zit en de ophef over Lelystad Airport steeds groter wordt, wil minister Cora van Nieuwenhuizen de plannen voor een luchthaven in zee niet uit de kast halen. „Dat plan is niet realistisch.”

De nieuwe luchtvaartminister maakt daarmee korte metten met de hernieuwde discussie over een luchthaven in zee. In de Staten van Zuid-Holland is een motie van D66 en 50PLUS aangenomen die vraagt om een verkenning van de mogelijkheid voor een vliegveld op een eiland voor de kust. Deze motie zou door de gedeputeerde met de bewindspersoon besproken worden.

Ook in de discussies over de verdere groei van Schiphol en de beperkingen van regionale luchthavens als Rotterdam, Lelystad en Eindhoven, wordt de laatste tijd weer gewezen op de Noordzee als locatie. Dan zouden op de plek van de start- en landingsbanen mooi 100.000 woningen kunnen worden gebouwd. Vanaf de vertrekhal zouden passagiers dan met een snelle verbinding naar de luchthaven op zee kunnen. En voor het Nederlandse bedrijfsleven is de aanleg van een eiland in zee een ’peulenschil’.

Te duur

Op vragen vanuit de Tweede Kamer laat minister Van Nieuwenhuizen nu weten daar niets voor te voelen. Zij verwijst naar een eerdere verkenning in de eind jaren negentig en een gedegen onderzoek begin deze eeuw. De onderzoeken wijzen uit dat de kosten te hoog zijn in verhouding met de opbrengsten. „De noodzakelijke investeringen hebben een omvang van enkele tientallen miljarden euro’s. Een luchthaven in zee ligt bovendien verder verwijderd van de plek waar gebruikers aankomen, waardoor een robuuste landzijdige ontsluiting noodzakelijk is. Aantakking van zo’n ontsluiting heeft grote inpassingsconsequenties voor het netwerk en de ruimtelijke structuur van de Randstad.”

Tot slot zijn er grote risico’s voor de vliegveiligheid, stelt de minister. „Een luchthaven in zee werd daarom niet als realistisch alternatief voor verdere groei van de luchtvaart gezien. Er is op dit moment geen reden om daar anders tegenaan te kijken.”

Over die verdere groei gaat ze het gesprek aan met de bestuurders uit de regio. „Deze zijn verenigd als delegatie binnen de Omgevingsraad Schiphol, waar ik begin volgend jaar mee zal spreken over de verdere groei van Schiphol.”

Wil je niks missen van Noordhollands Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws