Meer kinderen met vliegangst

Meer kinderen met vliegangst
© foto frans van den berg
Kunie Jongkind met het boek.

Kinderen stapten altijd onbezorgd in een vliegtuig. Dat was spannend. Maar tegenwoordig zijn er steeds meer kinderen die slapeloze nachten krijgen, opzien tegen een lange vlucht. Voor hen is er nu een zelfhulpboek.

Ook Kunie Jongkind uit Aalsmeer vond vliegen nooit een probleem. In haar woonplaats komen de toestellen dagelijks laag over. Enkele keren is het gezin al met het vliegtuig op vakantie geweest. Maar de komende trip naar Curaçao stond de nu tienjarige opeens tegen, zo merkte haar moeder. „Ik zag de spanning, ze sliep slecht en kreeg dromen. Op advies van de huisarts hebben we bij Valk aangeklopt.”

Valk is gespecialiseerd in de behandeling van vliegangst en werd in 1989 door Lucas van Gerwen opgericht in samenwerking met Universiteit Leiden en KLM. De afgelopen weken heeft Kunie daar gesprekken gevoerd, in een simulator gezeten en in een vliegtuig in een hangar. „Nog een week school en dan gaan we. Ik heb wel zin in die vakantie. Maar eerst zag ik wel tegenop om tien uur in een vliegtuig te zitten. Ik begon in bed na te denken, over wat als... Ja, dus over neerstorten. Dan ga je piekeren.”

Bij Valk hadden ze tot enkele jaren geleden eigenlijk nooit kinderen in behandeling. Vliegangst ontwikkelt zich meestal pas op latere leeftijd. Bij 35 van de honderd volwassenen ontstaat een vormt van vliegangst. Soms zitten daar angsten achter zoals in een kleine ruimte zitten of geen controle hebben. Kinderen onder de vijf jaar hebben volgens Van Gerwen geen vliegangst, voor zover hij weet. Maar in de huidige maatschappij met veel beelden via televisie, social media en kranten, komen rampen zoals MH17 en Turkish Airlines wel binnen bij kinderen. Ook andere vliegtuigongevallen zijn overal op het internet te vinden. „Opeens kregen we de laatste jaren steeds meer kinderen. Ik had voor volwassenen wel al zelfhulpboeken geschreven, maar nu werd het tijd ook een boek voor kinderen te maken.”

Teije Koopmans en illustrator Eline Ladru wisten binnen een jaar tijd een 142 pagina’s tellend boek voor kinderen te maken. Het eerste exemplaar werd aan Schipholdirecteur Miriam Hoekstra gegeven. Haar dochter biechtte op ook wel een beetje bang te zijn voor de naderende vlucht. „Ik moet wel, want anders komen we niet in Canada.”

Wil je niks missen van Noordhollands Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws