Jongvolwassenen vaker verslaafd aan sociale media

Jongvolwassenen vaker verslaafd aan sociale media
© Foto AP
De verslaving aan sociale media neemt toe.

Steeds meer mensen zeggen verslaafd te zijn aan de sociale media. 29 procent van de 18- tot 25-jarigen was naar eigen zeggen in 2017 verslaafd. Dat was in 2015 nog 19 procent.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers. Sociale media namen in 2017 meer tijd van 18- tot 25-jarigen in beslag dan in 2015. Destijds spendeerde 17 procent van hen drie tot vijf uur per dag aan sociale media als WhatsApp, Facebook of Twitter. Terwijl 4 procent er vijf tot tien uur mee bezig was. Deze percentages zijn toegenomen tot respectievelijk 29 en 9 procent.

Jongvolwassenen besteedden in 2017 daarmee de meeste tijd aan sociale media van alle leeftijdsgroepen. In de groep 25- tot 35-jarigen zegt 17 procent verslaafd te zijn, terwijl dit geldt voor 9 procent van de 35- tot 45-jarigen en voor 2 procent van de 65-plussers.

Van de jongvolwassenen zegt 34 procent bang te zijn om dingen te missen als ze geen gebruik maken van sociale media. Oudere gebruikers ervaren minder vaak vrees om dingen te missen. Het aantal jongvolwassenen dat stelt een slechter nachtrust te hebben gekregen door de sociale media is gegroeid van 26 naar 41 procent. Daarentegen vinden ze dat sociale media een positieve invloed hebben op hun contacten met familie en vrienden.

Van de volwassenen in Nederland geeft 87 procent aan wel eens sociale media te gebruiken. Onder 75-plussers ligt het percentage op 39 procent. In contact blijven met andere mensen is de belangrijkste reden om sociale media te gebruiken.

Wil je niks missen van Noordhollands Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws