Huilers pas na 24 uur naar zeehondenopvang

Huilers pas na 24 uur naar zeehondenopvang
© Jacoline van Duijn
Een zeehond op het strand Katwijk.

Zeehondenpups die door hun moeder alleen zijn gelaten (de huilers), mogen niet al na twee uur maar pas na 24 uur van het strand worden gehaald. Dat geldt ook voor zieke zeehonden.

Op dit moment worden te veel zeehonden overgebracht naar opvangcentra zoals Ecomare op Texel en Pieterburen. „De huidige gezonde populatie van de zeehonden in de Nederlandse wateren vraagt om een andere manier van denken. Zeehonden zijn wilde dieren en horen thuis in de natuur. Dit moet ook het uitgangspunt voor opvang zijn”, stelde André van der Zande dinsdagmiddag bij de presentatie van het rapport van de Wetenschappelijk Adviescommissie Zeehondenopvang.

Die commissie kreeg enkele jaren geleden de opdracht voor het onderzoek toen de ene na de andere opvanglocatie in Nederland werd geopend. Naast Pieterburen en Ecomare, zijn de laatste jaren centra gekomen in Zeeland, Terschelling en Groningen. Die worden met particulier geld draaiende gehouden, maar hebben wel een overheidsvergunning nodig.

Maximum

De onderzoekers constateren dat het de laatste jaren goed is gegaan met de zeehond. Het aantal zeehonden in Nederland is de laatste 40 jaar gegroeid van 500 in 1980 naar bijna 15.000 nu. Er zijn zelfs aanwijzingen dat het aantal zeehonden tegen het maximum aanzit. Deze situatie vraagt om een andere aanpak van de zeehondenopvang en om een nieuw opvangprotocol. Ofwel, opvang is niet meer nodig om de zeehond van de ondergang te redden. Opvang kan zelfs negatieve effecten hebben op de gezondheid van de populatie.

De commissie adviseert niet meer dan vijf procent van de jaarlijks geboren zeehonden op te nemen in een opvangcentrum. De praktijk van de laatste tien jaar was dat jaarlijks tussen de twintig en vijftig procent van deze jonge zeehonden werd opgenomen. Alleen wanneer een zeehond echt hulp nodig heeft, mag die in het vervolg van het strand worden gehaald. Volgens de huidige regels mag een alleen gelaten pup al na twee uur worden weggehaald. Maar uit onderzoek blijkt dat die moeders vaak op jacht zijn naar voedsel. Daarom moet een termijn van 24 uur worden aangehouden waarin moeder en pup elkaar kunnen terugvinden. Ook zieke zeehonden krijgen op deze manier de tijd om rustig te herstellen en op eigen kracht weer naar zee te vertrekken. Deze aanbevelingen moeten leiden tot minder onnodige opvang van zeehonden.

Zeehondenwachters

Meestal worden zeehonden van het strand opgehaald na een telefoontje van wandelaars of badgasten. De commissie adviseert om die besluitvorming te professionaliseren met de aanstelling van zeehondenwachters. Dit zijn beter getrainde en geteste professionals die voortaan als enigen mogen beslissen om een zeehond op te nemen in een opvangcentrum. Daartoe moeten zij ook extra lokale bevoegdheden krijgen. Bij voorbeeld om een zeehond onder observatie te nemen of een stuk strand tijdelijk af te sluiten.

Wil je niks missen van Noordhollands Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws