’Het is een aanval op de journalistiek’

’Het is een aanval op de journalistiek’
© Foto Henk Runhaar
Ravage in het pand van TMG.

,,Heel alarmerend‘‘ noemt algemeen secretaris van de Nederlandse Vereniging voor Journalisten (NVJ) Thomas Bruning het incident bij het gebouw van redacties van onder meer deze krant en De Telegraaf. ,,Wat het ook is het lijkt toch een zeker een aanval op de journalistiek. Afgelopen vrijdag al de aanval op het gebouw van Panorama en nu dit.''

,,Je moet je wel erg zorgen maken wat er aan de hand is. Dit moet topprioriteit hebben bij politie en justitie. Journalisten zijn onafhankelijk. Het is een aanslag op de democratie’’, aldus Bruning.

Lees ook: Bestelauto ramt gevel TMG-pand

De NVJ betuigt zijn medeleven aan de redactie van de Telegraaf en de centrale redactie van Noordhollands Dagblad, IJmuider Courant, Haarlems Dagblad, Leidsch Dagblad en Gooi- en Eemlander.

,,Wij zijn geschokt door de laffe aanslag op jullie redacties. We leven met jullie mee en willen jullie door deze mail een hart onder de riem steken om vooral door te gaan met jullie goede werk. Wij zijn in overleg met hoofdredacties, Openbaar Ministerie en politie om te bekijken welk maatregelen we kunnen nemen om ervoor te zorgen dat jullie op veilige wijze je werk kunnen blijven doen”, aldus voorzitter Rene de Monchy en algemeen secretaris Thomas Bruning.

Ravage in het pand van TMG.
© Foto Henk Runhaar
Ravage in het pand van TMG.

Bruning noemt het een angstaanjagend incident. ,,Maar we moeten ons er absoluut niet van weerhouden om ons werk te doen, maar wel onder veilige omstandigheden.’’

Zorgen

Hoofdredacteur Hugo Schneider van Holland Media Combinatie, waartoe Noordhollands Dagblad, IJmuider Courant, Haarlems Dagblad, Leidsch Dagblad en Gooi- en Eemlander behoren: ,,Ik neem niet aan dat het hier om een ontevreden abonnee of medewerker gaat, maar ik ben voorzichtig als het gaat om de vraag wie hier achter zit. We wachten de resultaten van het politieonderzoek af. Mocht dit een wraakactie van de georganiseerde misdaad zijn, dan toont het aan hoe gevaarlijk het vak van journalist is. Als hoofdredacteur maak ik me daar zorgen over. Maar er zit niks anders op dan onze medewerkers zo goed mogelijk te beschermen en ons werk te blijven doen.”

Bescherming

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie) wil nog geen toezeggingen doen over extra maatregelen om journalisten te beschermen. Maar hij sluit ook niet uit dat er stappen worden genomen, zei hij dinsdag na vragen in de Tweede Kamer over de aanslag op het gebouw van De Telegraaf in Amsterdam.

,,Onacceptabel'', noemde Grapperhaus de aanval, waarbij iemand met een busje het Telegraaf-gebouw binnen reed, en de wagen vervolgens in brand stak.

Klap in gezicht

De vermoedelijke aanval met een bestelbusje op het pand van De Telegraaf is ,,een klap in het gezicht van de vrije pers en de Nederlandse democratie'', vindt premier Mark Rutte. Hij heeft de hoofdredacteur van de krant gesproken om ,,hem en zijn mensen sterkte'' te wensen.

Rutte stelt dat er nog veel onduidelijk is, maar spreekt net als de politie al wel van een ,,gerichte actie''. Hij verzekert dat de politie er alles aan doet om de dader of daders te pakken. ,,We zijn alert en waakzaam.''

Panorama

Het Genootschap van Hoofdredacteuren is geschokt door de aanslag op De Telegraaf. Dat laat voorzitter Marcel Gelauff weten.

,,Deze aanslag en die op Panorama van vorige week maken opnieuw duidelijk dat de journalistiek in Nederland onder druk staat. De journalistiek moet te allen tijde beschermd en gekoesterd worden als een fundament van onze democratie. Steeds vaker worden journalisten bedreigd, zowel op straat als online. Enkele collega’s moeten zelfs dag en nacht beveiligd worden'', aldus Gelauff.

,,Uit een onderzoek van professor Alex Brenninkmeijer bleek vorig jaar dat 61 procent van de deelnemende journalisten te maken heeft met bedreigingen. Van alle bedreigden geldt dit voor 1 procent zelfs dagelijks. De aanslagen op De Telegraaf en Panaroma zijn tegen deze achtergrond een nieuw dieptepunt.''

Zeer geschokt

De Amsterdamse burgemeester Jozias van Aartsen is ,,zeer geschokt'' door de gebeurtenissen bij De Telegraaf, waar een bestelauto het pand is ingereden. De burgemeester kwam zelf een kijkje nemen bij het gebouw en ging in gesprek met hoofdredacteur Paul Jansen.

,,Alles wat te maken heeft met pers, en de vrijheid van pers om te kunnen schrijven wat je wilt, dat is zo'n belangrijke steunpilaar voor de democratie. Een aanslag als deze is dan ook zeer ernstig'', aldus Van Aartsen.

’Verschrikkelijk nieuws’

De vermoedelijke aanval met een bestelbusje op het pand van De Telegraaf heeft ook het Binnenhof geschokt. Tweede Kamerleden spreken van ,,verschrikkelijk nieuws'' en wensen het personeel van de krant sterkte. D66-Kamerlid Joost Sneller wil minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) spreken over het voorval.

Van regeringspartij CDA zijn er ,,complimenten voor de vastberadenheid van de vele medewerkers van De Telegraaf na de aanslag. We leven in een vrij land juist ook omdat journalisten hier ongestoord hun werk kunnen doen'', twittert Harry van der Molen. Hij spreekt van ,,on-Nederlandse intimidatie''.

,,Schokkend en zeer verontrustend'', twittert mediawoordvoerder Dilan Yesilgöz (VVD). Haar SP-collega Peter Kwint brengt in herinnering dat ,,vrije nieuwsgaring en vrije pers de hoeksteen is van een vrije samenleving''.

Ook GroenLinkser Zihni Özdil wijst erop dat ,,een aanslag op de media een aanslag is op onze democratie''.

De Telegraaf en GroenLinks zijn niet echt twee handen op één buik, maar ,,dit is natuurlijk volstrekt onacceptabel en verwerpelijk'', twittert Kamerlid Tom van der Lee. Ook al ,,is het bepaald niet mijn lijfblad''. Voorman Jesse Klaver spreekt van ,,een ongelofelijk idiote actie''.

PvdA-Kamerlid Attje Kuiken rekent ,,erop dat de politie hier de grootste prioriteit aan geeft. Daders en opdrachtgevers.''

Wil je niks missen van Noordhollands Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws