Haarlemse vader toont aan: politie meet met twee maten bij ruzie om kinderen

Haarlemse vader toont aan: politie meet met twee maten bij ruzie om kinderen
© Archieffoto Aldo Alessie
De strijd om hun kinderen drijft vooral vaders vaak tot het uiterste, zoals ooit deze ’dwaze vader’ die verkleed als Zorro op het dak van Paleis Soestdijk klom.

De politie houdt ouders die ondanks een omgangsregeling weigeren hun kind mee te geven aan hun ex ten onrechte de hand boven het hoofd. Dat heeft een vasthoudende vader uit Haarlem ontdekt. De politie gaat door het stof en D66 stelt Kamervragen.

De maat was vol toen de Haarlemmer deze zomer op het in de omgangsregeling door de rechtbank vastgelegde moment voor zoveelste keer zijn jonge kind niet meekreeg van zijn ex-vrouw. „Ik belde opnieuw de politie. Kreeg te horen dat er zelfs geen melding van zou worden gemaakt in het politiedossier. De agent legde uit dat er volgens het voorschrift dat de politie hanteert geen strafbaar feit was gepleegd.”

Om duidelijk te maken dat de politie echt niets kon beginnen, kreeg de Haarlemmer het betreffende interne voorschrift voor agenten gemaild. Het op dat moment voor het laatst in 2015 gewijzigde document is voor agenten de richtlijn voor ’bemiddelen bij omgangsrecht’. De politie wordt veel gebeld bij gedoe tussen exen over het niet meegeven van ’de kinderen’. In de praktijk is vaak moeder, bij wie de kinderen meestal wonen, degene die dwarsligt en staat vader met lege handen.

Verzorgende ouder

Volgens het politievoorschrift is er alleen sprake van een strafbaar feit als het kind niet wordt teruggebracht ’onder hoede van de verzorgende ouder’, moeder dus meestal. Is het andersom en wordt het kind door de verzorgende ouder niet meegegeven, dan is politieoptreden volgens het voorschrift niet nodig en volstaan ’civiele maatregelen’.

„Oftewel je moet zelf naar de rechter om de ander te dwingen zich aan de omgangsregeling te houden”, zegt de Haarlemmer.

Principieel fout, blijkt volgens de vader uit onder meer een uitspraak van de Hoge Raad. „De politie verwijst nota bene zelf naar jurisprudentie waaruit blijkt dat een verzorgende moeder is veroordeeld omdat ze haar kind niet meegeeft.” Sowieso gaat een agent met dit voorschrift zijn boekje te buiten, stelt deze vader. „Of iets strafbaar is of niet bepaalt de politie niet. Dat doet het Openbaar Ministerie. De politie is uitvoerend.”

De Haarlemmer diende een klacht in bij de politie in zijn woonplaats en blijkt aan het langste eind te trekken. ’Wij zijn blij dat u de moeite heeft genomen uw klacht onder de aandacht te brengen. Inmiddels is men bezig de tekst te wijzigen en zal de informatie correct worden verwoord op de informatiesite voor medewerkers van de politie’, mailde de politie hem.

Twee maten

Omdat hij getrouwd was toen zijn kind werd geboren, heeft deze vader net als zijn ex het ouderlijk gezag. „De regel moet zijn dat het strafbaar is als een kind wordt onttrokken aan het gezag van de ouder. Als je je niet houdt aan de omgangsregeling, is hier sprake van.”

De Haarlemmer betoogt dat de politie met het volgens hem foute voorschrift in feite meewerkt aan ouderverstoting door weigermoeders. „Mijn ex kan zonder gevolgen alle regels blijven overtreden. Het is meten met twee maten.”

Wil je niks missen van Noordhollands Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws