Greenpeace-icoon Sirius wordt nu toch gesloopt

Greenpeace-icoon Sirius wordt nu toch gesloopt
© Foto Rob Verburgt
Op de laatste vaartocht van de Sirius, vaart het door de sluis in Spaarndam.

Het iconische Greenpeaceschip Sirius gaat toch worden gesloopt, mogelijk bij scheepssloperij Treffers in Haarlem.

Tot twee maal toe ontsnapte het actieschip aan de snijbrander, maar nu is er geen weg meer terug. De Sirius wordt schroot. ,,Greenpeace gaat er op toezien dat het slopen duurzaam gebeurt’’, zegt Greenpeace-woordvoerster Saskia van Aalst.

Verkocht

Het actieschip dat uit 1950 stamt en uit de vaart was genomen, was lange tijd een educatief centrum van de milieuclub. Daarna werd het verkocht aan Eric Temeer van de Hollandse Vaartuigen Maatschappij.

Maar die kreeg zijn plannen niet rond en bood het schip in 2015 als schroot aan bij sloperij Treffers in Haarlem. Daar stak Greenpeace toen een stokje voor.

Het schip werd teruggenomen en lag lange tijd weg te roesten bij de Oranjewerf in Amsterdam-Noord. Greenpeace activist John Mes uit Lelystad werd de nieuwe eigenaar met grootse plannen om er een dagbestedingsproject van te maken vol Greenpeacegeschiedenis.

Hij verkocht er zelfs zijn natuurvoedingswinkel voor. Maar het project is van de baan en de Sirius gaat de schroothoop op. Dat zal ook Mes aan het hart gaan. Hij haalde als jochie geld op voor Greenpeace en voerde zelf campagnes met het schip. John Mes wil niet reageren op de perikelen rond het schip en waar het plan op is stukgelopen.

Inmiddels is de Sirius via Zaandam terechtgekomen bij de Haarlemse scheepssloper Treffers. Er lijkt geen weg meer terug, want Greenpeace gaat dit keer de sloop niet tegenhouden. Al eerder meldde Greenpeace-directeur Joris Thijssen dat het niet het doel is van Greenpeace om mooie oude schepen in de vaart te houden.

Wel wil de milieuorganisatie er op toezien dat het slopen van het oude vlaggenschip duurzaam gebeurt, iets wat in het eerste verkoopcontract van de Sirius expliciet was opgenomen. ,,We onderzoeken nog even of Treffers aan die voorwaarden kan voldoen.’’

De voormalige loodsboot werd in 1950 gebouwd. Van 1981 tot 2001 was het het vlaggenschip van Greenpeace Nederland.

De Sirius werd een schip van bijleg waar door Greenpeace steeds nieuwe plannen voor werden ontwikkeld, maar het in stand houden van het schip werd te duur. ,,Wij moeten ons geld en onze energie besteden aan de duurzame wereld’’, motiveerde Thijssen eerder de verkoop.

Wil je niks missen van Noordhollands Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws