Eikenprocessierups niet te stuiten

Van Amsterdam naar Zaanstad, naar Alkmaar, naar de Wieringermeer. De gevreesde eikenprocessierups rukt ook in Noord-Holland steeds verder op.

Een paar jaar geleden waren ze nog een curieus Limburgs verschijnsel, maar zo is het echt niet meer. De eikenprocessierupsen met hun gevreesde brandhaartjes zorgen in steeds meer delen van het land voor overlast. Sinds 2009 hebben ze ook de hoofdstad veroverd. De GGD moet ze in parken in alle stadsdelen bestrijden. Voor het eerst

Boven het Noordzeekanaal werden ze in de zomer van 2008 voor het eerst gezien. De Alkmaarse natuurkenner Willem Boomkens fotografeerde toen in natuurgebied Geestmerambacht een nest eikenprocessierupsen. ,,Vorig jaar heb ik daar weer een paar klonten rupsen gezien’’, vertelt hij.

In Zaanstad werden de eerste eikenprocessierupsen vorig jaar gezien. De gemeente liet de twee vuistgrote nesten direct weghalen. Ook in Middenmeer zijn de diertjes gezien en de duinen bij Egmond zijn ook niet meer rupsvrij.

Rondzwevende brandhaartjes van de rupsen veroorzaken hardnekkige jeuk, huiduitslag en irritatie aan ogen of luchtwegen. Gemeenten zijn dus alert. De gemeente Heemskerk stuurde haar ambtenaren vorig jaar al op cursus. Den Helder besloot vorig jaar uit voorzorg in een straat maar geen zomereiken aan te planten, maar liever voor elzen te kiezen.

De eikenprocessierups komt namelijk alleen op zomereiken voor. Dat biedt hoop voor Noord-Holland. Alleen hier en daar in het duingebied staan deze bomen vrij veel. Als laan- of straatbeplanting wordt de zomereik nauwelijks toegepast. Ook in de meeste natuurgebieden staan ze maar hier en daar. ,,De rupsen die ik in het Geestmerambacht zag, zaten op behoorlijke kleine, lullige eikenboompjes’’, zegt Willem Boomkens. Hij denkt dat het zeker nog wel een paar jaar duurt voordat de eikenprocessierups in deze regio een probleem wordt. ,,Áls het zover komt.’’

Wil je niks missen van Noordhollands Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws